Rodzic przyniósł i posadził 2 szt chciał.mnievobdarowac, ale zrezygnowałam, a one tak pięknie rosną i kwitną. Jesienią zabiorę karpy na przetrzymanie zimowe. Wiosna Danusiu przywiozę chociaż jedna karpe do ciebie.
Wiesz to zależy co posadzisz. Odchodzę od sadzenia jednorocznych. Zaczynam przesadzać tak aby rosły rośliny plamami. Są miejsca, że już nie zaglądam czy chwasty rosną bo zarośnięte i chwasty się nie przedostają. W innych biorę motykę i zdzieramy chwasty, wyschną i jest dobrze.
Jeszcze trzeba przeglądy robić, ale już coraz mniej.
Z wiekiem człowiek macha ręką na niedoskonałości ogrodowe nie dajmy się zwariować
Kasiu wiosna trawa bujniejsza teraz to jak wszędzie trawa taka sobie.
Ale tam każdej wiosny wylewamy wodę z oczka w której jest dużo azotu i brzozy i trawa ma pożywkę.
W tym roku to mamy co tygodniowe podlewanie z niebios. W innych latach trochę podlewalam. Brzoza ma korzenie jak pajęczyna tuż pod samym wierzchem
Aha, z bergenią to OK. Wszystko jasne.
Te moje inne pierwiosnki to łatwo podzielić. Tylko te ząbkowane słabo się dzielą i przyjmują.
A u Dorotki rzeczywiście cisza. Zaglądałam do niej. Oby ze zdrowiem wszystko było dobrze.
Elu ta trawka to sesleria jesienna a gaura to WHIRLING BUTTERFLIES, u mnie ja myślę, że ma tak około 90 cm, musiałabym zmierzyć. Elu u mnie jeszcze sporo działki do zagospodarowania, plany są, teraz jeszcze zrealizować trzeba, ale powoli, bez pośpiechu pozdrawiam
Przeczytałam sporo stron i nie dowiedziałam się co ty masz za wodę czy rurę to melioracja czy jakaś kanalizacja?
Ty zrób fundamenty i nie bierz się za budowę bo będziesz wszystkim przepłacać. Bum będzie jeszcze do dopóki banki znowu dają kredyty i wszystkie ceny szaleją. Jak tylko oprocentuja kredyty wszystko wróci do normy poczekaj jeszcze rok.
Miałam taką samą sytuację w 2008 roku gdzie poroterm ściągałem z Wrocławia na szczęście z hurtowni która brała z cegielni w Niemczech.
Nikt ci teraz nie poda ceny czy od metra czy od całości bo to wszystko co się dzieje to istne szaleństwo. W przyszłym roku o tej porze powinno się już to uspokoić będą się prosić z materiałami.
Buduj etapami fundamenty, stan surowy,dach elektryka, woda. Zresztą co ci będę tłumaczyć. Jak masz gdzie mieszkać to buduj rozsądnie. Spieszyć się należy przy łapaniu pcheł
Te tulipany tak ładnie z tego żwiru wychodzą?
Ja się w tym roku zdziwiłam jak mi hiacynty po wychodziły ze żwiru nie pamiętam abym je w tym żwirze sądziła. Może cebulę nabrely masy i dały radę wyjść. A
Też kupiłam 50 sztuk białych tulipanów i tyle samo czerwonych. Posadzę na rondlu. Może jeszcze dokupie, licząc sadzenie co 10 cm wyjdzie 5 m białych i tyle samo czerwonych.
Basiu lubie ten okres szeleszczących lisci. Brzozy dosyć długo opadają nieraz 1 listopada jeszcze mają liście na drzewie. pierwsze zaczynają i ostatnie opadają.
Basiu przepraszam, ale zaszło jakieś nieporozumienie. Przeczytałam kilka razy jak to się stało, pisałam o Bergenii a nie o pierwiosnkach. Chyba z mojej winy, ze nie zaznaczyłam,że mowa o bergenii a ty zrozumiałaś o pierwiosnkach.
Bergenie maja takie długie korzenie a nie pierwiosnki.
Sama bym chciała mieć takie pierwiosnki.
Ja w tym roku siąlam pierwiosnki ale marnie po wschodzila.
Odnośnie podziału to trzeba się zgłosić do Dorotki ona ma dużo pierwiosnków i czasem dzieli.
Tylko ona coś od miesiąca nie obecna na forum.
Chwasty są jednoroczne trzeba je kosić nie dopuścić do zakwitnięcia bo się znowu rozsieja. Trawa różnie wschodzi może nawet przez miesiąc czasu to wszystko zależy jak głęboko jest nasiono no i mieszanka składa się z różnych traw. Te na wierzchu najszybciej wschodzą.
Oj, ja chyba wszystkie musze poograniczać dzieląc bryły korzeniowe, bo jest zdecydowanie za gęsto i inne rośliny na tym cierpią.
Muszę też mocno ciachnąć wiosną derenie Elegantissima, zetnę je tuż przy ziemi, bo mi zgłuszają hortki i Memory. Cięłam je nawet ze dwa miesiące temu ale to za mało i tak odbiły i są wysokie. Tu je widać za hortkami:
Memory ledwo wystają zza dereni. Jedynie kwiatostany będzie dobrze widać. Chyba dzisiaj je znów przytnę.