Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:44, 13 maj 2012

Do góry
Hodowla tawuły jap. do przedogródka. Zamówiłam kopane z gruntu i musiałam jakoś zabezpieczyć, bo teren jeszcze nie gotowy i tak rosną w polu. Wszystkie się przyjęły (50 szt.).

Moje poletko czosnku

Na początku jest chaos 19:26, 13 maj 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Rabata z tawułami przepiękna.Pozdrawiam

Witaj Mira ! Dziękuję,.......... ta rabata to taki nie całkiem skończony projekt................ coś dosadzę do niej, .......... i tak tez waham się jak ciąć te tawuły - czyzrobić wał jednolity, czy każdą kulkę z osobna wykulkować
Puste pole z wysepką kwiatową 18:01, 13 maj 2012

Do góry
Krysiu, dziękuję za pamięć!

Dobrze, że pochłodniało, w dodatku podlało solidnie i kolory kwitnących są wyjątkowo śliczne.
Buchnął Palibin – malutki jeszcze, ale razem z bzami daje niezłego czadu zapachowego...

Len jest zachwycający!

Azalie japońskie wszystkie się uratowały i po kolei kwitną

A TERAZ PROBLEMY DO ROZWIĄZANIA.

Problem nr 1
Bardzo lubię tawuły japońskie – to jest Crispa. Od wiosny do jesieni przechodzi kilka przeobrażeń kolorystycznych. Ale w tym roku jedna z gałązek się zrewersowała i jest całkiem zielona. No i nie wiem, czy ją wyciąć, czy zostawić? Bo mnie to nie przeszkadza, ale czy roślinie też nie?

Problem nr 2:
Już drugi rok obserwuję przy mojej drodze coś, co początkowo uznałam za gigantyczny skrzyp, a w tym roku okazało się, że to samosiejka żarnowca miotlastego! Chętnie przesadziłabym go bliżej mojej posesji, ale czy taki olbrzym przeżyje przesadzanie? I kiedy jest ewentualnie najlepszy termin?

Problem nr 3 – największy!
Mam dereń biały, posadzony 6 lat temu, a więc wtedy, kiedy byłam jeszcze tabula rasa, jak co rośnie. A urósł GIGANT, co roku go przycinam, ale w ub. roku zaczął w połowie usychać, pewnie podgryzły go nornice. W tym roku po przycięciu prawie nie odbija, zaledwie parę gałązek jest żywych. Chcę go wykarczować, ale znalazłam gdzieś wypowiedź Hani, że on nawet po wykarczowaniu odbija. No i co z tym fantem zrobić????????

A ten obecny pustostan drażni mnie do żywego! Posadziłabym tu żylistka albo tawułę jakąś...
I to szybko chciałabym posadzić!

Poradźcie, proszę................
Zielony galimatias 09:09, 13 maj 2012

Do góry
Dzień dobry,
w takim razie zostawiam rysunek i wklejam zdjęcia Tylko proszę się nie śmiać, bo to naprawdę totalny galimatias.... ogród usytuowany jest od strony zachodniej, jest bardzo słoneczny.
Opaska wokół domu jest wykonana z granitu, dlatego chcielibyśmy nawiązać do tego materiału w ogrodzie i wykonać bordery z granitu. Lubię zakola, dlatego wymyśliłam sobie formę fali . W kącie ogrodu miałby być „zakątek obżarciucha” – tutaj posadziliśmy jabłonkę i czereśnię, przy jednym narożniku kąta – maliny, przy drugim miałyby być jezyny (teraz są tam pojedyncze egzemplarze jagody, aronii, porzeczki na pniu).
Za tym zakątkiem miałaby być część „miłośników zieleni wszelkiej” czyli mnie i męża, przy czym bardzo lubimy, kiedy coś kwitnie, bronimy się jak możemy przed monotonnością rzędu tuji albo innych iglaków. Mniej więcej w połowie dlugości znajdować się ma największe zakole z kalinami (mniej więcej w połowie, bo od tego miejsca do końca ogrodzenia czyli do drewutni jest ok. 11 metrów – łącznie ogrodzenie ma 10 przęseł o długości ok. 2,4m – 4 do kalin, 1 z kalinami, 5 od kalin do drewutni). Posadziliśmy tutaj 3 krzaki kaliny, które miały stanowić tło dla innych roślin, ale chyba źle to wymyśliliśmy. Przed kalinami są 2 krzaki tawuły, a za kalinami jest totalny galimatias . Jest tu wszystko – 2 młode krzaki bzu (biały i różowy), 10 letni krzak żywotnika, który trzymamy ze względów sentymentalnych, iglaczki, które nie przetrwały zimy i trzeba je wykopać. Tą stronę chcielibyśmy zaaranżować tak, żeby nieco osłaniała (nie mamy absolutnie nic przeciwko sąsiadom, ale chcielibyśmy mieć trochę prywatności. Mamy niestety mało czasu na pielęgnację ogrodu, zostaje nam jedynie czas weekendowy i wszyscy nam mówią, żeby posadzić iglaki i już, a patrząc na Wasze ogrody przekonuję się, że jednak można inaczej
Acha -to „białe” to taras i ścieżka, która do niego prowadzi od strony frontowej.
Ja w ogóle lubię biały kolor
Matko.. ależ się rozpisałam. Może załączę po prostu zdjęcia zamiast tyle pisać?????
Pozdrawiam i mam nadzieję, że nie zasnęliście nad opisem
E.
Ogródkowy chaos u monitki 11:12, 12 maj 2012

Do góry
A ja2 lata temu widziałam w Łodzi w przedogródku u kogoś właśnie tawuły,i były różne rodzaje, Tak mi się podobały,że po przyjeździe zaczęłam szukać.
Okazało się ,że moje osiedle oklejone jest tawułowymi żywopłotami, Różnym.To teraz mam sadzonki.
Alena razie tez wybieram te z jasnymi liśćmi.
Ogródkowy chaos u monitki 10:32, 12 maj 2012

Do góry
A ja bym tam dała 2 trzmielinki zielono-żółte na pniu Ładnie się odbiją od sciany domu

a może tak?
Śliwa wiśniowa pissardi lub nigra szczepiona na pniu, pod spodem kulkowo z tawuły golden princess i trawy (miskanty mniejsze?)
Minus taki, że wczesną wiosną będzie lysawo, dopoki nie ruszą tawuły...no ale zdecydownie mnijeszy koszt kulek tawulowych niż cisowych badź bukszpanowych....ale to taka luźna propozycja

Ogródkowy chaos u monitki 21:00, 11 maj 2012

Do góry
Powiem ci nika że coś w tym było tej nocy dowiedziałam się co to znaczy sezon godowy...............żab Po pierwsze do tej pory nie wiedziłam, że po sąsiedzku mieszkają żaby a po drugie, że są w stanie wydawać z siebie takie dźwięki! Co tam się działo!!!

Byłam dzisiaj w centrum ogrodniczym i widziałam po raz pierwszy na żywo ulistnioną kuleczkę wiśni umraculifera. Bardzo mi się podoba i tak myślę i myślę ..
No i wymysliłam ją na ta rabatę wejściową albo może klona cromson centy który ma niesamowicie intensywne bordowe listki.

No i coś takiego antytalencie rysownicze naskrobało...

drzewka takie jak pisałam, pod nim trzy kulki bukszpanowe, jasnozielone kulki to tawuły np. golden princess bo takich jeszcze nie mam, bordowe to żurawki a kępki w środku to rozplenica.

No i jak do bani czy może być?
Lecę w kulki... 05:44, 11 maj 2012

Do góry
Aniu kupiłam tawuły princces śliczne a jak prace brukarskie
Lecę w kulki... 21:57, 10 maj 2012

Do góry
No ładnie, ładnie, ale ja wolę Twoje kulkowo

Aha, pomnożyłam sobie swoje tawuły na kulki u siebiehehe...
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:37, 10 maj 2012

Do góry
Mireczko też mam takie tawuły, super rosną. A w doniczkach kupiłaś? Jeśli tak, postaw w cieniu, podlewaj - nic im nie będzie!
Tujki jakie - smaragdy?
pozdrawiam, idę do Cię!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 08:31, 10 maj 2012

Do góry
Wczoraj kupiłam tawuły takie jak u Ani kuleczki i 11 tuj na wjazd boję się że jest za ciepło i mi zmarnieją
Na początku jest chaos 08:21, 10 maj 2012

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Hahaha.... pewnie zmienisz te trzmielinki
Ja też muszę mieć na perfekt, bo inaczej chodzę zła (często chodzę teraz zła)
Tawuły pokochałam i będę mieć...kiedyś!

Wymienię, wymienię ......tylko małżowi weź to teraz powiedz

Tawuły łatwo się korzenią i mogłabym wysłać gałazki po cięciu, tylko one wiotkie i nie wiem jak by im się podróżowało
Pobojowisko czas zmian 08:00, 10 maj 2012

Do góry
Wczoraj kupiłam tawuły takie jak u Ani kuleczki jestem zachwycona
Na początku jest chaos 07:52, 10 maj 2012

Do góry
Hahaha.... pewnie zmienisz te trzmielinki
Ja też muszę mieć na perfekt, bo inaczej chodzę zła (często chodzę teraz zła)
Tawuły pokochałam i będę mieć...kiedyś!

Na początku jest chaos 06:35, 10 maj 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Linka zawiajs piękny. Żurawki i tawuły cudne! W ogole ogrod śliczny jest a azalie za chwilę buchną kwieciem.
Trzmielinak rzeczywiście żółtawa może by lepiej konweniowala z tą żurawka. Ale daj spokój , kiedyś wymienisz albo żurawki albo trzmielinki

No jak juz posadziłam i robiłam foto to już mnie pikło że nie halo
Nie lubię jak mi cos nie gra, więc już myślę ................
Na początku jest chaos 06:28, 10 maj 2012

Do góry
Linka zawiajs piękny. Żurawki i tawuły cudne! W ogole ogrod śliczny jest a azalie za chwilę buchną kwieciem.
Trzmielinak rzeczywiście żółtawa może by lepiej konweniowala z tą żurawka. Ale daj spokój , kiedyś wymienisz albo żurawki albo trzmielinki
ogrodoweimpresjejolki 23:19, 09 maj 2012

Do góry
A teraz przyjemniejsza część mojej wizyty 40 minutowej
Zawilcowy zakątek

piekne, tylko czemu takie ekspansywne...

Ta buława na tle tawuły to mój czosnek olbrzymi

I najstarsza żurawka kwitnie

Na początku jest chaos 23:00, 09 maj 2012

Do góry
Azalie chyba podmarzły na górze bo kwitną jakoś tak parterem tylko

Azale Nabucco wyjatkowo w tym roku mają piękne pączuchy

Tawuły i żurawki po deszczach podskoczyły sobie do góry, nieświadome, że chcę im dasadzić cos wyższego, niekoniecznie liściastego ale dumam jeszcze co
Sosnowo 08:26, 09 maj 2012

Do góry
Urocze tawuły w tle

morwa

malutkie cisy, które usiłuje rozmnożyć - może coś z tego wyjdzie...

Prawie centralna rabata pod sosną 15:09, 08 maj 2012

Do góry
Żółte po lewej (tawuły japońskie ???) przytnij ładnie na jeża w kulkę, to taka stylizacja na japońsko to niech krzaki będą uładzone i konkretnego kształtu.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies