Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród w Klein Kottorz 22:27, 23 sie 2021

Do góry
Alija napisał(a)
Biała jeżówka cudna, hortensje zresztą też. Ogrodowe kwitną dokładnie tak, jak moje,
jeden, dwa kwiaty lub wcale.

To i tak masz wyjątkowe szczęście. Wczoraj moja przeglądałam ani jednego kwiatu tylko kupa liści.

U mnie horta wiosna ma ładne pąki później przychodzi wiosenny przymrozek i d... Ta zima była wyjątkowa zmarzły całe pędy. Moja wykopie i wywiozę posadzę na osiedlu w jakimś kącie. W mieście ciepłej.

Widzę pięknie kwitnące rozplenice.
Ptasi gaj 22:19, 23 sie 2021

Do góry
Danusiu u mnie już by można go wywalić winobluszcz, mam dokoła tuje, ale eM by się ze mną rozwiódł. To jego naturelny puszysty parkan tak.mi wczoraj powiedział.

Też bym podzieliła rozplenice, ale one trudne do podziału już takie kolosy zostaną. Muszę popatrzeć w zeszłym roku czy już kwitły.

Unie też hortensje w środku polar beat. Jak je dobrze przytniesz to będą się trzymać prosto.
U nas leje bez przerwy ale jak.
Akcja reanimacja -zmiany w ogrodzie czas zacząć 22:13, 23 sie 2021

Do góry
Kim napisał(a)
Muszę pokazać jeszcze moje dzielżany mam je pierwszy raz ,sadziłam na wiosnę ,ale naprawdę są cudne

Dzielzany przepiękne dawno takich nie widziałam. Jak zakwitną tondo samej zimy. Zawsze dekoracyjne. Miałam kiedyś, ale je wypielilam wiosna bo one trochę później wychodzą. Miałam zasiać i tak sieje od kilku lat.

Może ogrodnik będzie miał mus kupić.

Basen spory i wysoki.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:02, 23 sie 2021

Do góry
Tak dzieciaczki takie małe to piękne, milusińskie.
Agatka robisz piękne foty artystyczne. Ja takich nie potrafię choćbym tydzień w ogrodzie siedziska. Ładnie pokaźny ogród.
Pamiętajcie o ogrodach 21:53, 23 sie 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu ta palczatka ma trzy lata to Praire Blues, a mam jeszcze Ultraviolet i jeszcze jedną ale nazwy nie pamiętam. Dzielżanów mam sześć, one teraz sie pokazują.

Tego trzcinnika cheju reklamowała Pestka jaki to ładny. On najgorzejnnie wygląda ale myślałam, że ładniejszy jest. Może rzeczywiście swóje zalety pokaże jesienią.
Mam palczatke preire blues dopiero młodziutka, ona jest bardzo ładna. A czego ja wiazales łamała się, za duża czy co.

April podbija las... 21:42, 23 sie 2021

Do góry
April napisał(a)
Parę pstryczków ode mnie, zawilcowo

Piękne są s jak kwitna ładnie. Kurcze mam troche krzaków, ale jeszcze nie kwitna jakieś niemrawe.
Jestem pelna podziwu pod tymi drzewami tak wszystkim ładnie rośnie. Rabata paprociowa piękna. Widać, że ziemia lekka puszysta.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:32, 23 sie 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Zapomniałam wczoraj wstawić jeszcze tego zdjęcia - moje pamiątkowe słoneczka Czy pasują do mojego ogrodu - nie wiem, ale to rodzinna pamiątka. Nie mogłam ich nie zabrać

Słoneczniki przepiękne. Co to znaczy czy pasują najważniejsze, że ładne i je lubisz. Czy to bylina a jak fachowo się nazywa sama bym takie nabyła. Bardzo lubię niebieski, żółty i rozowy kolor.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:26, 23 sie 2021

Do góry
Milunia piękne róże i stopy. Nie wpadlabym na taki pomysł aby je tak powiązać. Z czesaniem wiedziałam. U nas leje, ale jak się tylko zrobi lepsza pogoda też wyczesze. Nasionka zakopie w jedno miejsce.
Przerabianie ogródka pod swój gust 21:06, 23 sie 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Dziekuje Dorotko busz sie zrobil straszny, pogoda sprzyja roslinom.Wiadro musicie mi wybaczyc.

Kasiu przepiękne ujęcia i na focie. Boże jak ja bym chciała mieć takie niebieskie hortki. U mnie ogrodowe nie kwitną za zimno. Horty to wszędzie takie urodziwe w tym roku u nas dużo pada to dobrze rosną.

Psiaki piękne, dobrze, że się lubią.

Kasiu ja z pytaniem czy ta trawka na pierwszym zdjęciu przy obwodce to sesleria jesienna. W zeszłym roku kupiłam 3 szt u mnie ciemniejsza może to kwestia gdzie posadzona.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:48, 23 sie 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zazdroszczę tych pięknych nie podkładających się dalii. Kolorki piękne. Co zrobić aby nie trzeba palikowac. U mnie nawet Franc kafka się połamała po ostatniej burzy.
Widzę że w stawie poziom wody się podniósł. Po dzisiejszych opadach u mnie też wszystko zalane.
Ogrodowe wariacje 19:12, 23 sie 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Elu jest mi niezmiernie miło usłyszeć od Ciebie takie pochwały To właśnie od Was, tutaj na O... nauczyłam się tak wiele.

Nad stipą to lobelia, taki był cel aby ożywić rabatę mocnym akcentem, jestem nią zauroczona, zobaczymy w kolejnym roku

Byłam w sąsiedniej szkółce i widziałam te lobelie ale tam kolorów od groma i zgłupiałam który kolor wybrać. Podoba mi się czerwona i taka pomiędzy fioletem a bordowym ciemny róż. Zaraz zobaczę jeszcze u ciebie. U nas po 20 zł ale wypasione. Kurcze pada jak cholera będą otrzepane z kwiatów. Trudno kupię chociaż 2 szt.
Ogrodowe wariacje 19:11, 23 sie 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Masz rację przeczytałam przed chwilą. Chodzi o pyły. Mam akumulatorowa dmuchawę połączona z odkurzaczem więc używam na zmianę. Pisze spalinowa lub elektryczna napęd akumulatorowy to zupełnie coś innego. Tak czy siak chodzi o pyły.

[...]

W kontekście przyczyny zakazu nie ma to oczywiście znaczenia, ale warto zaznaczyć dla porządku, ze akumulatorowa to jak najbardziej elektryczna .
Ogrodowe wariacje 19:04, 23 sie 2021

Do góry
Judith napisał(a)
.
Jak napisałam - napęd jest bez znaczenia.
Tu masz info: /warszawa19115.pl/home?p_p_id=101&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_101_struts_action=%2Fasset_publisher%2Fview_content&_101_assetEntryId=1364357&_101_type=content&_101_urlTitle=zarzadzenie-zakazujace-stosowania-dmuchaw-na-terenach-m-st-warszawy&inheritRedirect=false

Masz rację przeczytałam przed chwilą. Chodzi o pyły. Mam akumulatorowa dmuchawę połączona z odkurzaczem więc używam na zmianę. Pisze spalinowa lub elektryczna napęd akumulatorowy to zupełnie coś innego. Tak czy siak chodzi o pyły.

Moim zdaniem przepis kontrowersyjny. Mogę zrozumieć jak panowie koszacy przy ulicach trawniki i później idą z dmuchawami nie rzadko wydmuchując pyły z ulicy. Czy wycie dmuchawy pod oknami na osiedlach sama się wkurzałem jak cięć o godz 7 rano czyścił chodniki.
Ale w ogrodzie na jakimś zadu... Dmuchanie liści ze żwiru. To co czytałam w zarządzeniu piszą i o zdrowiu, że osoby więcej chorują to trzeba założyć maskę.
Ogrodowe wariacje 18:44, 23 sie 2021

Do góry

Dmuchawy spalinowe (o ile się nie mylę) są zakazane bo wydzielają bardzo dużą ilość spalin i ze względu na duży hałas. Mam akumulatorowa i wszystko sprawnie sprzętem. Można jeszcze użyć odkurzacza ssawnego.
.
Jak napisałam - napęd jest bez znaczenia.
Tu masz info:

[url] https://warszawa19115.pl/home?p_p_id=101&p_p_lifecycle=0&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_101_struts_action=%2Fasset_publisher%2Fview_content&_101_assetEntryId=1364357&_101_type=content&_101_urlTitle=zarzadzenie-zakazujace-stosowania-dmuchaw-na-terenach-m-st-warszawy&inheritRedirect=false [\url]
Ogrodowe wariacje 18:38, 23 sie 2021

Do góry
Judith napisał(a)
Tez używam odkurzacza, ale drobny żwir rzeczny (a taki mam) czasem wyciągam . Dmuchawy są u nas zakazane.

Dmuchawy spalinowe (o ile się nie mylę) są zakazane bo wydzielają bardzo dużą ilość spalin i ze względu na duży hałas. Mam akumulatorowa i wszystko sprawnie sprzętem. Można jeszcze użyć odkurzacza ssawnego.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:44, 23 sie 2021

Do góry
U nas znowu leje podobno ma lać długo. Moje studnie chłonne i oczka suche już zapełnione. Najgorsze, że te rośliny po tych deszczach umiaru ze wzrostem nie mają. Rośnie jak oszalałe. Już drugi raz przycinalam w tym roku winobluszcze w sumie 8 pełnych taczek wywiozlam. Nigdy tego nie robiłam. W tym roku musiałam bobwszedzie się płoza.

Ja muszę syna zmobilizować na pchli bo on lubi starocie. EM się nie interesuje ma swojego kochasia komputer i nic poza nim nie widzi.

Kocimiętka Irenka chciała, ale ostatnio mi mówiła, że u mnie wysoka i nie za bardzo jej podchodzi. Tak myślałam jak do niej będę wysyłała to wyślę więcej to sobie od niej odbierzesz. U mnie wiesz jak wygląda. Przycięłam i znowu ładnie kwitnie
Kupiłam też w Albamarze te niższe które widziałaś u Danusi. Chyba Kasia ci dała aby się rozkrzewiła. Tej niskiej są dwa rodzaje, "purrsian blue" i kocimiętka Cat's Pajamas" ta druga jest bardziej zwarta. Danusia mówiła, że ma ta pierwsza porównałam fotki i sadzonki wydaje mi się, że u Danusi ta druga.

Lubię bardzo niebieski kolor. Przyszła następna paczka z Albamaru z trawami i niskimi bylinami na skalniak. Trawki to palczatki miotlaste "Blaze" schizachyrium, preirie Winds 'Blue Paradise' i trawa preriowa Andropogon termariud.
No i bylinki dziurawiec wielkolistny Grandiflorum, przetacznik szypułkowy Georgia blue. Przetacznik turecki Veronica livenensis, Litodora rozpostarta Heavenly blue.

Takie to moje zakupy jeszcze będę chciała trochę traw kupić, ale niektórych jeszcze nie ma w sprzedaży.

Mam po sąsiedzku szkółkę ale tam takich traw nie ma i bylin też.

Mam nadzieję, że w okolicach Wrocławia też dzisiaj pada deszczyk.

Pozdrawiam
Zacisze Alicji 21:03, 22 sie 2021

Do góry

Bylas u Danusi a kiedy.

Elu! Byłam w sobotę w Przypkach w ogrodzie Danusi.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies