Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Jurajski Ogród 09:37, 04 mar 2014

Do góry
Skorzystałam z twojej rady i obejrzałam wizytówkę, bardzo podoba mi się kamień w ogrodzie, to tu, to tam... Czy te różowe i fioletowe poduchy na skarpach to floksy? Uroczo wygląda ta fioletowa przewieszająca się przez murek kamienny. Pozdrawiam.
Ogród ogrodniczki 09:28, 04 mar 2014

Do góry
Widziałam, że róże pięknie wyglądają z lawendą.
Między floksami, z przodu, to może jakieś carexy, bo jak floksy przekwitną to może być mało koloru a trawki zawsze pięknie wyglądają
Ale mnie to raczej nie słuchaj bo ja się dopiero uczę
Jurajski Ogród 08:22, 04 mar 2014

Do góry
Trawki pięknie przycięte , moje przycięte na jesieni gdy ich przesadzałam ..Firletka tak jak i u mnie wysiała się na gęsto i tylko ją przesadzać w odpowiednie miejsca . U mnie kwitną krokusy botaniczne te późniejsze dopiero wyłażą z ziemi a i byliny już pokazują swoje kiełki ,szczególnie floksy i chryzantemy ..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:38, 03 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Bo u nas nie było zimy, ale brak śniegu i deszczu opóźnia rozwój roślin, sucho bardzo w niektórych miejscach, czekam na deszcz, niech leje choćby i 3 dni

stwierdzam, że po zimie najładniej wygląda lawenda- odmiana SLIBER

orliki co dzień, coraz większe

floksy na dobre ruszyły

Mówisz ze to sliber, masz etykietkę?
Chatka Baby Jagi 15:28, 03 mar 2014

Do góry
Parzydło...

Floksy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:25, 03 mar 2014

Do góry
Rench napisał(a)
W stosunki do Twojej,moja wiosna jeszcze w lesie
Pozdrawiam Irenko

Bo u nas nie było zimy, ale brak śniegu i deszczu opóźnia rozwój roślin, sucho bardzo w niektórych miejscach, czekam na deszcz, niech leje choćby i 3 dni

stwierdzam, że po zimie najładniej wygląda lawenda- odmiana SLIBER

orliki co dzień, coraz większe

floksy na dobre ruszyły
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:39, 02 mar 2014

Do góry
Na murku posadziłam floksy szydlaste i goździki, musze dosadzić wrzosy i wrzoście bo ma być z nich obrzeże tj. wypełniona będzie cała przestrzen pomiędzy płytami a kamiennym murkiem- z trawami i iglakami...

Na wyższym pietrze zgodnie z planem - horty, rodki, wiśnia i magnolia gwieździsta
Ogród u stóp klasztoru 20:18, 25 lut 2014

Do góry
na floksy to jeszcze poczekam, ale w pierwiosnki to byłam prawie gotowa uwierzyć
czekam na te poduchy, czekam
Ogród u stóp klasztoru 20:16, 25 lut 2014

Do góry
DZIEWCZYNY KOCHANE ---też się nie możecie doczekać prawdziwego ciepła .
u mnie dzisiaj masakra . taka mgła cały dzień, a w koło Kalwarii słońce .
u nas dolinka i koniec - słońca NIET . ale i tak plan na dziś wykonany ..trawa wygrabiona i dwie rabaty zrobione na cacy ...bratnia duszyczka pomogła w grabieniu , bo mnie z dwoma rabatami zeszło cały dzień .

melduję że przebiśniegi wyszły i pierwiosnki też ....no i aparat zastrajkował ...matko czym tu fotki będzie robić jak siem nie da naprawić ? ..mus chyba udać się do aparatowego sklepu , bo canon -staruszek ...ale z fotek baaardzo byłam zadowolona , choć druh już 10 lat miał ....i na co tu wymienić?

WILCZYCO ---- troszkę jeszcze i pierwiosnki będą poduchami kwitły , już wyszły pierwsze kwiatki ...

KINDZIA ---tak tak poczekaj jeszcze . jak masz elektryczną piłę to to jest 5 min. roboty . ja skosiłam tą dużą piłą . zawsze kosiłam małym boschem ale on też ..jak i aparat do wymiany .bateria po 7 latach już ledwo zipie i na grubszych pędach zatrzymuje się ...dobrze że dużą się da kosić ..miodunka u mnie będzie kwitnąć tuż tuż.

IRENKO -----kobieto przypomnieć ci o twoich poświęceniach w lecie ...z paluchem ?póki mam ochotę i siły to robię . wiesz tak sobie myślę że lepiej żyć krótko a intensywnie ,z pasją i przygodami niż długo i nudno , bezbarwnie ....jak szaleć to do rana ..jak kochać to na zabój ..jak ogród to do upadłego ...to już tak ode mnie

ANIA MONTE ----miłość do pierwiosnków to jak pierwsza miłość ...wiosenna . to takie świeże kwiatki własnie dzisiaj jeszcze przesadzałam jakieś siewki z różnych części ogrodu do kupki

AGATA ---skąd takiego pięknisia wytrzasnęłaś ..on chyba w domku sobie w ciepełku rośnie .co roku coś kupuję do doniczki , wielkiego grubaśnego pierwiosna a jak posadzę do ogrodu to na drugi rok wyrasta maciupki miniaturek pierwiosunek ....no cóż moc nawozów sztucznych ....

EWKA ---- o jakże mi wesoło że siem nabrałaś

tylko nie myślcie że floksy kwitną ......

Ogród z łezką 20:15, 25 lut 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)

Ja nie jestem taka odważna...moje ogrodowe w cieniu o tej porze roku, słoneczko za nisko, tuje sąsiadów zasłaniają. Jeszcze w ubrankach siedzą.

Floksy??? Jutro przy swoich pogrzebię

A ja wcale nie przykrywałam, ogrodowe w cieniu siedzą a liście też już rozwijają:

Ogród z łezką 20:03, 25 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Ja hortki odkryłam bo takie wielkie pąki że liście zaraz wystartują. Może bez przykrycia trochę zwolnią.
Wszystko mi już wyłazi jak u ciebie. Floksy już od spodu puszczają. Całuski zostawiam.

Ja nie jestem taka odważna...moje ogrodowe w cieniu o tej porze roku, słoneczko za nisko, tuje sąsiadów zasłaniają. Jeszcze w ubrankach siedzą.

Floksy??? Jutro przy swoich pogrzebię
Ogród z łezką 19:56, 25 lut 2014

Do góry
Ja hortki odkryłam bo takie wielkie pąki że liście zaraz wystartują. Może bez przykrycia trochę zwolnią.
Wszystko mi już wyłazi jak u ciebie. Floksy już od spodu puszczają. Całuski zostawiam.
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:49, 24 lut 2014

Do góry
Reszta mało pokazowa
A teraz wyzwania na kolejne miesiąc- tzn. wiosnę:
Nr 1
Rabata obok altany

Z wyciętym klonem i przesadzoną sosną...

planowane nasadzenie: moje marzenia - magnolia gwieździsta, Rh, wiśnia kazan (bądź zakura), hortensje, pierisy i floksy, a dołem pasy wrzosów i wrzośców
Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 21:50, 22 lut 2014

Do góry
I floksy puszczają...

A całość wygląda mniej więcej tak...

Co nie przeszkadzało dzieciakom otworzyć dziś sezon rowerowy (w tle niedokończona pergola...)

Oraz piaskownicowo-śniegowo-błotny... z naciskiem na błotny!

Ogród z tatarakiem w tle 13:40, 20 lut 2014

Do góry
Sylwia,
Dziękuję Ci bardzo, bardzo, bardzo

Mówisz, ze kulki poprzesadzać, ale co w takim razie ma rosnąć wzdłuż wjazdu na ich miejscu?

Na tej rabacie okrągłej jest obecnie wierzba płacząca. Myślisz, że ten duży świerk pasowałby w środku? Czy lepiej go przesadzić, tam gdzie narysowałaś?
Rabata jest obsadzona bukszpanem, a w srodku rosną żółte rudbekie i fioletowe kosaćce oraz 6 tawuł, które zamierzam wykopać i przenieść gdzie indziej.

Kulki cisowe na pniu to moje marzenie, ale czy ja dostane takie u siebie? W pobliskich szkółkach robili oczy jak o nie pytałam.

Trzmieliny na pniu-super pomysł. Tam są floksy, szałwie, kocimiętki w kolorach fiolet-róż, wiec te trzmieliny będą fajnie wyglądać.

Witam w ROD 09:45, 20 lut 2014

Do góry
Witam, jestem działkowcem , a raczej szczęśliwa posiadaczką "Zaczarowanego ogrodu" Kilka lat temu miałam podobna sytuację-dostałam działkę 360m2 w ROD, ogrodzoną , ze skarpą do zagospodarowania i chwastowiskiem - gleba- podmokły torf czyli super!!! Odpada podlewanie!!! Piszę żeby podsunąć pomysły;
1 - zrób kompostownik i do niego wrzucaj wszystie roślinki,
2 - wykorzystaj skrzyp : cytat z jakiegos forum - Bardzo cenny jest także wyciąg ze skrzypu. Przygotowujemy go z 300 g świeżego lub 100 g suszonego skrzypu na 3 litry wody. Zalany w dużym garnku skrzyp pozostawiamy na 12 do 24 godzin, kilkakrotnie mieszając, po tym czasie zaczyn gotujemy ok. 1 minuty. Po ostudzeniu odcedzamy i rozcieńczamy w proporcji 1:5. Takim wyciągiem wielokrotnie pryskamy zagrożone rośliny np. róże, winorośl, pomidory, ogórki czy floksy. Wzmacnia on rośliny porażone przez choroby: plamistość, rdzę, kędzierzawość, mączniaki, a także atakowane przez roztocza. Stosujemy latem w dni słoneczne.
3 - zachęcam do wybudowania drewutni jako oddzielnego budyneczku lub przyległego do domku-może sprawdzić sie jako wc z zastosowaniem toalety turystycznej albo wiaderka : http://alejka.pl/wiadro-toaleta-turystyczna-wc-przenosna-22l-branq-2.html i jako składzik na narzędzia
Pozdrawiam Grażka
W ogródku Iwony 15:12, 19 lut 2014

Do góry
floksy już wychodzą

macierzanka cytrynowa ładnie przezimowała

hebe tym razem nie było okrywane

szafirki wyszły już jesienią, przycięłam też przywrotniki, w środku widać już młode listki
Ogrodowe przygody 10:15, 19 lut 2014

Do góry
Iwonka, jak chcesz rozsadzić liliowca to teraz na wiosnę, tylko nie jestem pewna czy ci zakwitnie.

Ja mojego przesadzałam z pąkami kwiatowymi, myślałam, że padną a jemu tylko liście trochę przyschły, ale kwitł. Robiłam to w środku lata. Ja przesadzałam całą kępę więc mogłam sobie na to pozwolić.

Chyba w tym roku to będę w tej szkółce gościć ze trzy razy to zapewne jeszcze jakieś floksy kupię. Ten biały pełny też mi się podoba.

Iwonko, gdybyś kiedyś dzieliła tego liliowca to ja chętnie zamienię się z Tobą na niego, może jakiś z moich Ci się spodoba

Ogrodowe przygody 20:23, 18 lut 2014

Do góry
ewa zamówiłam jeszcze takiego pełnego Tiara kolor biały
to będzie na tą rabatę to ona będzie do przerobienia dołożę jeżówki i te zasiane jednoroczne

na razie mam dwa floksy różowy kupiony jako pepertwist ale to nie on
i druki laura fioletowy z białym oczkiem
dziewczyny co do katalpy mam mieszane uczucia ona naprawdę potrafi być ładna
Piaskownia na zakręcie 20:14, 17 lut 2014

Do góry
Celina napisał(a)
Witaj Ewo

Zakupy pooglądałam. Kiedyś nie chciałam mieć floksów . A teraz, co rusz to rozglądam się za nowymi

kolorkami. Są łatwe w uprawie i bezproblemowe. Przynajmniej u mnie

Jeżeli będziesz je uszczykiwać to cieszyć się nimi będziesz do jesieni.

Z pozdrowieniami zostawiam kwiatuchy dla Ciebie:

Celinko, masz piękne floksy. Ja też je lubię a na tego co kupiłam polowałam od pewnego czasu. Mam coś podobnego, ale to nie ten sam
Dziękuję za kwiatuchy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies