Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ogrodnik Mimo Woli cd 11:07, 19 mar 2014

Do góry

Temat trudniejszy.. to jak połączyć to wszytko, by było pięknie.. ale dzięki temu mam ciągle coś do przekopania w ogrodzie... trzeba dążyć do ideału.. którego nie ma.. ale najważniejsze to gonić króliczka a nie złapać go ...

święte słowa Aniu ...święte słowa
Ja się pożegnałam z częścią roślin poduchowych jak żagwiny, floksy szydlaste, itp na rzecz trawek ale to tylko dlatego, że mój ogródek maleńki a poduszki ładne są ale wtedy gdy kwitną a u mnie koty masakrowały te poduchy straszliwie ...ale mam też sentyment do roślin babcinych i się ich nie pozbywam bo sa piękne ...sztuką jednak wielką jest, tak jak piszesz, połączyć "nowe" ze "starym " aby było pięknie
ściskam

Grembosiowo 21:10, 18 mar 2014

Do góry
Wlasnie sobie ten urywek gwizdnelam z innego watku..., a ja od Kaśki Bawarki

Bardzo cenny jest także wyciąg ze skrzypu. Przygotowujemy go z 300 g świeżego lub 100 g suszonego skrzypu na 3 litry wody. Zalany w dużym garnku skrzyp pozostawiamy na 12 do 24 godzin, kilkakrotnie mieszając, po tym czasie zaczyn gotujemy ok. 1 minuty. Po ostudzeniu odcedzamy i rozcieńczamy w proporcji 1:5. Takim wyciągiem wielokrotnie pryskamy zagrożone rośliny np. róże, winorośl, pomidory, ogórki czy floksy. Wzmacnia on rośliny porażone przez choroby: plamistość, rdzę, kędzierzawość, mączniaki, a także atakowane przez roztocza. Stosujemy latem w dni słoneczne.
Nasz przydomowy ogródek 07:47, 16 mar 2014

Do góry
Kasiu dziękuje za odwiedziny. Gwizdnąłem od Ciebie przepis który wykorzystam do pryskania głównie róż. Już lecę do Ciebie i napiszę o piwonii drzewiastej.

Bardzo cenny jest także wyciąg ze skrzypu. Przygotowujemy go z 300 g świeżego lub 100 g suszonego skrzypu na 3 litry wody. Zalany w dużym garnku skrzyp pozostawiamy na 12 do 24 godzin, kilkakrotnie mieszając, po tym czasie zaczyn gotujemy ok. 1 minuty. Po ostudzeniu odcedzamy i rozcieńczamy w proporcji 1:5. Takim wyciągiem wielokrotnie pryskamy zagrożone rośliny np. róże, winorośl, pomidory, ogórki czy floksy. Wzmacnia on rośliny porażone przez choroby: plamistość, rdzę, kędzierzawość, mączniaki, a także atakowane przez roztocza. Stosujemy latem w dni słoneczne.
Kondziowy Ogród :) 21:56, 15 mar 2014

Do góry
Skopiowałem sobie od Kasi
Wiejski Ogród Moniki 08:49, 15 mar 2014

Do góry
Ojj dzisiaj wiatr u nas strasznyyy wieje, deszcz pada ale jeszcze kilka fotek zrobionych wczoraj.

Prymulki .

Liliowce które zasłonią szambo.

A to malutkie floksy.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:42, 12 mar 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Irenko...jestem pod wrażeniem ...Twoich fotek.Wiosna wygląda z każdego zakątka ogrodu.Pozdrawiam.

Bogusiu, chyba tak przy okazji rannego obchodu, znalazłam miejsce gdzie posieję werbenę, ale wcześniej pzresadzę orliki- siewki w jedno miejsce

tu rosną;
dereń Rubrum Florida
dereń Kousa
Indygowiec Kiriłowa
na ścianie muru róża Flamentanz
kosaćce syberyjskie

margeritki białe
brzegiem szałwia variegata
trawy trzcinik, Africa, dzwonek wzniosły, floksy.....a i szafirki tu są

zabiorę siewki orlików i tu wysieję do gruntu, ale w innych miejscach też, póki co nie wiem gdzie

Opuchlaki 20:45, 11 mar 2014

Do góry
Problemem nie są jaja, tylko owady dorosłe i larwy....
Co lubią opuchlaki? Warto wiedzieć, aby podlewać larwanem najbardziej narażone rośliny.. z powodu kosztu nicieni.. i co obserwować.. lista obejmuje ponad 150 rośłin tych naj, naj, naj..
Aster
Tawułka
Bergenia
Camellia
Jeżówka
Epimedium
Trzmielina
Żurawka
Hosta
Kalmia
Lilia
Floksy, płomyki
Rhododendron
Rozchodnik
Lilak, (bez )
Cis
Choiny kanadyjskie
Wisteria
Truskawka
Borówka amerykańska itd itp

Mój ogród to wypasiona stołówka dla opuchlaków..

Ogród z łezką 13:04, 09 mar 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)
Kasiu, trawki najlepiej nożem z piłką
Po chamsku zrobiłaś, to całkiem prawidłowo

A teraz mi się przypomniało, że jak wyjeżdżałam od Ciebie to mijałam szkółkę i były tak piękne rodki, że żałuję że się nie zatrzymałam. Ale jak będą kwitły muszę tam pooglądać. Fajne okazy takie zwarte i zielone i duże

Normalnie jak u Ciebie zobaczyłam różankę to mi w pamięć zapadła Muszę u siebie pomyśleć
Uwierzysz że w zeszłym roku myślałam o hortkach właśnie tam gdzie będę sadzić te od Ciebie Nie przypuszczałam że tak szybko będę miała.
Dziękuję jeszcze raz

Tą kępę szpadlem potraktowałam...mam dwie Tylko na miejsce docelowe nie mogłam posadzić. Wszystko tam mam gó...m przykryte, widziałaś...muszę poczekać aż trawy wzejdą i floksy zaraz obok, dopiero wtedy przesadzę, jesienią chyba dopiero.
Rodusie bez rekomendacji Bogdzi będziesz kupować? Chyba, że listę od Bogdzi już masz

Gdzie ta szkółka?

Nie ma za co, już Ci mówiłam Ula. Niech rosną zdrowo i niech Ci kwitną jeszcze obficiej!

Różankę zakładaj, radocha z róż jest wielka
Ogród przy lesie początek 2012/2013 09:35, 07 mar 2014

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Witaj Renato, zaglądam po sąsiedzku, widzę, że prace wiosenne zaczynacie przy oczku wodnym, życzę powodzenia. Czytałam u Agani, że jesteś zainteresowana kulkami z bukszpanu z Obi - ja byłam wczoraj i widziałam, że są. Pozdrawiam.

Witam ,u mnie ,ja właśnie ,kilka dni temu wpadłam ,na Twój wątek i przeglądam ,podoba mi się bardzo .
Chyba mieszkamy ,dość blisko siebie .Buksiki ,chyba ,mnie nie interesują ,mam kilka sadzonek z czasów ,gdy nie mogłam dojść do ładu ze ,sobą czym obsadzić różankę i kupiłam bukszpany ,posadziłam i stwierdziłam ,że jednak to nie to ,róze dostały ,trawy ,lawendę ,floksy i przewrotnik a bukszpany są to tu to tam .
Prace wiosenne od sprzątania ,no i oczka ,M jeszcze będzie przerabiał domek dla dzieci na domek ogrodnika .pozdrawiam
Jurajski Ogród 23:24, 05 mar 2014

Do góry
Iwonko, Doniu, Grembosiu, Janinko, Aniu, Ewo, Bogdziu, Ewo4, Kingo, Agnieszko - pięknie dziękuję za odwiedziny.

Kingo, to żagwin i floksy.

Pozdrowienia dla Was
Zakątek z fioletową ławeczką 22:09, 05 mar 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Nie mogę tylko rozszyfrować tych błekitnych i białych drobnych kwiatuszków w tych trawkach

A to nie są floksy?
Jurajski Ogród 09:37, 04 mar 2014

Do góry
Skorzystałam z twojej rady i obejrzałam wizytówkę, bardzo podoba mi się kamień w ogrodzie, to tu, to tam... Czy te różowe i fioletowe poduchy na skarpach to floksy? Uroczo wygląda ta fioletowa przewieszająca się przez murek kamienny. Pozdrawiam.
Ogród ogrodniczki 09:28, 04 mar 2014

Do góry
Widziałam, że róże pięknie wyglądają z lawendą.
Między floksami, z przodu, to może jakieś carexy, bo jak floksy przekwitną to może być mało koloru a trawki zawsze pięknie wyglądają
Ale mnie to raczej nie słuchaj bo ja się dopiero uczę
Jurajski Ogród 08:22, 04 mar 2014

Do góry
Trawki pięknie przycięte , moje przycięte na jesieni gdy ich przesadzałam ..Firletka tak jak i u mnie wysiała się na gęsto i tylko ją przesadzać w odpowiednie miejsca . U mnie kwitną krokusy botaniczne te późniejsze dopiero wyłażą z ziemi a i byliny już pokazują swoje kiełki ,szczególnie floksy i chryzantemy ..
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:38, 03 mar 2014

Do góry
irena_milek napisał(a)

Bo u nas nie było zimy, ale brak śniegu i deszczu opóźnia rozwój roślin, sucho bardzo w niektórych miejscach, czekam na deszcz, niech leje choćby i 3 dni

stwierdzam, że po zimie najładniej wygląda lawenda- odmiana SLIBER

orliki co dzień, coraz większe

floksy na dobre ruszyły

Mówisz ze to sliber, masz etykietkę?
Chatka Baby Jagi 15:28, 03 mar 2014

Do góry
Parzydło...

Floksy

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:25, 03 mar 2014

Do góry
Rench napisał(a)
W stosunki do Twojej,moja wiosna jeszcze w lesie
Pozdrawiam Irenko

Bo u nas nie było zimy, ale brak śniegu i deszczu opóźnia rozwój roślin, sucho bardzo w niektórych miejscach, czekam na deszcz, niech leje choćby i 3 dni

stwierdzam, że po zimie najładniej wygląda lawenda- odmiana SLIBER

orliki co dzień, coraz większe

floksy na dobre ruszyły
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 10:39, 02 mar 2014

Do góry
Na murku posadziłam floksy szydlaste i goździki, musze dosadzić wrzosy i wrzoście bo ma być z nich obrzeże tj. wypełniona będzie cała przestrzen pomiędzy płytami a kamiennym murkiem- z trawami i iglakami...

Na wyższym pietrze zgodnie z planem - horty, rodki, wiśnia i magnolia gwieździsta
Ogród u stóp klasztoru 20:18, 25 lut 2014

Do góry
na floksy to jeszcze poczekam, ale w pierwiosnki to byłam prawie gotowa uwierzyć
czekam na te poduchy, czekam
Ogród u stóp klasztoru 20:16, 25 lut 2014

Do góry
DZIEWCZYNY KOCHANE ---też się nie możecie doczekać prawdziwego ciepła .
u mnie dzisiaj masakra . taka mgła cały dzień, a w koło Kalwarii słońce .
u nas dolinka i koniec - słońca NIET . ale i tak plan na dziś wykonany ..trawa wygrabiona i dwie rabaty zrobione na cacy ...bratnia duszyczka pomogła w grabieniu , bo mnie z dwoma rabatami zeszło cały dzień .

melduję że przebiśniegi wyszły i pierwiosnki też ....no i aparat zastrajkował ...matko czym tu fotki będzie robić jak siem nie da naprawić ? ..mus chyba udać się do aparatowego sklepu , bo canon -staruszek ...ale z fotek baaardzo byłam zadowolona , choć druh już 10 lat miał ....i na co tu wymienić?

WILCZYCO ---- troszkę jeszcze i pierwiosnki będą poduchami kwitły , już wyszły pierwsze kwiatki ...

KINDZIA ---tak tak poczekaj jeszcze . jak masz elektryczną piłę to to jest 5 min. roboty . ja skosiłam tą dużą piłą . zawsze kosiłam małym boschem ale on też ..jak i aparat do wymiany .bateria po 7 latach już ledwo zipie i na grubszych pędach zatrzymuje się ...dobrze że dużą się da kosić ..miodunka u mnie będzie kwitnąć tuż tuż.

IRENKO -----kobieto przypomnieć ci o twoich poświęceniach w lecie ...z paluchem ?póki mam ochotę i siły to robię . wiesz tak sobie myślę że lepiej żyć krótko a intensywnie ,z pasją i przygodami niż długo i nudno , bezbarwnie ....jak szaleć to do rana ..jak kochać to na zabój ..jak ogród to do upadłego ...to już tak ode mnie

ANIA MONTE ----miłość do pierwiosnków to jak pierwsza miłość ...wiosenna . to takie świeże kwiatki własnie dzisiaj jeszcze przesadzałam jakieś siewki z różnych części ogrodu do kupki

AGATA ---skąd takiego pięknisia wytrzasnęłaś ..on chyba w domku sobie w ciepełku rośnie .co roku coś kupuję do doniczki , wielkiego grubaśnego pierwiosna a jak posadzę do ogrodu to na drugi rok wyrasta maciupki miniaturek pierwiosunek ....no cóż moc nawozów sztucznych ....

EWKA ---- o jakże mi wesoło że siem nabrałaś

tylko nie myślcie że floksy kwitną ......

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies