Dobra, no to wybazgroliłam projekt rabaty, tak mniej więcej to czuję... Mam nadzieję, że da się odczytać.
Nie wiem czy nie przekombinowałam z berberysem, ale coś w nogi by się należało. A może coś zupełnie innego?
Może macie jakieś propozycje?
Ten czerwony kolor trzmieliny to oczywiście tylko jesienią, ale tak narysowałam żeby oko pocieszyć
Pamiętaj o tym że chcesz stworzyć ogród śródziemnomorski.. więc kora nie pasuje.Mocno trzymaj się planu i gatunków roślin które były wcześniej wypisane do tego ogrodu.Kamień,żwir itp.
Ps. Teraz jestem w pracy i czasu mam malutko więc jak wrócę wieczorem to postaram Ci coś posunąć
Też czekam na wymiary. Sama nie wymyślę, ale na gotowy projekt mogę zagłosować.
Ja mam Skłodowską. Ładne kwiatki, ale takie jak na reklamach nie są. Zobaczymy w przyszłym roku.
Azalia z lawendą się nie polubią - pierwsze potrzebuje ziemi kwaśnej, drugie nie.
Jeśli tworzysz już w stylu śródziemnomorskim - to też azalia jest rośliną typowo azjatycką i do tego stylu ma się nijak...
póki co ostateczny projekt przedogródka wygląda tak:
powierzchnia wyżwirowana jasnym żwirkiem. od zewnątrz na półokręgu bukszpanowe kule z dodatkiem fioletu i różu po bokach np. wrzośce lub dzwonki. jeśli starczy miejsca to poprzetykam tu i ówdzie trawami ozdobnymi
drugi półokrąg to lawenda.
centrym trzeciego będzie stanoiła krzak róży w rózowym odcieniu.
powierzchnia po iglakami wyścielona korą - dla kontrastu z jasnym żwirem:
dziś uporządkowałam a raczej odchwaściłam skarpę:
było tak:
jest tak:
zastanawiam się co dalej z ta skarpą zrobić? czy zainwestować w kamienną palisadkę czy wysypać korą?? i zasadnicze pytanie CO posadzić pod iglakami??
Ewa, ale mi miło....!!!!
klon teraz zzieleniał, ale na wiosnę i jesień jest kolorowiasty
przy ścianie dobrze zgadłaś - koścacce - ciemny fiolet, nazwy nie znam, słabo kwitną, po 2-3 kwiatki i dooopa...
działka ogrodowo ma z 150 metrów, projekt - "modyfikowana kilkakrotnie Danusia"
kulaski mają rosnąć w masę ale już tak mnie denerwują ze chyba przytnę tylko na razie za gorąco chyba...?
Małgosiu, mi się podoba. Fajnie wyszło. Podglądałam twoje poczynania przez ostatnie dni tylko z telefonu i trudno mi było pisać ... (rodzinka )
Z tej perspektywy masz 3 korony na różnej wysokości i w ten sposób jest dobrze wg mnie. Lawenda urośnie. Ja kupowałam wiosną takie mizerne sadzonki, a teraz cudnie kwitnie, rozrosła się dwukrotnie i ma piękne kwiatostany. U ciebie tez tak będzie. Ma szansę jeszcze zakwitnąć.
Dziękuję Małgosiu za pomysły u mnie.
I tak dziś doszłam do pewnego wniosku:
Planujemy, tworzymy w naszym ogrodzie, potem robimy fotki, wstawiamy na O. Zastanawiamy się, czy dobrze, przestawiamy, znowu robimy fotki itd. I zanim ktoś zdąży nam doradzić, w naszym monologu patrząc na zrobione fotki, dochodzimy do słusznych sobie decyzji. Te fotki pozwalają nam spojrzeć na nasz projekt z pewnej perspektywy.
Ja dopiero na zdjęciu zobaczyłam, że moja rajska jabłoń jest krzywa. A rośnie u mnie już kilka lat.
Pozdrawiam Cię. Pokaż, jak skończysz rabatkę.
Mirko ten skalniak ma już z 20 lat i ciągle był przerabiany. Zarósł nareszcie tak, że nie było widać kamieni- istny busz. Dostałem polecenie od Krysi że mam coś z tym zrobić, tak dalej być nie może. W razie ociągania się zagroziła pewnymi ograniczeniami w dostępie.
No to zrobiłem porządek i teraz czas na projekt. Będzie komputerowy, tylko muszę zrobić fotkę z drabiny. Pozdrowienia.
Jolu i słusznie. On czy ona jak zechce to zrobi to bez nakładów finansowych.
Witam ogród znam,po tylu latach na ogrodowisku z taką wiedzą i doświadczeniem jak Twoje już nóżkami przebieram na tą rewolucję. Projekt już pewnie gotowy czeka.
Pozdrawiam i kibicuję od dzisiaj już oficjalnie.
Ja też w szeregówce mieszkam, ale póki co mogę se pomarzyć o domku wolno stojącym z dużą działką. Uszczęśliwiłoby mnie tak z 800m2 -1000m2 powierzchni ogrodowej. Wtedy na pewno znalazłabym trochę miejsca na owoce i warzywa, no i na projekt profesjonalny no i na parę innych rzeczy.
...podkład czyli ziemię? na rojniki i rozchodniki wystarczy ok 7-10 cm ziemi zmieszanej z keramzytem...dlatego to dobra opcja na lekkie konstrukcje drewniane...
Karola,ja się,użerać nie będę ,z resztą mam zbiorniki ,po 2 nie wiem czy mi się to opłaca ,bo tato zapłacił 6 lat temu 1200 zł ,bo projekt,bo podlicznik ,bo hydraulik ,bo odbiór ,a ja nie wiem ile tu ,będę jeszcze mieszkać.