Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "polinka"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:26, 08 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

jak to jest mało fotogeniczne ...to ja juz nic nie pojmuje z tego ogrodniczkowania

Justyna to tylko jeden kąt, który nadaje się do fotografowania. Do czerwca póki nie urosną trawy ogród jest mało zachwycający. Ale nie narzekam, sama tak wybrałam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:24, 08 maj 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

u mnie w zeszłym roku była beznadziejna

Może w tym roku się uda? Chociaż patrząc się na długoterminowe prognozy śmiem wątpić w ciepłe lato...
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:23, 08 maj 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dobra witam się oficjalnie, bo aż głupio tak ciągle z ukrycia podglądać i na fb
Czytam, oglądam i do końca jeszcze daleko, ale już się przywitam, co tam

Cześć Aniu Ja też Cię cały czas z ukrycia podglądałam Fajnie, że się odezwałaś a Śnieżnika zazdraszczam
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:18, 08 maj 2017

Do góry
KasiaW napisał(a)

Polinko,
bardzo Ci dziękuję za informacje. Cenne dla mnie, bo planuję u siebie wąski ekran z cisa na rabacie pod oknem. Nie wiem tylko czy będzie dobrze wyglądał przy regularnym podcinaniu - chcę go trzymać na wys. ok 8o cm.

Mam jeszcze jedną prośbę, skierowała mnie do Ciebie z nią Toszka

Jakie polecasz trawki niekwitnące? Szukam niskich i wysokich. I koniecznie niekwitnących w naszym klimacie.

Pozdrawiam i dziękuję

Kasi, odpowiedziałam już kilka dni wcześniej na pw ale może komuś również się przyda

Kasiu mogę się zapytać dlaczego nie chcesz kwitnących traw? Nie podobają Ci się czy jesteście alergikami?

Bo jeśli to pierwsze to spróbuję Ci opisać jak ja sobie z tym radzę bo również nie lubię traw kwitnących.
Z wysokich traw miskant ML jeszcze u mnie nie zakwitł. Gracilimus kwitnie jak mamy długą i ciepłą jesień, brak przymrozków. U gracilimusa wycinam sekatorem te kwiatki i po kłopocie.
Wszystkie wysokie molinie i trzcinniki też kwitną i tutaj już nie ma sensu wycinać kwiatostanów bo trawa traci są urok i zostają tylko niskie zielone liście.
Z niskiach traw na pewno nie kwitnie Red Baron. Wszystkie carexy, seslerie,rozplenice mają kwiaty. Ale jak dla mnie tutaj nie ma problemu. W carexach np. Ice Dance lekkko pociągasz za kwiatostany i mamy ładą trawkę Z niskich traw lubię jak Silver Sceptre kwitnie-ma bardzo delikatny kwiatostan-taką mgiełkę.
W sesleriach, kostrzewach ścianam kwiaty po przekwitnięciu razem z zielonym i po miesiącu są już eleganckie, gęste kępy.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:13, 08 maj 2017

Do góry
sylwai napisał(a)
A gdzie kupowałaś te carex aureovariegata,bo u Finki chyba nie ma?
Pokażesz jak u Ciebie wygląda?

Stacjonarnie. kilka stron do tyłu były aureovariegaty z szafirkami.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:12, 08 maj 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Swojej wsadziłam pałeczki nawozowe. Miałam ją w półcieniu. Kwitła praktyczne do przymrozków.

U mnie też obwiniam nawóz. Zobaczę w tym roku.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:11, 08 maj 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Paulinka tzn.na jaką wysokość cięłaś? Mam wrażenie, że moje za nisko ścięłam

Chyba na 20-30 cm.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:11, 08 maj 2017

Do góry
babka napisał(a)
A jednak ławka !

Tak Olu, ławka
Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 09:12, 08 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Kasiu a może hortensje dać w taką eLkę aby rosły też na tej ścianie przy tarasie?

Polinko,
też o tym myślałam, ale jednak chyba wolałabym tu więcej czegoś zimozielonego. Hortensję lubię gdy już kwitną, a one dość późno zaczynają.
Ale niewątpliwie hortki za 2-3 lata dałyby tu niezły efekt. Sama nie wiem ... Myślę intensywnie ...

Malutki pod lasem 21:57, 07 maj 2017

Do góry
Jola, dziś też nie padało Normalnie dwa dni bez deszczu to już szaleństwo

Mirella, te pierwsze tulipki, to Darvin Hybrid van ejik
Siewki te akurat łatwe do rozpoznania, a poza tym to rosły tam szałwie i sypałam im nasionka z kłosów w to miejsce, czekałam na nie
Przymrozkami tez się martwię

Iga, moje to debiut w moim ogrodzie, jesienią poprosiłam mamę o trzy białe, mam nadzieję, że się nie pomyliła, wszystkie trzy mają pączki

Marta, no to trzymam kciuki za nasze piwonie

Polinka, nie nadrabiaj, nie ma co U mnie czasem mało ogrodowo i ciągle zmieniam zdanie, mało zdecydowana jestem
Góry uwielbiam, niestety odkąd są dzieci mało mam możliwości na chodzenie, ale choć pobycie w tym klimacie mi służy

Monika, źle nie było, w piątek jak jechaliśmy już przed Kłodzkiem sypało, w sobotę rano obudziliśmy się pod śniegiem, ale w niedzielę byliśmy na Śnieżniku, w poniedziałek było pięknie, słonecznie, we wtorek lało

Ania, zobaczymy jakie będą te moje, mam nadzieję, że białe, bo jak nie to się zdenerwuję
Cisy mam wrażenie, że coraz lepiej, wczoraj je oglądałam i chyba będą żyć
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 21:38, 07 maj 2017

Do góry
Iwi dzięki za pomysł- niestety na telefonie pin mi nie działa, więc obejrzę dopiero w pracy jutro

Sylwiodziękuję Ci bardzo- fajnie słyszeć, że się skrzynie podobają, bo chorowałam na nie już od zeszłego sezonu- mam nadzieję, że warzywka będą również zadowolone

Brutusie-ja to nawet byłam w zeszły weekend Człowiek stracił przez Komunię kontakt z rzeczywistością- zorientowałam się..że coś jest nie tak, dopiero na miejscu

Gosiu Ty to potrafisz pocieszyć Myślę, że temat nawierzchni odłóżę póki co, bo mam ważniejsze rzeczy w których punkt ekonomiczny odgrywa niemałą rolę

Polinka w sumie piasku w ogóle nie biorę pod uwagę. Tak naprawdę większy problem widzę w ogranicznikach niż w samym podłożu, bo tu raczej wybór został ograniczony pomiędzy płytami, żwirkiem vel kamieniami z preferencją kamienia. Nie wiem tylko czym to wydzielić, żeby nie spadały, bo Ekobordy będą za niskie chyba- zbyt spora różnica terenu na krańcach warzywnika i jeszcze ten plotek...

HAniu, donoszę, iż mąż mój idzie w kierunku plantacji głupiego Jasia w połączeniu z kukurydzą. Po powodzeniu w zeszłym sezonie plantacja dostała własną grządkę
Dron może na Dzień Dziecka, bo nie tylko Dziecię me tym zainteresowane

Olga- ledwo Cię poznałam w tym nowym avatarku Strona praktyczna ma dla mnie duże znaczenie, bo mimo, że praca fizyczna nazbyt mi nie przeszkadza, to nie lubię powtarzalnośći - wówczas mam wrażenie, że stoję w miejscu i nie ma efektów. Dlatego ciągłe pielenie mnie nie cieszy raczej

Alis - facetom zajmuje to zwyczajnie więcej czasu, ale przyjdzie czas i na niego. Mój jest zachwycony!

Ewo - witam Cię gorąco u siebie! Bardzo się cieszę, że zajrzałaś do mnie! Ślimaki są moją plagą - zwłaszcza małe z domkami- istny nalot robią o tej porze roku- coś co może im utrudnić życie będzie faktycznie najlepszym rozwiązaniem.

Monia- Ty ode mnie? Dobre sobie! Ty masz ogród perfekcyjny, on jest doskonałą inspiracją! A za uznanie moich skrzyń dziękuję
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:00, 07 maj 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
A teraz coś ogrodowego
Skrzynie przed....

I skrzynie 2 i 1/2

Piękne skrzynie!

Czytam, że się zasnawiasz nad materiałem na podłoże wokół skrzyń?

Myślę, że kamień najlepszy Piasek, kora jak jest mokra to będzie ci się pryzklejać do butów. A jak rano po deszczu wybiegniesz po szczypiorek na śniadanie to nic fajnego roznosić piasek po ogrodzie

U mnie sprawdził się kliniec. Zostało nam z utwardzania podjazdu. Co prawda nie wygląda tak fajnie jak drobny żwirek ale spełnia swoją funkcję.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 14:53, 07 maj 2017

Do góry
W następnym tygodniu jesteś u mnie? Może masz ochotę na czerwone berberysy kolumnowe? Za jakiś czas muszę im poszukać nowego domku
Buziaki kochana!
Moje małe wielkie marzenie 14:51, 07 maj 2017

Do góry
To ja tylko dodam do mojej wspaniałej przedmówczyni Ani, że zamiast krochamlu można użyć mydła potasowego Alu, jeśli chcesz coś więcej poczytać to zapraszam na skrót tych wszystkich preparatów

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=1523
Malutki pod lasem 14:46, 07 maj 2017

Do góry
Cześć Aniu

Piękny, zimowy Śnieżnik zaliczyliście Oglądając fotki zatęskniłam na górami. W Sylwestra wchodziliśmy na Śnieżnik, przy pięknej pogodzie a na górce obok schroniska w drodze powrtnej urządziliśmy sobie opalanie na śniegu

Pozdrawiam i postaram się nadrobić wątek
Rabata w cieniu 14:41, 07 maj 2017

Do góry
Chodzę sobie za Toszką i mogę tylko doradzić słuchania się Jej Podstawa w ogrodzie to wypracowanie dobrej gleby. Zobaczysz, że póżniej rośliny Ci się odwdzięczą
Ogród Ani :) 14:38, 07 maj 2017

Do góry
Jak ja Ci zazdoszczę tych smaragdów Potrzebuję dwóch takich 1,7m a u mnie same kurduple można kupić takie do 1m

Jak posadzisz zrób kilka fotek

Ogrodowe dylematy Kasi ... pomożecie? 09:52, 06 maj 2017

Do góry
KasiaW napisał(a)
Iwonko,
Pod modrzewiem mają być iglaki, szukam tych poleconych przez Ciebie.
Trzmieliny, cisy i hortensje będą obok, na długości ściany, pod oknem. Zobacz fotkę :

Pod oknem trzmieliny, na tle sciany-hortensje. Co o tym sadzisz?

Kasiu a może hortensje dać w taką eLkę aby rosły też na tej ścianie przy tarasie?
Ogród pod lasem 09:49, 06 maj 2017

Do góry
Kryzys kiedyś musi minąć a czasem takie odłożenie pewnych rzeczy na póżniej dobrze robi

Ściskam Izuś
Droga do spełnienia 09:46, 06 maj 2017

Do góry
Tak czułam, że RB ruszy U mnie jeszcze kilka ML suchych ale po wczesnowiosennej panice już jestem spokojna, że na wszystko co ma korzonki przyjdzie swój czas.

Spokojnego weekendu Kami
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies