Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

Margarete 20:16, 16 maj 2017

Cieszę się że ci się podoba magnolia. Miała 3 kwiaty conajmniej więc powinna kwitnąć bo np.jak ja kupiłam Genię to 3 lata stała bez kwiatów, same liście....aż w końcu dzieci mi złamały i nie mam.
Wejdź do Agani -Ogrodowe rozterki.... Ona ma chyba z 10 różnych magnolii i dosadzała niedawno to coś ci podpowie, tak samo Irenka Miłka też niedawno dokupywał a i jej cudnie kwitną ale ona ma taki mikroklimat że tam jej się samo wszystko mnoży i rośnie.
Na pewno magnolia nie lubią przesadzania i grzebania jej w korzeniach więc trzeba przemyśleć gdzie posadzić. Ziemia lekko kwaśna, a!e lekko i tyle wiem.
Oby się dobrze u ciebie miała
AngelikaX 21:41, 16 maj 2017

Dziewczyny a propo mężów - nie narzekajcie.... naprawdę... nie macie na co... mój nawet trawnika nie kosi, o wąsach, kantach nie wspomnę
Toszka 22:20, 16 maj 2017

Aniu, złoty podział to proporcje. Zastanów się nad tym obrazkiem, że wraz ze zmniejszeniem się koła/kwadratu zmniejsza się jego powierzchnia i podział. Czysta matematyka lub jak wolisz zabawa optyką (w ogrodzie)
anna_t 22:24, 16 maj 2017

Margarete napisał(a)
Cieszę się że ci się podoba magnolia. Miała 3 kwiaty conajmniej więc powinna kwitnąć bo np.jak ja kupiłam Genię to 3 lata stała bez kwiatów, same liście....aż w końcu dzieci mi złamały i nie mam.
Wejdź do Agani -Ogrodowe rozterki.... Ona ma chyba z 10 różnych magnolii i dosadzała niedawno to coś ci podpowie, tak samo Irenka Miłka też niedawno dokupywał a i jej cudnie kwitną ale ona ma taki mikroklimat że tam jej się samo wszystko mnoży i rośnie.
Na pewno magnolia nie lubią przesadzania i grzebania jej w korzeniach więc trzeba przemyśleć gdzie posadzić. Ziemia lekko kwaśna, a!e lekko i tyle wiem.
Oby się dobrze u ciebie miała

oby nie posadze jej dopóki nie przygotuję idealnie ziemi
anna_t 22:25, 16 maj 2017

AngelikaX napisał(a)
Dziewczyny a propo mężów - nie narzekajcie.... naprawdę... nie macie na co... mój nawet trawnika nie kosi, o wąsach, kantach nie wspomnę

ale chyba za to z 3 ogrodnikow masz
anna_t 22:26, 16 maj 2017

Toszka napisał(a)
Aniu, złoty podział to proporcje. Zastanów się nad tym obrazkiem, że wraz ze zmniejszeniem się koła/kwadratu zmniejsza się jego powierzchnia i podział. Czysta matematyka lub jak wolisz zabawa optyką (w ogrodzie)

niby teoretycznie wiem ale jak się to wiedze przenosi do ogrodu?
Makusia 22:52, 16 maj 2017

Ale się dzieje u Ciebie! Palisady wyglądają bardzo dobrze, a magnolia super ekstra okaz - moją chyba przymrozek nieco uszkodził
bacowa 07:12, 17 maj 2017

anna_t napisał(a)

niby teoretycznie wiem ale jak się to wiedze przenosi do ogrodu?

Podpinam się pod to pytanie.
Toszka 08:28, 17 maj 2017

bacowa napisał(a)

Podpinam się pod to pytanie.

złoty podział

świetny materiał o złotym podziale
margaretka3 08:56, 17 maj 2017

anna_t napisał(a)

tia... chodzę koło niej już trzeci dzień... za chiny ludowe niewiem czym się kierowac ustawiając rośliny - od najniższej do najwyzszej czy tym kiedy sa atrakcyjne??
mam tak
rozchodniki, kocimietke, liatry, przywrotnik,gipsówke, dzwonki jakieś :/, jeżówkę, irysy, seslerie z traw i troszkę rdestu od Agatki ostatnio dostałam.
a w przyszłym roku z przesadzania z różanki (na której będą jednak tylko bergenie i jakieś trawy) mogą dojść firletka, rudbekie, orliki i pewnie werbena gdzieś się wkońcu wyłoni... ma-sa-kra!
helpunku...

Aniu, jaka masakra, toć to frajda tworzyć bylinówkę
Jak szeroką ją masz? Wejdą dwa czy trzy rzędy roślin po szerokości?
Ale za mało danych udzielasz: kocimiętka która - niska czy wysoka? Bo między 30 cm a 60 jest sporo różnicy. Ja mam niską i mam ją na przedzie rabaty.
Przywrotnik też na przedzie. Obok niego fajnie wyglądają irysy, świetny kontrast liści.
Obok rozchodników dałabym seslerię, a potem dorzuciła wokół rozchodników orliki.
Podaj, Aniu, więcej danych o tych roślinkach, odmiany, będzie wiadomo mniej więcej jak wysokie rosną.