Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przerwa na kawę...

Przerwa na kawę...

alis 23:28, 16 maj 2017

inka74 napisał(a)
Dzisiejsza porcja tulipanów

Piękne połączenie kolorów, już u kogoś tutaj na O widziałam podobny zestaw, zapisuję jako inspirację na jesień

Prezent od mamy świetny!
tulucy 23:34, 16 maj 2017

Zakupiłam dziś 3 angielskie białe pelargonie i 3 zwykłe białe. Kolor mam tylko do tego niebieski, tak komunijnie. I inne białe...
Dereń cudny... Żeby jeszcze tak miejsca trochę mieć... Chociaż te lilaki się zmieściły i świdośliwa jedna... Hmmm
inka74 07:03, 17 maj 2017

Martek, Ala - przez tego derenia to spóźniłam się do roboty. Poprzedniego dnia go oglądałam i tak się zafiksowałam, że rano po uzgodnieniu finansowania od mamy od razu po niego pojechałam. No i trzeba było go ukryć przed eM bo już się denerwuje ilością roślin w ogrodzie. Więc musiałam wrócić do domu jak go nie było i krzew schować. No nie mogłam wrócić przecież z krzaczorem w samochodzie do domu. Ja teraz na buty, bieliznę czy torebki nie wydaję a na krzaki to nie jest normalne. Dobrze, że rodzicielka przynajmniej rozumie moją fiksację i nie komentuje już nic jak mówię, co kupiłam dla siebie na prezent )))
inka74 07:16, 17 maj 2017

tulucy napisał(a)
Zakupiłam dziś 3 angielskie białe pelargonie i 3 zwykłe białe. Kolor mam tylko do tego niebieski, tak komunijnie. I inne białe...
Dereń cudny... Żeby jeszcze tak miejsca trochę mieć... Chociaż te lilaki się zmieściły i świdośliwa jedna... Hmmm

Łucja - twój ogród z gumy jest mam wrażenie - zmieści tylko czy gdzieś takiego znajdziesz. W necie odmiana praktycznie niedostępna a w szkółkach pierwszy raz ją widziałam. U mnie w ogrodniczym tylko 2 sadzonki były ))

Pelargonie angielskie podobno bardzo mocnego słońca nie lubią. Tak czytałam. Ja zawsze w lekkim cieniu je miałam. Teraz testuję jak kwitnąć będą w nieco większym słońcu. Nawet kupiłam im specjalną ziemię z nawilżaczem do pelargonii. Dziwna w dotyku była. Nie miała tych kulek a w dotyku jak kompost. Torfu nie miała w składzie. Zobaczymy jak się będzie sprawować. W tych donicach dużo ziemi nie ma i w ubiegłym roku szybko wysychały. Teraz sprawdzałam i po wczorajszym u mnie bardzo słonecznym dniu nadal są mokre. Ostatnio jeszcze jeden patent na donice mam. Wysypuję wierzch zrębkami (nie korą). Bardzo długo zatrzymuje wilgoć w donicach i ogranicza parowanie. Co przy mojej sklerozie co do podlewania to błogosławieństwo jest.
Makusia 07:21, 17 maj 2017

inka74 napisał(a)
Martek, Ala - przez tego derenia to spóźniłam się do roboty. Poprzedniego dnia go oglądałam i tak się zafiksowałam, że rano po uzgodnieniu finansowania od mamy od razu po niego pojechałam. No i trzeba było go ukryć przed eM bo już się denerwuje ilością roślin w ogrodzie. Więc musiałam wrócić do domu jak go nie było i krzew schować. No nie mogłam wrócić przecież z krzaczorem w samochodzie do domu. Ja teraz na buty, bieliznę czy torebki nie wydaję a na krzaki to nie jest normalne. Dobrze, że rodzicielka przynajmniej rozumie moją fiksację i nie komentuje już nic jak mówię, co kupiłam dla siebie na prezent )))

A potem co? "Wiesz Kochanie- jednym pod drzwi koty podrzucają bezdomne, a nam rośliny"?
inka74 09:05, 17 maj 2017

))) uśmiałam się. Potem jak już jest na rabacie to nie zobaczy. Wiąza nie skomentował ale mina była przednia ))
tulucy 14:53, 17 maj 2017

Moje donice stoją od zachodniej strony, na schodach wejściowych, a obok mam lilaka, który je osłania do późnego popołudnia. Mam nadzieję że wytrzymają.

Sadziłam w mieszance ogrodowej, kompostu i dałam wiórki rogowe. O podlewanie przestaję się bać, bo od dziś działa mi kranik przy wejściu jak będzie pod nosem, to będę pamiętać.
A dołem mam w donicach lobelię, to trochę osłoni moźe.
alis 20:48, 17 maj 2017

Achh ci mężczyzni Ja urabiam swojego żeby bonsai przesadzić
jolanka 21:22, 17 maj 2017

Iwonka, cudna jesteś faceci to jednak inny gatunek
anna_t 21:30, 17 maj 2017

inka74 napisał(a)

mój już przestał komentować moje zakupy ale jest tego mały minus... ja też nie moge słowem pisnąć na jego zachcianki :/