Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

butterfly 19:59, 11 sie 2015

I ja sie zachwycam zdjęciami pieknego ogrodu - sielsko-anielsko.... i taki spokój z nich bije...

rozark 10:01, 12 sie 2015

Ewo, napisz proszę jak u ciebie sprawuje sie Rose the Rhest? Jak powtarza kwitnienie? Łapie mączniaka?
Pszczelarnia 10:59, 12 sie 2015

Rose de Rhest (moja naj!) - jedyne co mogę powiedzieć, to lubią ją mszyce ale tylko w maju - ale nie są w stanie jej pokonać. Nie dostaje żadnych oprysków chemicznych (sztucznych).
Nigdy nie miała plamistości ani mączniaka (mam ją od 2011). Regularnie usuwam jej kwiatostany. Ma niewielką przerwę w kwitnieniu i od nowa startuje wieloma kwiatami (mnóstwo). Jest kolczasta,zaczepna - kwiaty konfiturowe, bosko pachnie, niewysoka, nie daje rozłogów (ale bywają "szczepki"). Kolor biskupiej purpury. Obok niej rośnie u mnie szpalerek lawendy (lawenda wiadomo, septyczna roślina) i dziurawiec (tak samo działa na sąsiedztwo).

Róże muszą mieć dobrą wentylację dookoła - to pewne.

Kupuj w ciemno od razu kilka krzaczków.
nicol21 13:50, 12 sie 2015

Zdjecia cudne, opowiesci pszczele bardzo ciekawe! Wroce do fociszy jak znow bede miala duzy ekran w zasiegu.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Mala_Mi 15:52, 12 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)

Rączki bez zabezpieczenia... nie kąsają? Jak brak zażyłości człowiek - pszczoła... to "złodzieja" zbiorów mogą pokąsać.

Pszczelarnia napisał(a)
Studium fenkułu:

Pytałam się czy to zimuje czy nie.. i zapomniałam Zbierać nasiona???

Pszczelarnia napisał(a)

Do strumienia też latamy z konewkami.

A nie możesz wrzucić pompy do strumienia?? Wtedy podpinasz do węża i się samo podlewa.

Pszczelarnia napisał(a)

A zaprzyjaźniona ilustratorka książek dziecięcych zgodziła się (po raz kolejny) pomalować i oznaczyć nasze "nowe-stare" ule:

Nie miała łatwego zadania: roje osadzone, pszczoły latały wokół głowy, czasami jakby chciało padać a kropiło, czasu było niewiele.
Jak dobrać rośliny? Kierowaliśmy się konturem, kolor był mniej ważny. Kwiaty miały być stricte ogrodowe, nie łąkowe.

I jak, podoba się Wam? Krokus, przegorzan, jeżówka, lilia, róża, ostróżka.

Po raz kolejny napiszę, że mi tu brakuje pełnika europejskiego.. czyli róży Kłodzkiej.

eee_taam napisał(a)
malowidła na ulach...wiesz kiedyś i domy tak malowano...to nie było takie złe ...

ja jednak z tych odpustowych jestem. ...szarobury minimalizm mnie osłabia

Mnie też.. ale u innych bardzo mi się podoba.. na równi z kolorowym jarmarkiem

Fotki z kwiatkami , rabatkami, bukiecikami i takimi tam oddają klimat ogrodu.. tak ogród jest jak jego właściciel.. nie cytuję, bo by post wyszedł ciut przydługi.
Ja nie bawię się w ustawienia aparatem ..... foto ma być realne, a nie podrasowane Moje fotki są dla mnie a nie na konkurs.. Jednak dobry aparat realniej oddaje widoki Ja osobiście nie lubię przekłamanych zdjęć.. ...

Trawnika szkoda Ale odrośnie..
Pszczelarnia 16:14, 12 sie 2015

Mała MI,

Pszczoły - dobry rój nie żądli a zły żądli wszędzie i bez powodu. Nie umiem w rękawiczkach. No żądlą czasami, trudno. Byleby nie w głowę i oczy. Jak im się dziwić, skoro łapy im się do gniazda pakuje? Mam jeden lekko złośliwy skłonny do żądlenia ale daję radę.

Ule - pełnik jest łąkowy a klucz doboru był inny. Pomalujemy na domu.

Pompa - strumień za płytki, nie wolno wg prawa, nie chce mi się biegać z jakimiś pompami (pompę kupić, zanieść, uruchomić, po podlewaniu zdemontować. Oj nie. Wolę konewki albo obieg ze studni.

Aparat - a ja lubię jak aparat oddaje to co widzi moje oko. Ale nigdy nie poprawiam zdjęć w fotoszopie.

Minimalizm - cały strych to jeden wielki szaro-bury minimalizm z bielą w roli głównej. Lubię też. Prostotę wszelką.

Fenkuł, tę zimę przezimował. Ponoć się rozsiewa. Zbierać nasiona - ja czy Ty? Ja na pewno.

Jadwiszka 19:22, 12 sie 2015

Pszczółko. niebiańskie te nasadzenia u Ciebie! zachwycam się już kolejny raz przeglądając ostatnie zdjęcia i opowieści.A zdjęcia magiczne- z tą złotością zachodzącego słońca.
Rench 20:33, 12 sie 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Jest jeszcze krwiściąg:

Pytanie fachowe do osób znających się na ustawieniach aparatowych: jak uniknąć na zdjęciach (tryb Av krajobraz) robionych o zachodzie słońca takiej ilości czerwienie i żółci?
Zobaczcie:

Śliczne zdjęcia
Joku 21:12, 12 sie 2015

Bardzo pozytywną opinię wystawiłaś dla Rose de Resht. Myślę o niej od dawna, dlaczego tylko myślę? Ten zapach... Minusem są kolce
Bogdzia 22:07, 12 sie 2015

Napatrzec sie nie mogę na te zdjecia , dobrze ze dziewczyny je powtarzaja.Macham.