Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród długi

Ogród długi

ajka 22:02, 28 lip 2023

Joann napisał(a)

I co? Rozsadzone? U mnie pada dziś ma cały dzień padać, przerwa w pracy, lekarstwo dla roslin

Pogoda kijowa, zdążyłam posadzić tylko nowe liliowce. Za to wyrwałam sporo chwastów, a eM skosił trawnik, więc ogród trochę zyskał na wyglądzie. Może jutro coś ruszę, bo muszę jeszcze przesadzic hortensje, azalię i posadzić nową jezowkę. Pracy mi przybywa zamiast ubywać
Joann 10:50, 30 lip 2023

edi75 napisał(a)
Nowa rabata powstaje w deszczu ..super. Tych chwaściorów za płatem współczuje
Asia u mnie tez pada..

Chwasciory sie u mnie wysiewają i już mam pełno młodych siewek mimo, że niedawno plewilam, ehh... deszcz jest potrzebny, lubię, jak pada
Joann 10:52, 30 lip 2023

Rojodziejowa napisał(a)
I u mnie. Wczoraj był jeden ładny dzień, niestety przeznaczony na co innego niż ogród. Dziś miałam plany ogrodowe i właśnie poszły się paść.

Tak, ale woda z nieba zawsze cieszy, wszelkie prace poczekają Ja to nawet w deszczu czasami coś robię, jak mi znienacka zaczyna padac
Joann 10:55, 30 lip 2023

mrokasia napisał(a)
Chwastowisko za płotem to z jednej strony przekleństwo bo wszystko przełazi a z drugiej błogosławieństwo bo sąsiadów brak .
Uparciuch z tego Twojego eM. Świdośliwę bym właśnie tak z boku umiejscowiła.

Wiem, także nie ma tego złego. Ale rama musi jakaś być, żeby tło dla roślin stworzyć. M to uparciuch straszny, skąpi trawnika, bo tam ma być miejsce na ognisko
Joann 22:27, 30 lip 2023

Judith napisał(a)

Jaki masz piękny busz w narożniku! Umknął mi jakoś, albo nie pokazywałaś jeszcze takiego ujęcia .

W temacie wielkości planowanej rabaty chcę Cię trochę podbuntować . Zapytałabym mężatego, o co mu chodzi? Dlaczego niby te pół metra ma dla niego takie znaczenie? Dla Ciebie to kłopot, bo musisz zastanawiać się, jak zmieścisz rośliny, które tam chciałabyś, że nie wspomnę, że po prostu zależy Ci na pięknym ogrodzie pełnym roślin (i cała robota z tą rabatą jest po Twojej stronie), a dla niego jaki to zysk?

Jeśli się wtrącam bez sensu - nie wahaj się powiedzieć .

Absolutnie nie bez sensu skąpi trawnika, bo chxe więcej trawy na ognisko. Widzi też, że rosliny przybierają niebezpiecznie na ilości. No zdał sobie sprawę, że ogrod tworze chyba powątpiewał, że się uda

Busz pokazywalam, ale nie z tej perspektywy. Ciągle coś wchodzi w kadr, a właściwie ciągle trampolina i dlatego nie mam zdjęć w tej części. No taki minus małego ogrodu.
Joann 22:34, 30 lip 2023

Wiaan napisał(a)

O tak, ja tak własnie negocjowałam i od tego czasu nie mam problemu z zabieraniem trawnika
Co więcej wczoraj eM kosząc mówił, że teraz to szybko idzie i nie wkładamy szczególnej pracy w niego a jest ładny. Łatwiej o niego zadbać

Fajnie masz wciągnął się w ogrodowanie, to masz z niego pomocnika też uważam, że trawnik nie jest aż taki potrzebny, zwłaszcza przy mojej dłuuuugiej działce. Ale na razie dzieci są małe, biegają, trochę mi szkoda robić radykalną zmianę, choć w głowie już jest plan
Joann 15:40, 31 lip 2023

Wiaan napisał(a)
ŚŚ w rogu jeśli nie ud Ci się jeszcze zabrać trawnika ale też nie będzie całkiem zabierała słońca trawom, to proso jest mega

Taak, proso jest mega teraz jest już efekt, bo jest spore.

Odpisuję na raty, bo ciągle coś mnie odrywa od O.

Także na szybko.
Swidosliwa wsadzona w przeciwnym rogu niż planowałam.

Joann 15:42, 31 lip 2023

Judith napisał(a)

Sporo pracy będzie wymagało przygotowanie miejsca (zrywanie darni, wybieranie śmieci, a to miejsce jest bardzo zasobne w śmieci; w zeszłym roku znalazłam - wśród standardowych zardzewiałych gwoździ i nakrętek po wódce tudzież jakichś szmat - CAŁĄ szklaną buteleczkę po syropie! ), a potem ziemi w nim (kopanie, dosypywanie dobroci).
Do obsadzania będzie się nadawać dopiero wiosną .

To faktycznie, skarby masz tam no to grubsze pracę Cię czekają. Ja też wydobyłam sporo zabytków, tak to jest z przygotowaniem gleby, różne rzeczy można wykopac
anuska2507 20:31, 31 lip 2023

Jaką masz odmianę świdośliwy?
Nie chcę Cię martwić, ale też mi się wydaje, że jeśli nie jest kolumnowa, to będzie jej za ciasno przy tych trawach. Widziałam dzisiaj w szkółce większe egzemplarze, one faktycznie dość szeroko rosną.
Wiaan 22:06, 31 lip 2023

Na tej nowej rabacie są również seslerie prawda? Ładne są Twoje, niby łatwe w uprawie a u mnie jedyna trawa, która tak sobie wygląda.