Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:50, 08 mar 2013

Do góry
Richie napisał(a)
Ładna wiosna u Ciebie i chyba cieplej niż u mnie bo roślinki szybko przyrastają

Ryśku chyba wiosna u Ciebie powinna być tak samo ciepła choć u mnie jest zawsze niższa temperatura niż w miescie - ale fakt wyłazi co tylko może i to z jednej strony cieszy a z drugiej jak tak straszą to się martwię że mi wymrozi znów pół ogrodu - najgorsza kalina angielska ma już maleńkie listki - nie zrobiłam dziś zdjęcia
Mały ogródek Andzi 11:56, 28 lut 2013

Do góry
Już posiałam, nie wiem czy nie za wcześnie. A jeśli się same wysiały to raczej ich nie zdąże dostrzec w tej przebudowie. Jak pogoda tylko na to pozwoli to zamierzam zabrać się za nawadnianie i przebudowe. Już zakupiłam nowe roślinki, czekam na pogodę i dostawę. Mam jednak pewne obawy. Jak zwykle handel wysyłkowy, nieraz się nadziałam, ale tam jest wszystko. Miejmy nadzieję, że będzie ok.
Oto moje nowe zakupy:
Śnieżna kula Kalina
Dwukolorowa czerwono-biała HORTENSJA PINKY WINKY
Płonący Krzew Trzmielina uskrzydlona
ŻYWA SKAMIELINA Miłorząb-
ODSTRASZAJĄCA KOMARY Surmia MIODODAJNA katalpa -
DEREN JADALNY
RÓŻOWA Hortensja PINK DIAMOND
Karłowy Świerk Little Gem
Bajkowy Klon Tatarski
MINIATUROWY Berberys Thunberga Goldalita
Miniaturowy Berberys Kobold
KOLUMNOWY Berberys Helmond Pillar
Karłowy Berberys Thunberga Bagatelle sadzonka
KOLUMNOWY Berberys Golden Torch
Czarna Trawa Ophiopogon
Oczywiście nie wszystko do tego ogrodu. Część na wieś. Doradźcie proszę co się do mojego małego nie nadaje. Moje typy na wieś to dereń, kalina,klon.
O właśnie przyszły złączki i rury do nawadniania. Czekamy na wiosnę. A to na rozgrzanie klimatu

Lek na całe zło czyli mój ogród 19:32, 27 lut 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Aldonko ale i kalina i mahonia nie są takie duże można zawsze okryć ja z początkiem lutego pookrywałam hortensje ogrodową, bo widziałam już pączki a szedł mrozek a wysiewałaś może kiedyś Limnantes? Black Beauty u nas kupowałam po jakieś 17

Mahonię okrywałam co roku, a i tak przemarzała. W tym roku zostawiłam bez okrycia, niech się dzieje, co chce. Ona ma już 4 lata i ciągle taka, bo wycinam przemarznięte pędy. Nie wysiewałam Limnates, a Black Beauty zamówiłam za 22,60.

To okazy mahonii ze Szkocji, raczej nie doczekam się takich.

Lek na całe zło czyli mój ogród 00:09, 26 lut 2013

Do góry
Aldonko ale i kalina i mahonia nie są takie duże można zawsze okryć ja z początkiem lutego pookrywałam hortensje ogrodową, bo widziałam już pączki a szedł mrozek a wysiewałaś może kiedyś Limnantes? Black Beauty u nas kupowałam po jakieś 17
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:57, 25 lut 2013

Do góry
u mnie ta kalina rośnie w bardzo zacisznym miejscu i kwitnie nawet 2x w roku, rośnie szybko więc ją przycinam,
właśnie słyszałam w prognozie jeszcze o mrozach i to średnia perspektywa - więc liczę na zmianę frontów
Lek na całe zło czyli mój ogród 23:28, 25 lut 2013

Do góry
Kalina szorstkolistna i mahonia na razie zielone. Pewnie jak co roku załatwią je marcowe mrozy.

Wilczomlecz mirtowaty ładny o każdej porze roku

Ogrodowy spektakl trwa ... 14:29, 25 lut 2013

Do góry
Ta zima była dośc łaskawa dla roślin, moja kalina sztywnolistna przetrwała rewelacyjnie, w ub roku straciła wszystkie liście a teraz

żurawki też dobrze, choć wszystkie stare leście obetnę a z tych starszych porobię sadzonki na szpalerek

ciemierniki chyba w tym roku będą wcześniej

Same wątpliwości 10:11, 19 lut 2013

Do góry
Agnieszka dzięki za zainteresowanie już Ci odpowiadam.Łatwiej będzie jak wkleję zdjęcie
To moja część z kawałkiem przedogródka (widoczny bonsai na środku)
Zaczynam od narożnika Perukowiec 2tuje szmaragdowe 1cis kolejna to kalina następne to modrzew i trochę za nim chyba cyprys czy jałowiec,który dostał się w moje ręce w ubiegłym roku.
Naturalny strumień, ciek wodny, rów w ogrodzie 09:27, 18 lut 2013

Do góry
Iris pseudoacorus

Może kalina "Mariesii" ?

A poniżej byli ogrodowe - Astilbe arendsii, irysy o biało obrzeżonych liściach, tarczownica, kosaćce syberyjskie i pierwiosnki. A nawet gdzieś tam się plącze przywrotnik ostroklapowy.

Ogród naturalny, pachnący lasem .. 09:22, 16 lut 2013

Do góry
Kalina koralowa"Roseum"

truskawka pnąco-zwisła

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:58, 13 lut 2013

Do góry
bukszpany w trójce, na którymś z brzegów
Kalina- może ja powtórzyć jeszcze?- zmieszczą się z rózami 3 szt?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:50, 13 lut 2013

Do góry
Kompletnie nie wiem jak rozplanować tą rabatę. Najpierw trzeba ustawić główne punkty.

M - magnolia; ustawiłam, żeby było widać dobrze z okien tarasowych (w sumie jeszcze w lewo powinnam), choć ona kwitnie chwilę, a kalina długo, hmm...

K - kalina; oddaliłam od magnolii, dobrze? czy zbliżyć je do siebie?

B - bukszpany; jeśli wsadzę je po tej stronie łuku, będą blisko bukszpanów na rabacie "TSS", przenieść na drugą stronę czy w ogóle porpzrzucać?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:18, 13 lut 2013

Do góry
Chciałabym pociągnąć temat tego półkola właśnie.
Pozbierałam to co prawdopodobnie nadawałoby się tam:
- magnolia Stellata
- kalina Watanabe (mam też małego derenia kousa odm. chińską, kupiłam u Konieczki razem z drzewkami owocowymi, ale to już raczej za dużo na raz, prawda?)
- 3 bukszpany-poduchy, nawiązujące do T. S.-S.
- trawy
- jeżówki (spodobał mi się pomysł jeżówek w trawie u Beaty i myślę, że tu można zrobić małe poletko)
- jakieś róże (co masz na myśli niewielkie pokrojem? - wysokość?) może też otulone trawami?
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:10, 13 lut 2013

Do góry
Magnolio, widzę, że jesteś, więc jeśli znajdziesz chwilkę, to chciałabym coś podpytać. Te cytaty przeniosłam z mojego wątku projektowego z tamtego roku. Rozmawiałyśmy tu o półkolu, które ma osłaniać taras (na górze strony jest rysunek)

magnolia napisał(a)

Aga, mi nie chodzi o dosłowne nawiązania, tylko żeby nie zestawić na tych rabatach skrajnie różnych stylów. Czyli jak na 1 kółku mamy rabatę nowoczesną, powściągliwą, to żeby na drugim nie robić angielskiej klasyki z bukszpanową ramką.
Oczywiscie idealnie by było, żeby na tym kółku było jakieś delikatne nawiązanie w postaci tej samej kępy traw, lub kilku kęp, albo np 3 kul bukszpanowych. No i żeby nie było tu zbyt wysoko, masywnie, bo obok jest lekko. I tyle
Ale Ty to czujesz moim zdaniem.
Czyli Stellata, trawy albo smukłe byliny , może być plama nie za wielkich pokrojem róż.... Konkretnie to jeszcze ogarniemy

Zaproponowałam kalinę Watanabe

magnolia napisał(a)
Watanabe jest super, całkiem mrozoodprona. Tylko tam spotka sie kwitnieniem z hortensjami, więć można ale warto wziąć to pod uwagę. Cudnie się przebarwia
nie wiem niestety czy jest mniej podatna niż inne kaliny na mszyce, ale chyba nie, więc to jest mankament.

magnolia napisał(a)
watanabe jest niska. Może być i magnolia i kalina razem

Ogród biały 22:21, 09 lut 2013

Do góry
Bez Krasawica Moskwy

Łubin i kamasja (ale nie jest to czysta biel)

kalina japońska watanabe

Madea
Połowa działki - czyli mam powoli dość 21:42, 07 lut 2013

Do góry
halina_zawitkowska napisał(a)

Halinko w twojej wizytówce ten krzak z białymi kwiatami to kalina koralowa?Tematu teściowych nie poruszę bo mnie w dołku ściska Czekamy na wiosnę jak jeden mąż czyli wszystkie Niech ta śliczna panienka wreszcie zawita !!U mnie znowu śnieg ,mam dość tej łopaty ,wolę taczki Ale zrobiłaś postępy komputerowe nawet wizytówka ci się udała .Pozdrawiam cieplutko

Witaj Dajanko!!!!!Tak masz rację nie chciałam żeby Cię ściskało przepraszam.Takk To kalina koralowa.Jak ją podetnę to się tak odwdzięcza,Wiesz psia krew wiosna mi uciekła ---- wczoraj robiłam kanciki a dziś biał!!!!

Wczoraj robiłaś kanciki?szalona dziewczyno a ziemia nie była zmarznięta?Tęsknisz już za pracami w ogrodzie ,ja tez bym juz działała i to jak
Połowa działki - czyli mam powoli dość 13:50, 07 lut 2013

Do góry
dajana napisał(a)
Halinko w twojej wizytówce ten krzak z białymi kwiatami to kalina koralowa?Tematu teściowych nie poruszę bo mnie w dołku ściska Czekamy na wiosnę jak jeden mąż czyli wszystkie Niech ta śliczna panienka wreszcie zawita !!U mnie znowu śnieg ,mam dość tej łopaty ,wolę taczki Ale zrobiłaś postępy komputerowe nawet wizytówka ci się udała .Pozdrawiam cieplutko

Witaj Dajanko!!!!!Tak masz rację nie chciałam żeby Cię ściskało przepraszam.Takk To kalina koralowa.Jak ją podetnę to się tak odwdzięcza,Wiesz psia krew wiosna mi uciekła ---- wczoraj robiłam kanciki a dziś biał!!!!
Połowa działki - czyli mam powoli dość 20:22, 06 lut 2013

Do góry
Formowanie małego drzewka z sadzonki 12:30, 06 lut 2013

Do góry
To moja własna kalina koralowa
Kupiona jesienią:

A tu wiosną (tę mniejszą gałązkę wycięłam, niestety brak fotek kwitnącej... palik też już ma ):

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:20, 06 lut 2013

Do góry
kalina...piękna jak hortensje..tyle, ze wielka......ale....mszyce ją uwielbiają!!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies