Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Gosi

Ogródek Gosi

Margo2 22:12, 03 wrz 2025

Gosiu, wstyd się przyznać, ale trawnik faktycznie zieloniutki mimo suszy.
To wynik mojego zapominalstwa.
W długi weekend u nas zapowiadali największe upały. A że jeszcze nigdy o tej porze nie miałam tak ładnego trawnika (to akurat była zasługa ciągłych deszczy w lipcu) i na dokładkę miałam naprawiona studnię, postanowiłam spróbowac utrzymac ten stan rzeczy.
W piątek 15 sierpnia przyjechała do mnie koleżanka, wyjechała koło 23, a ja stwierdziłam, że jeszcze nie idę spać, więc włączę podlewaczkę. Zazwyczaj nastawiam minutnik, ale tym razem stwoerdziłam, że nie zapomnę.
Rano wstaję i słyszę szum wody. Oczywiście zapomniałam. 8 godzin lania. Od tej pory już trawnika nie podlewałam. Teraz by sie przydało, ale już trudno. Jaki będzie taki będzie, w końcu to koniec sezonu
anpi 22:54, 03 wrz 2025

Gosiu, prawdę mówiąc trochę zazdroszczę Ci tych przesadzanek! Też już tęsknię za pogrzebaniem w ziemi. Ja dopiero po niedzieli mam nadzieje coś podziałać. Nawet zakupiłam dziś kilka nowych roślinek( jakby stare nie czekały w przechowalniku) coby zapału nie stracić przez te jeszcze kilka dni! Bo niestety upał i susza nie zachęca do tych działań. U nas nie padało chyba cały sierpień.
Buszowatość na rabatach to widzę nasza wspólna cecha. Jak tylko gdzieś uda mi się chwilowo uzyskać przestrzeń przez przycięcie czegoś lub przesadzenie w inne miejsce, bo się nie sprawdziło wizualnie bądź z innego powodu, to i tak zaraz coś upycham w to miejsce! I to zamiast jednej rozrośniętej rośliny lub krzewu ląduje tam kilka małych nowych...już często bez szans miejscowych na rozrost Bo w takim buszu taka niby chwilowa pustka za bardzo bije po oczach- mnie oczywiście!
LIDKA 07:29, 04 wrz 2025

Gosia masz piękny ogród i rabaty na bogato. Gęsto, różnorodnie i gleby nie widać.
Najbardziej lubię jak pokazujesz rabaty w szerszych kadrach.
Piękne widoki w każdym miejscu ogrodu.

Piszesz że nie umiesz projektować. To czysta kokieteria bo nie trzeba robić rysunków by mieć zmysł i wizję do łączenia roślin. I Ty to masz plus doświadczenie.
Brawo
Margo2 11:23, 05 wrz 2025

anpi napisał(a)
Gosiu, prawdę mówiąc trochę zazdroszczę Ci tych przesadzanek! Też już tęsknię za pogrzebaniem w ziemi. Ja dopiero po niedzieli mam nadzieje coś podziałać. Nawet zakupiłam dziś kilka nowych roślinek( jakby stare nie czekały w przechowalniku) coby zapału nie stracić przez te jeszcze kilka dni! Bo niestety upał i susza nie zachęca do tych działań. U nas nie padało chyba cały sierpień.
Buszowatość na rabatach to widzę nasza wspólna cecha. Jak tylko gdzieś uda mi się chwilowo uzyskać przestrzeń przez przycięcie czegoś lub przesadzenie w inne miejsce, bo się nie sprawdziło wizualnie bądź z innego powodu, to i tak zaraz coś upycham w to miejsce! I to zamiast jednej rozrośniętej rośliny lub krzewu ląduje tam kilka małych nowych...już często bez szans miejscowych na rozrost Bo w takim buszu taka niby chwilowa pustka za bardzo bije po oczach- mnie oczywiście!

Ania, o to too.
Ja też nie mogę przeboleć, że jest pustka.
Bije po oczach. Trzeba natychmiast coś wsadzić.
A potem robi się gąszcz.
Aniu, ale ja u Ciebie wcale nie widzę takiego sadzenia. Dla mnie Twoje rabaty są bardzo spójne, piękne. To moje są takie bałaganiarskie.
Już wiele osób mi mówiło, że w takim ogrodzie jak mój by się męczyły, bo jest za dużo. Dlatego teraz staram się powtarzać rośliny, żeby zmniejszyć poczucie chaosu.
U mnie też nie padało od miesiąca. Na drugim końcu miasta owszem, padało, ale nie u mnie.

LIDKA napisał(a)
Gosia masz piękny ogród i rabaty na bogato. Gęsto, różnorodnie i gleby nie widać.
Najbardziej lubię jak pokazujesz rabaty w szerszych kadrach.
Piękne widoki w każdym miejscu ogrodu.

Piszesz że nie umiesz projektować. To czysta kokieteria bo nie trzeba robić rysunków by mieć zmysł i wizję do łączenia roślin. I Ty to masz plus doświadczenie.
Brawo

Lidziu, ale mi pieknie napisałaś. Od razu serducho rośnie. ♥️
Ale ja naprawdę nie umiem projektować. U Was jest to wszystko spójne, ładnie ułożone, a u mnie wszystko rośnie na sobie. Jedyne co, to chyba przez to, że trzymam się jednej koloryztyki jakoś to wygląda.
Przyjedź i zobacz sama

Nareszcie spadł deszcz. Czekałam na niego z utęsknieniem. Raptem 10 minut, ale nawet całkiem gęsty. Rośliny już bardzo się męczyły. Przesadzanie budlei w taki upał to był jednak błąd. Odchorowała bardzo. Straciła praktycznie wszystkie liście, mimo, że podlewałam nawet 2 razy dziennie. Mam nadzieję, że przetrwa zimę.

Margo2 11:24, 05 wrz 2025

Kordina 11:26, 05 wrz 2025

Potwierdzam słowa Lidki, Gosiu masz naprawdę piękny ogród i te różne zakątki stworzone
Margo2 22:42, 05 wrz 2025

Bożenko, bardzo dziękuję.
U mnie zakątków brak. Tak przynajmniej mi się wydaje.
Mój ogrod jest jak otwarta księga, wszystko widać. No prawie.