Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 10:40, 28 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Śliwy wiśniowe tnie się po kwitnieniu, a brzozy w lutym (przed ruszeniem soków) lub w czerwcu.

Ooo, dzięki Haniu za podpowiedź .
... Kiedy czegoś gorąco pragniesz... 23:34, 27 kwi 2018

Do góry
Izuś problem w tym, że moja choinka mimo starań nie wykazuje woli przetrwania.

Basiu kręgosłup już wrócił do normy i czeka na nowe wyzwania

Kolejnym punktem do spełnienia w ogrodzie będzie wymyślenie miejsca do biesiadowania. Mam różne pomysły, ale to już nie w tym roku.

Teraz tylko czekam, żeby roślinki się rozrosły.

Uważam, że przesadzenie brzozy było strzałem w dziesiątkę, siedząc w salonie co chwilę spoglądam na nią przez okno i cieszę się jak dziecko, że wypuściła liście, dzięki ich barwie nawet w pochmurny dzień mam wrażenie, jakby była moim słońcem w ogrodzie. W poprzednim miejscu była niemal niewidoczna, a teraz gra pierwsze skrzypce
Ogrodowe marzenie Mrokasi 23:04, 27 kwi 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)

Jutro mam zamiar przyjrzeć się tej pęcherznicy.
O przycinaniu dorenbosów to nie wiem nic ale pani w szkółce powiedziała, żeby tę Pissardi teraz przyciąć. Więc pewnie nigrę też można.

Śliwy wiśniowe tnie się po kwitnieniu, a brzozy w lutym (przed ruszeniem soków) lub w czerwcu.
Tajemniczy Ogród 22:36, 26 kwi 2018

Do góry
Masz działkę z dużymi drzewami. To skarb największy. One same z siebie tworzą na tyle ozdobne ramy, że nie trzeba się spieszyć z wypełnieniem tych ram treścią. Może być też tak, że brzozy są tak cudownymi drzewami, że będąc jednocześnie ramą (wysokość),barwą pni dopełniają obraz i niczego więcej nie potrzeba. I to pewnie wyczuwasz.
I to jest jak najbardziej słuszna koncepcja.

Moje ukochane miejsce na ziemi 22:12, 26 kwi 2018

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Agatko wiosna się u Ciebie rozkręca za chwilę będzie jeszcze piękniej. Patrzę na Twoją działkę i myślę że masz co robić kobieto. Skoszoną trawę też wykorzystuję na rabatach trzeba sobie jakoś radzić,żeby znaleźć chwilę aby posiedzieć na ta fotelu i popatrzeć na ogród czasem .

Witaj Anetko
co roku już od lat sześciu harówka do nocy, czasem nawet przy świetle było.
Teraz od czasu do czasu można usiąść i oczy nacieszyć.
Nie ukrywam, że nadal jest dużo roboty, mnóstwo roślin wyleciało mi po zimie, dwa złotokapy, rosły już dwa lata, cztery rododendrony jeżówki ozdobne, tulipany szlachetne, białe szafirki, brzozy ozdobne...można by długo wymieniać.
U mnie duże spustoszenie robią nornice, obawiam się także, że karczownik zagościł w moim ogrodzie, bardzo dużo róż poobgryzane miało korzenie na zero
po funkiach nie ma śladu...RĘCE OPADAJĄ !!!

W ubiegłym tygodniu wysępiłam dodatkowo od sąsiadów trawę z koszenia plus z mojego ( 32 ary ) i wszystko rozsypane na rabaty, a jeszcze by się przydało wzdłuż ogrodzenia pod tuje sypnąć
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 22:11, 26 kwi 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Nie ukrywam, że myśl taka przewinęła się przez moje zwoje.

ad 1 ja Ciebie też
ad 2 się zawstydziłam
ad 3 się zgadzam
domyślne ad 4 jeszcze jest

Ale Hania Gruszka (siła spokoju i rozumu, tak między nami), ma rację (żadna nowość). Może te brzozy półkowniki i dąb robią na tyle dobrą robotę z innej perspektywy, że wystarczą te kulki?

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 18:15, 26 kwi 2018

Do góry
leon60 napisał(a)

Z chwastami na rabatach prawie nie mam roboty za to siewki brzozy i jesionu w żwirze doprowadzają mnie do szału.

Ola proszę Cię rozwiń myśl,jak to nie masz roboty z chwastami?ja mam ciągle i dużo,fakt nie jestem w stanie regularnie plewić,to napewno robi swoje.
Gutlandia 13:31, 26 kwi 2018

Do góry
makadamia napisał(a)

Agnieszko, od razu powiem, że te moje pytania nie wynikają z tego, że chcę koniecznie zaproponować coś innego.
Chcę się tylko upewnić, że lokalizacja jest przemyślana i że za dwa-trzy lata nie okaże się, że pół ogródka trzeba przerabiać, bo warzywniak jednak w złym miejscu jest. Po to robi się plan, żeby takich rzeczy uniknąć.
Dlatego z góry Cię przepraszam, ale obawiam się, że będę tak drążyła.
Chyba że mi powiesz, żebym przestała

Drąż, drąż, może coś wydrążysz . Ja sama długo się zastanawiałam ale warzywnik muszę, mieć na płaskim i słonecznym terenie wolnym od komarów, coby dziecia co chwilę nie wturliwać zpowrotem ani nie zbankrutować na offy i fenistile . Jak napisałam wyżej są dwie opcje, albo między domem a stodołą albo na górce. Teren, który proponuje Sylwia tez rozważałam. Teraz zacienia Stodoła później chce tam brzozy, to tez będą zacieniać. Na razie zbiornik na wodę dobrze się sprawdzał. Pompa też daje radę żebym nie musiała z konewką biegać. Jeżeli wody okaże się za mało zawsze mam możliwość go napełnić.

Ewo przyglądaj się wszystkiemu.
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:08, 26 kwi 2018

Do góry
Makusia napisał(a)
W tym sześciopaku, to masz stipę? Nie pikowałaś jej? Czy to nie stipa jest?
Czy te łany to trzcinnik jest?

PS. Ruszyło 2,5 brzozy
moje ruszyły wszystkie, ale te dolne gałązki uschły, trochę szkoda bo one i tak wysokie nogi miały.

to stipa, ja nie pikuję, ze dwa lata to robiłam i później jakoś słabo mi rosła, teraz jak sieję to staram się w jednej kupce nasiona rozłożyć, żeby w kępkę od razu rosły. Jeszcze ze dwa tygodnie i do gruntu idzie

łany trzcinnikowe
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 10:46, 26 kwi 2018

Do góry
Dostałam piękne sadzonki buka pospolitego wys.50-60 cm prawie 80 sztuk no i dylemat... sadzić od strony rowu? jak gęsto? co 40-50 cm jest ok? na razie zadołowałam ale już pojawiają się listki...
Od 2 dni pada.Udało mi się przesadzić samosiejki szałwii i jeżówki oraz posadzić brzozy
Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 07:58, 26 kwi 2018

Do góry
nawigatorka napisał(a)
zawsze pocieszam sie faktem ze chwasty tak intensywnie rosną tylko do maja. Potem zwalniają tylko ze ja chyba tez
Odchwaszalaczam tydzień temu a mam już pełno dorodnych chwastów-normalnie rośliny giganci

Z chwastami na rabatach prawie nie mam roboty za to siewki brzozy i jesionu w żwirze doprowadzają mnie do szału.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 07:48, 26 kwi 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Anitko! Słów mi brak aby wyrazić swój zachwyt Nawet nie wiem które zdjęcie mogłabym zacytować bo wszystkie piękne i piękne zakątki pokazują.
Oglądając Twój ogród czuję że taki styl ogrodu mi najbardziej odpowiada - chyba już ktoś powiedział wcześniej - ogród klimatyczny . Przynajmniej jego namiastkę chciałabym mieć u siebie...
Aż by się chciało zasiąść z kawką na Twoim tarasie i rzec: chwilo trwaj wiecznie!
Kącik z brzozami cudny. Jakie to są brzozy?
Piesio superowy

Zapraszam na taras na kawkę. To ja go ostatnio tak nazwałam po wpisie Ewelinki, bo cały czas dumałam jaki ja mam styl ogrodu i ona mnie natknęła swoim wpisem.
Na pewno osiągniesz taki klimat u ciebie, a tak naprawdę to już taki masz.
Trzy to brzozy takie pospolite tylko w jednej doniczce rosły. A ta pośrodku to 'Youngii' bardzo wysoko szczepiona.
Piesio daje wiele uśmiech i radości.
Zielonym do góry... :) 23:26, 25 kwi 2018

Do góry
No nie wierze... ktos o mjie pamieta
Gosia skad wiedzialas ze o Tobie mysle
Ewelina brzozy czekaja na czerwiec na ciecie (ten termin bardziej zalecany)

U nas tulipanowo narazie

Chociaz mam odczucie ze polowa cebulek nie wzeszla. Teraz czekam na czosnki i nowych mieszkancow dzialki -bedzie.y miec trzy kury nawet zbudowalismy im kurnik
Pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 22:38, 25 kwi 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Jola teraz dopiero zauważyłam że wieża napisałam przez rz.To wszystko przez ten słownik w tel. Koniecznie się oflaguj bo Twój ogród zasługuje na podglądanie ☺ A w tej Brzeznej prowadzą sprzedaż detaliczną? Jakie duże były te brzozy?

Nie stresuj się "rz-etami" Na flagę za kilka dni przyjdzie czas
A w Brzeznej jak najbardziej prowadzą sprzedaż detaliczną.
Brzozy szybko rosną Były dużo mniejsze, szybko przybrały na masie

Ogród wśród pól i wiatrów 22:32, 25 kwi 2018

Do góry
jolka napisał(a)

Hehe, może następnym razem coś wypatrzysz przez lornetkę Musisz dać znać wcześnie, to się jakoś oflaguje albo cośPrzez te ciepłe dni wiosna wybuchła w ekspresowym tempie A brzozy kupowałam w Brzeznej.

Jola teraz dopiero zauważyłam że wieża napisałam przez rz.To wszystko przez ten słownik w tel. Koniecznie się oflaguj bo Twój ogród zasługuje na podglądanie ☺ A w tej Brzeznej prowadzą sprzedaż detaliczną? Jakie duże były te brzozy?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:29, 25 kwi 2018

Do góry
nicol21 napisał(a)
Anita jak pięknie... tyle mogłabym powiedzieć i sobie iść, ale pocelebruję jeszcze trochę
Warzywnik super zrobiony, fajnie że ładnie zasłonięty od części wypoczynkowo-reprezentacyjnej
Masa tulipanów piękna, zgrana kolorystycznie i nawet te żółte są tam gdzie trzeba. haha! Psina uroczy. Dobrze, że nie wie jak robić samemu dziury wężu bo dopiero wtedy by było
Nie będę cytować zdjęcia ale ten zakątek z placem na ogrnisko z tą brzozą o poranku jest mega!

Warzywnik wymaga jeszcze troszkę dopieszczenia Mały, ale cieszy.
W pierwszej chwili te żółte tulipany troszkę mnie zirytowały, ale nawet nie tak żle z innymi wyglądają. Dobrze, że nie ma czerwonych.
Dziur w wężu nie robi, ale nic co z wodą jest związane w ogrodzie mieć nie mogę
Lubie ten zakątek, a brzozy fajny cień rzucają.
Ogród wśród pól i wiatrów 22:19, 25 kwi 2018

Do góry
Agi2006 napisał(a)
Jolka pięknie wiosennie. Wiesz wczoraj byłam na wierzy widokowej i widziałam cały Sącz i okolice. Szukałam Twojego ogrodu przez lornetkę Domyślam się, że mieszkasz gdzieś na górce bo widoki masz ekstra. A przypomnij mi proszę gdzie kupowałaś swoje doorenbosy ...

Hehe, może następnym razem coś wypatrzysz przez lornetkę Musisz dać znać wcześnie, to się jakoś oflaguje albo cośPrzez te ciepłe dni wiosna wybuchła w ekspresowym tempie A brzozy kupowałam w Brzeznej.

Dorzucam trochę koloru

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 22:06, 25 kwi 2018

Do góry
anka_ napisał(a)
Uwielbiam ten kawałek u Ciebie. Cudowny...

Mój też ulubiony. Fajnie się sprawdza w upalne dni, bo brzozy rzucają przyjemny cień i do tego uwielbiam ich szum na wietrze.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 20:01, 25 kwi 2018

Do góry
Witam.mam pytanie mam 4 brzozy.2 są całe zielone a te drugie mają po gałęzi nie rozwiete paki.jak oderwalam są zielone w tej lupince. Co to może być
Małymi kroczkami do celu... 19:38, 25 kwi 2018

Do góry
m_gocha napisał(a)
Paulina gdybyś miała na zbyciu to trawki przygarnę A i jeszcze kiedyś o sadzonkach truskawek rozmawiałyśmy
Szalejesz kobieto z drzewami Ja kiedyś oglądałam i klony i wiąza, buka i brzozy.... ale miejsca brak i na oglądaniu się skończyło. No chyba że podejmę męską decyzję i coś wcześniej eksmituję z ogrodu

Gosiu dam Ci znać, to wszystko zależy ile Domi będzie chciała no i ile siewek mam, jak coś poczekaj na pewno jeszcze się wysieje. No właśnie wiedziałam,że ktoś chciał ode mnie truskawki czemu się po nie nie zgłosiłaś? A co do drzew są takie piękne,że ciężko przejść obok nich obojętnie na jeszcze jedno drzewo miejsce mam na pewno
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies