Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Księżycowy...

Księżycowy...

Wendy79 09:25, 31 gru 2016

AgataP napisał(a)
a takie ?

http://www.ceneo.pl/10571909

Coś podobnego
Wendy79 14:50, 01 sty 2017

Witajcie w Nowym Roku!!!
Nowy rok, z nowymi wyzwaniami. Z serii rozmyślań nad rabatami: rabata brzozowa. Położona od wschodu działki, słońce operuje na niej od rana do wczesnego popołudnia (w zimie do około 13, w lecie po 16 zaczyna zacieniać ją bryła budynku). Rośnie na niej (wielkość: 20,5/3,6) sześć brzóz doorenbos i jackmanii, wzdłuż płotu derenie białe.
Czy myślicie, że można na tej rabacie (biorąc pod uwagę położenie i obecność brzóz) zrobić z niej rabatę typu preriowego?

vita 15:24, 01 sty 2017

Masz na tej rabacie nawadnianie?
Gruszka_na_w... 15:29, 01 sty 2017

Teoretycznie wszystko można zrobić.
Jeśli zrobisz tam automatyczne nawadnianie to byliny i trawy dadzą radę. Trzeba tylko będzie pokombinować z doborem bylin, tzn. wybrać takie, które zniosą lekki niedobór słońca. Sprawdzi się szałwia omszona, tawułka Arendsa i chińska, przetacznik, jarzmianka, rudbekia, może jeżówki.
Bez nawadniania u mnie rośnie rogownica i kostrzewa niedźwiedzie futro oraz dąbrówka.
Dobrego roku życzę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Wendy79 15:45, 01 sty 2017

Nie chcę robić nic na siłę. Nawadniania nie mam, ale teoretycznie mogłabym pewnie kiedyś mieć. Mam posadzony szkielet rabaty i szukam rozwiązań dla niego. Zastanawiam się własnie czy iść w rośliny preriowe( ze względu na wysuszające towarzystwo brzóz) czy w ogród półcienia. Wiadomo, na razie brzozy to "przecinki" nawet ich za dobrze nie widać, ale kiedyś to się zmieni. M. chce trawy, trawy, trawy... Stąd dylemat i właściwie od tej decyzji zależą moje dalsze działania.
Gruszka_na_w... 15:52, 01 sty 2017

Z brzozami jest ten problem, że typowe trawy na suche miejsca kiepsko pod nimi rosną z uwagi na brak słońca. Inne trawy sprawdzą się w półcieniu pod warunkiem, że będzie nawadnianie.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
AgataP 17:05, 01 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z brzozami jest ten problem, że typowe trawy na suche miejsca kiepsko pod nimi rosną z uwagi na brak słońca. Inne trawy sprawdzą się w półcieniu pod warunkiem, że będzie nawadnianie.

Ja pod swoje brzozy planuję molinię i to bez podlewania, choć w upały mogę jej ustawić spryskiwacz. Miałam jeszcze plan na kostrzewę Maire`a ale gdy zobaczyłam łany molini variegata na skwerach w Malborku to się w nich zakochałam. Nie podlewane, przy ruchliwej ulicy na totalnej patelni wyglądała obłędnie ( u mnie na stronie 363 są zdjęcia ) i najlepsze jest to że u siebie planuję podobny kształt Ale jak wyjdzie się zobaczy, w ogrodnictwie najlepsze jest to że zawsze można posadzić coś innego

Gruszka_na_w... 17:10, 01 sty 2017

Agatko, w tym Malborku molinie nie miały konkurencji w korzystaniu z wody opadowej.
Piszę o tym, co sprawdziłam osobiście- pod brzozami bez nawadniania inne rośliny bardzo kiepsko rosną. Z podkreśleniem bardzo.
AgataP 17:19, 01 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Agatko, w tym Malborku molinie nie miały konkurencji w korzystaniu z wody opadowej.
Piszę o tym, co sprawdziłam osobiście- pod brzozami bez nawadniania inne rośliny bardzo kiepsko rosną. Z podkreśleniem bardzo.

Gruszeczko masz rację że nie miały konkurencji, pomyślę o tym
Wszystko u mnie w planach, ale porady od Was są nieocenione
Wendy79 17:30, 01 sty 2017

Ja się martwię też tym nasłonecznieniem. Znajdę niewątpliwie też byliny do półcienia, tylko co z eMem i jego trawami zrobić? On mi nie da żyć i foch pewnie będzie. Kocha trawy.
Muszę podjąć tyle decyzji, że czasami głowa huczy, tyle pomysłów. Od tego zależy to co i ile będę siać na wiosnę.