Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "anna_t"

Typografia ogrodu 21:35, 17 maj 2017

Do góry
mi tez już brakuje bzu.. w starym ogródku miałam z 7 drzewek, chyba pojadę na kradziejkę! w tym mi nie pasują ale chyba za płotem posadze
Przerwa na kawę... 21:30, 17 maj 2017

Do góry
inka74 napisał(a)
Martek, Ala - przez tego derenia to spóźniłam się do roboty. Poprzedniego dnia go oglądałam i tak się zafiksowałam, że rano po uzgodnieniu finansowania od mamy od razu po niego pojechałam. No i trzeba było go ukryć przed eM bo już się denerwuje ilością roślin w ogrodzie. Więc musiałam wrócić do domu jak go nie było i krzew schować. No nie mogłam wrócić przecież z krzaczorem w samochodzie do domu. Ja teraz na buty, bieliznę czy torebki nie wydaję a na krzaki to nie jest normalne. Dobrze, że rodzicielka przynajmniej rozumie moją fiksację i nie komentuje już nic jak mówię, co kupiłam dla siebie na prezent )))

mój już przestał komentować moje zakupy ale jest tego mały minus... ja też nie moge słowem pisnąć na jego zachcianki :/
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 20:42, 17 maj 2017

Do góry
cześć Aga
wcześniej byłam za 1 lub 3 ale dzięki fotkom Wioli głosuję na 3
u mnie na froncie też śś planuję z jednej strony 2 szt w lawendzie i kostrzewie a z drugiej 1szt chyba w śmiałku lub kłosownicy. czekam aż gorczyca urośnie, przekopię i sadze
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 19:22, 17 maj 2017

Do góry
u mnie też mszyce pomimo oprysków eko od miesiąca... ja dałam maksymalną dawkę dzisiaj czyli 5ml/l
Nowocześnie z różAnką :D 13:25, 17 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

4,5x3,6 nie duza na szczęście ale najgorsze że widoczna z 3 stron
kocimiętke mam od jankosi - nn - rośnie tak wlaśnie do 40-50cm
zresztą wszystko mam nn

To że widoczna z 3 stron to nie problem. To najwyższe od tej czwartej strony trzeba dać Malutka rabatka, a sporo chcesz upchnąć, chyba za dużo.
Oprócz kryterium wielkości bylin warto, Aniu, zwrócić uwagę na to, które z tych bylin będą ładne zimą, czyli zostaną Ci: liatra, rozchodniki, jeżówki, sesleria i rudbekia (jak ja dorzucisz, ale ładny bardzo zimą jest też kłosowiec). Reszta zanika na zimę. Więc te ładnie zasychające na zime trzeba rozrzucić po całej rabacie, żeby nie było ich kumulacji w jednym miejscu, a pusto w innym.
Nowocześnie z różAnką :D 12:47, 17 maj 2017
Do góry
anna_t napisał(a)

zresztą wszystko mam nn

ten sama dylemat mam ( ...jest nas dwie ....tylko u mnie 5x6 ...bez znaczenia ...bo bylinówka z rózami w marcu wyglada paskudnie ..nie strawłam widoku ...a wydawało mi sie takie sadzenie dobrym pomysłem.

podobnie jak ty czekam na jakies propozycje szkieletu zimozielonego bo nic nie moge sensownego znalęć w necie
Nowocześnie z różAnką :D 12:36, 17 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

zresztą wszystko mam nn

Ania, kurcze duża ta rabata i z samych bylin mega trudna do zrobienia. Ty wrzucałaś jej zdjęcie?
Nowocześnie z różAnką :D 11:20, 17 maj 2017

Do góry
inka74 napisał(a)

Jeżeli mogę coś doradzić na bazie moich dotychczasowych doświadczeń z moją bylinówką - odłóż z tych roślin te co są do cienia (z tego co wymieniałaś raczej wszystkie są słońcolubne więc zakładam, że rabata powstanie w słońcu), posegreguj to co zostanie kolorami np. w jednej kupce same białe, w drugiej róż+fiolet, w trzeciej niebieski, w czwartej żółty i ostatniej dodatki zielone, trawy. Zostaw kolorystycznie tylko te róśliny, które ci się podobają. Potem w każdej z kupek posegreguj rośliny wysokościami. Te co wyższe lepiej dać z tyłu rabaty. Niższe z przodu. Niby logiczne ale jak nie do końca wiadomo co się ma to potem wyrastają takie wiechcie na obrzeżu. Posadź rośliny plamami kolorystycznymi - unikniesz takiego rozgardiaszu na początek. Uzupełnij trawami. To co możesz to podziel. Potem jak się rozrośnie to co nie będzie pasować - przesadzisz jak opanujesz po roku co jeszcze kiedy kwitnie to następne przesadzanie będzie nie staraj się wepchnąć wszystkiego co akurat masz pod ręką lub ci akurat zostało, na jedną rabatę. To na 100% skończy się przesadzaniem
Tego pina u Toszki znalazłam na tablicy - genialne w swojej prostocie http://pin.it/_noccP9

Jak masz czas - tu zebrałam moje inspiracje bylinowe i nie tylko. Po latach samodzielnych prób skłaniam się w kierunku gotowych rozwiązań . Dużo tego, ale i są gotowe połączenia odmian z nazwami. Sporo tam roślin z twojej listy.
http://pin.it/r5OOLnN

O matko, ale elaborat mam nadzieję, że cokolwiek z mojego gadulstwa ci się przyda.

sliczne masz te piny!
wiele mi się podoba ale własnie ja niewiem jak poustawiać rośliny żeby otrzymać taki efekt...
do tej pory wzbraniałam się przed bylinówką ale uzbierało się ich trochę i to miejsce takie nijakie to akurat całą wiosnę gdy rosliny małe schowane będą za zywoplocik z bukszpanu za którym ta rabata schodzi trochę w dół więc tym bardziej nie będzie ich widać
Nowocześnie z różAnką :D 11:16, 17 maj 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Aniu, jaka masakra, toć to frajda tworzyć bylinówkę
Jak szeroką ją masz? Wejdą dwa czy trzy rzędy roślin po szerokości?
Ale za mało danych udzielasz: kocimiętka która - niska czy wysoka? Bo między 30 cm a 60 jest sporo różnicy. Ja mam niską i mam ją na przedzie rabaty.
Przywrotnik też na przedzie. Obok niego fajnie wyglądają irysy, świetny kontrast liści.
Obok rozchodników dałabym seslerię, a potem dorzuciła wokół rozchodników orliki.
Podaj, Aniu, więcej danych o tych roślinkach, odmiany, będzie wiadomo mniej więcej jak wysokie rosną.

zresztą wszystko mam nn
Nowocześnie z różAnką :D 09:05, 17 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

tia... chodzę koło niej już trzeci dzień... za chiny ludowe niewiem czym się kierowac ustawiając rośliny - od najniższej do najwyzszej czy tym kiedy sa atrakcyjne??
mam tak
rozchodniki, kocimietke, liatry, przywrotnik,gipsówke, dzwonki jakieś :/, jeżówkę, irysy, seslerie z traw i troszkę rdestu od Agatki ostatnio dostałam.
a w przyszłym roku z przesadzania z różanki (na której będą jednak tylko bergenie i jakieś trawy) mogą dojść firletka, rudbekie, orliki i pewnie werbena gdzieś się wkońcu wyłoni... ma-sa-kra!
helpunku...

Rozumiem doskonale Twój ból...

Zwykle sadzi się od najwyższej do najniższej, chyba że jest się Pietem Oudolfem i projektuje się rabatę o powierzchni 100 m2

Ty jednak będziesz sadziła byliny pomiędzy kostkami buksowymi: pilnowałabym jedynie, żeby byliny niższe od buksów znajdowały się jedynie przy brzegu rabaty, a w środku, pomiędzy kostkami, były byliny które będą wystawać ponad nimi.
Chyba tylko tyle mogę poradzić.
Nowocześnie z różAnką :D 09:01, 17 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

tia... chodzę koło niej już trzeci dzień... za chiny ludowe niewiem czym się kierowac ustawiając rośliny - od najniższej do najwyzszej czy tym kiedy sa atrakcyjne??
mam tak
rozchodniki, kocimietke, liatry, przywrotnik,gipsówke, dzwonki jakieś :/, jeżówkę, irysy, seslerie z traw i troszkę rdestu od Agatki ostatnio dostałam.
a w przyszłym roku z przesadzania z różanki (na której będą jednak tylko bergenie i jakieś trawy) mogą dojść firletka, rudbekie, orliki i pewnie werbena gdzieś się wkońcu wyłoni... ma-sa-kra!
helpunku...

Jeżeli mogę coś doradzić na bazie moich dotychczasowych doświadczeń z moją bylinówką - odłóż z tych roślin te co są do cienia (z tego co wymieniałaś raczej wszystkie są słońcolubne więc zakładam, że rabata powstanie w słońcu), posegreguj to co zostanie kolorami np. w jednej kupce same białe, w drugiej róż+fiolet, w trzeciej niebieski, w czwartej żółty i ostatniej dodatki zielone, trawy. Zostaw kolorystycznie tylko te róśliny, które ci się podobają. Potem w każdej z kupek posegreguj rośliny wysokościami. Te co wyższe lepiej dać z tyłu rabaty. Niższe z przodu. Niby logiczne ale jak nie do końca wiadomo co się ma to potem wyrastają takie wiechcie na obrzeżu. Posadź rośliny plamami kolorystycznymi - unikniesz takiego rozgardiaszu na początek. Uzupełnij trawami. To co możesz to podziel. Potem jak się rozrośnie to co nie będzie pasować - przesadzisz jak opanujesz po roku co jeszcze kiedy kwitnie to następne przesadzanie będzie nie staraj się wepchnąć wszystkiego co akurat masz pod ręką lub ci akurat zostało, na jedną rabatę. To na 100% skończy się przesadzaniem
Tego pina u Toszki znalazłam na tablicy - genialne w swojej prostocie http://pin.it/_noccP9

Jak masz czas - tu zebrałam moje inspiracje bylinowe i nie tylko. Po latach samodzielnych prób skłaniam się w kierunku gotowych rozwiązań . Dużo tego, ale i są gotowe połączenia odmian z nazwami. Sporo tam roślin z twojej listy.
http://pin.it/r5OOLnN

O matko, ale elaborat mam nadzieję, że cokolwiek z mojego gadulstwa ci się przyda.
Nowocześnie z różAnką :D 08:56, 17 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

mam tak
helpunku...

Aniu, jaka masakra, toć to frajda tworzyć bylinówkę
Jak szeroką ją masz? Wejdą dwa czy trzy rzędy roślin po szerokości?
Ale za mało danych udzielasz: kocimiętka która - niska czy wysoka? Bo między 30 cm a 60 jest sporo różnicy. Ja mam niską i mam ją na przedzie rabaty.
Przywrotnik też na przedzie. Obok niego fajnie wyglądają irysy, świetny kontrast liści.
Obok rozchodników dałabym seslerię, a potem dorzuciła wokół rozchodników orliki.
Podaj, Aniu, więcej danych o tych roślinkach, odmiany, będzie wiadomo mniej więcej jak wysokie rosną.

Nowocześnie z różAnką :D 07:12, 17 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

niby teoretycznie wiem ale jak się to wiedze przenosi do ogrodu?

Podpinam się pod to pytanie.
Nowocześnie z różAnką :D 22:26, 16 maj 2017

Do góry
Toszka napisał(a)
Aniu, złoty podział to proporcje. Zastanów się nad tym obrazkiem, że wraz ze zmniejszeniem się koła/kwadratu zmniejsza się jego powierzchnia i podział. Czysta matematyka lub jak wolisz zabawa optyką (w ogrodzie)

niby teoretycznie wiem ale jak się to wiedze przenosi do ogrodu?
Nowocześnie z różAnką :D 22:25, 16 maj 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Dziewczyny a propo mężów - nie narzekajcie.... naprawdę... nie macie na co... mój nawet trawnika nie kosi, o wąsach, kantach nie wspomnę

ale chyba za to z 3 ogrodnikow masz
Nowocześnie z różAnką :D 22:24, 16 maj 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Cieszę się że ci się podoba magnolia. Miała 3 kwiaty conajmniej więc powinna kwitnąć bo np.jak ja kupiłam Genię to 3 lata stała bez kwiatów, same liście....aż w końcu dzieci mi złamały i nie mam.
Wejdź do Agani -Ogrodowe rozterki.... Ona ma chyba z 10 różnych magnolii i dosadzała niedawno to coś ci podpowie, tak samo Irenka Miłka też niedawno dokupywał a i jej cudnie kwitną ale ona ma taki mikroklimat że tam jej się samo wszystko mnoży i rośnie.
Na pewno magnolia nie lubią przesadzania i grzebania jej w korzeniach więc trzeba przemyśleć gdzie posadzić. Ziemia lekko kwaśna, a!e lekko i tyle wiem.
Oby się dobrze u ciebie miała

oby nie posadze jej dopóki nie przygotuję idealnie ziemi
Typografia ogrodu 22:00, 16 maj 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
szkoda że tusiawka sie już nie odzywa, ona ma taki zbiornik coś by podpowiedziała
pisałam do niej dawno temu bez skutku niestety
Typografia ogrodu 22:00, 16 maj 2017

Do góry
szkoda że tusiawka sie już nie odzywa, ona ma taki zbiornik coś by podpowiedziała
Ogródek Iwony II 20:42, 16 maj 2017

Do góry
była tez tawuła golden princess i chyba fajnie się moze komponować z red baronem prawda?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies