Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:06, 27 lip 2014

Do góry
Gocha napisał(a)
Kasiu- cudny ten Twój kawałek ogrodu. Rośliny genialnie rosną, piękne hortensje, jeżówki genialne- te zwykłe też przepiękne- środek cudo. I zestaw- jeżówki i motyle- the best. Te wysokie trawy to miskanty ? Jeżeli tak to jakie.Ja chcę takie do posadzenia pod matą wiklinową za hortensjami U mnie nie ma motyli- to niesprawiedliwe. Mam za to pełno bąków.Kasiu jak to fajnie pisać do osoby, którą się poznało.Jeszcze raz dzięki, że przyjechaliście całą rodzinką. Buziaki

Dzięki Gosia my również bardzo się cieszymy ze spotkania u Ciebie - było bardzo miło i faktycznie raźniej się teraz pisze )
Hortensje i miskanty są mojego wzrostu a nawet wyższe te wysokie trawy to Miscanthus sinensis 'Variegatus', ale równie wysokie są już moje Morning Light. Za rok lub dwa miskanty są już wysokie
Sepcjalnie dla Ciebie małe porównanie
Rabata w 2012 r.zwróć uwagę na hortensję na tym zdjęciu widać, że najpierw posadzony był miskant ML

Jak w czerwcu kupiłam Variegatusa to ML poszedł w inne miejsce, a tu już widać Variegatus'a.

2013

2014

Mój nowy stary ogród 16:51, 27 lip 2014

Do góry
dorciabe napisał(a)

Kasia wiadomo jaka ta zima była ale nic mi nie wymarzło. Ja mam carex frosted curls i bronzeform, carex prairie fire, carex silver sceptre, morrowii variegata, miskant morning light, gracilimus, rozplenice Hameln Wszystko po zimie w doskonałej kondycji, te trawy dobrze zimują, no może prairie fire może wymarzać.
w ubiegłym roku kupiłam u nich morning light i bronzeform, nie mieli jeszcze dużego wyboru traw, teraz jest dużo więcej, bo popyt jest ogromny
Gdzie będziesz sadziła swoje trawy, przed czym?

Ja mam u siebie rozplenice little bunny, praire fire, miskanty morning light- te trawy u mnie zimowały. Z tego roku mam kilka innych np. Ice dance, gold fountain i strzęplicę siną oraz troszkę młodziutkich pony tails. Tych nowych potrzebuję do jesiennych nasadzeń- myślę o różance. Róże będę zamawiać wysyłkowo, z gołym korzeniem, ale inny materiał chcę już powoli gromadzić, bo u nas słabo z roślinami

Nie znam tego carexu silver sceptre i morrowi vatiegata- zaraz wygugluję

A gdzie Dorciu kupiłaś te śliczne różowe szałwie- dodałabym takie do swojej lariski
Mój nowy stary ogród 14:16, 27 lip 2014

Do góry
BusyBee napisał(a)
Dorciu jadę jutro do lublina i może będę miała chwilę, żeby zajechać do szkółki w świdniku. Czy możez mi podpowiedzieć czy jakieś trawy tam kupiłaś i już Ci zimowały. Sprzedają podobno sporo różnych, ale nie chciałabym aby to był zakup na 1 sezon.... Liczę na miskanty glacilimus, może frosted curls kilka sztuk i chciałabym coś takiego wyższego- około 40 cm. Podpowiedz co jest u Ciebie i Ci się sprawdza.

Dziękuję

Kasia wiadomo jaka ta zima była ale nic mi nie wymarzło. Ja mam carex frosted curls i bronzeform, carex prairie fire, carex silver sceptre, morrowii variegata, miskant morning light, gracilimus, rozplenice Hameln Wszystko po zimie w doskonałej kondycji, te trawy dobrze zimują, no może prairie fire może wymarzać.
w ubiegłym roku kupiłam u nich morning light i bronzeform, nie mieli jeszcze dużego wyboru traw, teraz jest dużo więcej, bo popyt jest ogromny
Gdzie będziesz sadziła swoje trawy, przed czym?
Ogródek Iwony 13:22, 27 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Bergenia to się z tyłu schowa i nie będzie jej widać. Poza tym lubi cień/półcień. Dałabym ją na przód i nie do słońca, ale masz tam bukszpan.
Róże urosną duże i zasłonią jeżówki. Chyba że to róże okrywowa, to dałabym całą dużą plamę i powiększyła poletko lawendy. Brakuje mi też tła przy płocie.

Jeśli róże są duże, czyli normalne, które będą sporymi krzakami, to może przed nimi dać jeżówki, ale dobrać kolorystycznie do lawendy i koloru róż.
Może to być cała rabata biało-różowo-fioletowa.

Tylko dodałabym jeszcze traw, np stipa tenuissima (możesz wysiać zimą), albo mały miskant, by nie były same liście

Tylko wtedy kolor będzie tylko latem.
No jeszcze jakieś czerwone drzewko tam masz.....

Małgosiu, ta rabatka jest trochę dziwna, bo patrzy się na nią od strony ogrodu, ale też od strony drogi (taki zwyczaj na wsi, że zagląda się sąsiadom do ogródków przez płot, co tam ładnego rośnie i się podziwia lub nie ) Dlatego myślałam o bergenii w nogi jeżówki. Ale może faktycznie, dać tam wysokie trawy. Ta rabata za sprawą żółtej róży nie może mieć dodatków różowych. Dalsze już są w tonacji, o której piszesz. A tu trochę napaćkałam tym żółtym, teraz jestem zła, a mimo wszystko nie bardzo chcę się całkiem pozbyć żółtego, bo mam trochę żółtych kwiatów (także rudbekię ). Muszę więc posegregować kolory.
W rabatach angielskich widziałam żółtą plamę rudbekii i różowe jeżówki. Ale nie do końca za mną taki styl przemawia.
Z różą mam dwie rabatki: Pierwszą, którą mi wcześniej rozrysowywałaś z pnącą New Dawn, różowymi i białymi floksami i różowymi jeżówkami. Jesienią dosadzę tam bukszpany na żwirku i ekran z cisa, tak, jak wymyśliłaś.
Tutaj muszę wkomponować te żółte róże, ładne są, takie pastelowe. Dlatego pomysł na połączenie z bielą i niebieskim. Co myślisz o białych jeżówkach? Widziałam w szkółce, ale one są wysokie ok 40 cm.
Ogródek Iwony 12:15, 27 lip 2014

Do góry
Bergenia to się z tyłu schowa i nie będzie jej widać. Poza tym lubi cień/półcień. Dałabym ją na przód i nie do słońca, ale masz tam bukszpan.
Róże urosną duże i zasłonią jeżówki. Chyba że to róże okrywowa, to dałabym całą dużą plamę i powiększyła poletko lawendy. Brakuje mi też tła przy płocie.

Jeśli róże są duże, czyli normalne, które będą sporymi krzakami, to może przed nimi dać jeżówki, ale dobrać kolorystycznie do lawendy i koloru róż.
Może to być cała rabata biało-różowo-fioletowa.

Tylko dodałabym jeszcze traw, np stipa tenuissima (możesz wysiać zimą), albo mały miskant, by nie były same liście

Tylko wtedy kolor będzie tylko latem.
No jeszcze jakieś czerwone drzewko tam masz.....

Mój kawałek planety 11:26, 27 lip 2014
Do góry
katiaxx napisał(a)
moje trawki pt miskant graziella i rozplenica hameln rosną na połowę wysokości i dalej nic, nie wiem dlaczego, podłoże nie takie ? Zdjęcie z kaloszem który nie jest rzeźba tylko chciałąm złapać proporcje, ma góra 40 cm , może jestem niercierpliwa ale wydaje mi się u innych już osiągnęła taką wysokość a u mnie niska kępka ... podobnie graziella , stanęła na 80 cm i tylko gęstnieje, dałam do podsadzenia zwykłą ziemię ogrodniczą.

Wkleję Kasiu też u Ciebie moją odpowiedź.
Ja swoje trawy mam na rabacie słonecznej do godz 14-15,potem jest cień od domu.Mam na tej rabacie linię kroplującą.Rabata jest przykryta korą.W dołki sypałam kompost.W tym roku podsypałam im po garstce nawozu ( nawet nie wiem jaki to był ale coś takiego jak azofoska).Ja tak w ogóle to rzadko nawożę rośliny typu azofoska,podsypuję im kompost.Późną jesienią zawiązałam im chochoły.Wiosną przycięte były na jeża.Katka daj im czas.Ja też się martwiłam bo wcale nie widziałam by puszczały kwiatostany a jak się rozszalały to miały po 40 szt,liczyłam Moje też były sporawe sadzonki.Donice były ciężkawe jak kupowałam.
Ta druga Twoja być może,że mrówki trochę jej przeszkodziły w rośnięciu ale jak już się wyniosły to na pewno ruszy.Udepcz ziemię przy niej i podlej by osiadła na korzonkach.I nie martw się,jeszcze pokażą swoją urodę.Miskant też się bujnie.
Berberys - Berberis 11:32, 26 lip 2014

Do góry
Miskant Morning Light
Mój kawałek planety 11:31, 26 lip 2014

Do góry
moje trawki pt miskant graziella i rozplenica hameln rosną na połowę wysokości i dalej nic, nie wiem dlaczego, podłoże nie takie ? Zdjęcie z kaloszem który nie jest rzeźba tylko chciałąm złapać proporcje, ma góra 40 cm , może jestem niercierpliwa ale wydaje mi się u innych już osiągnęła taką wysokość a u mnie niska kępka ... podobnie graziella , stanęła na 80 cm i tylko gęstnieje, dałam do podsadzenia zwykłą ziemię ogrodniczą.

Widok z okna salonu :

no i udało mi się wczoraj w zastepstwie brakujych różanecznikó kupic 20 wrzosów, berberysy carpet oraz cypryska nutkajskigo,

wrzosy kupiłam algretto i drugie jakieś białe ale pan w szkółce nie wiedział jakie, myślę tez o azalii panda żeby klika wsadzić nad wrzosami, sa niskie - co najważniejsze białe , ale trochę mnie przeraża obfitość kwitnienia.

Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 10:31, 26 lip 2014

Do góry
Berberys, jeżówki różowe (Echinacea), miskant 'Morning Light' albo inna delikatna, cieniutka trawa.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:14, 25 lip 2014

Do góry
Zielona....Marta, ja mam podobnie, bo jeśli już wchodzę do czyjegoś wątku, to czytam, żeby nie pytać bezsensownie, bo potem gospodarz ciągle na to samo odpowiada, a czasami trzeba tylko zerknąć na post powyżej
...fakt, być na bieżąco ciężko, bo kiedy robić cokolwiek, ale ciągnie nas tu, jak magnes, bo też są podpowiedzi, rady i inspiracje...czasami coś u kogoś zobaczę, kiełkuje gdzieś to i nagle wpadam na coś fajnego, ubranego po mojemu
...z remontami, to chyba gorzej, jak tworzeniem czegoś nowego, wyzwanie trudniejsze, potrzeba większej kreatywności, na nic gotowce na razie jestem konsekwentna, teraz zabieram się za patio, bo ta żółć mnie dobija, choć już wyblakła, tam zmiany wystroju też będą, bo mnie drzaźni co jest, a naście lat temu nie, dobre...i największe zadanie, domek letni, żeby coś nie schrzanić jakąś pierdółką, no bo wiadomo budżet ograniczony a jeśli sił starczy jeszcze cały dom trzeba odświeżyć z zewnątrz, ale to tylko malowanie białego kamienia na biało i odświeżenie drewna....a za rok, kolejne wyzwanie czeka i tak wkoło
..jałowce czekają na cięcie

Eliza.....trawy są bardzo fajne, falują, cieszą kwiatostanami, zwłaszcza w sierpniu i wczesną jesienią; ja mniej więcej już wiem, jakie trawy lubię, a na jakie się nie skuszę, mimo ich popularności, lubię takie, co cały sezon ładne i wiosną szybko ruszają; na pewno polecam ci rozplenice od małych do dużych, miskant ML i hakone, bo to takie żelazne i niewymagające trawy, a efekt wspaniały

Kindzia.....Kasiu, pewnie te same te lilie jeszcze będę zamawiać, moje ulubione i to dużo, bo cała rodzina je lubi i chcą w sezonie do wazonów.....a to złośliwiec! kupiłam ten środek, jak się wyklaruje aura, będę pryskaćprzypomnę się dostałam z Kwiatyllo ofertę, już wybieram sobie też, ale nie zamawiałam, nie jestem do końca zdecydowana
za to dokupiłam już 10 lawend i będę sadzić jutro, zamiast wyeksmitowanych żurawek i jeszcze siewki rozplenic, kiedyś urosną

Dogonić marzenia... 10:05, 25 lip 2014

Do góry
Taki sobie projekcik fragmentu rabatki pod ogrodzeniem:

Od lewej:
perukowiec
żywotniki - 3 szt aurescens, dalej smaragd
miskant chiński
cis hicksii, ew. jodła koreańska, bo mam i muszę gdzieś posadzić
dereń "Elegantissima"
miskant chiński na przemian z hortensją
hortensja 2 szt
cyprysik japoński "Nana"
jakieś trawki
kulki 'Danica" lub bukszpanowe
żurawki

No i jak???
Zielonym do góry... 09:30, 25 lip 2014

Do góry
Toszka napisał(a)
Nie jestem przekonana czy ta "choinka" (co to za świerk?) nie rośnie zbyt blisko domu i czy w przyszłości nie zdominuje całego tego narożnika....

Jeśli na moje pytanie wszystkie odpowiedzi brzmią "nie" to proponuje koło niego (iglaka) dosadzić albo rododendrony, albo coś liściastego by wprowadzić zmienność zimozieloną tego fragmentu z akcentem na pory roku...i przynajmniej jeden miskant nadający życia... duży, jasny... np gracka lub variegatusa

Dzięki Toszka za podpowiedzi...choinka kupiona jako srebny świerk ale co to jest dokładnie to nie wiem...dobrze piszesz ze raczej sie rozrośnie ale własnie z tej strony potrzebuje osłony od wiatru bo w zimie na podjezdzie jest tam nieciekawie...na razie myśle co miedzy kulki dac i przec kulkami bo jest ok 1m od kraweznika...miedzy kulkami i choina zastanawiałem sie nad RH ale ram raczej slonce caly dzie i jeden rh by sie zmiescil gora wiec chyba by to dziwnie wygladalo...ale zwizualizuje to sie zobaczy
Ukojenie dla zmysłów.....taki ma być mój ogródek 00:08, 25 lip 2014

Do góry
Iwonko,a to ten miskant o którym "myślałaś"

Zielonym do góry... 00:05, 25 lip 2014

Do góry
Nie jestem przekonana czy ta "choinka" (co to za świerk?) nie rośnie zbyt blisko domu i czy w przyszłości nie zdominuje całego tego narożnika....

Jeśli na moje pytanie wszystkie odpowiedzi brzmią "nie" to proponuje koło niego (iglaka) dosadzić albo rododendrony, albo coś liściastego by wprowadzić zmienność zimozieloną tego fragmentu z akcentem na pory roku...i przynajmniej jeden miskant nadający życia... duży, jasny... np gracka lub variegatusa
Projekt mojego ogrodu 23:34, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Liliowce są krótko ładne, potem są śmieciowate, odradzam jako główny punkt rabaty.

Azalia (japońska czy pontyjska? to ważne, bo japońska jest półzimozielona, a pontyjska gubi liście na zimę i zapada na chorobę grzybową zwaną mączniakiem - odradzam) Lepiej różaneczniki posadź.

Rozchodnik okazały lubi mocne słońce, w przeciwieństwie do w/w wymienionych oprócz pontyjskiej.

Mięta - nie sadź
Komarzyca - raczej Plectranthus - nie sadź w ogrodzie, to roślina do donic na balkony, mocno zwisająca nie na rabaty do ogrodu

Pozostałę zioła, bazylia, melisa - nie do ogrodu, zrób zielnik w donicach,

Wrzosy odradzam a poza tym sadzi się je w duzych grupach po kilkanaście co najmniej szt. Pojedynczo - szkoda zachodu

Nagietki? nieee, to do warzywnika pasuje, nie do ogrodu, poza tym są jednoroczne, mają mączniaka na bank pod koniec sezonu.

Oznacz które rabaty są na słońcu a które w cieniu, bo to istotne jest.

Najlepszy zestaw:

Różaneczniki, hortensje bukietowe, coś na pniu ale mała korona (miłorząb Mariken) żurawki po kilka szt. w trzech odmianach, miskant Variegatus, choina kanadyjska Jeddeloh, byliny Astilbe, Pachysandra terminalis "Green Carpet", Carex Evergold. Żadne tam mięty i melisy, to nie jest do ozdobnego ogrodu roślina

bardzo serdecznie dziękuje za pomoc, przerobiłam swój projekt trochę inaczej, ale nie jestem pewna swojego pomysłu. Jeśli chodzi o wrzosy to doczytałam. Teraz wiem, że trzeba je sadzić 10-15 na m2 i tak zrobię. Co do nagietków one już są, więc narazie nie chcę zmieniać, bo ładnie kwitną... ale pewnie tak jak piszesz będę musiała je usunąć. Proszę o opinie zmienionego projektu. Pozdrawiam Justyna
Ogrodowe skarby 22:41, 24 lip 2014

Do góry
Dzisiaj na spontana wzięłam się za przed ogródek ! Nie wiem jak to się stało hihihi wyruszyłam z domu na zakupy ( nie ogrodowe) a wróciłam załadowana różnymi berberysami ( Kobold, Admiration, i taki żółty) kupiłam też trawy
Miskant chiński 'Zebrinus' (Miscanthus sinensis)
i Turzyca Morrowa 'Ice Dance' (Carex morrowii )
Po dosadzałam to co sama rozmnożyłam i wyszło .......
Mam nadzieję że juto wam pokażę i że będę w stanie zrobić zdjęcia .mam usunąć ósemkę ostatnio myślałam że będę rodzić hihihihi tak bolało po wyrwaniu
Lecę spać fotkę na dobranoc zostawiam co by zapomnieć o jutrze !!

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:46, 24 lip 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu co to za limonkowa trawka w tej białej donicy? To jakiś miskant?

Skąd masz cyklameny o tej porze???
Projekt mojego ogrodu 19:29, 24 lip 2014

Do góry
Liliowce są krótko ładne, potem są śmieciowate, odradzam jako główny punkt rabaty.

Azalia (japońska czy pontyjska? to ważne, bo japońska jest półzimozielona, a pontyjska gubi liście na zimę i zapada na chorobę grzybową zwaną mączniakiem - odradzam) Lepiej różaneczniki posadź.

Rozchodnik okazały lubi mocne słońce, w przeciwieństwie do w/w wymienionych oprócz pontyjskiej.

Mięta - nie sadź
Komarzyca - raczej Plectranthus - nie sadź w ogrodzie, to roślina do donic na balkony, mocno zwisająca nie na rabaty do ogrodu

Pozostałę zioła, bazylia, melisa - nie do ogrodu, zrób zielnik w donicach,

Wrzosy odradzam a poza tym sadzi się je w duzych grupach po kilkanaście co najmniej szt. Pojedynczo - szkoda zachodu

Nagietki? nieee, to do warzywnika pasuje, nie do ogrodu, poza tym są jednoroczne, mają mączniaka na bank pod koniec sezonu.

Oznacz które rabaty są na słońcu a które w cieniu, bo to istotne jest.

Najlepszy zestaw:

Różaneczniki, hortensje bukietowe, coś na pniu ale mała korona (miłorząb Mariken) żurawki po kilka szt. w trzech odmianach, miskant Variegatus, choina kanadyjska Jeddeloh, byliny Astilbe, Pachysandra terminalis "Green Carpet", Carex Evergold. Żadne tam mięty i melisy, to nie jest do ozdobnego ogrodu roślina

Mój kawałek planety 11:23, 24 lip 2014

Do góry
katiaxx napisał(a)

nad różanecznikami na górować cyprysik nutkajski, podsadzenia z runianki , nie wiem jaki odstęp powinnam zostawić między różanecznikami żeby na siebie nie powłaziły w przyszłości, może wpleść tam jakąś trawkę żeby nadać miękkości ale nie wiem jaką, mam miskant graziella i 2 gracillimus, obydwa są dość sztywne a chciałabym żeby to było coś powiewającego w stylu nieco romantiko (ale nie stipa - nie aż tak romantiko .

Zamiast kosmatki może dać żurawkę a dopiero za nią kosmatkę, Kosmatkę sobie uwidziałam, na mojej liście jest i gdzieś muszę ją wtrynić

Nie myślałaś może zamiast pęcharznicy Perukowca? troche długo startuje ale jakbyś miała tam RH to w sumie nie powinno tak Ci przeszkadzać a kwitnie później niż RH i m a czerwone peruki...niektórzy pisza że kłopotliwy jest..ja ma kilka u siebie 3 rok i na razie ok...

Co do RH na tej focie to ja bym albo symetrycznie posadził po obu stronach cyprysika po 2 jak sie zmieszczą albo usunął tego przed cyporysikiem..jakoś mi linie tych RH nie pasuje..ale może Ci bardziej doświadczeni projektanci pomogą
Mój kawałek planety 09:34, 24 lip 2014

Do góry

nad różanecznikami na górować cyprysik nutkajski, podsadzenia z runianki , nie wiem jaki odstęp powinnam zostawić między różanecznikami żeby na siebie nie powłaziły w przyszłości, może wpleść tam jakąś trawkę żeby nadać miękkości ale nie wiem jaką, mam miskant graziella i 2 gracillimus, obydwa są dość sztywne a chciałabym żeby to było coś powiewającego w stylu nieco romantiko (ale nie stipa - nie aż tak romantiko .

Zamiast kosmatki może dać żurawkę a dopiero za nią kosmatkę, Kosmatkę sobie uwidziałam, na mojej liście jest i gdzieś muszę ją wtrynić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies