Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Wymarzyłam sobie wrzosowisko

Wymarzyłam sobie wrzosowisko

anuska2507 17:45, 31 lip 2023

Zaczęłam dziś urlop od wizyty w kolejnej szkółce, żeby rozejrzeć się za świdośliwami. No i były spore egzemplarze: Lamarcka i Ballerina i teraz, którą tu wybrać
Pasowałoby mi wielopniowe drzewko, więc tutaj chyba lepsza będzie Lamarcka. Ballerina podobno bardzo smaczna i chyba nie rośnie tak szeroko i wielopniowo. A może zrezygnować z derenia jadalnego na rzecz Balleriny, czyli kupić obie?
anuska2507 20:19, 31 lip 2023

Przymiarka rabaty

Drzewko to jabłoń Royalty. Pozostałe rośliny: derenie IH, hortensje Diamant Rouge, świerk Acrocona.

W pustym miejscu, gdzie widać biały parasol sąsiada, będzie huśtawka.
Wbite widły oznaczają trzeciego derenia IH.

W pustym miejscu na prawo od świerka Acrocona (tam, gdzie patyk) rozważam derenia jadalnego Golden Glory albo śś Ballerinę. W nogi dam ciemnolistną niewielką krzewuszkę, bo muszę przesadzić ją z kąta przy tarasie.

Co myślicie?
edi75 08:14, 01 sie 2023

Dla mnie super
Patrycja_KG_Lu 10:15, 01 sie 2023

Bardzo fajnie. Ja bym chyba wybrała te dwie rożne śś zamiast derenia.
olciamanolcia 10:23, 01 sie 2023

Będzie hortensjowy busz Dla mnie super.
anuska2507 12:53, 01 sie 2023

Edyta, to tak zostawiam

Patrycja, właśnie kusi mnie ta Ballerina ze względu na smaczne i słodkie owoce, ale patrząc na zdjęcia i na okazy w szkółce mniej mi się podoba jej pokrój i nie chciałabym ryzykować z sadzeniem jej w roli solitera na środku ogrodu. Ballerina ma więcej cienkich pędów i bardziej przypomina krzew niż wielopniowe drzewko. Niestety nigdy nie miałam okazji spróbować owoców śś i derenia - pewnie wybór byłby łatwiejszy
Myślałam jeszcze, żeby dać 2 na jednej rabacie, jak tutaj lub tutaj, ale jeśli będą bardzo różnić się pokrojem, to też nie będzie za dobrze wyglądać.
Albo druga opcja, żeby któreś drzewko dać przy domku narzędziowym, aby uzyskać efekt, że jedno wystaje zza drugiego, podobnie jak tu. Kiedyś dorobiłabym tam rabatę.

Justyna, będzie hortensjowy busz, bo to wszystkie hortki bukietowe, jakie mam

Gruszka_na_w... 20:45, 02 sie 2023

Owoce derenia nadają się głównie na nalewki. Miąższ bardzo trudno odchodzi od pestki. Łatwiej to zrobić po lekkim rozgotowaniu owoców i przetarciu przez sitko. Przecier smakuje kwaskowo i ma jasnoróżowy kolor. Myślałam o zrobieniu z owoców derenia soku w sokowniku, ale owoce zawierają niewiele soku.

Jeśli szukasz drzewka do roli solitera to lepsza będzie świdośliwa Lamarcka lub dereń jadalny niż Ballerina. Ta ostatnia rzeczywiście bardziej przypomina krzew.

Ze spożyciem owoców świdośliwy bywa różnie. Czasem ptaki są szybsze.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Patrycja_KG_Lu 22:29, 02 sie 2023

Dostałam kiedyś dżem z derenia jadalnego i był cierpki. Smaku świdośliwy nie znam.
anuska2507 12:33, 03 sie 2023

Habiu, dziękuję za opinię o dereniach i świdośliwach. Chyba na razie zrezygnuję z derenia. Wprawdzie nalewki lubię, ale nie są one priorytetem a dereń widziany w szkółce ma pokrój bardziej zbliżony do amanogawy niż śś i trudno spodziewać się, że będzie wielopniowym drzewkiem. Do tej roli wybiorę więc śś Lamarcka, a Ballerinę wcisnę na tworzoną właśnie rabatę. Może będę szybsza niż ptaki

Patrycja, utwierdzasz w przekonaniu, że zakup derenia można odłożyć na kolejne lata. Może znajdę inne, polecane jako słodkie i smaczne, odmiany.
anuska2507 12:36, 03 sie 2023

Hortensje, jabłonka, świerk i derenie posadzone. Na prawo od świerka posadzę śś Ballerinę.

Na pierwszym planie ziemia z kopania dołków