Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wszystkiego po trochu 11:33, 07 kwi 2023

Do góry
tu kasty osłonięte deskami, są tam sałata i szpinak

tu tymczasowo zebrane kasty głównie z truskawkami i poziomkami, wszystko do przesadzenia

samosiejki

szachownica
Wszystkiego po trochu 11:30, 07 kwi 2023

Do góry
u mnie tak, nareszcie trawnik zrobiony,

z prawej strony ścieżki będą warzywa
April podbija las... 11:26, 07 kwi 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Bardzo ciekawe masz te zdjęcia bliżej domu, pokaż rabatę z klonikami wiosną, to tam przed wejściem do domu?
Lykkefund piękna, moja też olbrzymka

Nie mogę znaleźć wiosennych klonów, muszę cyknąć nowe zdjęcia
Klony są z tyłu domu w podobnej donicy jak ta z przodu.
Ale z przodu rosną hortensje Polar Bear i co roku dosadzam do nich bordowe rozplenice słoniowe Vertigo

To jest w okolicy Lykkefunda

To zdjęcie jest robione stojąc pod różą Lykkefund

A to widok w drugą stronę, wiosną
Pod różą jest jedno z wejść do ogrodu leśnego. Drugie wejście do ogrodu jest z tyłu domu, właśnie przy klonach palmowych
April podbija las... 10:44, 07 kwi 2023

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Jola ,ale Ty masz pięknie nie tylko w lesie.Pokaż też czasem te inne miejsca.

Mnie też zaskoczyło to zdjęcie. Nie zgadłabym, że pochodzi z ogrodu Joli.
Ogród bez reguł 10:32, 07 kwi 2023

Do góry
Krajobrazy przedokienne jednak napawają optymizmem
Pomidorki prawie 3tyg. od wysiewu (19.03). Myślę, że za tydzień kolejną przeprowadzka. A dziś może herbatka z pokrzywy i skrzypu...?

Ogród bez reguł 10:10, 07 kwi 2023

Do góry
Kordina napisał(a)

Kochana w takim razie dedykuję Ci to zdjęcie, zrobiłam w 2015 i było umieszczone w konkursie fotograficznym na portelel

Ooo, bardzo Ci dziękuję. A wiesz, ja zrobiłam podobne parę lat wstecz, jak znajdę, to Ci pokażę. Samolot i księżyc dobrze razem wyglądają
April podbija las... 09:39, 07 kwi 2023

Do góry
mirkaka napisał(a)
Pięknie, och jak tęskno za takim latem

Mirka dzięki, ja też już się nie mogę doczekać z jednej strony, a z drugiej martwię się że wszystko szybko ruszy teraz i nie zdążę porobić planowanych przeróbek

jesień też była znośna
szczególnie o zachodzie słońca

April podbija las... 09:35, 07 kwi 2023

Do góry
U mnie głównie las więc nie wiem co innego pokazać

Wzgórze chaosu 09:26, 07 kwi 2023

Do góry
Haniu pogody chyba lepiej już nie komentować
Na pewno nudą nie wieje a krótki rękaw w ogrodzie przeplata się z zimowym okryciem.
Od wczoraj znów biało, to już tradycja na Święta.

Wszystkie trawy oprócz stipy i carexa ice dance - ciachnięte jak u Ciebie - w wersji ostatecznej 18 marca.

Najszybciej sprawdza się opcja z nożycami elektrycznymi, są idealne zarówno do traw jak i żywopłotów.

Co do żywopłotu i walców z tui, na pewno jest u mnie zielony szmaragd plus żółte coś, co rośnie trochę jak brabant, czyli niestety szybko i bardzo szeroko.
Taką głupotę zafundowałam sobie w szalonych latach 2000 - 2005. W ogrodzie królowała wtedy pstrokacizna, która niestety podobała mi się i to chyba bardzo. Ilość kolorowych zestawień, które sobie wtedy posadziłam woła o pomstę
Wiele udało się zlikwidować, ale w żywopłotach niestety zostały przeplatanki.

Ściankę z walcami zakładałam w 2000 roku. Pamiętam, że zostało nam wtedy kilka maleńkich tuj i tak je "inteligentnie" posadziliśmy, w kosmicznych odległościach, z zachodniej strony, gdzie na wzgórzu wiatr mocno pizga. Tuje nigdy się nie zrosły a ja miałam dylemat, jak je prowadzić.

W 2020 roku sytuacja wyglądała "stożkowato", cienkie 2 zielone + 1 gruba żółta.

Wzięłam piłę i poszłam wtedy w walce. Po 3 latach ścianka wygląda tak (cięcie 23 marca)

Niestety przy ostatnim cięciu miałam mega zaćmienie. Miałam zostawić szerokie zielone a na maksa przyciąć żółte. No i zapomniałam, mocno ścięłam wszystkie
Teraz znów muszę czekać aż zielone nabiorą objętości, bo są zdecydowanie za chude. Zrobię fotkę z daleka, to zobaczysz o co mi chodzi.

Przycinam je tak nisko, żeby dostać z ziemi piłą. Kosmetykę robię już sekatorem.
Patrząc z drabinki na czubek walca, widać że na środku jest łyse pole, które już chyba nie zarośnie. Wygląda to trochę jak pusty szary talerz na zielonym okrągłym stole
Ale nie przeszkadza mi to, chodząc po ogrodzie wcale tego nie widać.

Jeśli idzie o zabezpieczenia po cięciu, jestem fatalnym przykładem, nigdy niczym miejsca cięcia nie smaruję...
Mam też problem z czyszczeniem sprzętu po robocie, na szczęście tu małżonek czuwa
April podbija las... 09:23, 07 kwi 2023

Do góry
Iwona100 napisał(a)

No przecież pokazywałam, w sezonie Jakoś nie umiem odgrzewać kotletów, od kuchni trzymam się z dala
A dlaczego masz tylko wizytówkę? Bardzo u ciebie ładnie. Ostatnio tak sobie przeglądałam z przyjemnością

No ale masz coś tam wspominkowego, na specjalne życzenie...

April podbija las... 08:59, 07 kwi 2023

Do góry

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 08:38, 07 kwi 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

Namiastka kolorystyczna.

Bożenko kiedyś taki kolażyk uczyniłam… ale nie jest on na pewno realistyczny

Az sie prosi o brązowa turzycę chociaż kapkę
To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:47, 07 kwi 2023

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

W Legimi są 84 książki Cobena i to oprocz ebooka są też w wersji audio

Hmm, to ciekawe. To ja chyba do tego Legimi nie trafiłam jak tak. A przeglądałam kilka tych bibliotek.

Przejrzałam od razu lektury szkolne. Akurat Kajko i Kokosza Szkoły latania nie mają a córka teraz będzie przerabiać. Muszę sprawdzić książki starszych synów.
April podbija las... 07:41, 07 kwi 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Widzę, że działasz nie tylko z upiększaniem ogrodu, ale i o sobie pamiętasz Moje pazurki nie kwalifikują się do pokazywania Ale tak to jest jak się ściany drapie i nie tylko
Ja uwielbiam drzewa bluszczem obrośnięte

Sylwia, ogród nigdy nie wpływał na stan moich pazurów. Zakładam dwie pary rękawiczek lateksowych do delikatnych prac, a do grubszych jeszcze wampirki lub tego typu, grubsze. Pazur daje radę
Ale drapanie ścian to już raczej hardcore więc wcale ci się nie dziwię. Jak skończycie to sobie zrobisz pazur wyjściowy

Ja też uwielbiam drzewa obrośnięte bluszczem, zwłaszcza wysokie sosny, które czupryny maja dopiero powyżej 10m. Bluszcz zmiękcza takie widoki

Przy jednym tarasie mam taką obrośniętą sosnę

W ogrodzie też mam choć myślę że jeszcze za mało

To tu- to tam- łopatkę mam ! 07:28, 07 kwi 2023

Do góry
Makao napisał(a)

Ale jazda, strach się bać. Ciekawe kogo teraz znajdziecie.
Kiedyś chciałam sobie kupić czytnik ale niestety w bibliotekach nie ma książek Cobena i zrezygnowałam. Musiałabym dokupywać każdy ebook a one droższe są od książek. To przeważyło szalę.

W Legimi są 84 książki Cobena i to oprocz ebooka są też w wersji audio
Ogród bez reguł 00:00, 07 kwi 2023

Do góry
galgAsia napisał(a)
Ja jestem nieuleczalną lunofilką , uwielbiam księżyc w każdej postaci. Nazwy poszczególnych pełni pochodzą od rdzennych mieszkańców Ameryki i bywają czasem bardzo poetyckie
Trawy wiedzą

Kochana w takim razie dedykuję Ci to zdjęcie, zrobiłam w 2015 i było umieszczone w konkursie fotograficznym na portelel

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 23:08, 06 kwi 2023

Do góry
Anda napisał(a)
Czas na fotki

Najpierw pokażę, gdzie w weekend pogoda najbardziej dała mi w kość. Mianowicie w pracy. Mieliśmy kiermasz wiosenny i niestety sobota była cała w deszczu, a niedziela sucha, za to bardzo zimna. Całe szczęście klienci nie dali się pogodzie i przyszli w odwiedziny

To jasne drzewko w tle aż swieci co to?

Fajny taki kiermasz, No i widać już dużo więcej roślin, niż u nas

U Ciebie w ogrodzie też dużo więcej wiosennych aspektów , pięknie.

Cebulica trafia właśnie na moją listę
Przerwa na kawę... 22:29, 06 kwi 2023

Do góry
inka74 napisał(a)

Cebulica syberyjska okazała się być całkiem ładna w kolorze

Baaarszo ładna , kolejna roślina do zapamiętania
Ogród bez reguł 22:23, 06 kwi 2023

Do góry
Dziś był prawdziwie wiosenny dzień, niestety, dla mnie nieogrodowy. Jakiś niemiły dyskomfort żołądkowo - jelitowy trochę mnie przeczołgał, więc nie pchałam się na siłę do ogrodu. Trochę ogarniałam mieszkanie i balkon, nieco zaniedbany przez zimę. Och, niech już będzie wiosna!
Na działce odkryłam malutką magnolię gwiaździstą . Bardzo się cieszę

Do raju daleko - u Ewy 22:22, 06 kwi 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Aniu Makao, dla Ciebie porobiłam zdjęcia siewek ciemierników, żebyś widziała ile tego może być.
To są siewki z tego roku.

Tak wyglądaja siewki dwu letnie.

Tu są już młodziaki 3-letnie kwitnące. W tle widać siewki młodziutkie pod starszym ciemiernikiem.

Tu dowód na to, że pełne tez się rozsiewają. Ta siewka wyrosła w środku hortensji ogrodowej. Muszę ją stąd zabrać.

Przegapiłam ten wpis. Dzięki za info.
Będę musiała bardzo uważać jak tak bo siewki absolutnie nie przypominają ciemiernika
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies