Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Makao 21:02, 03 wrz 2025

Miodunka cudna, kuklik w takiej formie że w szoku jestem bo u mnie słabo wygląda. Muszę przenieść w inne miejsce. Wszystko cudnie błyszczy po deszczu.
anpi 22:07, 03 wrz 2025

Grzebiuszko, u Ciebie jak zwykle same ciekawostki i wiele się dzieje!
Kwiatki mówią Ci, że cię kochają i zakwitają sercem ! Pajączki tworzą fioletowe pajęczyny! Mieczyki czarują nieoczywista urodą! O cyklanterach wcześniej nie słyszałam!...
A Twoje rękodzieło zaskakuje różnorodnością i pomysłowością!
Mnie też czeka przygotowanie i osadzenie blatu na maszynowych nogach. Ale liczę na pomoc eMa
Miskantowo 07:46, 04 wrz 2025

Bożenko, pięknie u Ciebie.

Podziwiam Twoje żurawki.
To moja ogrodnicza milość.
W irlandzkim ogródku miałam ich chyba z 60.
Były przepiękne w pierwszym sezonie.
Po zimie wyglądały koszmarnie.
Przyjrzałam sie jednej z bliska. Ruszyłam leciutko i …została mi w dłoni.
Wtedy dowiedziałam się o istnieniu opuchlaka.
Był marzec a ja wyciągałam z drewnianych skrzyń i donic wszystkie rośliny i sprawdzałam korzenie.
„Rekordzistką” okazała sie wielka donica z żurawkami i trawą.
Wyjęłam z niej około 200 larw.
Zabiłam wtedy jakieś 2000 opuchlaczych larw i do dziś mam traumę

sylwia_slomc... 21:39, 04 wrz 2025

Kordina napisał(a)
Ładna pajęczyna ujawniła się w porannej rosie:

A tu z kolei w promieniach zachodzącego słońca podświetlone piórka Red Head, a z tyłu wysokie fioletowe kleome

Widoczek w słońcu deficytowym

Świetne zdjęcie pajęczyny Uświadomiłaś mi, ze to czas rozplenic. No to moje chyba w tym roku nie zakwitną. Część ususzona, cześć wyleżana przez koty, a reszta chyba miała za sucho w kluczowym momencie....
Kordina 13:29, 05 wrz 2025

Gosialuk napisał(a)
Ta pajęczyna wygląda jak przybrana tymi kwiatami floksów.
Rosplenica już ma takie kwiatostany? Widać deszczowa aura jej nie przeszkadzała.
U nas dziś pada, ale akurat nie narzekam, bo sucho. Tobie za to więcej słońca życzę, skoro jest towarem deficytowym.

Gosiu dziękuję, spełniło się, trzeci czy czwarty dzień upałów, w cieniu 30°C a na słońcu 38°C, same extrema, kwitną różyczki po raz n-ty, ale kwiaty więdną i usychają od upału, jak widać na zdjęciach (zdj z dzisiaj). No nie dogodzisz
Louise Odier:

Niespodzianka Minerva, ale jakaś ciemna się zrobiła, poprzednie kwitnienie bardziej fiołkowe było:

Novalis

mrokasia napisał(a)
Te trzy ostatnie fotki są cudne!

Dziękuję Kasiu

mirkaka napisał(a)

Aż się uśmiechnęłam do Twoich komentarzy,

Fajnie Mirko bez humoru życie byłoby nie do zniesienia przynajmniej czasami

Makao napisał(a)
Miodunka cudna, kuklik w takiej formie że w szoku jestem bo u mnie słabo wygląda. Muszę przenieść w inne miejsce. Wszystko cudnie błyszczy po deszczu.

Aniu dziękuję ale teraz od żaru walącego z nieba wszystko wygląda inaczej, brak środka

anpi napisał(a)
Grzebiuszko, u Ciebie jak zwykle same ciekawostki i wiele się dzieje!
Kwiatki mówią Ci, że cię kochają i zakwitają sercem ! Pajączki tworzą fioletowe pajęczyny! Mieczyki czarują nieoczywista urodą! O cyklanterach wcześniej nie słyszałam!...
A Twoje rękodzieło zaskakuje różnorodnością i pomysłowością!
Mnie też czeka przygotowanie i osadzenie blatu na maszynowych nogach. Ale liczę na pomoc eMa

Aniu no to ciekawa jestem jaki blacik wymodzicie a dla Ciebie bukiecik, jeszcze jest z czego tworzyć:

sylwia_slomczewska napisał(a)

Świetne zdjęcie pajęczyny Uświadomiłaś mi, ze to czas rozplenic. No to moje chyba w tym roku nie zakwitną. Część ususzona, cześć wyleżana przez koty, a reszta chyba miała za sucho w kluczowym momencie....

Sylwio dzięki, teraz do mnie przyszło suche, a może do Ciebie dla zachowania równowagi trochę deszczu?
Zakwitły zatrwiany na zimowe bukiety, bardzo dobrze trzymają kolor, aż do następnego roku, najpierw pojawiły się żółte, te już ususzone, a teraz białe i fiolety, brak różu.

Kordina 13:36, 05 wrz 2025

Miskantowo napisał(a)
Bożenko, pięknie u Ciebie.

Podziwiam Twoje żurawki.
To moja ogrodnicza milość.
W irlandzkim ogródku miałam ich chyba z 60.
Były przepiękne w pierwszym sezonie.
Po zimie wyglądały koszmarnie.
Przyjrzałam sie jednej z bliska. Ruszyłam leciutko i …została mi w dłoni.
Wtedy dowiedziałam się o istnieniu opuchlaka.
Był marzec a ja wyciągałam z drewnianych skrzyń i donic wszystkie rośliny i sprawdzałam korzenie.
„Rekordzistką” okazała sie wielka donica z żurawkami i trawą.
Wyjęłam z niej około 200 larw.
Zabiłam wtedy jakieś 2000 opuchlaczych larw i do dziś mam traumę

Wioletko dzięki - ale przygody z opuchlakami a fu! Ja też miałam przygodę z larwami ale tak ok 80 sztuk... a może jak będę na jesieni przesadzać to chciałabyś tą odmianę marmalade?
Zaczynają kwitnąć ostróżki po przycięciu, chyba pierwszy raz u mnie
Kontonaogrod 13:44, 05 wrz 2025

Ale masz kwiecia! Nudy nie ma

Zazdroszczę tej wilgoci ze zdjęć u nas raz popadało i już śladu nie ma, rośliny zasuszone i wymęczone, liście na drzewach przedwcześnie schną i zmieniają kolory i opadają...

dzieje się u Ciebie, fajnie pokazujesz

Miodunkę będę kopać i dzielić, mam nadzieję to przeżyje... kukliki też
Kordina 21:37, 05 wrz 2025

Aniu jestem pewna, że miodunka i kukliki przeżyją
A u mnie przeleciała burza z deszczem, a co!
Ale musiałam sfocić chmury, niebo wyglądało zjawiskowo. Na całej linii horyzontu i z każdej strony nieco inaczej, zdjęcia niestety mały wycineczek, od południa:

Od zachodu:

Od północy niebo się otworzyło:

W niedzielę ma być zaćmienie księżyca od 19.30 do 21, pojadę gdzieś wyżej jak będzie bezchmurne niebo na foty Podobno ma być wyjątkowe

Magara 21:44, 05 wrz 2025

Ależ piękne zdjęcia zrobiłaś Bajkowe
U nas też w prognozach burze i deszcze, ale póki co cisza.
Tegoroczna pogoda to jakiś koszmarny kołowrót. Najpierw leje x tygodni, teraz przez kilka dni upały i momentalnie susza... Eh, szkoda gadań
Magara 22:07, 05 wrz 2025

Bożenko, jeszcze jedno pytanie - o Novalis. Kolor z Twojej foty to taki prawdziwy czy zdjęcie coś przekłamuje???
Pytam bo zamówiłam, zamiast Minervy... Wiem - spora różnica I teraz dumam nad kompozycją Minervy z gołym korzeniem nie było u sprzedawcy, którego wybrałam. Trochę się wkurzyłam, bo miała być. I lipa. Ale uznałam, że nie będę płacić gdzie indziej za jedną sadzonkę kosztów przesyłki - chytra baba z Radomia się we mnie odezwała