Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 11:13, 15 sie 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Hej Kasiu!
tak, wszystko urosło, i to praktycznie w 1 rok!
Z tamtej rabaty muszę usunąć włókninę i wysypać ją korą. I kilka kulek przenieść w prawo na rozchodnikową, a w ich miejsce posadzić wysokie trawy. Tyle że ciągle nie mogę znaleźć w kolicy trzcinników Karl Foerster... może w niedzielę z Krysią na kiermaszu trafimy. W sumie 1 popołudnie i robota skończona, ale póki nie mam traw nie ruszam... wolałabym w necie nie zamawiać, ale w końcu pewnie będę zmuszona. No i zamówiłam 20 dużych czosnkowych kulek na tę rabatę - między trawy
Tawuły tnę podobnie do Richiego, tyle że czekam zwykle aż zakwitną (jednak) - Richie tnie przed kwitnieniem. I częściej - na pewno...
pozdrówka

witam i dziękuję za wizytę u mnie

bardzo ładnie rośliny się rozrosły, widzę, że tez już planujesz zakup czosnków, myślę właśnie jakie kupić i gdzie posadzić, żeby był efekt
Lecę w kulki... 23:46, 14 sie 2012

Do góry
No ja też nie wiem.
Ania jak TY to tak ogarniasz, że masz tylko beż, biel, zieleń i tawuły ? Nie potrafiłabym się zdecydować na 3 kolory. Palenisko mi się spodobało. Było już w szczegółach?
Ogrodomania Oli 20:11, 14 sie 2012

Do góry
Eh masz wszystkie moje ulubione rosliny
I tawuły, które też są niezawodne. Soczyście zielone poduchy!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:06, 14 sie 2012

Do góry
Hej Kasiu!
tak, wszystko urosło, i to praktycznie w 1 rok!
Z tamtej rabaty muszę usunąć włókninę i wysypać ją korą. I kilka kulek przenieść w prawo na rozchodnikową, a w ich miejsce posadzić wysokie trawy. Tyle że ciągle nie mogę znaleźć w kolicy trzcinników Karl Foerster... może w niedzielę z Krysią na kiermaszu trafimy. W sumie 1 popołudnie i robota skończona, ale póki nie mam traw nie ruszam... wolałabym w necie nie zamawiać, ale w końcu pewnie będę zmuszona. No i zamówiłam 20 dużych czosnkowych kulek na tę rabatę - między trawy
Tawuły tnę podobnie do Richiego, tyle że czekam zwykle aż zakwitną (jednak) - Richie tnie przed kwitnieniem. I częściej - na pewno...
pozdrówka
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 19:28, 14 sie 2012

Do góry
Karolinko, wreszcie pokazałaś nam swój ogród w szerszej perspektywie! niezły masz busz rośliny się porozrastały, a to miejsce gdzie rosną Umbra, to już totalnie nie do poznania a co chcesz zrobić z tą rabatą przy wejściu? jeśli chodzi o te żółte tawuły (chyba?), to widziałaś jak rosną i jak je tnie Richie w Wysowej? albo jak u Ani (Lecę w kulki)?
Masz tyle pięknych roślin już, że spokojnie można już zrobić porządek z tą rabatą
Pozdrawiam
Warmińskie dylematy 20:45, 13 sie 2012

Do góry
Witaj Megi Przeczytałam Twój wątek od A do Z Tworzysz piękny ogród. Z radami Ogrodowiczan popełnisz mniej błędów. Ważna jest okolica w której sie mieszka. czy Twoje nasadzenia już zimowały? Ja po pierwszej zimie wyrzuciłam bardzo dużo roślin, bo okazało się, że na Podlasiu niestety wymarzają czytałam na jednej z Twoich stron, że chcesz posadzić derenie między rh. Zdecydowanie odradzam. derenie, to bardzo duze krzewy, szybko sie rozrastają. Może lepiej posadzic tawuły? Jest wiele ciekawych odmian i są bezproblemowe
Lecę w kulki... 17:01, 12 sie 2012

Do góry
Niemałe ilości stron miałam do nadrobienia, ale warto było!!! Zdjęcia wakacyjne urocze - jak zawsze w Twoim wykonaniu i piękne miejsca pokazujesz, budowle, rabaty - jak z folderów reklamowych
A ostatnie cięcia - niezłe, niezłe Narzędzie na przedostatnim zdjęciu przyprawia o dreszczyk grozy Moje tawuły i hakuro cięte ok.1,5 miesiąca temu znów tego wymagają...
Ale najbardziej urzekły mnie refleksje na temat ogrodu, "niewolnictwa" i odpoczynku....... Sama prawda! Wprawdzie odpoczywam teraz od ogrodu z przymusu, ale może dzięki temu nabiorę trochę dystansu...
Buziol Aniu!
Mallwinkowo 23:49, 10 sie 2012

Do góry
mallwinka napisał(a)
Witam

a tu roślinki wszystkie z mojej działki. podzielone hosty, za nimi tawuły , mizerne teraz ale moje własnoręcznie wyhodowane, w przyszłym roku mam nadzieję nabiorą okazałości.

Malwinka pięknie!
najważniejsze, że własnoręcznie wyhodowane powinnaś być dumna z siebie!!!!
rozrosną się na 100%
pozdrawiam
Nasz mały raj na ziemi :) 18:05, 10 sie 2012

Do góry
Syla napisał(a)

Ale foty wklejasz .... są piękne jak do katalogu kulinarengo aż się głodna zrobiłam ..... i co z rabatką ? poszerzyłaś czy jeszcze nie ?

Dziękuję ale do katalogu to im jeszcze duuuuużo brakuje Fasolkę to i ja bym już zjadła a tu narazie same kwiatki... To wszystko przez te myśli o sprzedaży... Mieliśmy wogóle nic nie sadzić... ale byłoby szkoda... Przecież to same pyszności...

Syla rabatka jeszcze nie gotowa... Przez ostatnie dni szalałam w warzywniaku żeby można było Wam co nie co pokazać i popieliłam te rabaty co już mam bo chwaściska się rozpanoszyły na dobre... Muszę się w końcu za nią wziąść bo lawenda już mi przekwitła w donicy i zastanawiam się co z nią dalej robić... Przycięłam... Wypuściła nowe pędy... tylko czy szoku nie dostanie jak ją teraz będę przesadzać... Wybieram się do Pisarzowic na zakupki. Potrzebuję tuje żeby się osłonić i myślałam żeby może kupić tawułę... Tylko ile? Myślisz że trzy wystarczą? Reszta lawendy chyba dopiero w przyszłym roku...

To wszystko zależy jak duża ma być ta rabatka - ja bym się zdecydowała na 5 szt tawuły - będą cięte w kuleczki ...... lawenda wysadzona do gruntu nie dozna urazu , zapewniam tylko mocno podlej dołek ......

Sylwia nie wiem czy wejdzie tam 5 tawuł... Zależy jakie będą kulki Jak zrobię rabatkę to ją pomierzę i wtedy zobaczymy
Nasz mały raj na ziemi :) 07:49, 10 sie 2012

Do góry
siaaska napisał(a)

Ale foty wklejasz .... są piękne jak do katalogu kulinarengo aż się głodna zrobiłam ..... i co z rabatką ? poszerzyłaś czy jeszcze nie ?

Dziękuję ale do katalogu to im jeszcze duuuuużo brakuje Fasolkę to i ja bym już zjadła a tu narazie same kwiatki... To wszystko przez te myśli o sprzedaży... Mieliśmy wogóle nic nie sadzić... ale byłoby szkoda... Przecież to same pyszności...

Syla rabatka jeszcze nie gotowa... Przez ostatnie dni szalałam w warzywniaku żeby można było Wam co nie co pokazać i popieliłam te rabaty co już mam bo chwaściska się rozpanoszyły na dobre... Muszę się w końcu za nią wziąść bo lawenda już mi przekwitła w donicy i zastanawiam się co z nią dalej robić... Przycięłam... Wypuściła nowe pędy... tylko czy szoku nie dostanie jak ją teraz będę przesadzać... Wybieram się do Pisarzowic na zakupki. Potrzebuję tuje żeby się osłonić i myślałam żeby może kupić tawułę... Tylko ile? Myślisz że trzy wystarczą? Reszta lawendy chyba dopiero w przyszłym roku...

To wszystko zależy jak duża ma być ta rabatka - ja bym się zdecydowała na 5 szt tawuły - będą cięte w kuleczki ...... lawenda wysadzona do gruntu nie dozna urazu , zapewniam tylko mocno podlej dołek ......
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:19, 06 sie 2012

Do góry
Przesadź wszystkie tam, gdzie najlepiej rosną, a na słoneczne miejsce posadź berberysy, tawuły japońskie, jaśminowca, weigelę. Spróbuj z hortensją bukietową, nie ogrodową, odmiany polecane przez Ogrodowisko Limelight, Silver Dollar. Phantom.

Więcej o hortensjach tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

i o cięciu

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/132-wiosenne-ciecie-w-ogrodzie

Jaśminowca tniemy po przekwitnięciu, teraz moim zdaniem już jest za późno.
Derenia tniemy bardzo wczesną wiosną zanim wypuści liście.
Trawy w założeniach publicznych 21:37, 05 sie 2012

Do góry
Moda,moda, traw przybywa i dobrze, bo są piękne.
Ośrodek "Nad Borkiem" w woj. Lubuskim, powiat Krosno Odrzańskie, gmina Gubin. Usytuowany nad jeziorem Borek, 1 km od wsi Kosarzyn . Teren ośrodka widać świeżo obsadzony i zagospodarowany. Czysto i miło.Nasadzenia to głównie: trawy, lawendy, hortensje krzewiaste (czy też drzewiaste). Są też tawuły , powojniki, i kosodrzewiny. Tak jak lubi Danusia: kilka gatunków , wg mnie fajnie skomponowanych. Wszystko dopiero rośnie, ale już bardzo mi się podoba:

Ogród dla Agusi 23:58, 03 sie 2012

Do góry
W lipcu miałam nareszcie dużo czasu aby nadać oczekiwaną formę wielu krzewom po kwitnieniu poprzez cięcie.Przycinałam Rh,tawuły,berberysy,jałowce,irgę i pigwowiec.

Irgę na wprost mocno przecięłam aby nie zasłaniała jałowca/środek na wprost/.
Niestety w cieniu też sucho mimo deszczu,codzienne podlewanie bo hortensje omdlewaja w upalnym powietrzu.

Ogród w Tarnowie 23:11, 31 lip 2012

Do góry
Ryśku pięknie zaczynają wrzosy kwitnąć
a te tawuły hlip, hlip pieknie wyglądały...
Ogród w Tarnowie 23:04, 31 lip 2012

Do góry
Tawuły czekały na cięcie bo nawet kwitnące nie zbyt ładnie wyglądają

Berberys - Berberis 09:11, 31 lip 2012

Do góry
Wspaniale cięte obwódki, nie muszą być z użyciem berberysów, mogą być tawuły. Ważne aby krzewy były niskie i w odmiennych kolorach. Ciecie wykonano w poziomie i w pionie.

Dwa kolory i dwie wysokości.

Link do zdjęcia
Mallwinkowo 07:05, 31 lip 2012

Do góry
Witam
chciałam wam teraz pokazać jak ogarnełam ten kawałek z ławką, bo do tej pory troche z opuznieniem pokazywałm zdjecia. trawka juz wzeszła ma 3 tyg. ale jakoś marnie mi powschodziła.

tej georgini tu nie bedzie, ale tak miładnie wyrosła ze żal mi było ją przesadzać. niech sobie pokrółuje do jesieni a w przyszłym roku znajde jej jakiś ciekawszy kącik

a tu roślinki wszystkie z mojej działki. podzielone hosty, za nimi tawuły , mizerne teraz ale moje własnoręcznie wyhodowane, w przyszłym roku mam nadzieję nabiorą okazałości.

Brzoza w kompozycjach ogrodowych 15:39, 30 lip 2012

Do góry
Polecam hosty, żurawki, paprocie, rodgersje, lawendę, wrzosy i wrzośce plus karłowe iglaki.

Poza tym hortensje, jaśminowce, trawy (miskanty i rozplenice) turzyce konwalniki czarne, bukszpany i cisy. Magnolie, tawuły japońskie.
Dla odmiany czas na zmiany... 17:25, 29 lip 2012

Do góry
Megi napisał(a)
Ja swoje tawuły strzygę nałogowo mam ich trochę w ogrodzie, bez przycinania opanowałyby inne rośliny.
Rabata super, im więcej oglądam w waszych wątkach ciekawych zestawień, tym mniej wierzę w swoją wizję

Megi, no dajrze spokój, już masz pięknie, a bedzie jeszcze piękniej

Twój plan działnia jest dobry, u Ciebie troszkę inaczej jest, bo Ty już masz jakieś roślinki, ja nie miałam nic, więc było wsio ryba-założenie było że ma byc ładnie
Dla odmiany czas na zmiany... 16:59, 29 lip 2012

Do góry
Ja swoje tawuły strzygę nałogowo mam ich trochę w ogrodzie, bez przycinania opanowałyby inne rośliny.
Rabata super, im więcej oglądam w waszych wątkach ciekawych zestawień, tym mniej wierzę w swoją wizję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies