Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » April podbija las...

April podbija las...

malgol 12:16, 23 sie 2021

Rojodziejowa napisał(a)
Na moje oko, to będą w bardzo podobnych kolorach ten rdest i tawułka

I to jest dobra wiadomośc
mrokasia 12:28, 23 sie 2021

malgol napisał(a)

No jestem kobietą, ale chyba nie wiem jaki to kolor idzie w roż czy w co??
Bo w pobliżu będą rawulki vision in red...nie będzie sie gryźlo?

Wiesz co, poleciałam tym amarantem a po głębszym zastanowieniu to chciałam po prostu powiedzieć, że te kwiaty są bardzo ciemno różowe. Wg mnie czerwieni tam ma wcale. I powinny chyba ładnie zgrać się z tawułką. Wstawię zaraz u siebie zdjęcie, które wg mnie dobrze oddaje kolor.
UlaB 12:42, 23 sie 2021

Paprociowisko MEGA!
Aprilku, wciąż zbieram u Ciebie inspiracje na działkę. Już Ci to pisałam - pewnie nie raz - Twój ogród jest bardzo w moim guście, jeden z moich ulubionych na Ogrodowisku. Jestem ciekawa jak Twoje paprociowisko będzie wyglądało za rok, bo że będzie oszałamiające to jestem pewna. Liczę, że i ja pójdę jak burza w przyszłym roku - mam zaplanowaną część paprociowo-hostową w pierwszym etapie nasadzeń na działce rekreacyjnej - własnie w przyszłym roku. Zapewne również z moich dzielonych sadzonek z przydomowego plus - jak znam życie i swój nałóg - coś dokupię.

Rudasek przy "wodopoju" przesłodki Moja maltanka zamiast ze swojej miski na tarasie uparcie podpija wodę z podstawek donic (jeden z ostatnich w tym sezonie drzew czekają jeszcze na sadzenie na działce).
anabuko1 17:52, 23 sie 2021

April napisał(a)
Mam nadzieję że języczników nie uśmierciłam takim mocnym dzieleniem i szybko nabiorą masy, bo je uwielbiam

To to miejsce po prawej od rabaty z misą, zaraz za ścieżką

I wariacje na temat Pastel Green
Kupowałam ją u Szmita

Mam ją też w innym miejscu i wiem że bardzo ładnie się rozrasta, jest nieduża, kompaktowa i urocza.

Ty ciągle coś dosadzasz
Już myślałam,że wszystko masz zrobione.
Fajnie,że masz takie cieniste miejsca
Piesio ładniutki.
Ale mi bardziej tw twoje koty się podobają
Sylvana 21:12, 23 sie 2021

Witam po raz pierwszy
Podglądam Twoje zmagania od kilku dni i jestem pełna podziwu. Też mam lasek sosnowy i nie wpadłam nawet na to żeby tam coś posadzić...ciągła susza, korzenie i spadające szyszki, gałązki i igliwie...Jak Ty to robisz?
Musisz lać hektolitry wody żeby napoić tyle roślin....

Efekt powalający
ElzbietaFranka 21:42, 23 sie 2021

April napisał(a)
Parę pstryczków ode mnie, zawilcowo

Piękne są s jak kwitna ładnie. Kurcze mam troche krzaków, ale jeszcze nie kwitna jakieś niemrawe.
Jestem pelna podziwu pod tymi drzewami tak wszystkim ładnie rośnie. Rabata paprociowa piękna. Widać, że ziemia lekka puszysta.
Margo2 22:25, 23 sie 2021

Znowu tyle zmian. Nie nadążam.
Już tupie nóżkami, żeby zobaczyć to wszystko
ElzbietaFranka 11:20, 24 sie 2021

Ha ha u mnie puszyscie u ciebie ziemia puszysta, ale to prawda. Lekka ziemia i puszysta a jaka jej jakość to już ty wiesz

Za robaka dziękuję sprawdzę.

Nie daleko mnie duże sądy może zabłądziły pierwszy raz je wiedzę u siebie. Na ty kwiatku były 2 szt ten był nie ruchliwy drugi zwiał.
April 07:36, 25 sie 2021

Kokesz napisał(a)

Mam tak samo. Najwięcej czasu zajmuje mi planowanie i brak wizji

Ja niestety nie planuję, idę na żywioł. Pomysły mi się kłębią w głowie i eksplodują kiedy akurat mam zająć się jakimś kawałkiem. Nie zastanawiam się długo i sadzę zależnie od tego który pomysł się akurat przedrze przez tłum. Dlatego chaos mimo symetrycznych nasadzeń.
I dlatego czasem się zawieszam bo brak całościowej wizji. Jedyną jaką mam to dzielenie własnych roślin które dobrze sobie radzą i powtarzalność tych nasadzeń w dużych grupach.
April 07:38, 25 sie 2021

mrokasia napisał(a)
Ożesz, aleś pogoniła z robotą!!! Czapki z głów! Świetnie to wygląda już teraz a co dopiero jak się rozrośnie .
Możesz się ruszać???

Dwa dni czułam każdy mięsień na plecach. I pierwszy raz w tym sezonie dorobiłam się odcisków od łopaty
To taki zryw był, bo chciałam wysadzić nabyte i dostane doniczki. Pomiędzy nie pasowały mi moje z przechowalnika i tak to wszystko urosło