Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 14:08, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jeśli uda nam się namówić Cie do pokazywania swoich doświadczeń, to będziemy wdzięczni. Przyda się każde zdjęcie, a Ciebie zmobilizuje do pracy

Zapraszamy

Danusiu,

Mnie to nie trzeba mobilizować do pracy w ogrodzie, bo ja ją uwielbiam! Mogłabym jak kret grzebać w ziemi od świtu do nocy, mój kochany M równiez i pod tym względem jestesmy nieuleczalni Niepoprawni z nas pasjonaci ogródków.!
Fotki oczywiscie niebawm pokaze.
pozdrawiam!

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 13:43, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wpadłam przeczytać, ale dziś całkiem co innego mi w głowie, jakbym się najadła amfetaminy albo innej trawki

Jak się czujesz Danusiu, lepiej?

Rododendronowy ogród II. 12:37, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czy tu jest jakiś strażak ?

Predyspozycje jeśli to widzę u Sebka ))))))))))
Rododendronowy ogród II. 11:41, 08 lis 2012

Do góry
Czy tu jest jakiś strażak ?
Ogród Bogusława 11:35, 08 lis 2012

Do góry
Ojejejejej, jak się ładnie robi, z góry zdjęcie superowe Szkoda że robactwo pod ziemią

Walka na moją ocenę, mordercza. nie wiem czy bym tak potrafiła, czy się załamała i zostawiła pole Witkowi a sama się przeniosła w inne miejsce.

Podziwiam Twoją determinację.

Ogród średniowieczny i nie tylko 11:32, 08 lis 2012

Do góry
Nie wiem, czy o tym było i czy pisałeś, ale dziś dowiedziałam się, że latem odwiedzili Cię moi znajomi, dawni klienci ogrodowi, którzy z uwagą śledzą Ogrodowisko i Twój ogród też między innymi.

Podpatrywali przez płot, usmiechali się, a jak pojawił się pan w białej koszuli, nieśmiało zapytali,,"czy to Marek W ?"

Tak, to był Marek, a skąd mnie znacie? .. z Ogrodowiska Marek oprowadził znajomych po ogrodzie średniowiecznym

Ściskam mocno Marku i pozdrawiam

Opowiedz o tej wizycie
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 11:15, 08 lis 2012

Do góry
Jeśli uda nam się namówić Cie do pokazywania swoich doświadczeń, to będziemy wdzięczni. Przyda się każde zdjęcie, a Ciebie zmobilizuje do pracy

Zapraszamy
Sadzimy cebulki kwiatowe 11:12, 08 lis 2012

Do góry
Wybieramy dużą doniczkę. Na dno dajemy drenaż. Sypiemy nieco ziemi i układamy cebule.
Cebule można sadzić gęsto, a nawet piętrowo, jedna warstwa na drugiej, przesypując nieco ziemią.
Termin sadzenia: wrzesień-październik. Po posadzeniu podlewamy. Cebule muszą się do zimy ukorzenić.

Sposób przechowywania zimą:

I wariant - zakopywanie do ziemi.

Ja to zrobiłam w taki sposób, że owinęłam donicę dużą reklamówką, aby się mocno nie zabrudziła ziemią. Jak ziemia rozmarzła wykopałam i ustawiłam na tarasie.
Nie polecam pozostawienia na dworze bez zabezpieczenia, bo zmarzną. Można jeszcze ustaiwć na styropianie i okręcić matą słomianą, ale to jednak zawodny sposób.

II wariant - przechowywanie w piwnicy

Przeniesienie do piwnicy lub innego pomieszczenia. Lecz jesienią czekamy aż zadziała na nie temp poniżej zera. Potem przenosimy do piwnicy i temperatura do + 5 stopni C. Leciutko podlewamy, dosłownie żeby tylko wilgotna ziemia była.

Wiosną wykopujemy donice z gruntu lub wynosimy z piwnicy i ustawiamy w słonecznym miejscu. Jeśli temperetury nie spadają poniżej -10 stopni C, mogą zostać na dworze. Okrywamy na noc papierem.
Sadzimy cebulki kwiatowe 11:11, 08 lis 2012

Do góry
Zakop donice do ziemi i po kłopocie, zasyp korą, a wiosną odgrzebiesz i wyjmiesz, kiedy zaczną wychodzić kiełki.

Poczytaj o wariantach zimowania tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/990-tulipany-w-donicach

Sadzimy cebulki kwiatowe 11:09, 08 lis 2012

Do góry
Zakop donice do ziemi i po kłopocie, zasyp korą, a wiosną odgrzebiesz i wyjmiesz, kiedy zaczną wychodzić kiełki.
Krzewy liściaste zimozielone 11:06, 08 lis 2012

Do góry
Ostatnio oglądałam ofertę szkółki i taki był, Bardzo ciekawy
Ogródek Janiny 11:05, 08 lis 2012

Do góry
Odnośnie duzżch drzew dałam Ci odpowiedź na moim wątku, ale wkleję tutaj też.

Janina napisał(a)
Czy od strony południowej można sadzić wysokie drzewa? chcę osłonić się od sąsiadów .I jeszcze jedno jakie trawy najbardziej pasują do hortensji? a jakie żurawki wytrzymują duże nasłonecznienie.

Od strony południowej to zależy jaki efekt chcesz osiągnąć i w o jakiej porze roku. Ja bym radziła od południa posadzić świerki serbskie, które można ograniczać w razie czego a wysłonięcie jest zimozielone czyli trwałe.

Drzewa liściaste mogą w późnym wieku spowodować wiele kłopotów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:02, 08 lis 2012

Do góry
Janina napisał(a)
Czy od strony południowej można sadzić wysokie drzewa? chcę osłonić się od sąsiadów .I jeszcze jedno jakie trawy najbardziej pasują do hortensji? a jakie żurawki wytrzymują duże nasłonecznienie.

Od strony południowej to zależy jaki efekt chcesz osiągnąć i w o jakiej porze roku. Ja bym radziła od południa posadzić świerki serbskie, które można ograniczać w razie czego a wysłonięcie jest zimozielone czyli trwałe.

Drzewa liściaste mogą w późnym wieku spowodować wiele kłopotów.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:00, 08 lis 2012

Do góry
asc napisał(a)
Jeszcze jedno pytanie...jak głęboko siać te nasionka werbeny?

Płytko, po wierzchu, leciutko wzruszyć i przyklepnąć.
Zważywszy że sama się wysiewa, to na pewno tak właśnie siejemy.

Więcej naszych doświadczeń tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/160-verbena-bonariensis-werbena-patagonska

i tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/230-verbena-bonariensis-werbena-patagonska
Jak przechowujemy narzędzia i akcesoria ogrodowe 10:55, 08 lis 2012

Do góry
To fajnie, akcja spowoduje, że na nowo ujrzymy urok w naszych narzędziach
Ogród z lustrem 10:08, 08 lis 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Danusiu ogród zachwyca o każdej porze roku.
Mnie nawet te biobloki zachywcają!!!

Ps czy te grafitowe donice z wrzosami i trawami są wykonane z ceramiki czy tworzywa?

One są strasznie ciężkie, ale teraz nie pamiętam z czego są wykonane, wybacz Marzenko. Głowa przepełniona jest
Jak obsadzić od nowa?? 10:04, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Można pieniek okręcić matą słomianą, a na bryłę korzeniową tuż przed mrozami wysypać worek kory, albo dwa.

I ja tak robię ciągle jeszcze z moim platanem i tulipanowcem oraz ambrowcem. Nie ufam naszym wietrznym mroźnym zimom.
Ogród z lustrem 07:11, 08 lis 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zajefajna para I para na lustrze też
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:31, 08 lis 2012

Do góry
Muszą być brązowe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 00:13, 08 lis 2012

Do góry
Ja trochę rozsiałam werbeny tu i ówdzie, a nasiona trzeba zbierać dojrzałe, u mnie się wysypują więc chyba są dobre
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies