Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zacisze Alicji 08:16, 19 mar 2023

Do góry
Dorota321 napisał(a)
Jak widzę u Ciebie te piękne krokusy, to od razu żałuję, że nie dokupiłam ich do tej pory. Mam postanowienie na jesień. Przylaszczka to moje marzenie.

Dorotko! Koniecznie musisz dosadzić krokusy, na wiosnę dają tyle koloru i bardzo cieszą.

Ogród bez reguł 08:06, 19 mar 2023

Do góry
A popołudniu posadziłam jeszcze jakieś 30 dalii do donic w piwnicy I jeszcze trochę zostało...
Pogoda wczoraj była zacna, 15-16C, lekkie chmurki, bez wiatru. Dziś planuję wzbogacić ten kawałek skopany w kompost, mączkę bazaltowa i wióry rogowe, i zacząć wysiewy. A potem pracować na następnym kawałkiem... Tam do wykopania jest rododendron, lilie, piwonie...
Następne w kolejności jest miejsce pod szklarnię, które w tej chwili wygląda tak:

Na szczęście mam czas do maja
Ogród bez reguł 07:59, 19 mar 2023

Do góry
Po wczorajszy dniu zmęczonam jak koń po westernie . Czas wykorzystany na maxa.

Świerk opitolony. Teraz trzeba przerobić go na zrębki. Zobaczcie, jak blisko ogrodzenia to rośnie ...

Gdy em walczył ze świerkiem, ja walczyłam z tulipanami. Z tego kawałka wykopałam dwa kartony, całkiem spore. Na szczęście jeden karton wzięła bratowa, drugi moja Mama. Oprócz cebulowych, wykopywaliśmy jeszcze dziczki i odrosty róż, zeschnięte wrzosy, hortensje.

Potem em kopał ten kawałek, a ja pojechałam do brata ciąć jego trawy. Ze złamaną nogą jeszcze długo nie powalczy w ogrodzie, a bratowa nie dawała już rady z całą resztą. Na szczęście mam te nożyce aku, nawet niewielkie czynią cuda
W samym słońcu 07:53, 19 mar 2023

Do góry
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 01:42, 19 mar 2023

Do góry
ajka napisał(a)

Little bunny

Jakie rozmiary osiąga Ci ta rozplenica? Który to jej sezon?
Magary Dramaty z Rabaty 00:01, 19 mar 2023

Do góry
Taki pin mnie dziś zaatakował i rozbawił:

Dobrej ogrodowo niedzieli Wam życzę
Za drzwiami do ogrodu... 23:56, 18 mar 2023

Do góry
Alija napisał(a)
Pięknie prezentują się ciemierniki w donicach.
U nas też podobna temperatura w nocy, jak u Ciebie, w dzień było ładnie, słonecznie, ale dość chłodno.

I taka pogoda nadal się utrzymuje, do tego jeszcze wieje mroźny wiatr
Spełnianie marzeń - ogród czas start 23:06, 18 mar 2023

Do góry
Angelika95 napisał(a)

3 metry ma głębokości, dobrze widzę?
Spełnianie marzeń - ogród czas start 23:00, 18 mar 2023

Do góry

Między drzwiami wejściowymi a oknem w kuchni mam duży kawałek pustej ściany przez co okno kuchenne wydaje się małe, a jest naprawdę spore. Chciałabym tu coś posadzić wyższego
Wokół domu będzie chodnik ok. 1m.

Co tu posadzić?
Działeczka - powolne spełnianie marzeń. 22:30, 18 mar 2023

Do góry
No i jak powiedziałam tak się stało. Rodzince powiedziałam papa i podziałałam. Oczywiście teraz już tylko leżę

Teraz tylko z oborniczkiem jeszcze raz przemieszać i sadzić jak przyślą róże.

A tu mój piękny ciemiernik - dar od Helen. No cudny jest.
Glina i zielsko 21:30, 18 mar 2023

Do góry
Pokręciłam się dziś po ogrodzie. I tulipanki wyszły. Chyba się ciut rozmnożyły.
Na bukowej wychodzą narcyzy sadzone w styczniu. Wyszły też hiacynty które kiedyś wysadziłam z doniczki.
Róże wystartowały, buki w pąkach. Wiosna już na daje wyraźne znaki.

A potem

Namieszałam ziemi w taczce z worka z kompostem, moją gliną i bazaltem i skorupkami. Przesadziłam ciemierniki do większych doniczek. I tak pójdą do ziemi.
Chyba mialy za mokro bo staly na takich tackach. Troche zmarniały.

I mam 3 siewki w mojej ziemi z zeszłego roku od koleżanki ogrodowiskowej Helen i stoją w miejscu. Więc je też wsadze do doniczek.

Moje tegoroczne zakupki.
Jeszcze jedne w drodze.

Jutro sadze liliowce i przesadze coniki na basenowej. Może uda się coś więcej.

Wątki Wam pędzą dziewczyny. Nie nadążam.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 21:30, 18 mar 2023

Do góry
daredevil napisał(a)

Siewek milion

Ty się Karola ciesz z tych siewek bo jak urosną to wiesz - każda jedna 8 dych warta

Sąsiada współczuję.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:41, 18 mar 2023

Do góry
Staram się wykorzystać słoneczne dni do suszenia pomidorów na świeżym powietrzu. Sa później smaczniejsze niż te suszone w suszarce czy w piekarniku.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:36, 18 mar 2023

Do góry
Iwona100 napisał(a)

To dobra wiadomość . Czyli da się mieć zbiory z gruntowych pomidorów. Pomyślę, czy posadzić kilka w donicach ,czy zrobić grządkę. Ja nie będę wysiewała ,tylko kupię gotowe sadzonki. Masz Haniu może zdjęcie Twoich pomidorków? Jak je prowadzisz i do czego podpinasz?

Wysiewam nasionka w dwóch 70 cm skrzynkach (w każdej są dwa rządki). Siewek już nie pikuję. Około 15 maja wsadzam sadzonki do gruntu.
Tak wyglądały 28 maja.

Na początku czerwca krzaczki zaczynały kwitnienie.

7 czerwca usunęłam im wilki (w narożnikach między łodygą a liściem wyrastają nowe pędy- u siebie je usuwam), krzaczki zostały podwiązane do palików.

Gleba wokół krzaczków ściółkowana jest skoszoną trawą. Po dwóch tygodniach od posadzenia zaczynam zasilanie pomidorów gnojówką pokrzywową, a potem ze skrzypu. W miarę wzrostu krzaków podwiązuję je coraz wyżej. Usuwam też sekatorem dolne liście.

28 czerwca krzaczki wyglądały tak

Podlewanie skrzypową gnojówką stymuluje kwitnienie.

W połowie lipca krzaczki są już spore i mają mnóstwo owoców.

Teraz wszystko zależy od pogody. Upały opóźniają dojrzewanie owoców, za dużo deszczu też nie sprzyja. Zwykle zbiory zaczynają się w drugiej połowie lipca. Najwcześniej owocują odmiany karłowe, niskie.

Sadzę też pomidory, które nadają się do suszenia. Mają niewiele pestkowej galaretki i nieco twardawy miąższ.

Ubiegły sezon był bardzo udany. Porobiłam kilkadziesiąt słoiczków gęstego soku, kilka słoiczków suszonych pomidorów, a surowe jedliśmy do początku października.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 20:20, 18 mar 2023

Do góry
Elisa i edytko pozdrawiam wiosennie.
Dla was pierwsza sasanka

Krokusy, te pierwsze juz przekwitly
Teraz inne kwiatki zajmuja ich miejsce
Mój ogrodowy pamiętnik 19:03, 18 mar 2023

Do góry
Jeszcze mnie czeka przesadzanie wrzosów ale to nie będzie luz robota.

A jutro jak wstanę z łóżka bo mnie kręgosłup napierdz... to biorę się za cięcie róż.
Mój ogrodowy pamiętnik 18:59, 18 mar 2023

Do góry
Posadziłam 5 powojników.
Ale żeby to zrobić musiałam wysadzić kostrzewę, która wylądowała w donicy i przesadzić werbeny.
Siatkę zieloną jeszcze nie ściągnęłam bo przynajmniej mnie nie widać .

Mój ogrodowy pamiętnik 18:55, 18 mar 2023

Do góry
Podzieliłam hakonkę. Mega wielka już była.

Po posadzeniu.

Jeszcze jedną hakonkę musiałam przesunąć o 10 cm. To jest głupota ale jak się zmienia kształt rabat to potem takie buty wychodzą.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:54, 18 mar 2023

Do góry
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 18:53, 18 mar 2023

Do góry
Zmiana nastąpiła też na środku ogrodu....
Było - rok 2020

A teraz tak... rabata 3 Korony
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies