Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 20:19, 31 lip 2023

Do góry
Przymiarka rabaty

Drzewko to jabłoń Royalty. Pozostałe rośliny: derenie IH, hortensje Diamant Rouge, świerk Acrocona.

W pustym miejscu, gdzie widać biały parasol sąsiada, będzie huśtawka.
Wbite widły oznaczają trzeciego derenia IH.

W pustym miejscu na prawo od świerka Acrocona (tam, gdzie patyk) rozważam derenia jadalnego Golden Glory albo śś Ballerinę. W nogi dam ciemnolistną niewielką krzewuszkę, bo muszę przesadzić ją z kąta przy tarasie.

Co myślicie?
Spełnianie marzeń - ogród czas start 20:11, 31 lip 2023

Do góry
No dobra - szału nie ma, ale nikt nie powie, że nie ma różnicy.

Szałwie przycięte zbierają się do drugiego kwitnienia
Altana w ogrodzie 19:47, 31 lip 2023
Do góry
Topola napisał(a)
A to moja chatka "altankowo-narzędziowa":

Wow chatka robi wrażenie. Moja wygląda podobnie tylko jest w odcieniach koloru żółtego, przy budowie pomagała mi firma https://drewnolandia.pl/.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:37, 31 lip 2023

Do góry
Makao my się wewnętrznie nastawiamy z mężem na chociaż namiastkę samowystarczalności. Chcemy jak najwiecej dobroci z ogrodu zatrzymać na dłużej. Mąż męczy mnie o kurnik, ale to może za rok lub dwa.
Trochę wyliczeń i obserwacji poczyniłam ile czego muszę mieć by wystarczyło na rok. Chociaż lepiej zakładać na tak ok. 1,5 roku, bo czasem sezon z danym owocem/warzywem nie dopisze jak np. wiśnie w tym roku. Jak mam chwilę to oglądam amerykańskie kanały na YT o „homestading”. Umówiliśmy się też z sąsiadem na zboże i po żniwach jedziemy do młyna, by mieć własną mąkę.

Dzisiaj zrobiłam ketchup z cukinii jako bazę na potrawy w zimie. Wyszło 7 słoików z porcji 3 kg cukinii.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:26, 31 lip 2023

Do góry
Pomysł z rabatami poplonowymi jest właśnie dzięki ogrodowisku. Podpowiadałyście w zimie, żeby tak zrobić by potem nie zrywać trawy. W tamtych miejscach był też rozłożony świeży obornik koński z okolicznej stajni. Jeszcze nie tak dawno temu tak to wyglądało.
Działka w górach, wątki ogrodowe i poboczne ;) 17:57, 31 lip 2023

Do góry

Ogrod nad bajorkiem 17:50, 31 lip 2023

Do góry
oczywiscie, cale 30 kg duzego lupanego gnejsu- moglam sobie wybrac i worek żwiru do uzupelnienia w opasce i 10 workow kory w dobrej promocyjnej cenie. Podjade tam jeszcze po kilka duzych łupkow i wieksze odlupane gnejsy

normalnie wyleźć nie moglam takie piekne mieli kamienie, jak dziecko w piaskownicy latalam. a ajkie piekne lupanki kranitowe mieli a z zalowalam ze u mnie nic nie potrzeba.
Pokażę nasz ogród 17:45, 31 lip 2023

Do góry
W ogrodzie ma być więcej koloru. Taką potrzebę ma M. Więc staramy się wypracować wspólny front. Pojawił się obelisk. Pojawiła się podpora na różę. Zakupy różane i bylinowe zrobione.

Ogrod nad bajorkiem 17:36, 31 lip 2023

Do góry
pojechalam dzis kupic kamienie ozdobne do suchych mis, no i naprzeciwko byl ogrodniczy. jak nie wejsc. ograniczylam sie do minimum wzielam 3 budleje minaturowe, świecznice sercolistna biala o zielonych lisciach - c u d o w n a , 2 sadzce, 2 rozowe pięciorniki i carnivalka

takie drobiazgi
Ogrodowe wariacje 16:26, 31 lip 2023

Do góry
Daria, Kasia nie dociągniemy do płyt rabaty, będzie zachowana odległość zgodnie z wykostkowaną
częścią tarasu. Trawa po obu stronach płyt będzie w takiej samej odległośći. Mam tu duzo betonozy i ten kawałek zieleni tutaj musi być Hakone wylewająca się na trawnik mnie nie będzie przeszkadzać ale koszącemu pewnie tak
Szerokość od krawężnika to 85 cm. Na zdjęciu widać od drugiej strony:

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 15:55, 31 lip 2023

Do góry

Ogród długi 15:40, 31 lip 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
ŚŚ w rogu jeśli nie ud Ci się jeszcze zabrać trawnika ale też nie będzie całkiem zabierała słońca trawom, to proso jest mega

Taak, proso jest mega teraz jest już efekt, bo jest spore.

Odpisuję na raty, bo ciągle coś mnie odrywa od O.

Także na szybko.
Swidosliwa wsadzona w przeciwnym rogu niż planowałam.

Ogród pod lasem 15:25, 31 lip 2023

Do góry
Zobacz
Pomiędzy hakonkami mam seslerie
Lepiej tez wsadzić seslerie
Może być zielona

Hortensjowo 15:02, 31 lip 2023

Do góry

Hortensjowo 15:02, 31 lip 2023

Do góry

Hortensjowo 15:01, 31 lip 2023

Do góry

Hortensjowo 15:00, 31 lip 2023

Do góry
Kilka fotek z weekendu

Ogrodowe wariacje 14:42, 31 lip 2023

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Laurowiśnie mają rosnąć w opasce przy ścianie?

Nie, opaska zostaje, jest ograniczona krawężnikiem, tam nie ma opcji nic posadzić. Kostka przy nim, która jest obecnie jako ułatwienie do koszenia zostanie przesunięta tak jak zaznaczyłam białą linią. Reasumując miejsce do nasadzeń byłoby od krawężnika do zaznaczonej linii. Tutaj były dwie koncepcje:
1. Żywopłot z laurowiśni podsadzony hakonechloa All gold
2. Hortensje Annabell z hakonechloa All gold
Dopuszczalne też połączenie tych dwóch elementów ze względu na długą rabatę. Mąż nie chce już tutaj kwiatów więc pozostał temat laurowiśni.

Jest:

Plany:

Tak od przodu to wygląda i jeszcze dodam, że część z kranem i wężem będzie sprytnie ukryta

Spełnianie marzeń - ogród czas start 14:32, 31 lip 2023

Do góry
Angelika95 napisał(a)
Po miesięcznej przerwie zdrowotnej powoli kontynuuję pracę nad rabatą, wszystko tak zarosło, że ciężko się połapać, gdzie są moje wsadzone rośliny. Ale trudno, są rzeczy ważne i ważniejsze, może do końca lata skończę

Wstawiam sobie tu zdjęcie na pamiątkę.

Jak to dobrze, że od czasu do czasu ktoś wstawi taką fotkę! Taką, na której widać ile jeszcze jest do zrobienia. Dla mnie to bardzo pocieszające, że nie tylko ja toczę nierówną walkę z chwastami i nie tylko u mnie jeszcze nie jest tak, jakbym chciała. Większość ogrodów na ogrodowisku wygląda jak wyjęte żywcem z żurnala, co z jednej strony jest wspaniałą inspiracją, ale z drugiej strony czasem powoduje kompleksy. To Twoje zdjęcie autentycznie dodało mi motywacji do pracy. Dziękuję.
Ogród pod pliszką 14:29, 31 lip 2023

Do góry
rabata obsadzona

Oraz nowa hortensja do kolekcji
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies