Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w malinówkach

Ogród w malinówkach

LIDKA 21:22, 04 wrz 2025

Na wiosnę wykopie 16 hort na kortowej i dostaną hydrożel. Linie kroplująca też. Mam tu dużo gatunków i tylko one wiedną jak jest upał ze 3 dni z rzędu. Zaplanuje sobie na to urlop w marcu.

Marcin Twoje rabaty mają jeden i to niepełny sezon. Wygladają naprawdę dobrze. Masz elegancko i porządnie a za rok się zadziwisz co roślinki potrafią. Hortensje potrzebują czasu wody i papu. Wiem że u Ciebie dobrze zadbane to daj im czas jeszcze.

Podziwiam że Mężczyzna tak dba i troszczy się o rośliny i otoczenie domu. Brawo chłopaku♥️♥️♥️
Marcin89 21:32, 04 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Na wiosnę wykopie 16 hort na kortowej i dostaną hydrożel. Linie kroplująca też. Mam tu dużo gatunków i tylko one wiedną jak jest upał ze 3 dni z rzędu. Zaplanuje sobie na to urlop w marcu.

Marcin Twoje rabaty mają jeden i to niepełny sezon. Wygladają naprawdę dobrze. Masz elegancko i porządnie a za rok się zadziwisz co roślinki potrafią. Hortensje potrzebują czasu wody i papu. Wiem że u Ciebie dobrze zadbane to daj im czas jeszcze.

Podziwiam że Mężczyzna tak dba i troszczy się o rośliny i otoczenie domu. Brawo chłopaku♥️♥️♥️
A dziękuję, lubię mieć ładne otoczenie

Dziś też trochę pomogłem roślinom. Podlane wszystkie drzewa, hortensje i większość rozplenic. Tak samo żywopłot grabowy i cisowy.

Dzięki Tobie zasiliłem ze dwa razy hortensje tym nawozem interwencyjnym i dostały takie grube pędy i duże liście. Zwłaszcza te Vanille Fraise, które wypuściły jeszcze pąki kwiatowe. Ciekawe, czy zakwitną

Z kolei Limelight od początku były grube i największe z moich sadzonek. Ani razu nie zwiędły.

Zaś Polar Bear jak były małe, tak nadal są. Jak pojawił się kwiat, to od razu na ziemi leżał, bo łodygi nie utrzymywały.

Dam czas tym hortensjom
LIDKA 21:44, 04 wrz 2025

Moje doświadczenie z polar bear też takie. One chyba tak mają.
Jak młode to leżą
Kupiłam w tamtym roku chyba 10 szt, doniczki duże dobrze ukorzenione ale wszystkie leżały i pędy krzywe. Powiązali je w szkółce sznurkiem.

Sadziłam chyba w sierpniu i tak mnie drażniły że obciełam od razu na krótko.
Moje wcześniejsze krzaki przesadzałam i też obciełam. Te moje były już 2 lata w ziemi. Zrobiłam szpaler z 16 szt pod bukami.
W tym roku wszystkie są gęste choć nie wysokie. I po ulewach stoją. Nie podlewam no ale wiosna była mokra aż do lata i lipca.

Limelighty mam duże. Nawiozłam raz i cięte krótko. U mnie one całkiem nie leżą tylko mocno się przewieszają. Zwłaszcza po deszczu.
Kupiłam zwykle zbrojeniowe pręty "10" po półtora M długości.
Wbiłam i powiązałam sznurkiem tuż pod kwiatami, każdy kwiat osobno do pręta. Nie widać wiązania i wreszcie stoją na baczność.
Moje limki mają w tym roku kwiaty większe od ludzkiej głowy.
A tych prętów nie będę wyciągać wiosną. Mają być na kilka lat.
Jeszcze mam 4 krzaki przy tarasie do takiego ujarzmienia.
Judith 21:51, 04 wrz 2025

A ja mam miski polarne kupowane w dwóch różnych szkółkach. Z jednej szkółki są większe, mocniejsze i z większymi kwiatami, z drugiej są bardziej mizerne, łodyżki cienkie i rachityczne. Warunki mają identyczne, traktowane są identycznie. Mam je już z 8 lat. To dopiero ciekawostka .
Marcin89 21:53, 04 wrz 2025

Judith napisał(a)
A ja mam miski polarne kupowane w dwóch różnych szkółkach. Z jednej szkółki są większe, mocniejsze i z większymi kwiatami, z drugiej są bardziej mizerne, łodyżki cienkie i rachityczne. Warunki mają identyczne, traktowane są identycznie. Mam je już z 8 lat. To dopiero ciekawostka .
A może pomyłka? U mnie przy zakupie w takiej lokalnej szkółce Pani nie wiedziała co ma. Mówiła tylko, że biała, wysoka. Wyszło mi, że Polar Bear
Judith 21:56, 04 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
A może pomyłka? U mnie przy zakupie w takiej lokalnej szkółce Pani nie wiedziała co ma. Mówiła tylko, że biała, wysoka. Wyszło mi, że Polar Bear

Poza tym, że jedne są super zdrowe a drugie marne - są identyczne . Ale cholera je tam wie .
Kordina 11:57, 05 wrz 2025

Marcin89 napisał(a)
Miała być kontynuacja rabat, ale się opóźniło

Idąc dalej mamy donice przytarasowe i rabatę między tarasami. Szczerze mówiąc pewnie coś tu pozmieniam, bo jest słabo. Zawiedziony jestem wyglądem jeżówek... a rozplenice wyschły w jeden dzień.

Donice:
...

Ale te fioletki masz dorodne, co to jest? Czy to jakieś szałwie? Czy przetaczniki?
Marcin89 12:04, 05 wrz 2025

Kordina napisał(a)

Ale te fioletki masz dorodne, co to jest? Czy to jakieś szałwie? Czy przetaczniki?
To szałwia omszona NN. Tutaj takie, a reszta kęp brzydka, jakby za mało słońca miały.
nicol21 15:31, 05 wrz 2025

Rabata z trawami i hortkami - super. za rok-dwa hortki beda duze i bedzie zupelnie to innaczec wygladac. za to podoba mi sie rozstrzal roslin. ja wiecznie za blisko nasadzam :/
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Marcin89 18:37, 05 wrz 2025

nicol21 napisał(a)
Rabata z trawami i hortkami - super. za rok-dwa hortki beda duze i bedzie zupelnie to innaczec wygladac. za to podoba mi sie rozstrzal roslin. ja wiecznie za blisko nasadzam :/
Spokojnie, też mam za gęsto