Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:31, 02 wrz 2014

Do góry

Jesienne dekoracje mnie zachwyciły, ale TA mnie urzekła!!! Cudownie wygląda ta rozplenica w tej donicy Tak niewinnie.... cudo
Rododendronowy ogród II. 21:08, 02 wrz 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Na focie Mariusza się nie załapałam... szkoda

Trawnika ubywa... no eMuś zmiękł.. bo niby powód jest.. bo azalie.. ale tak czy siak..

Kabaret jest piękny i jaki już duży okaz... ale cóż miejsca brak

Wysłałam ci na PW linka do fotek.... Twoje autko dla Muminka już w użyciu i każdy sposób by minutę sam sie bawił, a nie chciał chodzić, jest na wagę złota dla mojego kręgosłupa Jestem po 2 dniach wyczerpana.... a jak zacznie sam chodzić to nawet nie chcę myśleć co będzie... już się boję..

A może posadź jakie rozplenice ze średnich np Hameln??? Niskie jak kwitną rh, a potem przejmą pierwsze skrzypce

Myślałam o nim ale pisza ze w Polsce nie kwitnie a szczególnie nie bedzie kwitł u mnie bo pewnie nie uwierzysz ale dotąd żadna rozplenica u mnie nie kwitnie. Zakwitna przed sama zimą najpóźniej jak się da.
U BusyBee w ogródku... 18:29, 02 wrz 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)
Ja bym dała bordowe żurawki, albo berberysy kulki np Admiration zamiast kostrzewy, bo jest za sino,a tu gdzie zwizualizowałaś żurawy pasuje rozplenica np hameln

Ta żurawka kupiona wprawdzie w inne miejsce, ale stwierdzam, że pasuje do jesiennej odsłony vanilki Może masz rację, że dać ją zamiast tej coelerii ( wygląda jak kostrzewa), bo za blisko siebie te różowe akcenty...
U BusyBee w ogródku... 18:20, 02 wrz 2014

Do góry
Ja bym dała bordowe żurawki, albo berberysy kulki np Admiration zamiast kostrzewy, bo jest za sino,a tu gdzie zwizualizowałaś żurawy pasuje rozplenica np hameln
Ogród do odświeżenia 21:47, 01 wrz 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)

Morning i hortka to by było fajne zestawienie .. No ale jak tam ciąg komunikacyjny..hmmmm..to chyba nie..bluszcz można ciąć i nawet mam na stanisporo ukorzenionych sadzonek..jedno słowo i lecem na pocztę ..bo nie wiem ,czy masz wystarczająca ilość.. A w kwestii przodu..wczoraj u Ani od kulek widziałam zestaw rozplenica i poduszki zawciąga .. Było ślicznie

A może dąbrówka na ten dół ??.. Choć może zbyt niska..ajjjjjj

Ps..kurs żonglerki załatwimy z funduszy unijnych

Buziole

No Elu za mną takie połączenie chodzi nie od dzisiaj...bluszczu mam od groma, takiego najzwyklejszego (nazwy nie znam), rośnie u mnie jak na drożdżach, cały czas go przycinam..ale jakoś do mnie nie przemawia na tym ogrodzeniu...kurs żonglerki mile widziany

Już dawno u Ani w ogrodzie nie byłam...sama nie fiem czemu?
Ogród do odświeżenia 19:56, 01 wrz 2014

Do góry
JulkAd napisał(a)
No fiesz...mnie aż kusi, żeby gdzieś ML posadzić....to dlaczego nie tam?...ale wtedy workami będę żonglować

Morning i hortka to by było fajne zestawienie .. No ale jak tam ciąg komunikacyjny..hmmmm..to chyba nie..bluszcz można ciąć i nawet mam na stanisporo ukorzenionych sadzonek..jedno słowo i lecem na pocztę ..bo nie wiem ,czy masz wystarczająca ilość.. A w kwestii przodu..wczoraj u Ani od kulek widziałam zestaw rozplenica i poduszki zawciąga .. Było ślicznie

A może dąbrówka na ten dół ??.. Choć może zbyt niska..ajjjjjj

Ps..kurs żonglerki załatwimy z funduszy unijnych

Buziole
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 11:28, 01 wrz 2014

Do góry
No i mamy wrzesień. Tak jak planowałam, zaczęliśmy tworzyć przedogródek. Ogrodzenie już jest, droga i chodniki nowiutkie. Remont ulicy zaczął się w listopadzie 2013 od wycinki sadzonych jeszcze przed wojną akacji. Bardzo mi ich brakuje, widziałam z okna drzewa, a teraz ulicę, nową, więc powinnam być zadowolona, ale jakoś dziwnie nie jestem.
Ale nie o tym chciałam pisać.

Tak to wygląda aktualnie.

Dzisiaj będzie dokończona opaska przy elewacji. Część roślin już kupiłam i czekają niecierpliwie na świeże duże dołki z żyzną ziemią.
Wymiary to 5m x 9 m. Słońce operuje tu od ok. południa do wieczora.
Do wykorzystania mam już parę roślin:
2x jałowiec skalny 'Blue arrow', którym chcę zakryć brązową skrzynkę
2x dereń 'Elegantissima'
2x pęcherzyca 'Diabolo'
2x hortensja 'Limelight'
1x cyprysik Lawsona - kula na pniu
3x rozplenica 'Rubrum'
3x rozplenica 'Hameln'
4x tuja 'Danica'
plus rudbekia i duże sadzonki trzmieliny.

Wzdłuż ogrodzenia planuję posadzić wiśnie 'Umbraculifera', lecz mam problem z ich dostaniem. Może jakieś inne ładne, nieduże drzewa???
Pod wiśniami myślałam dać wzdłuż irgę szwedzką 'Coral Beauty'.

Nie planuję siać na tym skrawku trawy, więc potrzebuję jakiś roślin zadarniających, płożących.

Liczę na Waszą pomoc.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:36, 31 sie 2014

Do góry
Teraz i ja mam prośbę o pomoc w zagospodarowaniu mojego przedogródka. Mam pewne obawy przed zdaniem się zupełnie na swoje możliwości. To jednak miejsce bardziej reprezentacyjne niż ogródek za domem.
Wymiary to 5m x 9 m. Słońce operuje tu od ok. południa do wieczora.
Do wykorzystania mam już parę roślin:
2x jałowiec skalny 'Blue arrow', którym chcę zakryć brązową skrzynkę
2x dereń 'Elegantissima'
2x pęcherzyca 'Diabolo'
2x hortensja 'Limelight'
1x cyprysik Lawsona - kula na pniu
3x rozplenica 'Rubrum'
3x rozplenica 'Hameln'
4x tuja 'Danica'
plus rudbekia i duże sadzonki trzmieliny.

Wzdłuż ogrodzenia planuję posadzić wiśnie 'Umbraculifera', lecz mam problem z ich dostaniem. Może jakieś inne ładne, nieduże drzewa???
Pod wiśniami myślałam dać wzdłuż irgę szwedzką 'Coral Beauty'.

Nie planuję sadzić na tym skrawku trawy, więc potrzebuję jakiś roślin zadarniających, płożących.

Liczę na Waszą pomoc

Minimalizm z odrobiną romantyczności 19:22, 31 sie 2014

Do góry
Rozplenica mnie powaliła, sadzona w tym roku. Druga, rosnąca obok jest o wiele mniejsza i jeszcze nie kwitnie, ta ma ponad metr średnicy.

To mój wielki bukszpan, ten, którego próbowałam ratować... przekopany, oskubany, ale pewnie stracony

Toszkowe skarby pięknie się rozrosły..

perowskia
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 16:31, 31 sie 2014

Do góry
Mam nadzieję, że rzeka już zmieniła koryto. U nas też pada. Cudne widoki u Ciebie. Szkoda, że rozplenica nie zimuje. Robi taki efekt na tej rabacie.
Nasz przydomowy ogródek 22:23, 30 sie 2014

Do góry
Zbyszku przynoszę złe wieści ...
ta rozplenica nie zimuje ...
nadaje się tylko do doniczek albo na jeden sezon
Ogród do odświeżenia 16:31, 30 sie 2014

Do góry
Kasik napisał(a)
Jula- czytam, ze praca myslowa trwa. Rozpleniczki sa cudne- moim zdaniem do wielu kompozycji. Uważam jednak, ze trzeba patrzeć na ich wysokość, bo jak hortki są jeszcze niewysokie, to fajnie to wygląda, ale widziałaś mojego Phantoma-on rośnie dość spory. Ja na rozplenice zdecydowałam się jak zobaczyłam je z rozchodnikiem - on wtedy wypełnia to przejście wysokości pomiędzy hortkami. Zabudowuje przestrzeń, która jest bardziej łodygowa. No chyba, ze kupisz te rozplenice większego gatunku. , ale i tak fajnie jest, jak rośnie cos pomiędzy, a rozchodniki w odmianach o ciemnych liściach i rozplenice, a z tyłu hortki - dla mnie super.

Buziole

Ta praca umysłowa jeszcze bezie całą zimę trwała....
Dzisiaj fizyczna była...hortki posadzone, razem z rozplenicą, ale miałam tylko dwie takie same...fotki jak się uda to wieczorem. Mówisz, że rozchodnik ciemny do tego?....hm, chyba tylko pomiędzy trawami, bo hortki ciut z tyłu, a rozplenica jeszcze się rozrośnie

Odbuziowuję
Nasz przydomowy ogródek 07:42, 30 sie 2014

Do góry
Jagódko również pozdrowienia zasyłamy i dzięki za pochwałę.

Bożenko już dodaję fotki niech rozplenica pozostanie gdzieś w przestworzach.

Tak się cieszę że sosenka została wyleczona z grzyba.

Rozchodnik okazały dostaje koloru pomalutku- czyli jesień nadchodzi.

Hortensje też różowieją.

Hirutkowy raj:)) 21:23, 28 sie 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Ale wam zazdroszcze spotkania ! i Tych targów i wizyty w twoim ogrodzie ...cóz mówi sie trudno albo urlop albo inne przyjemności..
Odbijemy sobie innym razem, może bedzie okazja.
Póki co podziwiam foty i twojego ogrodu i waszych zakupów.
Hortensje masz oszałamiające, cudne, róże też i trawy jakie wielkie - moja rozplenica jeszcze nie ma kitek - czy ty swoja czyms dokarmiasz ?
O hortensjach czytałam juz że podlewasz pokrzywa a trawy ?
Śliczny ogród, wspaniały psiunio, udane towarzystwo - swietne spotkanie !!
Jedziesz z nami do Kutna za tydzien na swieto róz Krysiu ?

Małgosia dziękuję za pochwały ,ogród mam w tym roku trochę zaniedbany nie mam czasu,jeszcze nie byłam na urlopie,oj ...mam nadal budowę ...
Mało podlewałam pokrzywą ,jeszcze mam jej sporo ,ale teraz juz za pozno,trawy tez podlewałam.One u mnie póżno wystartowały juz myslałam że nie bede miała zadnej trawki.Rozplenicę mam drugi rok w tej chwili jest ogromna i cudna,w sobote zrobię fotki.
Pomysle nad świętem róz dziiaj chodząc po ogrodzie stwerdziałam,że potrzebuję drzew,może marikeny koło hortensji.Pozdrawiam
Nasz przydomowy ogródek 21:05, 28 sie 2014

Do góry
Cos mało się u ciebie dzieje. Co zajrzę to ciągle ostatnią wiadomością jest rozplenica. Serdeczne pozdrówka dla Was.
Wilcza Góra 20:21, 28 sie 2014

Do góry
ANIA napisał(a)

to już nie sztuka - to magia..............
pozdrawiam

ryska napisał(a)

W tylko 30 minut znalazłaś w Twoim wypasionym ogrodzie odpowiednie kropelki na odpowiedniej wysokości służące jako soczewki odbijające widoki, no to to jest mistrzostwo świata. Wzdycham i pozdrawiam

zaraz będzie, że kokieteria ale uwierzcie, że z ta kropelką to przypadek...
wyszłam z domu...pierwsza rozplenica przed wejściem...kropel całe mnóstwo, a ja "zasadzam" się nad tą, która najbliżej, żeby się bardzo nie pomoczyć(bo ja nadal latam w klapeczkach i gołych stopach) ...
także tak... wisiała sobie kropelka nad chodniczkiem, prowadzącym do furtki...i mamy, co mamy...

buziaki z Wilczej

Słoneczny ogród słonecznej safikey 15:41, 28 sie 2014

Do góry
chyba jesień małymi krokami już się zbliżą...

moja filoetowa hortensja przekwitła, czy obciąć jej te nieładne kwiatostany czy pozostawić do zimy....

a różowa rozplenica barrrdzo mocno się rozrosła:

nasze ukochane tygrzyki paskowane sa wszędzie, tu w pęcherznicach..

pozdr
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:45, 28 sie 2014

Do góry
żurawki w gazonach mają się świetnie, tak samo tawuła Gold Carpet

rozplenica Little Bunny w kotkach

te żurawki przesadzałam i dzieliłam, odżyły

i tyle
pozdrawiam zaglądających i zajrzę do was i zmykam...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:36, 28 sie 2014

Do góry
już różowieją

są wielkie!

carex elata aurea w pół cienistym zakątku ma się super; rośnie tu też rozplenica-moja siewka, arundo donax gold, miskant variegatus, turzyce kaktusowe i pełno patyków limek, za rok będzie dobrze, powstanie ciągłość, od ławki do lasu; no i siewki goździków dorodne, chyba dopiero w 2015 kwiaty

Hirutkowy raj:)) 09:32, 28 sie 2014

Do góry
Ale wam zazdroszcze spotkania ! i Tych targów i wizyty w twoim ogrodzie ...cóz mówi sie trudno albo urlop albo inne przyjemności..
Odbijemy sobie innym razem, może bedzie okazja.
Póki co podziwiam foty i twojego ogrodu i waszych zakupów.
Hortensje masz oszałamiające, cudne, róże też i trawy jakie wielkie - moja rozplenica jeszcze nie ma kitek - czy ty swoja czyms dokarmiasz ?
O hortensjach czytałam juz że podlewasz pokrzywa a trawy ?
Śliczny ogród, wspaniały psiunio, udane towarzystwo - swietne spotkanie !!
Jedziesz z nami do Kutna za tydzien na swieto róz Krysiu ?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies