Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Wątek o tym, że ......nie umiem:) 18:39, 12 lis 2012

Do góry
cześć, witamy po przerwie, o diecie poczytałam... ale dlaczego świerki padły, podejrzewam zalanie ..no bo co innego?
Ogród na Leśnej Polanie 18:33, 12 lis 2012

Do góry
Takie kolory posadź, tylko nie po jednym a po kilka sztuk.

A hosty koniecznie z białym brzegiem

Wyobraź sobie taki łan kłaniających się hortensji od lipca aż do wiosny

Iglaki na pniu 18:29, 12 lis 2012

Do góry
Ucinane, bo teraz kopane z gruntu mogą być. Ucina się je, bo wykopuje takie egzemplarze nie pojemnikowane, czyli takie które rosły sobie w gruncie.
Mata przeciw chwastom 18:27, 12 lis 2012

Do góry
Nacinaj ostrym nożem, na kawałki i wydzieraj gada
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:26, 12 lis 2012

Do góry
Mam plan zrobić zdjęcia z podnośnika koszowego, takiego jakim elektrycy naprawiają druty Ale nie wiem ile to kosztuje? Kto wie jaka jest cena wypożyczenia takiego czegoś?
Ogród na Leśnej Polanie 18:23, 12 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Po hortensjami żurawki, myślałam o tym też.

Danusiu, tak napewno zrobię, zastanawiam sie jeszcze ciagle nad zielonym tłem. Zrobie jutro zdjęcie jak goło teraz wygląda ta ściana.
pzdr
Nelumbo - lotos 18:21, 12 lis 2012

Do góry
Bardzo ciekawe porady, praktyka czyni cuda.
Komentarze i dyskusja o konkursie 18:19, 12 lis 2012

Do góry
Edytowanie to chyba w ciągu 24 godzin, tak jak na forum. Ale można za kilka dni dopisywać nowe posty. Lepiej te co napiszesz żeby już były na gotowo. Dodawać można nowe wiadomości na ten temat i zdjęcia, czyli rozwijać temat, ale trzeba to zaplanować i przemyśleć, bo jakbyś chciał zmienić kolejność postów, to już się za 24 godz. nie da
Cis - Taxus 18:13, 12 lis 2012

Do góry
Miseczniki zaobserwuj, czy nie ma takich wypukłych tarczek na gałązkach. Opryskaj Promanalem teraz i wczesną wiosną. Potem inne preparaty.
Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 18:10, 12 lis 2012

Do góry
Jeśli chodzi o proste nasadzenia (rządkami, paskami, kwadratami) pooglądaj ogródek miniaturowy, który przeprojektowałam i przerobiłam,
był w Mai w ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/826-miniaturowy-ogrodek?page=205
Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 17:50, 12 lis 2012

Do góry
gregx napisał(a)

Darń częściowo podkopałem i obrocilem korzeniami do góry, co sadzicie o takim pomyśle?

Dobrze, poszatkuj ją szpadlem i przysyp czymkolwiek, ziemią, korą, żeby się rozłożyła. Użyźni glebę.

Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 17:48, 12 lis 2012

Do góry
gregx napisał(a)
Witam wszystkich. Jak już napisałem chętnie poczytam wasze sugestie, co by tu jeszcze posadzić. W tym roku zatrzymałem się z nasadzeniami, bo przyznam szczerze nie mam pomysłu, co dalej.

Danusiu, gdyby przez przypadek zajrzała Pani na ten wątek , bardze chętnie posłuchałbym Pani zadania. Takiej pierwszej myśli, jaka przeszła profesjonaliście po obejrzeniu zdjęć.

Pozdrawiam

Zajrzałam dziś, bo watek na wokandzie Moim zdaniem to co jest - czyli taras, donice, ściana wodna - super, ale za mało roślin. To się da zrobić, bo zawsze można dosadzić. Trzeba wykroić większe rabaty, bo są nieproporcjonalne do całego ogrodu.

Wzoruj się na ogrodzie https://www.ogrodowisko.pl/watek/1491-kiedys-bedzie-tu-pieknie, zwłaszcza z końcówki zdjęć. Ale obejrzyj od początku. To ten styl.
Komentarze i dyskusja o konkursie 17:43, 12 lis 2012

Do góry
Wątek za sprawą Weroniki rusza, bardzo jestem ciekawa kto dalej będzie kontynuował
Zasady konkursu "Dbamy o narzędzia" i ogłoszenie wyników 17:41, 12 lis 2012

Do góry
Chętnie bym zobaczyła te fotki
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 16:38, 12 lis 2012

Do góry

Jeśli będziesz siał trawnik wiosną, to nawożenie teraz chyba nie ma sensu, bo potas łatwo się wymywa z gleby więc teraz byłaby strata.

Fosfor z kolei wolno przenika, ale masz go w nadmiarze, więc też nie nawozisz.

Musisz zastosować nawożenie wiosną, bo niedobór potasu może grozić zwiększoną podatnością na suszę, niskie temperatury, brak potasu zakłóca przebieg fotosyntezy, zwiększa też ryzyko porażenia chorobami grzybowymi np. groźną czerwoną nitkowatością traw.

Tak sobie myślę, a może zastosować nawóz jesienny? On ma zwiększoną ilość potasu a mało azotu. Nie zaszkodzi. a będzie więcej potasu.

Kondziowy Ogród :) 16:31, 12 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ogród jest wypełniony po brzegi, dobrze jest, ale potrzeba mu trochę uwagi, żeby dopracować różne szczegóły i cukiereczki, tam gdzie czegoś brakuje - trzeba dosadzić, a tam gdzie misz-masz - trzeba przegrupować i pozmieniać kolory.

Kondziu-Dausia pokazała Twój ogród w pełnej odsłonie, ale on naprawdę jest bogaty. Wymaga może uporządkowania i dopieszczenia, ale na pewno nie załamywania się.
To ja powinnam być podłamana z tymi problemami, które mam do rozwiązania. Sama chciałabym mieć tyle roślin tak rozrośniętych jak Ty-to dla pocieszenia że inni mają 100razy gorzej.
A Twoim zmianom na wiosnę będę kibicować..... i u Irenki ........, bo też wiele będzie przerabiać. Fajnie będzie.
I coś nowego podglądnę po Danusiowemu
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 15:24, 12 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przekopałabym teren przed zimą tak, żeby jak najmniej było widać starej "zieleniny:, wtedy jest szansa, że rozłoży się w glebie i ją wzbogaci.

Potem wiosną trzeba wyrównać teren wstępnie, poczekać aż wzejdą chwasty i je usunąć i dopiero przystąpić do zakładania trawnika.

Jakie zabiegi wykonać i więcej o sianiu jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/298-trawnik-z-siewu-krok-po-kroku

Też wykorzystam poradę, mam w jednym miejscu góry i doliny z podagrycznikiem (ale tego widłami wyjmę, jak się da).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:32, 12 lis 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Danuś, ja w kwestii narzędzie jeszcze - grabie do liści: pracujesz prostymi czy zaokrąglonymi?
Mam wrażenie, że prostymi lepiej panuję nad powierzchnią.

Konkursik miodzio. Rozpływam się - jak ja lubię takie tematy.

Ja pracuję i takimi i takimi, w zależności od tego jakie mi się nawiną pod ręce. U siebie Benteyem, ale w pracy to co jest w samochodzie. Benteya nie wożę bo szkoda mi
Mata przeciw chwastom 13:22, 12 lis 2012

Do góry
Mogą być, najwyżej wiosną posypiesz nawozem do iglaków i podlejesz.
Ogród u Mayi 13:16, 12 lis 2012

Do góry
Jukki na pewno nie będą dobrze tutaj wyglądały, zamiast nich posadź Hakonechloa macra "Aureola" albo "All Gold", będzie ładnie się kładła na brzegu.

Świerk po prawej nie może być. Lepiej obok siebie 3 stożki, ale każdy innej wielkości.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies