Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród Sylwii od początku cz.II 19:15, 24 sie 2014

Do góry
Margo napisał(a)

Ach i jeszcze te trawy brązowymi kłosami, coż to za cudo? i Czy zimuje ?

nie wyświetla mi się zdjęcia z trawą o którą pytasz .... rozplenica , domniemam , że o tę chodzi
Ogród w skali mikro cz.II 16:35, 24 sie 2014

Do góry
A tymczasem u mnie......

Jeżówka green eye - prezent od Bogusi ..,normalnie szaleje na rabacie w zestawieniu z bordowym bereberysem

Rozplenica .. I te jej szczotki do butelek ...

Noo i moja wszędobylska jaszczura .. Przygląda się co też ja robię

Blaski i cienie nowego życia 12:58, 24 sie 2014

Do góry
Aniu, to taki zakątek dochodzący do kompostownika. To nie jest jakaś duża przestrzeń.
Karmnik, piszesz że na suche miejsca...muszę sobie to wziąć pod uwagę, na razie rośnie na wilgotnym. U Bogdzi widziałam go pod Rh, a ona je ciągle podlewa i myślałam że on tak lubiCzekam aż się hosty po prawej stronie rozrosną przy kompostowniku. wtedy będę zmieniać.
Człowiek się całe życie uczy, dobrze że są doradcy z praktyką

A rozplenica, sztuk jedna!!! została tam posadzona a właściwie uratowana przed ścięciem i ma się całkiem dobrze, żeby nie zapeszyć. Jak urośnie do rozmiarów odpowiednich będzie materiałem do dzielenia i wtedy dostanie docelowe miejsce. Bo u mnie dużo takich przechowalników, Aniuwiesz jak jest na początku.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:21, 24 sie 2014

Do góry
Widzę, że ambrowce jeszcze czekają, chyba, że zdążyłaś je posadzić Piękna ta rozplenica, szkoda, że nie zimują...
Blaski i cienie nowego życia 10:40, 24 sie 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Lubię to miejsce: kończą się hortensje Kindzi i rośnie kalina, rozplenica i hosty. A podłoże z czasem będzie porośnięte zielonym dywanikiem karmnika ościstego.

Karmnik nadaje się na patelnię i suchutkie podłoże.. inaczej będzie brzydki. No i pielenie jego to mordęga.. po wyrwaniu chwastu robi sie brzydka wyrwa.....rozplenice, hosty, hortki i karmnik.... może sie zastanów nad takim połączeniem, bo ja tego nie widzę. Ale Ty tu rządzisz
Dudusiowy ogród kiedyś tu wyrośnie... 21:39, 23 sie 2014

Do góry
Dobra, pokażę Wam co wymędrkowałam ostatnimi czasy - dziś wkopane...
Jeśli w kadrze pojawi sie jakiś kawałek folii lub wystającej siatki - należy to pominąć milczeniem. My, jak zwykle - wszystko od d... strony - jak już mamy trawnik, to teraz zakładamy wariaty do podlewania )

Nasza różanka... Róże były wkopane wcześniej już sobie kwitły, a teraz dopiero zawiązują nowe paki i ich nieco nie widać. Ale cieszę sie, bo znakiem tego - przyjęły sie. ))

Co tam nawtykalam?
Oprócz bukszpanu i wspomnianych wcześniej róż, rośnie sobie:
Rozchodnik okazały Matrona (kocham, kocham, kocham - pszczoły tez hehe )
Rozplenica japońska Hameln
Szałwia omszona Merleau Blue
Jeżówka Meringue (kojarzy mi sie z merenge, a to dobre wspomnienia sa )
Bergenia Pink Dragonfly
Kosaciec niski Little Shadow
Mini tataraki oraz zdobyczne nie wiadomo skąd trzy inne roślinki.
Blaski i cienie nowego życia 14:35, 23 sie 2014

Do góry
Lubię to miejsce: kończą się hortensje Kindzi i rośnie kalina, rozplenica i hosty. A podłoże z czasem będzie porośnięte zielonym dywanikiem karmnika ościstego.

Ogród u stóp klasztoru 09:49, 23 sie 2014

Do góry
Piękne lato u Ciebie Alinko. Rozplenica darowana ze szczerego serducha bo przyjęła się. Brakuje mi tej maszyny do szycia na starym miejscu he he he.

ps. przykro mi że rozplenica Purple nie zimuje. Chyba ja dostałem wczoraj w prezencie.
Ogród u stóp klasztoru 22:57, 22 sie 2014

Do góry
GABI------ To już poważna sprawa ...wszyscy za makami .tak własnie chyba zrobię . przeplewię te maleństwa i będzie porządek . nasionka masz jak w banku . nie będzie dużo bo już parę nas do obdzielenia a maku mało . ale dla wszystkich starczy.....przyjadę z tym kapeluszem może w tym tygodniu .

DOROTA --- Rozplenica Purple majesty niestety u nas nie zimuje a ta popularna rubrum również . nie ma na to cienia szans.ja sieje w lutym w doniczce na parapecie żeby była szansa na nasionka . inaczej nie zdążą dojrzeć .do gruntu tez można ale wtedy bez marzeń o nasionach ....

Mam jeszcze dziewczyny fajna trawkę-- proso włoskie (setaria italica maxima).
też jednoroczna i też wysiana w doniczkę w lutym .ma piękne zwisające kłosy . to wprawdzie roślina pastewna w Chinach , ale u mnie jak najbardziej ozdobna.

Nasz przydomowy ogródek 17:31, 22 sie 2014

Do góry
Kasiu jak jest coś do plewienia to dobry czas bo ziemia wilgotna i chwaściory same wyłażą.

Karolu dzięki.

Zobaczcie jaki prezencisko dziś otrzymałem. Dziewczyna zadzwoniła do drzwi i powiedziała że chce aby prezent rósł w tym ogródku. Wypiliśmy kawkę, nie obeszło się też bez placka z jabłkami i śliwkami.
Tylko czy ta piękna rozplenica przetrwa zimę i wystartuje na wiosnę? Jestem dobrej myśli.

Nie ma co dumać - już posadzona. Wydaje się że miejsce na nią czekało.

Ogród z łezką 10:24, 22 sie 2014

Do góry
Mirka napisał(a)
Fotki w weekend będą Pozdrawiam w baaardzo słoneczny piąteczek a i mialam zapytać co to fajna trawka przy łezce

Dobra, zajrzę

W łezce rozplenica Hameln, dalej, za floksami, turzyce palmowe. Nie wiem, o które Ci chodziło...
Mały ogród pod Białymstokiem 08:50, 22 sie 2014

Do góry
dzięki za miłe opinie

olaw - trawa nie zimuje - przynajmniej nie w glebie - także będę starał się przezimować ją w donicach w domu - zobaczymy co z tego wyjdzie
podobnie będę próbował przezimować w domu pompasówę....

miejsce jest przypadkowe - docelowo ma być na jasnych kamykach lub w jasnych donicach

a nazywa się to: ROZPLENICA VERTIGO
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:29, 21 sie 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Zakupy bardzo fajne Najbardziej podobają mi się trawy
Rozplenica Rubrum jest piekna Sadziłem na wiosnę a teraz jest mega duża i już kwitnie Śmiałków nie posiadam ale są na mojej liście Miłka okazała bardzo powoli rośnie i cały czas obgryza mi ją psinka Chyba jej smakuje W tym roku nie zakwitnie a szkoda bo ma cudowne czerwone kwiatostany jak mgiełka

Pozdrowienia zostawiam

Dzięki narazie to małe roślinki- w przyszłym sezonie będą już ładne.
Myślę teraz jak je umiejscowić w rabacie
A Rubrum jak zamierzasz przezimować ??
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 22:24, 21 sie 2014

Do góry
Zakupy bardzo fajne Najbardziej podobają mi się trawy
Rozplenica Rubrum jest piekna Sadziłem na wiosnę a teraz jest mega duża i już kwitnie Śmiałków nie posiadam ale są na mojej liście Miłka okazała bardzo powoli rośnie i cały czas obgryza mi ją psinka Chyba jej smakuje W tym roku nie zakwitnie a szkoda bo ma cudowne czerwone kwiatostany jak mgiełka

Pozdrowienia zostawiam
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:31, 21 sie 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Kasiu , ale u ciebie ogrodowiskowo i pięknie, horti zachwycają, a rozchodniki powalają, moje to jak szkielety, a twoje dorodne piękne masz kępy wśród hortek, bujnie u ciebie, rozplenica już cała w piórkach, moje jeszcze śpią...no prawie się rozbudzają

Aga- jak miło. Mi też coraz bardziej się podoba. W rozplenicach się kocham, a rozchodnik ? wyobraź sobie, że dostałam jeden wiosna od mojej mamy i podzieliłam na 12 części i jeszcze sąsiadce dałam.

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 21:11, 21 sie 2014

Do góry
Kasiu , ale u ciebie ogrodowiskowo i pięknie, horti zachwycają, a rozchodniki powalają, moje to jak szkielety, a twoje dorodne piękne masz kępy wśród hortek, bujnie u ciebie, rozplenica już cała w piórkach, moje jeszcze śpią...no prawie się rozbudzają
Ogród naturalny, pachnący lasem .. 20:28, 21 sie 2014

Do góry
Nowe nabytki.. zdjęcia z telefonu więc ledwo widać, próbowałam użyć jakichś filtrów- ale jest tam:

Brzoza pożyteczna (jacquemonti) 2x

Żurawka nn- Łukaszu pomóż

i mniejsze roślinki:
ŚMIAŁEK DARNIOWY GOLDTAU 2x
ŚMIAŁEK DARNIOWY GOLDSCHLEIER 2x
ROZPLENICA RUBRUM
Werbena Blue Spire
Miłka okazała 2x
Sporobolus heterolepis 4x

Ogródek Iwony 19:36, 21 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Iwk4 65 cm to nie jest tak mało
hakonechloa możesz posadzić bliżej skraju, to będzie się przewieszać i nie będzie zabierać miejsca na rabacie
powoli rośnie, więc weź ładne sadzonki i nie licz że szybko je namnożysz
ale do towarzystwa tej trawy dałabym jakieś większe liście, kwiaty, a nie znowu trawę - cylindrycę; chyba że Red Baron pójdzie dalej znowu w towarzystwie innych liści
mi podoba się takie zestawianie różnych kształtów, kolorów i faktur, osobiście nie przepadam za zestawianiem trawy z trawą,
no chyba że jak u Marzeny jest busz i ta czerwona rozplenica z kotkami a potem niższe trawki, to jest to przemyślana kompozycja, a do towarzystwa jest i tak czerwony berberys Bagatelle, a potem inne liście o ile pamiętam

Małgosiu, ciągle szukam rozwiązania i sama nie wiem. Przy tarasie dziś posadziliśmy dwie tuje szmaragdowe. Było tak:

Wczoraj zdecydowaliśmy się na jeszcze jedną donicę. Zrobiliśmy ją i dziś było tak:

potem tak:

Więc może hakonechloa podsadzić przy brzegu thuj?
Nadal czekam na przyczepę ziemi, stoimy z pracami. Miała być w poniedziałek, nadal czekamy
Kosolkowa Pasja 19:31, 21 sie 2014

Do góry
Moje kalinki

Kwitnią krzewuszki

Asterek (Royal Ruby?)

Przetacznik i rozplenica

Ogród z widokiem na jezioro 13:43, 21 sie 2014

Do góry
zawitka napisał(a)
Jola ucałuj Babunię i życz zdrówka wspaniały wiek Mój rowerkek to taksi nie do zdarcia ile biedny on natargał wszystkiego nazywam go towarowy a mam jeszcze taki wypasiny jak wnuki mówia ale nie lubię nim jeżdzić Pozdrawiam całą Rodzinkę A jolusia co to za trawka u Ciebie ta z kłoskami ???/

Rozplenica japońska. Wiosna będę ją kocić, jesli chcesz podeślę, tylko przypomnij.Babcię ucałuję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies