Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 16:53, 12 sie 2015

Do góry
Moje ukochane, pachnące goździki w zeszłym roku miały masę kwiatów teraz marne cztery sztuki... Cyprysik od grudnia 2014 mieszkał w mieszkaniu, od początku wakacji jest na balkonie. Chyba tylko jemu dobrze Zioła mają się też dobrze z wyjątkiem mięty, która zasycha lub jest chora? Ma brązowe plamki.
A jak się czują roślinki na Waszych balkonach - tarasach?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 16:51, 12 sie 2015

Do góry
Luki napisał(a)
Teraz troszkę sobie ponarzekam w sumie to najlepiej mi wychodzi.
Wybaczcie nieskoszony trawnik... nie chce mi się

Decyzja podjęta, że z tą rabatą trzeba coś zrobić bo jest na niej niesamowity 15 metrowy roślinny burdel, który mi się nie podoba.

Zaczynamy od początku, tutaj wszystkiego mi szkoda bo wycięte własnym ręcami od małych sadzonek poza trzmieliną oczywiście. Jedyne co bym chyba zrobił to zmienił na jedną odmianę limonkowej żurawki.

Idziemy dalej. To co w maju jest wesołym jarmarkiem później bardzo drażni na dodatek doprawiłem to sobie dosadzając trawy jak popadnie, żurawki wymiana na jedną pomarańczową odmianę. Trawy chyba wywalę, w miejsce Variegatusa wylądują chyba tylko białe lilie.

Hmmmmmmmm, a ja lubię ten twój misz -masz kolorów.

Fragment bylinowy... matko nawet na zdjęciach widać wielkie chwasty
ehh w sumie to nie wiem co mam z tym zrobić. Myśl jest taka by posadzić tutaj trzy hortensje z red baronem rozchodnikiem pomarańczową jeżówką i dwoma odmianami żurawek w grupach po 5. Byliny w większości powędrują na różową powiększaną bylinową.

Tutaj nawet nie komentuję, ale zamieniłbym na dalsze dwie hortensje, 3 miskanty, 3 berberysy i plama hosty.

Problem w tym taki, że znowu zmienię i będzie kolejna klapa, tak to jest gdy rabatę tworzy roślinny zlepek z innych części ogrodu plus dosadzone jakieś dodatki. Najlepiej to wywaliłbym wszystko i zaplanował całość od nowa, ale ja nie mam sumienia wyrzucać tylu roślin a na dodatek nie dla mnie takie luksusy

Może ktoś ma jakieś spostrzeżenia lub porady. Bardzo by się przydały.

Nie mam.
Skrawek raju na ziemi... działka na stepie 16:42, 12 sie 2015

Do góry
Ależ susza 35 st C w cieniu, powietrze "stoi"
Rośliny na balkonie mimo podlewania i dokarmiania umierają...
Petunia "Surfinia Giant Blue" tak cudnie pachnęła cynamonem, teraz zasycha
W Gąszczu u Tess 16:32, 12 sie 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Dla Nawigatorki elata aurea. Wprawdzie miałam zmierzyć, ale zrobiłam to bardziej obrazowo. To ta niedzielona w ub. roku jesienią. Miarka - 1,5 litrowa butelka (nieco spłaszczona, bo maszerowałam z nią do pojemnika na odpady segregowane)

Wysokość:

Szerokość:

Wiem,źe to zamierzchłe czasy,ale ten opis Teresko jest super ...szukam własnie trawy przewieszającej się , ale niewysokiej i żółtawej Twoje zdjecie jest takie precyzyjne..norrrmalnie wielkie dzieki

Pozdrawiam
Ranczo Edy 16:28, 12 sie 2015

Do góry
Ewcia uff masakra ja to lubię takie upały ale rośliny mniej pali się wszystko to co zacieniowałam nie zaglądam nawet trochę podlewam ale wiesz ile sama trza tej wody mogiła dziś z rana kropelki spadły nagle i juz po więc nic nie widać trzeba czekać nadal ...buziolki paaa

Fotka z kropelkami może przygoni coś nie coś......

Lawendowy zawrót głowy 16:21, 12 sie 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Iwonko nie wiem czy spostam Twoim prosba ))

Dech zapiera ale wymuskałaś ! cudnie macham wakacjowo
Leśne Wzgórze 15:52, 12 sie 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)

Ja też mam nadzieję... że jak przyjedziesz to wszystko będzie jakoś wyglądać...

Ogród piękny i będzie jeszcze piękniejszy jak dojdą nowe rośliny a te które już są podrosną.
Mam pytanie ...czy wiesz jaka to odmiana hosty?
Pszczelarnia 15:52, 12 sie 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Rączki bez zabezpieczenia... nie kąsają? Jak brak zażyłości człowiek - pszczoła... to "złodzieja" zbiorów mogą pokąsać.

Pszczelarnia napisał(a)
Studium fenkułu:

Pytałam się czy to zimuje czy nie.. i zapomniałam Zbierać nasiona???

Pszczelarnia napisał(a)

Do strumienia też latamy z konewkami.

A nie możesz wrzucić pompy do strumienia?? Wtedy podpinasz do węża i się samo podlewa.

Pszczelarnia napisał(a)

A zaprzyjaźniona ilustratorka książek dziecięcych zgodziła się (po raz kolejny) pomalować i oznaczyć nasze "nowe-stare" ule:

Nie miała łatwego zadania: roje osadzone, pszczoły latały wokół głowy, czasami jakby chciało padać a kropiło, czasu było niewiele.
Jak dobrać rośliny? Kierowaliśmy się konturem, kolor był mniej ważny. Kwiaty miały być stricte ogrodowe, nie łąkowe.

I jak, podoba się Wam? Krokus, przegorzan, jeżówka, lilia, róża, ostróżka.

Po raz kolejny napiszę, że mi tu brakuje pełnika europejskiego.. czyli róży Kłodzkiej.

eee_taam napisał(a)
malowidła na ulach...wiesz kiedyś i domy tak malowano...to nie było takie złe ...

ja jednak z tych odpustowych jestem. ...szarobury minimalizm mnie osłabia

Mnie też.. ale u innych bardzo mi się podoba.. na równi z kolorowym jarmarkiem

Fotki z kwiatkami , rabatkami, bukiecikami i takimi tam oddają klimat ogrodu.. tak ogród jest jak jego właściciel.. nie cytuję, bo by post wyszedł ciut przydługi.
Ja nie bawię się w ustawienia aparatem ..... foto ma być realne, a nie podrasowane Moje fotki są dla mnie a nie na konkurs.. Jednak dobry aparat realniej oddaje widoki Ja osobiście nie lubię przekłamanych zdjęć.. ...

Trawnika szkoda Ale odrośnie..
Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:48, 12 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

co to takie fajne fioletowe ? ja chce nasionka ... da sie z nasionek ?
Rododendronowy ogród II. 15:45, 12 sie 2015

Do góry
Bogdziu zobacz co się dzieje z moim Helsinki, brakuje mu czegoś czy chory?

Dla porównania drugi
no
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 15:39, 12 sie 2015

Do góry
Mysza napisał(a)
Na froncie rozrosły się ice dance.Cisom się chyba polepszyło
Jeśli dodam hortensje bobo to musiałyby być tylko 3 w odstępach.Studzienka jest większa niż myślałąm i nie uda się posadzić ich gęsto.
Nie jestem też pewna czy nie będzie za dużo gdybym dodała obwódkę bukszpanową.Na razie jest tam zielono.

Gosiu, możesz dać nawet tylko jedną hortensję, aby było troszkę jaśniej. Reszta jest ok. Obwódki już nie musisz, jak masz Ice Dance.
Troszkę tu smutno
Ogródek z futrzakami i kamieniami 15:31, 12 sie 2015

Do góry
Ja tu o hortensjach ale widzę, że Ty róże piękne masz, no nic powiedziałam, że pokażę to wklejam, zakup u tego samego sprzedawcy co Limki - Pink Annabell

8 lub 7 kwiatów ale tylko jeden cały różowy, reszta zielona i lekko przypalona - pewnie wina stanowiska w szkółce albo tak mam być - nie znam tej hortki, ale patrząc na nią i tą , którą kupiłaś (za te same pieniądze) różnica jest duża.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 15:23, 12 sie 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Aga.. cisza, bo weekend przedłużony muminkowy... a potem sie nadrabia braki czasowe.. mam pilne roboty do skończenia i kopią mnie w kuperek. Siedzę na kompie, ale nic nie piszę, bo ... dbam o kuper

Wasze focie takie ładne, że ja już nie mam potrzeby psucia dobrych wrażeń o ogrodzie swoimi fotami. Po fotach widać, że każdy ma inny punkt widzenia

Kasi zdjęciom się nie dziwiłam że są inne, bo ona robi foty z poziomu piętro wyżej.. ja musiałabym biegać z drabiną A z założenia jestem za leniwa na to

Ale Twoim też niczego nie brakuje. Patrzę na Wasze focie innym okiem i nabieram sympatii do moich radosnych tfffórczości

Za co bardzo , bardzo Wam dziekuję.

A teraz spadam do roboty, bo jutro z Tercią i koleżankami się urywamy na Wake... będziemy sie uczyć pływać na desce.. synuś na imieniny mi zafundował godzinkę zabawy, żal nie wykorzystać .. i tej godziny i tej pogody.

I proszę na prywatnego emila focię z moim eMusiem. Mamy mało wspólnych zdjęć, bo najczęściej chłop mi ucieka od obiektywu, a tu mu się nie udało

I sobie je tak wykadruję.. Agnieszkę wytnę.... co mi mam nadzieję wybaczy

Bomba, dobrze, że drugi ogrodnik się dał pokazać.
Mój ogród pod górkę... 15:01, 12 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Wczoraj miałam takiego gościa na płocie - szkoda tylko, że się na mnie wypiął tyłkiem
Podpowiem, że to bażant

Teraz tooczy sie moga skupic na tych cudnych nasadzeniach
Ogródek Iwony 14:51, 12 sie 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ha ha, tak Twój wątek pędzi, że nawet gospodyni się gubi Wrzuciłaś mi link do drzew u Finki
Liatra ładnie przyrasta z roku na rok. A jeśli chcesz zebrać nasionka, to jeszcze trochę trzeba poczekać, zobaczysz, pod koniec września może już będą. Nasionka takie puchate są. Odętka się wysiewa, właśnie znalazłam sporo siewek A nasionka białej liatry wysiałaś? Zazdroszczę perovskiej, u mnie nigdzie nie mogę jej znaleźć. Czy ona zawiązuje nasionka?

Ha, ha W znajdywaniu jestem dobra, w zapamiętywaniu - gorzej. Starość mnie dopada
Znalazłam Znalazłam

Dzięki Gosiu za info o liatrze. Fajnie, że odętka się rozsiewa. Na razie sobie rosła i nie wiedziałam, jak ją zagospodarować Razem z nią przyplątało się jeszcze coś takiego, co ma szyszki z nasionkami

Biała liatra chyba mi nie wzeszłą. Był taki moment, że wysiewałam nasionka i nic nie wzeszło. Nie udały mi się też kosmosy te zwykłe - za szybko wysiałam, zamiast do gruntu i potem był kłopot. Za dużo miałam do pilnowania nasionek w tym roku.
Perovska rozmnaża się podobnie, jak lawenda i hortensje, z uciętych wiosną patyczków.
Ewa Bacowa rozmnażała ją, zapytam się, czy patyczki wtykała wiosną do ziemi, czy jesienią. Pokazywała mi swoją rozmnożoną i ma już zawiązki kwiatków.
U nas kupiłam tą wysoką "blue spire". Jest też niska little.

Mój ogród pod górkę... 14:49, 12 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Wczoraj miałam takiego gościa na płocie - szkoda tylko, że się na mnie wypiął tyłkiem
Podpowiem, że to bażant

a gdzie dźwig?
Mój ogród pod górkę... 14:48, 12 sie 2015

Do góry
Podpowiem, że to bażant
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 14:15, 12 sie 2015

Do góry
inag napisał(a)
Wszystko pięknie ale FC i żurawki będę małpować czy chcesz czy nie!

Oj małpujTo dla Ciebie jeszcze jedno.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies