Danuś, pytanie.
Jak oddzielić rabatę (po lewej stronie za dereniami), która kończy się równo z linią skarpy, żeby mi kora nie rozsypywała się w dół i była różnica wyraźna do plewienia (rabata) i do obkaszania (skarpa)? Wyższe ekobordy wkopać?
Ekobordy nic nie dadzą, polecam wbić kołki drewniane ale takie surowe, nie malowane, wiklinowe płotki plecione (Jasia Poziomka ma) albo najlepiej cegły, dachówki, rury kamionkowe a w nich cosik. Zajrzyj w ogród Geoffa Hamiltona. Dadzą korze właściwy opór.
Ewo, jeśli nie masz wikliny, to spróbuj z gałązkami, witkami pozyskanymi z przycinki krzewów lub drzew.
Wiele gałązek ma ciekawą fakturę albo kolor /dereń/. Nie będzie , to tak trwałe jak byśmy chciały, ale satysfakcji z wykonania nie zabraknie. No i będzie coś z niczego.
Jeszcze muszę dopisać, by ścięte gałązki nie leżakowały, bo wtedy nie będą giętkie.
A tak na marginesie, to ja mam w ogrodzie futrynę bez drzwi.
Więc gdyby koncepcja się zmieniła, to ..... , dobre co ?
Przeniosę ten post do Bazarku, bo mamy watek o dereniu. Moim zdaniem można od razu kupić różne odmiany o które pytasz Szafer a także Bolestraszycki pewnie można dostać w Bolestraszycach.
O - wpisałam w net i mam sklep, który posiada obydwie odmiany.
Płotki były w Niemczech w centrum ogr. gotowe. Ale to nie problem zrobić, Hania chodzi teraz na warsztaty wikliny, może nam urządzić warsztaty Myślę, że się zgodzi, albo coś pokaże z warsztatów.
Chętnie bym podpatrzyła, albo wzięła udział, zawsze mi się podobało wyplatanie...
Płotki były w Niemczech w centrum ogr. gotowe. Ale to nie problem zrobić, Hania chodzi teraz na warsztaty wikliny, może nam urządzić warsztaty Myślę, że się zgodzi, albo coś pokaże z warsztatów.
Fajne takie warsztaty ale mój m ma już kłopoty z jazdą w nocy i zimą nie pojedzie, jednak dla innych (w tym dla Ewy ) super sprawa.
Rzeczywiście duuużo więcej śniegu, to nawet dobrze dla roślin, ja też poproszę o więcej
M się śmieje, że możesz wziąć cały...aż do Pstrągowej dalej już może być
I pierwsze odśnieżanie auta.... i pomyśleć że mamy garaż na dwa auta... tam nawet rower nie wejdzie
Teraz bym dom wybudowała z dwoma podwójnymi garażami I do odśnieżania auta korzystam z rękawiczek.. jak znajdę