Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

Ogrodowy powrót do dzieciństwa.

polinka 11:11, 08 maj 2017

babka napisał(a)
A jednak ławka !

Tak Olu, ławka
polinka 11:11, 08 maj 2017

MirellaB napisał(a)

Paulinka tzn.na jaką wysokość cięłaś? Mam wrażenie, że moje za nisko ścięłam

Chyba na 20-30 cm.
polinka 11:12, 08 maj 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Swojej wsadziłam pałeczki nawozowe. Miałam ją w półcieniu. Kwitła praktyczne do przymrozków.

U mnie też obwiniam nawóz. Zobaczę w tym roku.
polinka 11:13, 08 maj 2017

sylwai napisał(a)
A gdzie kupowałaś te carex aureovariegata,bo u Finki chyba nie ma?
Pokażesz jak u Ciebie wygląda?

Stacjonarnie. kilka stron do tyłu były aureovariegaty z szafirkami.
polinka 11:18, 08 maj 2017

KasiaW napisał(a)

Polinko,
bardzo Ci dziękuję za informacje. Cenne dla mnie, bo planuję u siebie wąski ekran z cisa na rabacie pod oknem. Nie wiem tylko czy będzie dobrze wyglądał przy regularnym podcinaniu - chcę go trzymać na wys. ok 8o cm.

Mam jeszcze jedną prośbę, skierowała mnie do Ciebie z nią Toszka

Jakie polecasz trawki niekwitnące? Szukam niskich i wysokich. I koniecznie niekwitnących w naszym klimacie.

Pozdrawiam i dziękuję

Kasi, odpowiedziałam już kilka dni wcześniej na pw ale może komuś również się przyda

Kasiu mogę się zapytać dlaczego nie chcesz kwitnących traw? Nie podobają Ci się czy jesteście alergikami?

Bo jeśli to pierwsze to spróbuję Ci opisać jak ja sobie z tym radzę bo również nie lubię traw kwitnących.
Z wysokich traw miskant ML jeszcze u mnie nie zakwitł. Gracilimus kwitnie jak mamy długą i ciepłą jesień, brak przymrozków. U gracilimusa wycinam sekatorem te kwiatki i po kłopocie.
Wszystkie wysokie molinie i trzcinniki też kwitną i tutaj już nie ma sensu wycinać kwiatostanów bo trawa traci są urok i zostają tylko niskie zielone liście.
Z niskiach traw na pewno nie kwitnie Red Baron. Wszystkie carexy, seslerie,rozplenice mają kwiaty. Ale jak dla mnie tutaj nie ma problemu. W carexach np. Ice Dance lekkko pociągasz za kwiatostany i mamy ładą trawkę Z niskich traw lubię jak Silver Sceptre kwitnie-ma bardzo delikatny kwiatostan-taką mgiełkę.
W sesleriach, kostrzewach ścianam kwiaty po przekwitnięciu razem z zielonym i po miesiącu są już eleganckie, gęste kępy.

polinka 11:23, 08 maj 2017

AnnaCh napisał(a)
Dobra witam się oficjalnie, bo aż głupio tak ciągle z ukrycia podglądać i na fb
Czytam, oglądam i do końca jeszcze daleko, ale już się przywitam, co tam

Cześć Aniu Ja też Cię cały czas z ukrycia podglądałam Fajnie, że się odezwałaś a Śnieżnika zazdraszczam
polinka 11:24, 08 maj 2017

eee_taam napisał(a)

u mnie w zeszłym roku była beznadziejna

Może w tym roku się uda? Chociaż patrząc się na długoterminowe prognozy śmiem wątpić w ciepłe lato...
polinka 11:26, 08 maj 2017

eee_taam napisał(a)

jak to jest mało fotogeniczne ...to ja juz nic nie pojmuje z tego ogrodniczkowania

Justyna to tylko jeden kąt, który nadaje się do fotografowania. Do czerwca póki nie urosną trawy ogród jest mało zachwycający. Ale nie narzekam, sama tak wybrałam
polinka 11:30, 08 maj 2017

kasja83 napisał(a)

Terefere...nie wierzę-napewno będzie w dechę

Kasia Ławka będzie w drugim ogrodzie a ten ogród jest póki co mało pokazowy więc i cała infrastruktura jest powszechna.Ławka już by mogła być ale sami nie damy rady przenieść siedziska i chyba dzwig zamówię bo się nie doczekam aby czterech silnych panów miało wolne w tym samym czasie...
polinka 11:34, 08 maj 2017

Malgosik napisał(a)

takie masz już warzywa?
ło matko
a ja jeszcze nic nie posiałam...

Małgoś, warzywa szybko siałam bo chyba na początku marca. Rzodkiewka, sałata, szczypior już mam swoje Zastanawiam się tylko nad pomidorami- w tamtym roku 20 maja już sadziłam do skrzyń a w tym roku jak tak dalej się utrzyma z deszczem to padną.