Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Księżycowy... 09:11, 02 wrz 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Muszę przyznać, że jestem w żałobie po Twojej rabacie przy bukszpanie i nawet na jej cześć postanowiłam zmienić swoje nasadzenia przy warzywnym z liliowcami na "ognistą". Dosadzę szałwii, żółtej jeżówki, wiosną na pewno tulipany w odpowiednim kolorze i pomyślę o jeszcze jakiejś wstawce w kolorze bordowym.

Jeśli chodzi o Twój pomysł, to ja jestem bardzo za. Całkowicie rozumiem miłość do traw i podoba mi się pomysł, żeby łączyć stare, tradycyjne kwiaty z wiejskich ogrodów, w nowoczesnych kompozycjach. Sama będę do tego dążyć, by pokazać ich piękno. Zaskoczyły mnie w tym roku cynie u Any, nie spodziewałam się ich w takim wszak nietradycyjnym ogrodzie.

Mój ostatni zachwyt z ogrodu butterfly ( drugie zdjęcie), piękne połączenie topiarów, traw i kwiatów:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1718-marzenia-i-plany-vs-rzeczywistosc?page=409

Moja rada: idź za głosem serca!

Aga, kocham liliowce ale chyba nie na rabacie frontowej, szałwia była z tych wyższych, ta sama co przy różach i obie we wrześniu wylądują w warzywniku. Taka wysoka nie nadaje się do nasadzeń swobodnych, bo normalnie się wykłada, wygląda jakby wylegiwał się w niej kot... koszmar. Niższe odmiany jak najbardziej.
Cynie są cudowne, w tym roku podejmowałam próby wysiewu ale coś nie wyszło. W którymś roku sobie kupie normalne sadzonki na ryneczku. Jest piękna, długo kwitnie, świetne kolory, brak normalnie wad
Werbenę kocham miłością bezwzględną za jej wygląd i wspaniały zapach kwiatów. W masie pachnie obłędnie, co wieczór chodzę ją wąchać na bylinówkę Tak więc w przyszłym roku jak uda mi się ją wysiać to będzie na wjeździe, na razie mam hortensji dużo wiec się z nimi wstrzymuję.
Jeśli będzie mi coś zgrzytać na tej rabacie to mogę sobie ją zmieniać bez końca.
A ognista rabata powstanie i tak, ale w warzywniku, dosadzę tam jeszcze dzielżany bo je uwielbiam. No i marcinki, rudbekie może dalie ... oj tak, każde wolne miejsce pójdzie na kwiaty, by nie pozwolić chwastom rosnąć a mieć kwiaty na cięte. No i syn chce słonecznik też mu znajdę miejsce
buziaki

Z południa Polski - ogród Marzeny 23:19, 31 sie 2016

Do góry
Szałwia kwitnie w kółko
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:15, 31 sie 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Szałwia omszona.
Zdjęcia są potrzebne do planowania zmian. To pierwszy rok ogrodu jako całości i muszę sprawdzić, czy wszystko gra w czterech porach roku.
Szukam dobrych zestawień i tych złych też.

O matko i córko gra i to w całości i z osobna!!!
Mój ogród pod lasem 21:09, 31 sie 2016

Do góry
Jeśli nie jesteś do czegoś przekonana to nie rób tego na siłę.
Twórz rabatę jaka ci aktualnie w sercu gra. Za kilka lat się znudzi i zmienisz - to cały ogród, nic dodać nic ująć - zmiany, zmiany...

w takim układzie proponuję rabatę srebrno, lawendową (fioletową) z akcentami żółci lub rózu.

Jako wyjściową inspirację proponuję kultowe zestawienie
Inspiracja będzie tylko inspiracją, a w zestawie może być ML, Gracek, perovskia, werbena, stipa, czosnki fioletowe, szałwia purpurowa, czyściec, jarzmianki, sedum, jezówki, wiosenne i jesienne anemony (zawilce), może być łubin, ostróżki, nepeta (kocimiętka)

Mozliwości zestawień jest wiele.Oczywiście nie wszystko na raz.
Wybierz rosliny kolorystycznie i tak by kwitły falami. By rabata cały czas była zmienna, zaskakująca, interesująca.
Za bazę daj trawy, niską perovskię, oczywiście lawendę,
ciekawa jestem co ty na to?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:02, 31 sie 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jessu jak Ty zarzucisz fotami ! Matululu !

To szałwia na drugiej focie czy przetacznik?

Szałwia omszona.
Zdjęcia są potrzebne do planowania zmian. To pierwszy rok ogrodu jako całości i muszę sprawdzić, czy wszystko gra w czterech porach roku.
Szukam dobrych zestawień i tych złych też.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:51, 31 sie 2016

Do góry
Jessu jak Ty zarzucisz fotami ! Matululu !

To szałwia na drugiej focie czy przetacznik?
Ogródek Iwony II 13:02, 31 sie 2016

Do góry
Justynko, tak, był pracowity. Pewnie, gdybym chodziła do pracy w tym czasie, to by mi się nie chciało. A tak był czas na prace ogrodowe

Iza, pergola miała być początkowo na 6 metrów jako ścianka pod róże pnące, ale faktycznie optycznie fajnie wygląda ponad płotem, więc zbieramy materiał. Powoli się robi Zanim tuje urosną, da fajny efekt wysokiego płotu. Potem do tej wysokości planuję ciąć tuje. Ale to jeszcze trochę potrwa

Łuki, no sporo. Nie umiem minimalistycznie
Choć teraz, jak już mnie puste rabaty nie martwią, będę pewnie najsłabsze gatunki eliminować. Nie wszystko chce dobrze rosnąć w ogrodzie. Przerobiłam rabatę bylinową niebieską ograniczając tam gatunki. Efekt pewnie za rok

Dzięki tobie mam różową bylinówkę. Nie jest tak wielka, jak twoja, ma inny kształt, ale pysznogłówki, floksy, szałwia, ożanka i rozchodniki fajne zestawienie tworzą. Do tego trawki. Obok różanka. I bukszpany na obwódce. Zobaczę za rok,czy wszystko gra. Lato u mnie było deszczowe, więc pozwoliłam sobie na przesadzanie roślinek i chyba teraz jest już ok. Na dodatek obok deski na dach leżą, więc nawet nie mam jak focić tej rabaty, ale jestem zadowolona z widoków. Zastanawiam się jeszcze nad jeżówkami. Ale by musiały mieć karminowy albo burgundowy kolor dla kontrastu. Trochę boję się przeładowania.

Justynko, dziękuję

Sebek, nie przemęczałam się. Tylko taczke wczoraj przesiałąm
le cieszę się, ze przekonałam się do tej skrzyneczki Dziś przesieję chyba następną
Działeczka Asi :) 12:43, 31 sie 2016

Do góry
Możesz dać przywrotnik alchemilla mollis, stipa, lawenda, może być niska rozplenica 'Little Boy' lub 'Little Ponny", możesz dać carexy np. Evergold, Variegata, może być szałwia, mogą być niebieskie przetaczniki.

Możliwości jest wiele.
Zastanów się najpierw czy chcesz dodać żółty, czy niebieski, czy trawy czy byliny kwitnące.
Ogród na glinie 11:58, 31 sie 2016

Do góry
witaj Gosiu po urlopie

piękne zestawienia
werbena z kosmosami super wygląda i chyba szałwia tam jeszcze jest?
Ogród Ani :) 18:15, 30 sie 2016

Do góry
malgol napisał(a)
Dziewczyny, a z czym łączycie te czosnki główkowate?Pierwszy raz sobie sprawiłam w tym roku i nie mam pomysłu. Widziałam ładne zestawienia na O. ,ale nie pamiętam gdzie i z czym ...tylko to ze mi się podobały

Im ładnie we wszystkim zwłaszcza w wysokiej stipie z szałwia lub różami , w brązowych trawkach .....same tez sie pieknie prezentuja )) ja je mam w jednym miejscu w białym zwirku i tylko tam stercza jak żołnierze )))

Edit jeszcze w lawendzie mam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:00, 30 sie 2016

Do góry
Witam, prosze podpowiedziec co umiescic na rabatce.
Zalezy mi zeby byly na niej jak najdluzej kwitnące rosliny.
Docelowo z przodu bedzie trawnik, z boku jest wjazd do garażu. Przy zakładaniu trawnika rabatę moge zrobic w łuk.

Obecnie długosc 3.60m, szer 1.30m (ewentualnie 1.55m).
Teraz posadzone jest 6 sztuk Tawuly japonskiej "Anthony Waterer", moge je jeszcze przesadzic.

Chcialabym posadzic cos z tyłu, moze jakies trawy, np. Owsiczka wieczozielona lub Ostnica cieniutka, a pomiedzy np Czosnek ozdobny fioletowy, ale on krotko kwitnie, a wtedy z przodu Pieris japoński Little Heat, a przed nimi albo Szałwia albo Wrzosy albo Begonie wieczniekwitnace albo Aksamitki.

Drugi pomysł z tyłu Irysy, a z przodu jakies niskie trawy i przed nimi Wrzosy lub Szałwia lub inne.

Po drugiej stronie ogrodu planuję posadzić Hortensje w boxach z bukszpanu.

Ogród pod lasem 13:49, 30 sie 2016

Do góry
najlepiej szałwia i przetacznik
Ogród pod lasem 12:54, 30 sie 2016

Do góry
Ufff u mnie postępy, nowa Krzysiowa rabatka gotowa Oczywiście jak ruszyłam jedną, to musiałam sąsiednią, a potem jeszcze jedną obok, jak domino. Oszaleć można. Coś w kolorze do róż Artemis potrzebuję. Szałwia czy przetacznik?
Coś jeszcze, coś więcej... 17:01, 29 sie 2016

Do góry
Dalie leżą, znowu... Przynajmniej ładnie zakwitły

Wykopywane rośliny przenosiłem do garażu

I wiecie co? Tyle mam zdjęć...

Podsumowując co się dziś działo Wg kolejności na rabacie

Zmniejszyła się ilość przywrotników - na ich miejsce trafiły ostróżki i 3 przesadzone róże.
Dwie Anabelle trafily pod płot, przed nie białoobrzeżone hosty.
Buk przed Anabelle nie wyleciał - będzie ekran. Z grabem czekam na jesień, przyszła lokalizacja jednak nieznana
Rozplenica nie tknięta (brawo ja )
Następnie rosły sobie w spokoju trawki, szałwie, rozchodniki, perovskie, werbeny, jeżówki, firletki - już nie ma Są trawy wymieszane z szałwią Sensation Deep blue (buziak Jola), do tego moje nieogarnięte w tym roku rozchodniki. Jak szałwie przestaną na jesień sedum będzie jak znalazł Między hortki a ten zestaw wcisnąłem mikołajka Na koncu rabaty zamiast perzu rośnie teraz szałwia, również od Joli Reszta - jeszcze bez zmian Jedynie jak grab wyleci (za jakiś miesiąc) wcisnę na jego miejsce przegorzan w większej ilości, a na miejsce przegorzanów dam molinie Karl Forster w ilości sztuk trzy

Druga strona...

Bez rewelacji Róże The Fairy zamieniły się miejscem z przywrotnikiem, który poszedł na tył. Będzie się opierać o murek. Fairy na brzegu jednak nie są same Dostały w nogi żurawki Georgia Peach oraz carexa Bronze Form. W plecach rośnie teraz szałwia Caradonna Dolożyłem też parę gałązek szałwi do jarzmianki, będę sprawdzać czy uda się ten duet

Aaaaaa! Wspomniałem, że zrobiłem w międzyczasie przedpłocie?
Rośnie tam teraz odętka, werbena, jeżówki, perovskia i przywrotniki. Parodia słynnej pinterestowej rabaty Jeszcze coś ma tam być, mam zapisane na kartce Chyba carexy o ile dobrze pamiętam
Lecę coś tam dosadzić, bo przestalo padać

Jak ktoś dotrwał do końca posta to... macham

Lawendowy zawrót głowy 09:54, 29 sie 2016

Do góry
Joluś no super!!
Cię widzieć też

rozplenice masz boskie
a wiesz że widziałm ostatnio i w ręce miałam rubrum ale cena jak na "jednoroczna" mnie trochę powaliła - całe 27 zeta

Joluś a to zestawienie mniamiaste szałwia z brązową trawą to bronze forme czy buchanani?

a Fiduś bosski jest
Sprzeczność w ogrodzie 21:13, 28 sie 2016

Do góry
Zakwitła czarna wdowka szałwia kwitnie 2 raz ale mało obficie the fairy sasanka mnie zaskoczyła bo kwitnie 3 raz chyba
Ogrodowy song 23:34, 27 sie 2016

Do góry
Rododendron CW dalej kręci..

Zaczyna biały floks i nieustannie kwitnąca szałwia o niebieskich łodygach.

MW zaskakuje ilością kwiatów
Komendówka 15:13, 26 sie 2016

Do góry
Jak na drugi rzut jest piękna szałwia. Nauczka, nie szczypać się, tylko ciąć na maksa. Bo chyba to lubi

samosiejki

I po raz pierwszy nie ukatrupiłam wysianych roślin.

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:25, 26 sie 2016

Do góry
No dobra wklejam wypociny, mam nadzieję, że w miarę czytelne:

Tłumaczenie:
-Do ok.3/4 ogrodu i front żywopłot z thuji szmaragd
-Pozostałe boki i tył, to świerki i sosny różnej maści, kilka już rośnie
-Na froncie rabaty bukszpanowe wogóle nie znaczyłam, bo byłoby trochę? nieczytelne
-Jasny szary kwadrat to szambo wysypane kamyczkami
-Obok niego rabata, gdzie już rosną 2 brzozy doorenbos (jasna zieleń) i 2 świerki, dodatkowo kulki danica a w przestrzeniach pomiędzy miskanty i stipa - symetrycznie po drugiej stronie tak samo
-Od strony garażu rabata , gdzie przed thuji będą - już rosną ML a przed nimi kulki bukszpanowe, stożki cisowe, w środki stipa i żurawki citroneelle
-dalej w kierunku placyku z basenem kolejna rabata, gdzie też już rosną 3 doorenbosy (tez jasne kółeczka), 1 cis, który udaje na razie stożek i 3 kulki bukszpanowe - jak niższy poziom sa tam hosty i prawie czarna żurawka, kupowana jako smoothie...i ID - wszystko w grupach, za brzozami jest rząd trzcinnika KF, w wypełnieniu miskanty.
-Przed samym basenem jest po obu stronach ścieżki KF, ale wiem, że będzie Gracimulus i kulki bukszpanowe - a jakże
-Dalej wzdłuż placu Gracimulus aż do domku dumania eMa, przed nim te białe gwiazdki to hortensje Limelight, pod nim białe rozchodniki, najniższe piętro w fazie: "myślę"
-Kwadraciki z tyłu to warzywnik za małym pasmem z miskantów
-To cudo na środku z białymi kwadracikami to planowany dodatkowy taras z wgłębnikiem na ognisko(czerwona kropa) i pergolą - będą tez obwódki z roślin ale to na dalsze dumanie
-Obok planowanej pergoli jedyne półkole, gdzie oczywiście są kulki bukszpanowe i z trzmieliny, klon palmowy - wszystko w stipie, od żywopłotu rośnie trawka od mamy NN (muszę zidentyfikować)
-przy tarasie z lewej strony żywopłot z thuje(już rośnie) a pod nim rododendrony w runiance, z prawej hortensja Limka i krzew klona palmowego w czerwonych żurawkach
-Pod wykuszem 6x hortensja Limka, ML i pod nogami hakone aureola.
Tyły:
-na samiuteńkim tyle świrki sosny, gdzieniegdzie brzoza i śliwowiśnia
-jasna zieleń to planowane najniższe piętro - jeszcze nie wiem co
-Ciemna zieleń, to wyższe trawy w tym uchowane 2 pompasy (w narożnikach)
-Zieleń z gwiazdkami to rabata z trzmieliną formowaną na stożki i kule (muszę wrzucić zdjęcie poglądowe - czeka mnie spacer do naszego parku)
-Ciemno fioletowe kwadraty to koksaćce fioletowe
-Jasny fiolet to szałwia
-białe gwiazdki to ciąg Limek
ufff...to tak z grubsza....
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 08:13, 26 sie 2016

Do góry
sylwik69 napisał(a)
Wracaj do zdrowia Aniu i dziękuje!
Też podoba mi się wersja 2 a runiankę można zastąpić lawendą lub szałwią,jesli tam duzo słońca

Dziękuje:0
A szałwia u mnie się rozmnaża powolutku. Ok 40 siewek, zobaczymy co z tego wyrośnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies