Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród wśród pól i wiatrów

Ogród wśród pól i wiatrów

Sebek 11:54, 03 sie 2014

Nie wiem co to Przejrzyj ten wątek - może ktoś coś takiego wkleił - jeśli nie to wklej zdjęcia tam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4571-rozpoznawanie-drzew-i-krzewow

Hortensje masz boskie - a co do host to Madżenka dobrze radzi - całkowicie za blisko... Przesuń żurawki jakieś pół metra do przodu, ale docelowo i tak to jest za mało... Te hosty są gigantyczne po latach
JoannA 12:24, 03 sie 2014

Zakupiony ambrowiec to moim zdaniem platan. Zajrzyj do ogródu z platanem, Łosiu powinien potwierdzić moją "diagnozę".
Masz piękny ogród. Podziwiam hortensje.
pozdrawiam
Wstawiłam w swoim wątku zdjęcie ambrowca amerykańskiego i platana dla porównania.
jolka 13:30, 03 sie 2014

Marzena2007 napisał(a)

Nie chcę cię martwić ale tę hostę za blisko innych roslin posadziłaś. W tym roku jeszcze nie będzie strasznie ale za rok zcznie włazić na tuje a żurawek nie będzie widać. (...) Zimą w tym miejscu jest jednak pusto
Ponieważ to młoda rabata to teraz niech cię cieszy ale radzę wiosną zrobić dla niej więcej miejsca.

Madżen, dzięki za uwagę. Sadząc je też miałam wrażanie, że są za blisko szmaragdów, ale nie mam za bardzo wyboru M. mi zdążył przekopać ok 1,5 metra licząc od siatki, dalej jest tylko perz i inne dziady, co widać na fotce. Sama nie dam sobie z tym rady, a M. wróci za jakieś 2 m-ce Nie mogę tyle czekać, bo się roślinki nie ukorzenią do zimy i klapa będzie. Wiosną, tak jak mówisz - poodsuwam je od tuj.

Bardziej mnie zastanawia Twoja druga celna uwaga, pustki w zimie...
O ile wiosną można wypełnić cebulowymi, o tyle na zimę na razie nie mam opcji.
jolka 13:39, 03 sie 2014

Sebek napisał(a)
Nie wiem co to Przejrzyj ten wątek - może ktoś coś takiego wkleił - jeśli nie to wklej zdjęcia tam
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4571-rozpoznawanie-drzew-i-krzewow

Hortensje masz boskie - a co do host to Madżenka dobrze radzi - całkowicie za blisko... Przesuń żurawki jakieś pół metra do przodu, ale docelowo i tak to jest za mało... Te hosty są gigantyczne po latach

Sebuś, przeglądnęłam rozpoznawanie i nic podobnego tam nie ma. Ale przynajmniej mi pomysł podsunąłeś, by w wątku tematycznym zapytać,jak się ów nabytek mój zowie Dzięki!!

Z hostami - wiem, że macie z Madżenką rację. Dodatkowo, Twoje określenie ich jako "gigantyczne", sprawiło, że wręcz się zastanawiam czy im nie znajdę w ogóle jakiegoś innego miejsca w ogrodzie. Może gdzieś w narożniku, w brzozowym zagajniku.

Co do hortensji - dzięki Na pewno jeszcze z nimi poprzynudzam

jolka 14:04, 03 sie 2014

JoannA napisał(a)
Zakupiony ambrowiec to moim zdaniem platan. Zajrzyj do ogródu z platanem, Łosiu powinien potwierdzić moją "diagnozę".
Masz piękny ogród. Podziwiam hortensje.
pozdrawiam
Wstawiłam w swoim wątku zdjęcie ambrowca amerykańskiego i platana dla porównania.

Joasiu, witaj na górce Dziękuję za miłe słówka i za opinię w sprawie drzewa.
Po przyjrzeniu się fotkom u Ciebie (jak coś to spokojnie wstawiaj u mnie),
wydaje mi się całkiem prawdopodobne, że mój ambrowiec jest platanem.
Jeszcze Filipa poprosiłam, może ostatecznie to potwierdzi.

Szczerze mówiąc, to nie wiem - cieszyć się czy martwić??
marta_d 15:03, 03 sie 2014

jolka napisał(a)
Ok 9tej pojechałam na moją górkę, a tam wszystko skąpane we mgle.
Rośliny w kropelkach i pajęczynach

Oczywiście nie mogłam się oprzeć, by nie zrobić sesji limkom,
które powoli z limonkowych stają się białe.

Nie upłynęło nawet 15 min, a mgła opadła i górkę zalało przypalające słońce.
28 stopni i jakiś taki oblepiający zaduch..
Wiele nie zrobiłam, bo normalnie słabo się robiło od tego parnego powietrza.

przeglądając Twoją galerię widzę, żę naprawdę dłuugo mnie nie było na forum takie zmiany, limki bardzo ładne, jak z obrazka a ta wysokia trawa koło nich to cóż to za cudo? Bardzo pasuje do hortensji, podoba mi się ogromnie jeszcze jedno pytanko, czy te białe kwiatki to jeżówki ?? śliczne są
jolka 15:13, 03 sie 2014

marta_d napisał(a)

przeglądając Twoją galerię widzę, żę naprawdę dłuugo mnie nie było na forum takie zmiany, limki bardzo ładne, jak z obrazka a ta wysokia trawa koło nich to cóż to za cudo? Bardzo pasuje do hortensji, podoba mi się ogromnie jeszcze jedno pytanko, czy te białe kwiatki to jeżówki ?? śliczne są

Martusia - "nic nie może przecież wiecznie trwać", urlop też nie
Fajnie, że już jesteś. Wysoka trawa koło limek to mikant Morning Light,
popularny w kręgach O. A białe kwiatki to jeżówki, tak jak napisałaś.

Miłej niedzieli !!

marta_d 16:16, 03 sie 2014

jolka napisał(a)

Martusia - "nic nie może przecież wiecznie trwać", urlop też nie
Fajnie, że już jesteś. Wysoka trawa koło limek to mikant Morning Light,
popularny w kręgach O. A białe kwiatki to jeżówki, tak jak napisałaś.

Miłej niedzieli !!

To jest mój hit!!! W pracy jak usłyszę to śpiewam jak wariatka aahhh to miskant jest ekspansywny? naprawdę świetnie wygląda! Ja z kolei szukam czegoś co zasłoni mi właz do oczyszczalni, jakaś niewysoka trawa nadawałaby się najbardziej a Twoja do mniej więcej jakich wysokości dorasta? Muszę mieć coś średniego wzrostu, ze względu na orzecha włoskiego, który jest w pobliżu, mała działka to i mniejsze możliwości
Kasya 17:08, 03 sie 2014

jaki porzadeczek u ciebie

i bardzo piekne hortki

szybko sie pozmieniało
Loosiuu 17:55, 03 sie 2014

Platan jak się patrzy! Na 100% bo młode liście pokryte kutnerem Podetnij mu wszystkie pędy od dołu, żeby dostał wysoki pień. Jeśli się boisz jego wielkości to go tnij mocno na wiosnę. Mogę prosić o fotkę całego?

Hosty przesadź. Niedawno sadzone to nic im nie będzie tylko zrób to wieczorem i obficie podlej. To są giganty i szybko urosną
Hortensje świetne Zaznaczam ogród...aż dziwne, że jeszcze tu nie byłem.