Foty klimatu tego zakątka nie oddadzą. Trzeba wejść i obserwować jak motyle fruwają nad głową jak na kwiatach siedzą po 3 i 4. Nie zapomniany widok o poranku. Stoje w środku i nie ruszam się na mnie też siadają trzeba się ubrać jaskrawo.
Takie widoki chce oglądać i coś takiego mam w moim ogrodzie. Jeszcze budleje w klosach jak się rozwina to motyle zwariują taka stołówka do którego dania pofrunąć.
Z jezowkami to jest tak w zależności jak będzie jesień. Ostatnie jesienie długie ciepłe i rośliny kwitną w listopadzie i grudniu.
Nie zapamiętam kolorów więc trzeba pójść do pasmanterii kupić tasiemki podobne kolorem do Jeżowek przywiązać do patyczków i wiosna przesadzić jak zaczną ruszać. Porobić jeszcze fotki.
Mam zamiar tak zrobić. Mam 5 kolorów może jeszcze dokupie po urlopie. W szkółkach Jeżowek ful więc nie wykupią. Co zauważyłam że są trochę zaniedbane przez te upały. Robię sobie fotki potem w domu na spokojnie czytam w necie o każdej. Chciałabym jeszcze dokupić koloru żółtego, jasnego różu może masz jakieś które polecasz. Mam trochę rudbekii w kolorze żółtym, ale to wysokie krzaki. Jeszcze w tej ziemi kompostowej posadzone to makabra tyczkuje wszystko bo się przewraca.
Nie miałam Jeżowek kilka razy posadziłam jakieś tam krzaki, ale po zimie znikały.
W zeszłym roku kupiłam licencjonowane razem ml iże ok 100 szt flancow posadziłam na początku sierpnia zeszłego roku i tak się pięknie rozwinęły że teraz mam tyle kwiecia. Czekam jeszcze na cynie aż zakwitną i floksy
U nas pogoda względna ciepło ok 25 stopni, ale nie ma upału słońce raz świeci raz za chmurami.
Pierwszy raz wyjeżdżając nad morze nie proszę o piękną pogodę tak mam dosyć tych upałów aby tylko nie padało i nie było zimno bardzo.
Tez mnie to czeka, tylko musze je zamienic miejscami z astrami, a one tak pozno kwitna.Myslisz, ze moge jeowki jeszcze pod koniec pazdziernika przesadzic?
Właśnie Kasiu kupując maleństwa i w opisach nie piszą jaka ziemia u kupującego.
Posadziłam w kompostowej i jezowkom to pasuje pięknie się rozkrzewily niektóre wyższe i zagłuszają mniejsze trzeba to posortować wzrostem i kolorem.
Oprócz juk to inne rośliny które wymieniłaś rosną w kompostowej ziemi. Odetka i pysznogłówka przerosły moje oczekiwania wzrostowe. Inna sprawa dobra ziemia i podlewanie z nieba robi swoje. Obok są lilie i też takie piękne w tym roku. Budleja zaczyna w kompostowej.
Najfajniejsze te motyle i bzyki aż słychać hałas skrzydeł tyle tego jest. Jak one się uganiają jeden przez drugiego.
Jest to rabata zrobiona na wysokościach. Skladowalam wszystko co się dało było tam nisko i podmokły teren blisko suche oczko. Później na to wszystko wywiozlam jeszcze kompost ziemia pruchnicza już się przerobiło.
Cieszę się z tego. Jeszcze mam sporo kompostu. Jesienia go wywiozę w inne miejsce muszę zrobić znowu jakiś półwysep czy wyspę na dynię, arbuzy, cukinię czy inne okrąglaki. Taka ziemia im najbardziej odpowiada dobrze rosną.
A widzisz jeszcze i jesień piękna jak dosadzisz. U mnie się rozsialy rudbekie żółte i różowe złocienie. Właściwie na taką łąkę można wszystko posiać, posadzic byleby zmianowosc była.
Do zeszłego roku kosiliśmy we wrześniu zbierali siano i palili. W ubiegłym roku zostawiliśmy do grudnia albo nawet stycznia, skosiliśmy w zimie i zostawili siano w łące, sprawdziło się więc i w tym roku tak planujemy zrobić. Nasadziłam miscantów na jesienny wygląd łąki i astrów dlatego tak późno kosimy bo one ładne długo
Wszystko rośnie i ma sie dobrze. Może nie mam takiego łanu, ale będę dosadzsc różne rośliny na moją łąkę na skarpie.
A kiedy zawsze kosisz czy jak przekwitną czy jakiś masz inny termin. Pewnie jeszcze zostawiasz by się nasiona wysialy.
U nas jakiś szał teraz panuje na osiedlach wszędzie łączki zakladaja.
Ostatnio widziałam jak zasiali łączkę i gorczyca najpierw po wschodzila kwitła pięknie już skoszoną teraz kwitną łąkowe przytaczniki, habry i inne.
Teraz czas na koniczynę koloru wrzosowego u nas łany przy drogach nie kosza traw.
Tak bardzo ładne jeżówki mam to młódki jeszcze, ale bardzo ładnie się rozkrzewily właściwie wszystkie odmiany. Sądzę w ziemi kompostowej i bardzo się rozbijały.
Wiosna muszę jednak poprzesadzac i bardziej kolorystycznie skomasowac.
Moje też część od korzenia część z odrostów zeszłorocznych mają dużo pąków kwiatowych. Aniu poczekaj dopiero. Lipiec jeszcze mogą wypuścić kłosy kwiatowe.
Danusia piękne to oczko na serio tylko zrób coś aby woda w tym oczku była w ruchu. Ona stoi święty Boże nie pomoże ta woda zawsze będzie taka. Tak jak pisałam kup dobry brzęczyk do akwarium i podłącz go niech się woda natlenia. Masz piękny brzeg do obsadzenia tzw bagienko tam możesz posadzić irysa żółtego, krwawnice, sitowie. Dlaczego tego nie obsadzisz i wody więcej dolej.
Masz żółtego irysa? Coś ci podeślę, ale dopiero po 15 sierpnia bo wyjeżdżam.
Duży czy mały dom wszystko wsio rawno trzeba robić aby nie zapuścić domu.
Maly zawsze można rozbudować jak jest gdzie. Mam dom 200 M2 i też się zastanawiam czy nie rozbudować. Teraz bym inny postawiła więcej szkła duże okna.
Starość nie radość. Też mi do głowy przychodzi kto to wszystko obrobi jak opadne z sił. Trzeba się ruszać aby wcześnie nie zastygnąć.
Uprawy nasz wspaniałe. Już pomidorki czerwone moje daleko w lesie
Ja też czekam. Mamy trochę wytchnienia od piątku znowu upały. Ja już nic specjalnie w ogrodzie nie robię tylko doglądam. Jako tako ma ochedorzone.
Z zębami mam kłopoty więc siedzę w Wawie z bólem i latam do dentysty codziennie.
Gdzie Danusiu znalazłaś takiego dorodnego faceta. Piękny jest powinnaś w przyszlym roku rozmnożyć stado może jakaś kwoka się znajdzie. Pisklaki maluchy jak się wyklują też przyciągają wzrok. Kwoka siedzi na jajach 3-4 tygodnie.
Bez problemu, żeśmy dojechali 20 czerwca przy pomocy mapy Gugla. Wystarczy wpisać Tarczyn Przypki Ogrodowisko nawet wskazówke (Ogrodowisko) na słupku była zaznaczona.