Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Ogródkowy chaos u monitki 13:18, 07 wrz 2012

Do góry
Magnolio bardzo ci dziękuję W takim razie zrobię wiśnię, tawuły gouldmund i trawy jeszcze nie wiem jakie. Jakoś najbardziej mnie rozplenice kręcą ale zobaczymy co znajdę u siebie Jak dodam rozchodniki do tego to już będzie za dużo? No i powiedz mi czy porozrzucać te kulki nierównomienie czy lepiej to jakoś uporządkować? np trzy kulki z bukszpanu przy pniu wiśni reszta rozrzuconych tawuł i rozplenicy. Czy wszystko razem wymieszać?
Muszę znaleźć czas żeby podjechać po wiśnie do szkółki i mogę sadzić Dziewczyny, Wieloszko, Asiu, Magnolio bardzo dziękuję za burzę mózgów. Jesteście kochane Będę do Was miała jeszcze romans dotyczący innego miejsca ale najpierw muszę zrobić fotki i przedstawić koncepcję
Ogródkowy chaos u monitki 12:33, 07 wrz 2012

Do góry
Myślę że byłoby fajnie zrobić wiśnie, bukszpany, berberys admiration lub tawuły ( wybieramy jeden z tych gat), wypełnienie z czegoś zadarniającego- np irga major a rozplenice hameln czy inne niewysokie lub carexy np. buchanani,brązowy jako dodatek, nieduże kępy.

Jeśli z trawami jako wypełnieniem to też można z Carex morrovi Variegata, ale też tylko bukszpany i tawuły, najlepiej tak, żeby jednego z tych gat było więcej, a drugi tylko jako akcent. Inne trawy- carex The Beatles,
Inne odmiany carex morrovi, cartex comans Frosted Curls choc tu nie mam pewności jak przezimuje.

Ogródkowy chaos u monitki 11:56, 07 wrz 2012

Do góry
A może trawa stipa, jest taka miękka, a w niej werbena patagońska
A jak byś chciała umieścić tawuły bo jakoś one mi nie bardzo pasują w takiej rabacie,
wiem u Agi ślicznie się komponują z lawendą, ale ona ma rabaty proste i nasadzenia "kreski" a takie porozrzucane to mi jakoś nie bardzo .....grają.
Ogródkowy chaos u monitki 11:43, 07 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Monitko, wg mnie 3 wiśnie nie zmieszczą się na tej planowanej rabatce - sadzi się je co 2,5-3m. Ale wokół tej jednej, posadzonej bliżej tego węższego końca mozna fajnie zaaranżować przestrzeń - właśnie tawułami goldmound ciętymi w kulkę + coś - jakies trawki, żurawki, ale wg mnie nic pstrokatego, raczej "zwykła" zieleń.

Masz rację trzy nie wejdą, nie ma szans...
Aga no właśnie się upieram na tawuły bo wysadzę je wiosną z sąsiedniej rabaty tylko o to coś mi chodzi. Jakieś propozycje trawek i żurawek? Tak jak pisałaś u siebie carexy mi się podobają ale jakoś nie grają mi ...może rozplenice? i jakie żurawki do tego? To jest rabata na zachodniej ścianie więc jest tam dosyć słonecznie.
Ogródkowy chaos u monitki 11:38, 07 wrz 2012

Do góry
Asiu dzięki bardzo za pomoc propozycja do rozważenia tyle że z jednym drzewkiem bo więcej nie wejdzie ...

Może napiszę co jest na rabacie pod oknem albo co ma być bo chcę to uporządkować trochę:
na śroku kula Danica po bokach róże i liatry, dalej świerki conica, w rogu rozchodnik. Przed różami pas lawendy. najniższe piętro to obwódka z bodziszka. Nie wiem co posadzić między rozchodnikiem a świerkiem bo jest tam dziura, może rozplenicę?

Teraz rabata przed tą istniejącą.
1. wiśnia Umbraculifera rozszypane kule z bukszpanu, tawuły gouldmound, rozplenica, rozchodnik
2. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, lawendy, trawy
3. wiśnia, kule z bukszpanu, tawuły, i berberysa bordowego admiration

Jak wam się to widzi? która wersja lepsza?
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:39, 07 wrz 2012

Do góry
Monitko nie mam bardziej aktualnej fotki. Zobacz na drugim planie zdjęcia, w tyle - bordowe wiśnie, a dołem własnie tawuły goldmound a przed nimi lawenda... Żółty z lawendą - rzecz gustu, mnie się akurat to zestawienie podoba, dodam, że podpatrzone przy jednym z Mcdonaldów. Ale akurat na tej rabacie z umbra nie wyglądało ładnie takie wyraziste połączenie kolorów.

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 10:17, 07 wrz 2012

Do góry
Wieloszko przepraszam że u Ciebie ale tu więcej osób zagląda. Co by pasowało do tawuły gouldound? Wymyśliłam sobie wisienkę i właśnie tawuły dla kontrastu a tu Magnolia pisze że lawenda wyklucza żółtolistne...
Zanim zupełnie zepsuję to, czego jeszcze nie zaczęłam... 15:24, 06 wrz 2012

Do góry
ewalm napisał(a)
Sonny, witaj. Masz duży teren i potrzebujesz sporo rośli,n żeby go zagospodarować. Bardzo ładna działka w ciekawym kształcie.
Pomysł z zagajnikiem na końcu klina i miejscem na ognisko jest bardzo dobry. Ale hosty to są rośliny najniższego piętra. To co posadzisz na końcu działki to Twój przyszły widok z okien i tarasu - średnie piętro mogą stworzyć krzewy. Hosty z tak daleka nawet nie będa widoczne, zobaczysz je dopiero jak podejdziesz blisko A byłoby fajnie, gdyby tam rosło oprócz drzew jeszcze coś pośredniej wysokości 1,5-2 m, co będziesz widziała z daleka.

Ewalm - plan jest taki, by miejsce z wybrukowanym placykiem otaczały brzozy i sosny, a wokół pni tych drzew mają rosnąć hosty. Niższe piętro dla oka ma stanowić rabata centralna, na której teraz rosną:
- 3 Smaragdy
- 1 azalia wielkokwiatowa /Sarina
- 2 azalie japońskie/Melina i Eisprinzessin
- 2 rhododendrony/Cherry i Catawbiense Grandiflorum
- wrzosy 15 szt.
- 5 host/ Green Gold
- wierzba Hakuro Nishiki
- hortensja Annabelle
- miskant Zebrinus
- 2 tawuły Little Princess
- 2 świerki białe/ Alberta Globe i Conica
- 2 żywotniki Danica
- 2 żywotniki Miriami
- dereń biały
- jałowiec płożący/ Holger
- modrzew na pniu/Puli

Proszę o sugestie w kwestii tej rabaty. Na rabacie po lewej stronie mam jeszcze: rh. Blutopia, azalie wielkokwiatowe: Channel i Silver Slipper i hortensje: Vanille Fraise i Grandiflorum oraz ogrodową Renate. Może powinnam je przesadzić do kwasolubów?
Muszę to jakoś uporządkować póki rośliny są jeszcze młode.
Lecę w kulki... 20:21, 05 wrz 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
ten 3...;lepiej lubię i twoje tawuły jak juz po cięciu urosły Aniu

.....nadają się znowu do cięcia..., ale mi się nie chce.....
Lecę w kulki... 14:07, 04 wrz 2012

Do góry
ten 3...;lepiej lubię i twoje tawuły jak juz po cięciu urosły Aniu
Zielony zakątek przy szkole 21:43, 03 wrz 2012

Do góry
Ha, ha, ha! Faktycznie wyobraziłam sobie minę konserwatora

Thuje... hm...zależy w jakim wieku są dzieci Próbujcie, myślę, że w tym wypadku i tak aspekt cenowy przeważy na ich korzyść.

Można też posadzić kawałkami szmaragdy a pomiędzy fragmenty/pasy innego żywopołotu (nie musi być formowany, bedzię ładnie ,,wystawał" poza linię) - z czegoś typu pęcherznica, berberys (ma niewielkie kolce, więc to roślinka ,,edukacyjna" ), tawuła (z tych dużych), porzeczka alpejska i krwista (gatunki ozdobne, ale niedrogie), irga błyszcząca i pomarszczona, może gdzieniegdzie forsycja, dereń biały 'Sibirica' i parę pasów świerków (najlepiej serbskich).

Tylko trzeba je sadzić dużo w pasie jednego gatunku - np. lecisz 12 szt. szmaragdów, potem 3 szt. tawuły, 8 berberysów, 3 świerki itd.

Najlepiej sobie po prostu wybrać parę z powyższych roślin które będą dostępne i tańsze.
W szkółkach można już powoli pytać kiedy będą kopać - trochę na nie jeszcze wcześnie, ale mogą zarezerwować jakieś ładniejsze rośliny na początku

O popatrz tu na przykład:
foto pierwsze, jak taki pas jest młody (tylko tu jest w większości po 2 sztuki danego gatunku)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=57061&start=336

a tu foto 2 jak się rozrośnie:
http://forum.muratordom.pl/showthread.php?101549-%C5%BBYWOP%C5%81OT-NIEFORMOWANY-polecane-gatunki-rozstawa-piel%C4%99gnacja/page23
OgRodOwY zawrót głowy (3) 22:50, 02 wrz 2012

Do góry
Witaj Kasiu. Masz już gtrawnik, to dużo. Błoto do domu się nie wnosi, jest estetycznie, dom ma zieloną oprawę. Widać że dbacie o swoją posesję.

Teraz czas na ogród. Z twojej listy nie polecam jałowców, świerków kłujących. Chorują i potem brzydko wyglądają.

Te iglaki nie są z mojej "żelaznej listy" - sadzę tylko z Twojej listy Smaragdy i bukszpany.

Sosen nie lubię bo zrzucają igły i ogałacają się od dołu.

Musisz dokupić krzewów (polecam hortensje bukietowe Limelight, derenie Elegantissima", tawuły japońskie, niskie kolorowe berberysy - to zestaw niezawodny dla poczatkujących.

Potem hosty, żurawki i trawy ozdobne (miskanty, rozplenice). Jak sie lepiej rozejrzysz u nas, zobaczysz co sadzimy i jakie mamy ulubione rośliny. Większość się pokrywa, ale każdy coś tam innego też lubi
Początki w Kruklandii 12:29, 02 wrz 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

No Justyna
Ale mi się podoba!!!!!!!
i żurawki .... cudnie sie zrobiło ten żółty kolorek dodaje takiego swietniego kontrastu
Ale Ci zazdroszczę!!!
a kostrzewę daj pomiędzy bukszpana bo ona jak nie kwitnie to niska jest,
a za bukszpanami cos wyższego, może podziel sobie jednego msikanta morning lighta i tam wsadz małe sadzonki, wg mnie by tam pasowały,
no i tawuły wsadzone!!!! poszalałaś na całego!! za rok będą śliczne żółte kuleczki przed wejściem i piękny wiąz się zażółci, no i klonik zaczerwieni
pod klona daj skarpetkę z hakone!!!!!
Cudnie

Początki w Kruklandii 12:06, 02 wrz 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Mam lepsiejsze zdjęcia!

A klona może zrobię w zawijasku ???

No Justyna
Ale mi się podoba!!!!!!!
i żurawki .... cudnie sie zrobiło ten żółty kolorek dodaje takiego swietniego kontrastu
Ale Ci zazdroszczę!!!
a kostrzewę daj pomiędzy bukszpana bo ona jak nie kwitnie to niska jest,
a za bukszpanami cos wyższego, może podziel sobie jednego msikanta morning lighta i tam wsadz małe sadzonki, wg mnie by tam pasowały,
no i tawuły wsadzone!!!! poszalałaś na całego!! za rok będą śliczne żółte kuleczki przed wejściem i piękny wiąz się zażółci, no i klonik zaczerwieni
pod klona daj skarpetkę z hakone!!!!!
Cudnie
Początki w Kruklandii 18:02, 01 wrz 2012

Do góry
Monitko - tawuły już mają swoje miejsce. Przy wejsciu. Bramka i brama wjazdowa.
Słabo je widać, ale jak podrosną to chyba będą zauważalne

Początki w Kruklandii 17:12, 01 wrz 2012

Do góry
Cieszę się jak dziecko

Tak to tawuły 'Golden Princess'.
Początki w Kruklandii 17:07, 01 wrz 2012

Do góry
No brawo Justyna, super zmiany
Wreszcie dojrzałaś do drzewka i od razu dwa kupiłaś bardzo fajnie to wygląda i wcale ci się nie dziwię że ciągle chodzisz i oglądasz, też tak mam a te zielone poduchy w zakupach to co to? tawuły?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:54, 31 sie 2012

Do góry
Ja przed różami mam niski tawuły ,a między lawendę i szałwie omszoną.
Ogródkowy chaos u monitki 20:53, 29 sie 2012

Do góry
Pokręciłam się trochę z aparatem po ogródku ...niestety tylko pokręciłam bo strasznie osłabiona jestem po wirusie jaki nas dopadł...wściekam się bo ostatnie dni urlopu chciałam wykorzystać na ogród a ja nawet nie mam siły łopaty wziąć do ręki... Mam nadzieję że jutro będzie już lepiej

Moje ślicznotki vanilki zrobiły mi niespodziankę i kwitną! Chociaz przy zakupie powiedziano mi że raczej tego roku nie zakwitną Pędy mają trochę wybujałe ale wiosną przytnę je krócej żeby się ładnie zagęściły.

Róże kwitną całe lato jak oszalałe

Głowiłam się dzisiaj nad rabatą przed domem. Kiedyś już ja męczyłam Chciałabym na środku posadzić wiśnie umbracullifera na obrzeżach tawuły japońskie a w środku może rozplenice i rozchodniki. Co o tym myślicie?

Rabata w tyle pod domem też będzie trochę zmieniona. Zabiorę z niej tawuły w ich miejscu będzie bodziszek wielokwiatowy - niebieski a dalej jako obrzeże też bodziszek ale różowy i mniejszy. Brakuje mi pomysłu co dać na końcach rabaty pomiędzy rozchodnikiem a świerkiem conica. Myślałam nad jakąś trawą ale nie jestem pewna.

Początki w Kruklandii 11:42, 29 sie 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
Żółta .... hmm nie wiem, podobno lime marmelade dają radę, ja mam 3 sadzonki z których ostatnio zrobiłam małe sadzonki, one u mnie rosna w półcieniu i są ładne
Justys a posadziłaś tawuły przy wejściu??????????

Nie
Ja jeszcze w ogrodniczym nie byłam od tamtych planów...może w tym tygodniu mi się uda podskoczyć, bo lista już długa
Kula bukszpanowa, 4 tawuły, żurawki żółte lub pomarańczowe, miskant i jakieś mniejsze trawki, dwa świerki serbskie, 5 szmaragdów coby już żywopłot na froncie skończyć... trochę się uzbierało
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies