Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 10:31, 09 mar 2025

Do góry
Pierwsze oznaki wiosny, coś wolno w tym roku startuje

Zieleń, drewno i antracyt 09:36, 09 mar 2025

Do góry
Wiktorio, dawno Ciebie na forum nie widziałam, fajnie że zajrzałaś

Targi książki... w tym roku mam mieszane uczucia. Oczywiście odwiedziłam ulubione wydawnictwa, chociaż nie było łatwo się do nich dopchać - właściwie to było bardzo trudno. Tłok koszmarny, dużo większy niż w latach ubiegłych. Osobiście strasznie się tym zmęczyłam. Nie było możliwości na rozmowę, na spokojne wybory, cały czas z tyłu głowy miałam odruch ucieczki. Z drugiej strony to bardzo budujące, że takie tłumy zainteresowane są czytaniem. W tych tłumach tyle młodzieży - jest nadzieja, że to co w telefonie nie przysłoni im całego świata Jednak wróciłam bardzo zmęczona, córka też (po powrocie przespała kilka godzin, a ja nie miałam siły na ogród). W przyszłym roku na pewno w innych, mniej popularnych godzinach się wybiorę.
Plany zakupowe miałam zminimalizowane i udało mi się je zrealizować Tylko jedna książka z ulubionego wydawnictwa. Córka kupiła 2, a że jest już w wieku, że możemy wymieniać się książkami to właściwie wyszło ponad plan

Oczywiście sporo pozycji wpadło mi w oko, tytuły zapisałam, będę ich w bibliotece szukać. Trochę żałuję, że nie skusiłam się jeszcze na to: https://tajfuny.pl/produkt/prawdziwa-powiesc/ Pani z wydawnictwa pięknie od niej opowiadała.

Dzisiaj wracam do kopania.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 09:04, 09 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
A ja od eMa dostałam dziś bukiet kwiatów ciętych, sama sobie kupiłam do małego zielonego miejsca, małego ciemiernika i mały bukiecik przebiśniegów

Śliczności Mnie też od razu wpadły w oko kwiatostany protei (uprawiam z siewu w doniczce, chociaż na kwitnienie nie ma najmniejszych szans).
Co do ciemierników, jeśli mogę radzić, to pilnuj siewek i usuwaj je jak najszybciej.
Może teraz chcesz mieć ich dużo, ale u mnie po ćwierć wieku upraw mam problem. Powsiewały się w sąsiednie rośliny i aby je wykopać trzeba sporego wysiłku. Najlepiej ogławiać je po kwitnieniu, ale zwykle o tym zapominam. Ciemierniki to bardzo wytrzymałe rośliny, ale w perspektywie czasu ekspansywne
Za drzwiami do ogrodu... 00:55, 09 mar 2025

Do góry
Inne ciemierniki w różnych fazach rozkwitu.

Za drzwiami do ogrodu... 00:28, 09 mar 2025

Do góry
Przesadzone jesienią ciemierniki mają się wyśmienicie i są najbardziej rozwinięte ze wszystkich

30 arów wietrznej pustyni 23:44, 08 mar 2025

Do góry
Graby przycięte, hortki też, miskanty od razu sekatorem ciachnełam na mniejsze fragmenty. Sporo pracy przede mną w tym sezonie, bo i przeróbki istniejących rabat oraz nasadzenia ma nowych wokół domu, ale i tak nie mogę doczekać się wiosny
Pogoda dzis dopisała, więc pojawił się pierwszy klient w krokusowej stołówce na różanecznikowej
Wrzośce tez dają czadu.

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 23:42, 08 mar 2025

Do góry
Tulipany i chyba hiacynty posadzone w donicy z obawy przed nornicami wychyliły noski

Za drzwiami do ogrodu... 23:41, 08 mar 2025

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Co to za kałuża z kamykami? Nie kojarzę totalnie.

Kiedyś kałuża była na brzegu rabaty, to była bardziej widoczna.Potem powiększyłam rabatę, ułożyłam placyk, poza tym rośliny wokół się rozrosły i kałuża trochę się zagłębiła w rabatę
Tu na zdjęciu z 2020 roku

Tu fotka z ostatniego sezonu. Kałuża jest nadal u stóp pawi
Ogród w malinówkach 23:26, 08 mar 2025

Do góry
Chciałbym życzyć wszystkim Paniom tego co najlepsze! Realizacji planów i marzeń, tych mniejszych i większych, ogrodowych i nie ogrodowych. Wszelkiej pomyślności
Za drzwiami do ogrodu... 23:18, 08 mar 2025

Do góry
Kordina napisał(a)
No, no, jak to słonko i ciepło potrafi do roboty popędzić

Oj tak! Pogoda pogoniła nas do roboty! Ale trzeba mi było tego ruchu, od razu człowiek nabiera więcej energii i samopoczucie jakieś lepsze
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 22:33, 08 mar 2025

Do góry
Mój maleńki bukszpan w donicy, spokojnie przezimował i wygląda bardzo zdrowo

Ptasi gaj 22:29, 08 mar 2025

Do góry
To fotka 1 lutego były piękne teraz brązowe

Magary Dramaty z Rabaty 22:20, 08 mar 2025

Do góry
Kolejny dzień prac za mną - grzech nie korzystać z pogody Ciepło jak w maju
Jak dobrze pójdzie do wtorku ogarnę wstępne prace porządkowe na rabatach - szczęśliwa będę jak gwizdek
Tym bardziej, że trafiła nam się dziś gratka w postaci człowieka z podnośnikiem - za umiarkowaną kasę zdjął połamane sosnowe gałęzie wiszące na wyżynach dla nas niedostępnych. Od razu mi lepiej się zrobiło jak tych połamańców nie widzę Teraz tylko trzeba te stosy sosnowych suszków zagospodarować
Rabatę pod drzewami sprzątam po raz trzeci - trudno się dziwić, że wolno mi porządki idą

Ale krokusiki cieszą:

Ptasi gaj 21:18, 08 mar 2025

Do góry
Piękna pogoda. Nie wiem czym się to wszystko skończy, ale pot spływa z człowieka jak coś robi.
Trawy ścięte dzisiaj. Bardzo mi na tym zależało aby były suche.jestem załamana ciemiernikami chyba je mróz ściął. Kwiatki dostały plam brązowych.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 20:47, 08 mar 2025

Do góry
Widziałam, że krokusy u kilku osób zrobiły miły gest rozkwitnięciem na dzień kobiet. U mnie rownież, jako pierwszy Victor Hugo.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 20:09, 08 mar 2025

Do góry
A ja od eMa dostałam dziś bukiet kwiatów ciętych, sama sobie kupiłam do małego zielonego miejsca, małego ciemiernika i mały bukiecik przebiśniegów

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 19:21, 08 mar 2025

Do góry
Wafel napisał(a)
I ciemierniki sadzonek w zeszłym roku pokazują łebki

A mi przepadł taki ciemierniki. Wielka szkoda.
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 19:17, 08 mar 2025

Do góry
Wróżka czuwa, żeby wiosna nie uciekła

i przyleciała ważka
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 19:14, 08 mar 2025

Do góry
I ciemierniki sadzone w zeszłym roku pokazują łebki

Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 19:12, 08 mar 2025

Do góry
Dziewczyny sprawa sadzonek Heufleriany już chyba załatwiona, więc na razie dziękuję. Jesteście kochane, że taki odzew na potrzeby, serducho dla Was ❤️

U mnie dziś był piękny, ciepły, słoneczny i pracowity dzień ogrodowy. Najpierw wycieczka do CO na Kowalach, mały rekonesans, zakupiłam nasiona macierzanki piaskowej na osiedlową, ukochane drobne bratki, no i nie przeszłam obojętnie przy regałach z ciemiernikami, wpadła mi też mała doniczka z przebiśniegami, no i tak sobie załatwiłam Dzień Kobiet. Macierzanka częściowo wysiana do pojemników, resztę wysieję bezpośrednio do gruntu, zobaczę co z tego będzie. Wysiałam też kobeę do pojemników Pracowite były też trzmiele, ucieszyły się z obecności bratków i ciemierników.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies