Dajano, pamiętam, że gromadziłaś róże w białych i różowych kolorach, do róż pasują powojniki białe i niebieskie, lawenda lub szałwia niebieska, trochę zieleni bukszpanów i białe hortensje Anabelle i Lime Light.
Białe i niebieskie bratki, a wczesną wiosną niechby kwitły niebieskie poduchy floksów szydlastych i białe wczesne tawuły,a może białe bzy, i kalina, białe duże fiołki i konwalie...Może też biały żwirek w pobliżu Twojej niebieskiej ławeczki?[
img size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/15/152828/original.JPG[/img]
Przepraszam, że się wymądrzam niepytana, a zdjęcia po wykorzystaniu mogę wyrzucić, żeby Ci nie robić bałaganu. Popatrz, bo wiele roślinek mogę dla Ciebie już doniczkować. Pozdrawiam i dobrej nocki.
Floksy szydlaste są niebieskie, różowe, białe, karminowe.
Białe duże fiołki są ozdobne z kwiatów a potem z liści. Obok biała skalnica.
Niebieskie poduchy z żagwinów
OK, no więc tawuły tawułami, a tymczasem... Marzenka nie tak dawno napisała: 'Przed cisami fanie by wyglądała trzmielina emerald gold lub trawy o biło pstrych liściach - kosówka, carex morrovi variegata'.
Danusia w wątku o cisach pisała 'Pod cisami można posadzić białe miskanty "Variegatus".'
Wieloszka tu pisała 'dosadziłabym trawy i przed nie coś płożącego'
Właśnie ujrzałam u anuli_wn realizację rabaty.. Jestem zachwycona!!! U Ani ma być właśnie tak: cisy+miskanty variegatus+trzmielina. Wygląda to ciekawie, różnorodnie, a jednocześnie rabata nie jest przeładowana. No i mieści się na wąskim pasku... Hmm....
Uff, ogarnęłam wątek
Tawuły to fajny pomysł! W zimie i tak śnieg na nich osiada i jak się je tnie w kulki (ja tak robię), to fajnie wyglądają takie obłości pod śnjiegiem Jak nie ma śniegu to nie wyglądają, bo ich prawie nie widać
Mam żółte tawuły japońskie ale odmiany konkretnej nie pamiętam...tnę 2x w roku - na wiosnę i po kwitnieniu, wtedy zachowują kulkowaty kształt
Te 3x cos na pniu to moze trzmielina? Tylko z zielono-bialymi listkami, nie zolta (bo zolte bylyby juz tawuly?). Albo wlasnie zolto-biale? Sama nie wiem - na tle z cisow by sie wyroznialy...
chyba wolalabym zielono-biale. Zimozielone do konca nie sa - nie traca wszystkich lisci, ale brzydna, za to wiosna szybko puszczaja nowe, swieze i wygladaja przemieknie juz w kwietniu
Rysiu, tawuły są CUDNE! Ja posadziłam pierwsze w tym roku, na razie takie maleństwa, radzisz już je przyciąć delikatnie w czerwcu czy pozwolic im rosnąć?
Nie mogę wyjść z podziwu, wszystko u Ciebie takie poukładane, ma swoje miejsce...uwielbiam takie widoki
Tak chciałabym, żeby to była zimozielona rabatka (ta z cisami) ale nie mam na to (nomen-omen) ciski Może tawuły to nie jest zły pomysł? Tylko czy to nie będzie nudne i zbyt monotematyczne: szpaler cisów-szpaler tawuł? A z drugiej strony, co tu można na metrze szerokości cudować?
To może tak:
Cisy - przed nimi tawuły - po środku rabaty 3x coś na pniu ?
O widzisz Bogdzia, to kiedy będzie postarzanie? Koniecznie pokaż efekty, będzie pięknie i klimatycznie
nika tawułę sadziłam...na oko, ale będzie gdzieś co 50 cm, bo okno ma 1,5 m a "brzegowe" tawuły wystają poza nie...no i one rosną mniej więcej do 50 cm kulek i tym się sugerowałam
Ja się od fotela odklejam z łatwością - nie mam skóry są tego wyraźne plusy, hihihi....
Jeej, podlałam wszystko i zajęło mi to prawie godzinę...jeszcze wsadziłam do tarasowej donicy wierzbę hakuro podsadzoną biała bakopą, oj podoba mi się jej wygląd...bardziej niż dotychczasowych iglastych kulek, ktore nie wytrzymywały slonca na tarasie...
Ach, i musialam pozbyć się niestety niezapominajek, bo złapały chyba mączniaka - całe listki były z białym nalotem i marniały, więc wyrzuciłam szybko z obawy, że przeniesie się na inne doniczkowe...chyba jutro zrobię profilaktyczny oprysk, tylko muszę poczytać czym?
I rewelacja dzisiejszego dnia: hortensje (annabelle, limeliht i ogrodowa) mają pąki, róże też i powojniki też, i lawenda!!!!!! Jupiiiii!!!!!
hej Agatko!
Dzisiaj wsadziłam tylko bukszpany. Jako prawie-obwódkę, po obu stronach brzozy. Na więcej nasadzeń dobrej ziemi mi zabrakło, a nie miałam już siły/czasu żeby rozgrzebać kompostownik
Nieregularnie odpada, bo to rabata z trawami, czasem wysokimi. Jak zacieniłyby te bukszpany to by łysiały i byłoby im źle. Jak u Danusi mi się oczywiście podoba, ale nie będę miała tak - nigdy
Tawuły przenoszę częściowo na drugą stronę - jak przekwitną, będę im zostawiała miejsce. W ten sposób chciałabym połączyć obie rabaty. W miejsce tawuł zabranych z górnego rzędu po lewej bliżej schodów będą wysokie trawy
Dzisiaj nawoziłam się ziemi i darni stamtąd za płot... cała się okurzyłam, więc po wszystkim prysznic - dawno tak brudna nie byłam, garść piachu została w brodziku
Napisz mi proszę jak się mają świerki inversa Twoje do tych z Łodszi które obfocił Przemek -= na poprzedniej stropnie są. 69 zł, więc niedrogo - sporo mniejsze od Twoich?
pozdrówka!
wyszłam z biura i jada metrem myślałam o Twoim ogródku.
Doszłam do wniosku że tam i tak to co proponuję jest zbyt róznorodne do niewielkiego w końcu miejsca.
Myślę że można połączyć obie rabaty wyjmując krawężnik, wprowadzając proso przy scianie, na sam początek rabaty z tawułami. A tu gdzie narysowałaś jednak trzcinnik pasem- nie będziesz żałować, zobaczysz.
Tu gdzie podpisałaś piórkówka można dosadzić tawuły, żeby nawiązywały do pierwszej rabaty.
Dalej rozchodniki. Jeszcze nie wiem ile tam jest miejsca, ile będzie przestzreni na pas mozgi i pas rozchodników z piórkówką. jesli nie wiele, pasy będą wąskie, to nie uzyskasz efektu- nie będzie widać o co chodzi. Dlatego wtedy zrezygnuj tam z piórkówki, zostaw sporo mozgi, a rozchodnik niech będzie na jej brzegu grupkami i niech ona też i jego obrasta.
tak, tak będzie lepiej, wyraziście.
Na piórkówke znajdziesz jeszcze miejsca. Może być piórkówka tam gdzie proponowałam proso.
Ewentualnie moge sprobowac polaczyc jakos te rabate z rabata po lewej - tam rosna 3 kulki bukszpanowe i sporo kęp żółtej tawuły. Ale przesadzac moge jak przekwitna, bo teraz byloby mi ich szkoda.
Tam wyglada tak:
Fotka jeszcze sprzed przekopania części z prawej.
Linka - czyli jednak rozbierasz różankę? A ja czekam na debiut swojej, ciekawa jestem jak to będzie gdy róże zakwitną?
Ta rabata miskantowo-hortensjowa zaczyna się tuż za klonem i curkadłem, w sumie wszystkie rośliny już są, tylko nie wiem jak ją wykończyć od strony frontowej
Posadziłam wg wstępnego projektu - tego:
Tylko roślinki się pozmieniały, jest: klon Sangokau - stożek cisowy - annabelle x 2 - miskant Variegatus - Limelight x 2 - 4 tawuły golden proncess i za nimi 3 miskanty Gracilimus -tawuła van Houtte'a
no i dalej zonk
Konstancja - czyli mój synek ma podobny tok rozumowania On chciał posprzątac kamyczki na rabacie
Ta rabata taka problematyczna trochę bo okazało się, że spada na nią śnieg z dachu więc praktycznie tylko byliny mogą tam być. No ale dobrze że jest (wywalczyłam ) bo by była betonowa pustynia.
Tawuły tnę dwa razy do roku, wiosną jak puszczają listki, żeby nadać im kulkowy kształt i po kwitnięciu jeszcze raz, one to lubią Hosty też lubię, mam je od mamy i nawet nie wiem co to za odmiana