Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Podmiejski ogródek

Podmiejski ogródek

Margerytka40 14:25, 04 cze 2018

Ale pojechałaś z tą hortką,weź ją przesadź gdzie indziej bo aż mi się łza w oku zakręciła jak ją zobaczyłam na tym ogryzku
Mirka 14:30, 04 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Asiu, z tymi miskantami może być jeszcze tak, że one jednak potrzebują zwięzłej (gliniastej, mocnej gleby). Siostra podlewa i 3 rok jak zaklęte stoją.

Fajna duża rabata i kosmetyka fajna się szykuje na niej (piwonie, irysy, łubiny).

Dla mnie świerki to najgorsi wrogowie rabat bylinowych (skrzyp lepszy).

Miałam i cierpiałam przez 15 lat.
U mnie miskanty rosną na piaszczystej ziemi.Te wysokie metr od brzozy, już ogromne są. Powiem tak :u mnie na piasku wszystkie trawy i miskanty ładnie rosną Podlewanie tyle co z nieba mają. Za to Stipa nie chce mnie rosnąć.
makadamia 14:33, 04 cze 2018

mrokasia napisał(a)
Asia, normalnie klapsy Ci się należą. Ty tu z nami pitu pitu o rabatce pod domem a takie śliczne rabaty to za plecami chowasz i nic nie pokazujesz!!!
Hortce musisz chyba zapewnić lokum bardziej adekwatne do jej rozmiaru a tu posadzić coś bardziej strzelistego.

Żadne klapsy - nauczona doświadczeniem, pokazuję tylko zdjęcia warte pokazania a nie jak leci

Hortce faktycznie chyba będę musiała zmienić miejscówkę, choć nie za bardzo mam gdzie, bo to miejsce jest wyjątkowo zaciszne.
Ale w zamian będę szukała czegoś niziutkiego (stożki buksowe powinny mi załatwić niedługo temat strzelistości).
Może tiarellę? Drugi raz kwitnie

makadamia 14:34, 04 cze 2018

Margerytka40 napisał(a)
Ale pojechałaś z tą hortką,weź ją przesadź gdzie indziej bo aż mi się łza w oku zakręciła jak ją zobaczyłam na tym ogryzku

Bez przesady! Ona nie narzeka
Margerytka40 14:38, 04 cze 2018

makadamia napisał(a)

Bez przesady! Ona nie narzeka

Taaa,widać właśnie
makadamia 14:38, 04 cze 2018

Mirka napisał(a)
U mnie miskanty rosną na piaszczystej ziemi.Te wysokie metr od brzozy, już ogromne są. Powiem tak :u mnie na piasku wszystkie trawy i miskanty ładnie rosną Podlewanie tyle co z nieba mają. Za to Stipa nie chce mnie rosnąć.

O proszę - a właśnie u kogoś dzisiaj przeczytałam, że stipy, trzcinniki i prosa - im mają gorzej, tym im lepiej

Nie ma reguły i każdy musi przetestować na własnej ziemi, które rośliny się sprawdzają, a które nie. Dlatego wzięłam te miskanty i parę innych chciejstw (typu irysy syberyjskie) i mam nadzieję, że "cud się ziści"
makadamia 14:40, 04 cze 2018

Margerytka40 napisał(a)

Taaa,widać właśnie

A co? Może nie?
Duża jest i kwitnąć też zamierza - czego chcieć więcej?
makadamia 14:44, 04 cze 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Makadamiu, bo ta rabatka jest zwyczajnie za mała na to co tam masz.

A to nic nowego u mnie, prawda?

Ta hortensja to trochę przerosła moje oczekiwania: myślałam, że będzie taką kompaktową, zgrabną kulką, jakie widać w sprzedaży

No dobra. Dam ją obok klona japońskiego, zamiast bezobsługowych bodziszków korzeniastych
makadamia 14:46, 04 cze 2018

kasja83 napisał(a)

Bezczelna, jak może
Jaką hortensję dębolistną masz?

To one mają jakieś odmiany? Nie wiedziałam
Dębolistna jest i tyle wiem
Pszczelarnia 14:48, 04 cze 2018

I ta prawda (że za ciasno sadzimy) jest uniwersalna. Ciągle się na tym łapię i krzaki cierpią.