Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 13:14, 23 lip 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ela kolorowo u Ciebie i tak byc powinno , tyle różnorodnych kwiatów to sama radość. Pysznogłówki, odętki, jeżówki, juki wszystko ładnie Ci rośnie, dobrze im robisz

Foty klimatu tego zakątka nie oddadzą. Trzeba wejść i obserwować jak motyle fruwają nad głową jak na kwiatach siedzą po 3 i 4. Nie zapomniany widok o poranku. Stoje w środku i nie ruszam się na mnie też siadają trzeba się ubrać jaskrawo.

Takie widoki chce oglądać i coś takiego mam w moim ogrodzie. Jeszcze budleje w klosach jak się rozwina to motyle zwariują taka stołówka do którego dania pofrunąć.
Ptasi gaj 13:05, 23 lip 2021

Do góry
Alija napisał(a)

Piękna i wielka kępa monardy. Pysznogłówka też ogromna. Ależ Ci wszystko bujnie i zdrowo rośnie, czym Ty karmisz te rośliny???
Pięknie u Ciebie.

Alicja już pisałam nie karmię niczym. Rosną na ziemi kompostowej. Sama jestem zdziwiona co się dzieje w tym miejscu. Wszystko takie wysokie i dorodne.

Rośnie też tam dynia ta dopiero zawładnęła terenem. Liście trzeba poobrywac obroże mi zagłuszyła. Za dużo tego rozpasania.

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:52, 23 lip 2021

Do góry
Witam Kasiu

Z jezowkami to jest tak w zależności jak będzie jesień. Ostatnie jesienie długie ciepłe i rośliny kwitną w listopadzie i grudniu.

Nie zapamiętam kolorów więc trzeba pójść do pasmanterii kupić tasiemki podobne kolorem do Jeżowek przywiązać do patyczków i wiosna przesadzić jak zaczną ruszać. Porobić jeszcze fotki.

Mam zamiar tak zrobić. Mam 5 kolorów może jeszcze dokupie po urlopie. W szkółkach Jeżowek ful więc nie wykupią. Co zauważyłam że są trochę zaniedbane przez te upały. Robię sobie fotki potem w domu na spokojnie czytam w necie o każdej. Chciałabym jeszcze dokupić koloru żółtego, jasnego różu może masz jakieś które polecasz. Mam trochę rudbekii w kolorze żółtym, ale to wysokie krzaki. Jeszcze w tej ziemi kompostowej posadzone to makabra tyczkuje wszystko bo się przewraca.

Nie miałam Jeżowek kilka razy posadziłam jakieś tam krzaki, ale po zimie znikały.
W zeszłym roku kupiłam licencjonowane razem ml iże ok 100 szt flancow posadziłam na początku sierpnia zeszłego roku i tak się pięknie rozwinęły że teraz mam tyle kwiecia. Czekam jeszcze na cynie aż zakwitną i floksy

U nas pogoda względna ciepło ok 25 stopni, ale nie ma upału słońce raz świeci raz za chmurami.
Pierwszy raz wyjeżdżając nad morze nie proszę o piękną pogodę tak mam dosyć tych upałów aby tylko nie padało i nie było zimno bardzo.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 09:50, 23 lip 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Właśnie Kasiu kupując maleństwa i w opisach nie piszą jaka ziemia u kupującego.
Posadziłam w kompostowej i jezowkom to pasuje pięknie się rozkrzewily niektóre wyższe i zagłuszają mniejsze trzeba to posortować wzrostem i kolorem.

Tez mnie to czeka, tylko musze je zamienic miejscami z astrami, a one tak pozno kwitna.Myslisz, ze moge jeowki jeszcze pod koniec pazdziernika przesadzic?
Ptasi gaj 00:31, 23 lip 2021

Do góry
Setki motyli i różnych bzykow. Monarda wabi swoim zapachem

Odetka różowa przebrała miarę

Piękna i wielka kępa monardy. Pysznogłówka też ogromna. Ależ Ci wszystko bujnie i zdrowo rośnie, czym Ty karmisz te rośliny???
Pięknie u Ciebie.

Ptasi gaj 12:56, 22 lip 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
U siebie tez musze poprzesadzac, bo niektore wyrastaja jednak nizsze niz w opisie i chowaja mi sie za innymi roslinami a niektore wyrosly wielkoludy i sa z przodu

Właśnie Kasiu kupując maleństwa i w opisach nie piszą jaka ziemia u kupującego.
Posadziłam w kompostowej i jezowkom to pasuje pięknie się rozkrzewily niektóre wyższe i zagłuszają mniejsze trzeba to posortować wzrostem i kolorem.
Ptasi gaj 12:52, 22 lip 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
Ela kolorowo u Ciebie i tak byc powinno , tyle różnorodnych kwiatów to sama radość. Pysznogłówki, odętki, jeżówki, juki wszystko ładnie Ci rośnie, dobrze im robisz

Oprócz juk to inne rośliny które wymieniłaś rosną w kompostowej ziemi. Odetka i pysznogłówka przerosły moje oczekiwania wzrostowe. Inna sprawa dobra ziemia i podlewanie z nieba robi swoje. Obok są lilie i też takie piękne w tym roku. Budleja zaczyna w kompostowej.
Najfajniejsze te motyle i bzyki aż słychać hałas skrzydeł tyle tego jest. Jak one się uganiają jeden przez drugiego.

Jest to rabata zrobiona na wysokościach. Skladowalam wszystko co się dało było tam nisko i podmokły teren blisko suche oczko. Później na to wszystko wywiozlam jeszcze kompost ziemia pruchnicza już się przerobiło.

Cieszę się z tego. Jeszcze mam sporo kompostu. Jesienia go wywiozę w inne miejsce muszę zrobić znowu jakiś półwysep czy wyspę na dynię, arbuzy, cukinię czy inne okrąglaki. Taka ziemia im najbardziej odpowiada dobrze rosną.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:08, 22 lip 2021

Do góry
A widzisz jeszcze i jesień piękna jak dosadzisz. U mnie się rozsialy rudbekie żółte i różowe złocienie. Właściwie na taką łąkę można wszystko posiać, posadzic byleby zmianowosc była.

Dokładnie Nie będzie to może łąka nasza rodzima, ale będzie piękna i nadal z pożytkiem dla owadów
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 08:21, 22 lip 2021

Do góry
A widzisz jeszcze i jesień piękna jak dosadzisz. U mnie się rozsialy rudbekie żółte i różowe złocienie. Właściwie na taką łąkę można wszystko posiać, posadzic byleby zmianowosc była.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 02:07, 22 lip 2021

Do góry
Wszystko rośnie i ma sie dobrze. Może nie mam takiego łanu, ale będę dosadzsc różne rośliny na moją łąkę na skarpie.
A kiedy zawsze kosisz czy jak przekwitną czy jakiś masz inny termin. Pewnie jeszcze zostawiasz by się nasiona wysialy.

U nas jakiś szał teraz panuje na osiedlach wszędzie łączki zakladaja.
Ostatnio widziałam jak zasiali łączkę i gorczyca najpierw po wschodzila kwitła pięknie już skoszoną teraz kwitną łąkowe przytaczniki, habry i inne.
Teraz czas na koniczynę koloru wrzosowego u nas łany przy drogach nie kosza traw.

Do zeszłego roku kosiliśmy we wrześniu zbierali siano i palili. W ubiegłym roku zostawiliśmy do grudnia albo nawet stycznia, skosiliśmy w zimie i zostawili siano w łące, sprawdziło się więc i w tym roku tak planujemy zrobić. Nasadziłam miscantów na jesienny wygląd łąki i astrów dlatego tak późno kosimy bo one ładne długo
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:22, 22 lip 2021

Do góry
Wszystko rośnie i ma sie dobrze. Może nie mam takiego łanu, ale będę dosadzsc różne rośliny na moją łąkę na skarpie.
A kiedy zawsze kosisz czy jak przekwitną czy jakiś masz inny termin. Pewnie jeszcze zostawiasz by się nasiona wysialy.

U nas jakiś szał teraz panuje na osiedlach wszędzie łączki zakladaja.
Ostatnio widziałam jak zasiali łączkę i gorczyca najpierw po wschodzila kwitła pięknie już skoszoną teraz kwitną łąkowe przytaczniki, habry i inne.
Teraz czas na koniczynę koloru wrzosowego u nas łany przy drogach nie kosza traw.
Ptasi gaj 23:11, 21 lip 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Elu najbardziej teraz zwracam uwagę na jeżówki - u Ciebie też śliczne

Sporo masz roślin, które mi się podobają. Bujnie Ci rosną i niech tak będzie

Tak bardzo ładne jeżówki mam to młódki jeszcze, ale bardzo ładnie się rozkrzewily właściwie wszystkie odmiany. Sądzę w ziemi kompostowej i bardzo się rozbijały.
Wiosna muszę jednak poprzesadzac i bardziej kolorystycznie skomasowac.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 23:03, 21 lip 2021

Do góry
Miluniu a gdzie ty takie wygibusy nadmorskie robiłaś? Miałaś chociaż pogodę. Ja w poniedziałek wyjeżdżam na środkowe wybrzeże blisko Mrzeżyna.

Nie nadążam za twoimi awatarami utkwił mi w głowie ten siostry zakonnej. Przyzwyczajam się do fotek, ale cóż Twój wątek masz wolną rękę

Mam sporo Jeżowek prawie 100 krzaków a może i więcej. Zaczynają kwitnąć. Więc zaczyna być kolorowo.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 21:18, 21 lip 2021

Do góry
Ewa pozdrawiam czekam na ostre wejście fotami

Elu, buziaki kochana! Haha ostre wejście mówisz, no zobaczymy
Ptasi gaj 14:40, 21 lip 2021

Do góry
Moje też część od korzenia część z odrostów zeszłorocznych mają dużo pąków kwiatowych. Aniu poczekaj dopiero. Lipiec jeszcze mogą wypuścić kłosy kwiatowe.
Ogród w Klein Kottorz 00:28, 21 lip 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Liliowce

Molinia Edith Dudszus

Mam nadzieję, że woda w oczku za jakiś czas będzie czysta, już zamówiłam rośliny pływające.

Danusia piękne to oczko na serio tylko zrób coś aby woda w tym oczku była w ruchu. Ona stoi święty Boże nie pomoże ta woda zawsze będzie taka. Tak jak pisałam kup dobry brzęczyk do akwarium i podłącz go niech się woda natlenia. Masz piękny brzeg do obsadzenia tzw bagienko tam możesz posadzić irysa żółtego, krwawnice, sitowie. Dlaczego tego nie obsadzisz i wody więcej dolej.

Masz żółtego irysa? Coś ci podeślę, ale dopiero po 15 sierpnia bo wyjeżdżam.

Przepiękne hakomki
Ptasi gaj 00:12, 21 lip 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Elu, moje hortensje bukietowe lada dzień zaczną kwitnąć

Masz bardzo ładne jeżówki
Ja kilka lat temu miałam 41 odmian, teraz z tej kolekcji zostało tylko kilka.

W ubiegłym roku kupiłam 2 jeżówki Virgin, po zimie została jedna

Ja nie mogę narzekać oprócz kilku ok 6 rosną słabiej. Część pewnie wiosna sama udunelam nad oczkiem myślałam że to chwast coś tam odrosło i je kuruje.

Zamierzam w tym roku zebrać nasiona i zasiać wiem że będą inne. Widziałam u Anabell też zasiała i wyszły różne mieszance pięknie wyglądały.

Moje horty też mają zaawansowane liście może będą jeszcze kwitły w tym tygodniu.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 23:17, 20 lip 2021

Do góry
Duży czy mały dom wszystko wsio rawno trzeba robić aby nie zapuścić domu.
Maly zawsze można rozbudować jak jest gdzie. Mam dom 200 M2 i też się zastanawiam czy nie rozbudować. Teraz bym inny postawiła więcej szkła duże okna.

Starość nie radość. Też mi do głowy przychodzi kto to wszystko obrobi jak opadne z sił. Trzeba się ruszać aby wcześnie nie zastygnąć.

Uprawy nasz wspaniałe. Już pomidorki czerwone moje daleko w lesie
Bylinowa łąka 22:48, 20 lip 2021

Do góry
Ja też czekam. Mamy trochę wytchnienia od piątku znowu upały. Ja już nic specjalnie w ogrodzie nie robię tylko doglądam. Jako tako ma ochedorzone.
Z zębami mam kłopoty więc siedzę w Wawie z bólem i latam do dentysty codziennie.

Też czekam na nowości.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:39, 20 lip 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Kogucik piękny jest

Gdzie Danusiu znalazłaś takiego dorodnego faceta. Piękny jest powinnaś w przyszlym roku rozmnożyć stado może jakaś kwoka się znajdzie. Pisklaki maluchy jak się wyklują też przyciągają wzrok. Kwoka siedzi na jajach 3-4 tygodnie.

Bez problemu, żeśmy dojechali 20 czerwca przy pomocy mapy Gugla. Wystarczy wpisać Tarczyn Przypki Ogrodowisko nawet wskazówke (Ogrodowisko) na słupku była zaznaczona.

Pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies