Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Na zielonej... trawce :) 11:58, 05 cze 2018

Do góry
Iwonka oby nie wrócił... a brzozy szybko przybrały na masie

U mnie dziś ekipa remontowa się wyniosła... teraz meble i wracamy do normalności... wreszcie można będzie trochę pomieszkać
Skrzypiącej podłogi nie zazdroszczę, domyślam się jaka musi być denerwująca... ale szczerze to ja także mam remontów dość na baaardzo długo

Pytasz o zamiatarkę? Mam od jesieni i sprawuje się dobrze... nie chce mi się już wracać do tradycyjnej miotły zwłaszcza, że podjazdów u nas dużo... nie domiata tylko w narożnikach, a tak poza tym to z czystym sumieniem mogę polecić Ale zaznaczam, że mam kostkę "na ostry kant" nie ma zaokrągleń, szczelin-fug... nie wiem jak zachowuje się przy tych drugich...

Mam tą z dwoma szczotami po bokach - S 650 (są jeszcze modele co mają tylko z jednej strony)

Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 11:34, 05 cze 2018

Do góry
Dzień dobry,

Potrzebuję Waszej porady, coś niedobrego stało się z moimi doorenbosami.

Dużo gałązek nie wykształciło listków w tym roku, część z nich jest sucha, część żywa. Dodatkowo na jednej z brzóz już wykształcone zaczynają żółknąć. Kilkuletnie brzozy były wsadzone w kwietniu zeszłego roku, trochę chorowały, listki były malutkie. Czy może mieć znaczenie, że są zalewane przez zraszacze? Czy mogę się spodziewać, że gałązki które nie wykształciły listków (pąki były) będą usychać? Mariusz

Pod bosymi stopami 10:07, 05 cze 2018

Do góry
Witaj Aniu. Cieszę się bardzo, że trafiłam na Twój wątek. Jak ja lubię takie uporządkowane charaktery To chyba kwestia tych przeciwieństw, co to się przyciągają Przeczytałam całość. Mam świadomość, jak wiele pracy za Wami, jak wiele przed Wami, ale Twoja konsekwencja w działaniach budzi podziw. Jestem pewna, że Twój ogród będzie piękny i zdrowy, to czuć przez skórę. Brzozy są cudowne, kocham je miłością wielką, choć mam tylko te pospolite. Ich koronkowy cień i szum liści jest nie do podrobienia. Minusy też mają ale co tam Pozdrawiam ciepło. Pozwolę sobie bywać u Ciebie
Kondziowy ogrod cz II 21:50, 04 cze 2018
Do góry
Kondzio napisał(a)

My do tych podpór mamy ambiwalentny stosunek. Zdecydowanie bardziej pasowałyby do założenia podpory z gałązek brzozy czy leszczyny. Wszystko jest kwestią konwencji...
Za pochwały dziękujemy

a ja bym sobie takie kupiła ..tylko nie wiem gdzie?
Kondziowy ogrod cz II 21:21, 04 cze 2018

Do góry
Ogrodowy_Kalejdoskop napisał(a)
Wszystkie nowe odcinki nagrywam, a tym razem w sobotę amnezja mnie dopadła i nie ustawiłem nagrywania . Ale zegar ogrodowy co to ogrodomaniacy mają w sobie przyciągnął mnie w niedzielę przed tv, co prawda nie zdążyłem na początek ale od tego są powtórki.
Znam Wasz ogród dość dobrze, w kilku miejscach był też dla mnie inspiracją do gęstszego upychania roślin
W programie zaskoczył mnie ogród warzywny.
I na przekór prowadzącej powiem, że super podobały mi się w tym ogrodzie te metalowe podpory. To było takie inne, trochę kosmiczne za tymi starymi drzwiami ale może właśnie dlatego dało to lekkości.
Ale to tylko moja opinia.

My do tych podpór mamy ambiwalentny stosunek. Zdecydowanie bardziej pasowałyby do założenia podpory z gałązek brzozy czy leszczyny. Wszystko jest kwestią konwencji...
Za pochwały dziękujemy
Akwarela w ogrodzie:) 17:49, 04 cze 2018

Do góry
Rośliny posadzone, oczywiście największą frajdą był zakup
Teraz odpoczywamy ale trzeba rabatę wykończyc i porobić ścieżki, wiec jutro znów do roboty.
Uwielbiam brzozy, mam sześć takich ponad 30 metrowych, och jak ja lubie patrzeć jak kiwają się na wietrze, sprawiają wrażenie jakby były pyłkami a to takie kolosy.
Pozdrawiam.
Podmiejski ogród Cataliny 16:35, 04 cze 2018

Do góry
Ten weekend jakiś przełomowy dla mnie był bo poczyniłam kolejne decyzje:
1. Wylatuje jedno z większych moich drzew - wierzba iwa
2. Wylatują dwie mahonie, są paskudne mimo cięcia, podmarzają, młode liście były ładne tylko przez miesiąc.

Nie teraz, na już i wg szał, ale do jesieni mam w planach wykonać.
Pojawiło się więc miejsce na grujecznika i brzozy na które choruje do dwóch lat.
Akwarela w ogrodzie:) 15:37, 04 cze 2018

Do góry
la_estrellita napisał(a)

Jaka to odmiana brzóz?

Mam różne odmiany brzóz. Moim zdaniem najładniejsze ze wszystkich są brzozy papierowe Tych jest u mnie najwięcej.
Podmiejski ogródek 14:38, 04 cze 2018

Do góry
Mirka napisał(a)
U mnie miskanty rosną na piaszczystej ziemi.Te wysokie metr od brzozy, już ogromne są. Powiem tak :u mnie na piasku wszystkie trawy i miskanty ładnie rosną Podlewanie tyle co z nieba mają. Za to Stipa nie chce mnie rosnąć.

O proszę - a właśnie u kogoś dzisiaj przeczytałam, że stipy, trzcinniki i prosa - im mają gorzej, tym im lepiej

Nie ma reguły i każdy musi przetestować na własnej ziemi, które rośliny się sprawdzają, a które nie. Dlatego wzięłam te miskanty i parę innych chciejstw (typu irysy syberyjskie) i mam nadzieję, że "cud się ziści"
Podmiejski ogródek 14:30, 04 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Asiu, z tymi miskantami może być jeszcze tak, że one jednak potrzebują zwięzłej (gliniastej, mocnej gleby). Siostra podlewa i 3 rok jak zaklęte stoją.

Fajna duża rabata i kosmetyka fajna się szykuje na niej (piwonie, irysy, łubiny).

Dla mnie świerki to najgorsi wrogowie rabat bylinowych (skrzyp lepszy).

Miałam i cierpiałam przez 15 lat.
U mnie miskanty rosną na piaszczystej ziemi.Te wysokie metr od brzozy, już ogromne są. Powiem tak :u mnie na piasku wszystkie trawy i miskanty ładnie rosną Podlewanie tyle co z nieba mają. Za to Stipa nie chce mnie rosnąć.
Ptasi gaj 12:02, 04 cze 2018

Do góry
Widok z roza.

Tutaj wczoraj robilam porzadki ktore burza przerwala.

Ścieta Wierzba zaslanieła i robila cien dla innych roslin. Posadze w to miejsce inne drzewo moze klon blotny, deba czerwonego ale jeszcze mysle nad tym w kazdym razie drzewo wyzsze, wezsze, o duzych lisciach i ladnie przebarwiajace sie jesienia oprocz brzozy.
Pieniek zostaje jako element demoracyjny.

Pod bosymi stopami 20:55, 03 cze 2018

Do góry
Aniu, po pierwsze zaległe pytania (na drugi raz wołaj mnie przez pw, bo bywa, że coś przeoczę w tym skakaniu po watkach) - wysyp pomidory korą, tylko nie przy samych nózkach. Pomidor lub leciutko kwasno to mu nie zaszkodzi. Moim nigdy nie szkodziło.

Brzozy zasymuluj nie kubełkami, a długimi patykami. Zrób z nich lasek i po kilku dniach sama będziesz wiedzieć czy takie ustawienie jest dobre.

Mam namiar na atrakcyjne cisy baccata, spore, tanio, ale pół Polski byście musieli przejechać... Co nowością na forum nie będzie, ino większy samochód by był potrzebny. Jeśliż zainteresowana to dam kontakt na pw.

Rysunek tej rabaty okej, ale ja poproszę kierunki świata, bo inaczej nie potrafię. Hortensja pnąca wymaga zaznaczenia dużym kółkiem

Edit
chwasty w trawniku przy regularnym, 2 razy w tygodniu koszeniu ładnie się poddają i wycofują. Mlecze i inne trwałe mozna wydłubać.
Pod bosymi stopami 20:11, 03 cze 2018

Do góry
Nie piszę u siebie bo i nie mam o czym Na brzozy jeszcze czekamy ale mam już wybrane i oznaczone 5 drzewek. Trawnik zamienił się w chwastnik i chociaż nie ma dnia żebym nie pieliła to efekt mizerny.

Roocika, Roma, Dorka i zakręcona Magdo dziękuję za wizytę MAm nadzieję że zostaniecie na projektowanie które się szykuje.

W zeszłym roku wstawiałam zdjęcia rabaty z ławką, dokładnie te:

Teraz ziemia przygotowana i chciałabym coś posadzićPlan rabaty w kolejnym poście
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 01:21, 03 cze 2018

Do góry
Sporo się napracowaliście, niestety przede wszystkim nie podobają nam się białe różaneczniki to raz, a drzewo w trójkącie całkowicie zasłoniłoby magnolię (patrząc od strony ścieżki byłyby dokładnie w tej samej lini), bordowe drzewo miałam wstawić w trawniku (najprawdopodbniej będzie to śliwa wiśniowa, tylko nie mogę znaleźć odpowiedniej), pod płotem mają być szmaragdy, ale kupujemy powoli, bo znów nie ma u nas z czego wybrać, duże bardzo drogie, a małych nie chcemy kupować.
Dokupiliśmy ciekawego klona w stylu bonzai na przód (beni shishigashira rosnący max do 2m), podoba mi się to zestawienie kolorów. Wciąż wierzę, że czerwony klon odżyje.

I kilka szmaragdów

Z tyłu zrobiliśmy nasadzenia traw (miskanty zebrinus, grosse fontane, silberspine czerwone, rozplenice, variegaty(chyba?), trawa niedźwiedzia)

Miejsce na ognisko i brzozy

I lawendy przy tarasie

Żurawki, wrzośće ... nadal szukam, na pewno dokupię też coś na pniu jak mówicie.
Ogród w dolinie 00:06, 03 cze 2018

Do góry
Nie syp żadnej kory do podłoża pod trawnik, ani gotowców trawnikowych z worków, bo się kłopoty pojawią, grzybki będą rosły, a najgorsze jak pojawią się tzn. czarcie kręgi. Ja nawet już kilkuletni trawnik co kilka lat piaskuję. Piasek dobra rzecz dla niego.
Brzozy świetnie nadmiar wodę wyciągają. Ja miałam takie miejsca gdzie woda się gromadziła w związku ze spadkiem terenu i wszystko padało. Do czasu, gdy brzozy tam wsadziłam.

Pamiętam takie górki u siebie, ale wówczas dzieciaki uciechy miały, a jakie były zawiedzione, gdy koparka jej zlikwidowała
Mirkowy ogród (początki) 23:38, 02 cze 2018

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Serby oczywiście, że pamiętam. Brzozy już całkiem spore. Host i paproci dość późno ruszają, więc może przebiśniegi i fiołki. Dodałbym też dwie lub trzy sztuki jakiejś strzelistej rośliny na pionowy akcent.
Gosiu dzięki. Na pewno do jesieni wymyślimy co posadzić
Mirkowy ogród (początki) 23:34, 02 cze 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Mireczko jak brzozy to tylko radzę podpatrzeć u Edyty Lindsey. Dla mnie to najpiękniejsza rabata z brzozami na O. W zeszłym roku jeszcze Edyta ją ulepszała - no bajka poprostu

Bardzo ładną masz kocimiętkę. Chyba też kupię

Dzięki Mireko znam tę rabatę.Kocimiętki mam dwa gatunki zwykła i Walker law.Ta druga jest piękna i nie pokłada się.
Mirkowy ogród (początki) 23:26, 02 cze 2018

Do góry
Mireczko jak brzozy to tylko radzę podpatrzeć u Edyty Lindsey. Dla mnie to najpiękniejsza rabata z brzozami na O. W zeszłym roku jeszcze Edyta ją ulepszała - no bajka poprostu

Bardzo ładną masz kocimiętkę. Chyba też kupię
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 21:08, 02 cze 2018

Do góry
W końcu przesadziłam 5 rozplenic że żwirowiska na nową rabatę. Po wczorajszych burzach i biorąc pod uwagę, jak spore mają korzenie, nie było to lekkie zadanie.
Padam na ryjek

Jedna trochę krzywa, poprawimy jutro....

Brzozy Youngii chcemy z Mężem przesadzić obok śmietnika. Będą to fajnie zasłaniać.

Na ich miejsce planuję kolejne hortki Little Lime. To te doniczki Obecnie są dwie z zeszłego roku.
Zastanawiam się jednak, czy to będzie ok.
Zamiast tych brzóz chcę tam w dół ogrodu Doorenboosy. Ale je chyba dam linii pomiędzy hortki a tuje.

A docelowo rabata będzie pociągnięta aż do górki. Czyli będzie po całości tu gdzie ta bursztynowa murawa oraz mozga. Oczywiście mozga kończy w tym roku bytowanie w naszym ogrodzie.

Tu ma być ogród :) 16:49, 02 cze 2018

Do góry

Tylko nie wiem, czy trzcinnik sobie poradzi jak brzozy mu będą całą wodę zabierać.

w zeszłym tygodniu rozmawiałam z Smalem na temat nasadzeń pod brzozami. Polecał trawy które im mają gorzej tym dla nich lepiej czyli trzcinniki, stipy, prosta. Wiec nie powinno być problemu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies