Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogródek Agam 15:40, 20 wrz 2014

Do góry
agam napisał(a)
Tydzień temu w moim ogrodzie...

Podziwiam sobie tę kompozycję. Dla mnie jest ono strzałem w 10-tkę! W jakich odstępach powinno się sadzić te rośliny i czy w półcieniu/cieniu dadzą radę?

I jeszcze jedno - jaki miskant najlepiej pasuje do hortensji? Wiadomo - kwestia gustu, ale lubię popytać o zdanie innych.
Ogród w duszy mi gra... 15:31, 20 wrz 2014

Do góry
To czerwone to berberysy Red Pillar
małe drzewko to miłorząb Pendula lub Mariken
piuropusze to miskant Variegatus
a żółte kulki to tuja "Golden Tuffet'

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:15, 18 wrz 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Joasiu u mnie ziemia piaszczysta jak nie przelecę z gracką raz w tygodniu to się taka skorupa twarda robi.Cały sezon tam gdzie nic nie mam sieję zielony nawóz. Stipę zabezpieczę na zimę.Nie może mi zmarznąć toć ona od ciebie Dzięki za fotkę Daj mi namiar gdzie mogę kupić nasiona traw Miłego dnia Asiu

Mirko, jak będzie sroga zima to ostnica może nie przezimować. Ale wysiejesz sobie nową
Podaję namiary na trawy
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=99774&us_id=16588307http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=99774&us_id=428242http://allegro.pl/miskant-chinski-hit-cudna-trawa-i4545025119.html
http://allegro.pl/listing/user/listing.php?id=99774&us_id=9891368

W ogródku Iwony 17:14, 18 wrz 2014

Do góry
I trawy, które teraz królują

Miskant NN

Variegatus

Rozplenice

Ogród z tatarakiem w tle 09:08, 18 wrz 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Kasia to czerwone to red baron a dwa po bokach? miskant ML czy stipa?
Ja jednak dałabym tam coś kolorowego i widze to koło jakoś tak bardziej naturalistycznie.

Aneczko czerwony red baron a jasna-stipa.
Wciąż nie jestem zdecydowana co zrobić z tą rabatą.
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 23:49, 17 wrz 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Witaj Asiu może i dla mnie jakaś fotka się znajdzie Coś mi słabo urosła stipa podlewam florovitem jak radziłaś ,jak ją zabezpieczyć na zimę?

Nie wiem Mirko jaka u Ciebie ziemia, ale ona woli lekką i nie za dużo podlewania.
U mnie wysiała sie na drodze za bramą i rośnie w żwirze bez podlewania. To terminator wśród traw.
Stipy na zime tylko wiązałam, nie były okrywane ale i zimy prawie nie było.
Dla Ciebie miskant wysiany z nasionek, narazie jeszcze nie wiem jaka odmiana ale już wypuszcza pióropusze to może rozpoznam. Nie jest może jakoś szczególnie okazały ale cieszy bo własnej hodowli

Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 22:15, 17 wrz 2014

Do góry
To jak ławka ma stać tak jak teraz...to za ławką hortki a miskant po prawej.
Albo dwa różne miskanty. Jeden większy, drugi mniejszy.
Piaskownia na zakręcie 20:22, 17 wrz 2014

Do góry
Moje róże maja się dobrze i zdrowo

Róża Novalis ma dużo pąków

Róża aladdin długo trzyma kwiat

róża piano też cieszy

Podrósł miskant Zebrinus

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:54, 17 wrz 2014

Do góry
AnnaS
Tuje będą wystarczającym tłem dla hortensjii, ale akurat te ładnie wyglądają z trawami.

http://www.pinterest.com/pin/89509111319111233/

http://www.pinterest.com/pin/11962755233281861/

http://www.pinterest.com/pin/318559373615598923/

Nie muszą być z tyłu, mogą iść po prawej stronie, a z rozplenic zrezygnuj i już nie będzie tak trawiasto.

Natomiast różaneczniki będą gorzej kwitły w zupełnym cieniu, więc dobre jest choćby rozproszone światło, czy krótkie naświetlenie. Ale to właśnie rośliny do półcienia.

Inne, niskie turzyce potraktuj jak rośliny okrywowe, nie jak trawę, połącz z liśćmi większymi - bergenie, kolorowymi - żurawki, berberysy i będzie pięknie. Może właśnie te małe, żółte berberysy będą ładnie wyglądać.
Jeszcze jakieś kwiaty letnie by się przydały, ale bardziej słoneczne miejsce trzeba im znaleźć.

Hamak wśród traw (chyba miskant olbrzymi)
link
koło żwirkowe z bukszpanami
link

link

stare drzewo w wyżwirkowanym kole
link
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:36, 16 wrz 2014

Do góry
olaw napisał(a)

Ale śliczne zdjęcie
Co to za trawka, za różą?

Ola to miskant, nie wiem jaka odmiana

mam jeszcze taki...w innym kolorze,
ten jeszcze bardziej mi się podoba tylko, że młoda sadzonka
ostatnio podobaja mi się jasne ...białe kwiaty

cudne no nie ???

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:10, 16 wrz 2014

Do góry
AnnaS napisał(a)

A czy jeśli dam miskant również w prawy róg nie będzie go trochę za dużo?
Planowałam choiny jeddeloh, bardzo mi się pobają, zwłaszcza w połączeniu z wrzosami. A co zamiast nich - tuja Danica byłaby ok?

Nie rezygnuj z choin , one wcale nie są drogie , przynajmniej u nas w Lubuskim, to w Warszawie pewnie jeszcze tańsze.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:03, 16 wrz 2014

Do góry
AnnaS napisał(a)

Zmieniłam zdjęcie, bo zaznaczyłam odwrotnie kierunki
Z tym żwirkiem fajny pomysł, jutro na miejscu zobaczę czy coś by z tego wyszło.
Wrzosy są w tej chwili posadzone centralnie na środku - przed świerkiem.
Hortensja nie będzie miała bezpośrednio słońca bo świeci od tyłu więc wyższe rośliny trochę ją przysłonią.
Planowałam choiny jeddeloh, bardzo mi się pobają, zwłaszcza w połączeniu z wrzosami. A co zamiast nich - tuja Danica byłaby ok?

miskantów jest kilka odmian
variegatus dasz tylko w ten cienisty zakątek, jest biały i odróżnia się od innych
po drugiej stronie dasz inne, np gracillimus, bo wysoki, chyba że chcesz niszy, to Morning Light, ale za hortensjami się schowa

nie wiem czy wrzosowisko da tam radę, bo potrzebuje dużo słońca
jak kulki mogą być kuliste świerki lub tuje, choć obiło mi się po uszy że nie są trwałe
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:47, 16 wrz 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
AnnaS
ja też się uczę i to z ogrodowiska
tam gdzie rozpięty hamak, można zrobić wyżwirkowane koło, które obejmie obydwa drzewa
wtedy będzie lepsza relacja między szerokością rabaty a trawnikiem
można wtedy fragment koła lekko otoczyć jakimiś roślinami

i w ten prawy narożnik dałabym miskant variegatus, bo jest biały i rozświetli ten zakątek
to jest to miejsce gdzie masz teraz wrzosy posadzone?

hortensje muszą mieć trochę cienia, nie całkiem na patelni, musisz to wziąć pod uwagę

3 choiny do miałaś na myśli jedelloh?
bo wydaje mi się że mogą być dość drogie

Zmieniłam zdjęcie, bo zaznaczyłam odwrotnie kierunki
Z tym żwirkiem fajny pomysł, jutro na miejscu zobaczę czy coś by z tego wyszło.
Wrzosy są w tej chwili posadzone centralnie na środku - przed świerkiem.
Hortensja nie będzie miała bezpośrednio słońca bo świeci od tyłu więc wyższe rośliny trochę ją przysłonią.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:29, 16 wrz 2014

Do góry
AnnaS
ja też się uczę i to z ogrodowiska
tam gdzie rozpięty hamak, można zrobić wyżwirkowane koło, które obejmie obydwa drzewa
wtedy będzie lepsza relacja między szerokością rabaty a trawnikiem
można wtedy fragment koła lekko otoczyć jakimiś roślinami

i w ten prawy narożnik dałabym miskant variegatus, bo jest biały i rozświetli ten zakątek
to jest to miejsce gdzie masz teraz wrzosy posadzone?

hortensje muszą mieć trochę cienia, nie całkiem na patelni, musisz to wziąć pod uwagę

3 choiny do miałaś na myśli jedelloh?
bo wydaje mi się że mogą być dość drogie
Lawendowy zawrót głowy 21:22, 16 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Ładne zestawienie, duże szmaragdy kupiłaś. Te trawki, to miskant - jaki ?
Pozdrawiam

Trawka miskant i niestety tylko tyle pisało
Lawendowy zawrót głowy 20:53, 16 wrz 2014

Do góry
lojalna_ napisał(a)
No i reszta

Ładne zestawienie, duże szmaragdy kupiłaś. Te trawki, to miskant - jaki ?
Pozdrawiam
Ogród w budowie - nieustającej 20:35, 16 wrz 2014

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Relacja z ostatniej wyprawy doczytana Można jeszcze teraz rozmnażać błękitne bodziszki? ładnie przyrosły

monteverde napisał(a)
No właśnie jak z bodziszkami bo ja teraz trochę przesadzam w ogrodzie i kilka przesadziłam bo takie wysokie porosły, w rajskim takie nie były czy nic im nie będzie bo trochę przywiędły ale podlewam a tych wycieczek do angielskich ogrodów zazdroszczę pozytywnie

Od dwóch popołudni nic innego nie robiłam, tylko kopałam, dzielilam i przesadzałam - bodziszki w dużej ilości także.
Uważam że teraz jest idealna pora na przesadzanie, bo ziemia jest ciepła, nie przesycha, więc rośliny mają komfortowe warunki, żeby się ukorzenić.

Materializuje się moja skarpa, na której debiutują u mnie trawy - całe sześć sztuk - rozplenice od ALinki i taki niski miskant z ciemnozielonymi liśćmi. Do tego niemieckie i angielskie nabytki, niektóre już dały się podzielić i bodziszki - sporo różnych, tzn. różowych i niebieskich i bergenie z wysokimi rozchodnikami. Ma być dobrze od wiosny do późnej jesieni.
Od jutra biorę się za "byłą" jekylową - będzie po prostu rabata różana, z takich odmian, które wiosną można przyciąć nisko przy ziemi. Róże będę sadzić najwcześniej w drugiej połowie października.
Na zdjęcia nie miałam czasu, a dzień krótki.

U BusyBee w ogródku... 19:16, 16 wrz 2014

Do góry
Aniulka napisał(a)

Korzystam z pauzy ogródkowej,chyba SKS mnie dopada i kulosek złamany cosik przeszkadza
Z Niemiec przywiozłam rozplenice 'Hameln' i 'Moudry' oraz 'Fireworks' ,imperata 'Red Baron',prosa rózgowate 'Praire Sky',tatarak trawiasty 'Ogon',turzyce 'Ice Dance','Prairie Fire','Bronze Form' i 'Mint Curls',miskant 'Adagio' i inne jakieś miskanty bez nazwy.Razem 26 traw.Z tego większą ilość moja córcia mi przywiozła ze szkółki,w której latem tam pracowała.Poza tym żurawki,przetaczniki,jeżówki,przewrotniki,irysy,tojeści orszelinowate i rozesłane,rozchodniki okazałe,rojniki,zawilce,kosmosy czekoladowe,rozwary,jarzmianki,dąbrówki,kukliki.Coś pewnie pominęłam.Też większość tych bylin mam od córki.
A teraz dzień koło dnia przesiaduję w ogródku i sadzę,sadzę,sadzę...do zimy chyba się wyrobię
Koniec przerwy,zmykam do ogrodu

O luuudzie, ale mnie zaskoczyłaś Tyyyle dobra rozumiem, że atrakcyjnie finansowo to też pewnie wyszło....teraz trzymać kciuki, żeby przezimowały, bo słyszałam, że np: z fireworks słabo u nas ....

...ależ Ci fajnie..
U BusyBee w ogródku... 14:13, 16 wrz 2014
Do góry
BusyBee napisał(a)

Wiem który, wiem..... Ty to szczęściara jesteś a co tam jeszcze sobie przywiozłaś...?

Korzystam z pauzy ogródkowej,chyba SKS mnie dopada i kulosek złamany cosik przeszkadza
Z Niemiec przywiozłam rozplenice 'Hameln' i 'Moudry' oraz 'Fireworks' ,imperata 'Red Baron',prosa rózgowate 'Praire Sky',tatarak trawiasty 'Ogon',turzyce 'Ice Dance','Prairie Fire','Bronze Form' i 'Mint Curls',miskant 'Adagio' i inne jakieś miskanty bez nazwy.Razem 26 traw.Z tego większą ilość moja córcia mi przywiozła ze szkółki,w której latem tam pracowała.Poza tym żurawki,przetaczniki,jeżówki,przewrotniki,irysy,tojeści orszelinowate i rozesłane,rozchodniki okazałe,rojniki,zawilce,kosmosy czekoladowe,rozwary,jarzmianki,dąbrówki,kukliki.Coś pewnie pominęłam.Też większość tych bylin mam od córki.
A teraz dzień koło dnia przesiaduję w ogródku i sadzę,sadzę,sadzę...do zimy chyba się wyrobię
Koniec przerwy,zmykam do ogrodu
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:43, 16 wrz 2014

Do góry
Trawy bardzo polubiłam, zmieniają ogród, dodają zwiewności i na jesień zachwycają Bogusia, może wybierz odmiany strzeliste, jak miskant ML i gdzieś wśród roślin wciśniesz, albo sezonowe rozplenice Rubrum dla akcentu, coś wygospodarujesz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies