Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Nowocześnie z różAnką :D

Nowocześnie z różAnką :D

inka74 09:01, 17 maj 2017

anna_t napisał(a)

tia... chodzę koło niej już trzeci dzień... za chiny ludowe niewiem czym się kierowac ustawiając rośliny - od najniższej do najwyzszej czy tym kiedy sa atrakcyjne??
mam tak
rozchodniki, kocimietke, liatry, przywrotnik,gipsówke, dzwonki jakieś :/, jeżówkę, irysy, seslerie z traw i troszkę rdestu od Agatki ostatnio dostałam.
a w przyszłym roku z przesadzania z różanki (na której będą jednak tylko bergenie i jakieś trawy) mogą dojść firletka, rudbekie, orliki i pewnie werbena gdzieś się wkońcu wyłoni... ma-sa-kra!
helpunku...

Jeżeli mogę coś doradzić na bazie moich dotychczasowych doświadczeń z moją bylinówką - odłóż z tych roślin te co są do cienia (z tego co wymieniałaś raczej wszystkie są słońcolubne więc zakładam, że rabata powstanie w słońcu), posegreguj to co zostanie kolorami np. w jednej kupce same białe, w drugiej róż+fiolet, w trzeciej niebieski, w czwartej żółty i ostatniej dodatki zielone, trawy. Zostaw kolorystycznie tylko te róśliny, które ci się podobają. Potem w każdej z kupek posegreguj rośliny wysokościami. Te co wyższe lepiej dać z tyłu rabaty. Niższe z przodu. Niby logiczne ale jak nie do końca wiadomo co się ma to potem wyrastają takie wiechcie na obrzeżu. Posadź rośliny plamami kolorystycznymi - unikniesz takiego rozgardiaszu na początek. Uzupełnij trawami. To co możesz to podziel. Potem jak się rozrośnie to co nie będzie pasować - przesadzisz jak opanujesz po roku co jeszcze kiedy kwitnie to następne przesadzanie będzie nie staraj się wepchnąć wszystkiego co akurat masz pod ręką lub ci akurat zostało, na jedną rabatę. To na 100% skończy się przesadzaniem
Tego pina u Toszki znalazłam na tablicy - genialne w swojej prostocie http://pin.it/_noccP9

Jak masz czas - tu zebrałam moje inspiracje bylinowe i nie tylko. Po latach samodzielnych prób skłaniam się w kierunku gotowych rozwiązań . Dużo tego, ale i są gotowe połączenia odmian z nazwami. Sporo tam roślin z twojej listy.
http://pin.it/r5OOLnN

O matko, ale elaborat mam nadzieję, że cokolwiek z mojego gadulstwa ci się przyda.
JoannaDe 09:03, 17 maj 2017

Margerytka40 napisał(a)
Nie narzekajcie na eMów,bo i tak nie przebiją mojego. Wyciągnęłam taką tam drucianą pergolę którą stała przy altanie i stwierdziłam że nijak już mi ona nie pasuje. Miałam siłę tylko na tyle żeby wyciągnąć ją z ziemi i położyć na trawniku. Myślę sobie jak eM. przyjedzie z pracy to przestawi ją na tyły domu,gdzie póki co zbieramy różne może się jeszcze przyda. Na drugi dzień koszony był trawnik i zgadnijcie co eM zrobił?
Ominął ten kawałek trawnika i nie skosił go wcale

Padłam

No cudny ten Twój eM
makadamia 09:05, 17 maj 2017

anna_t napisał(a)

tia... chodzę koło niej już trzeci dzień... za chiny ludowe niewiem czym się kierowac ustawiając rośliny - od najniższej do najwyzszej czy tym kiedy sa atrakcyjne??
mam tak
rozchodniki, kocimietke, liatry, przywrotnik,gipsówke, dzwonki jakieś :/, jeżówkę, irysy, seslerie z traw i troszkę rdestu od Agatki ostatnio dostałam.
a w przyszłym roku z przesadzania z różanki (na której będą jednak tylko bergenie i jakieś trawy) mogą dojść firletka, rudbekie, orliki i pewnie werbena gdzieś się wkońcu wyłoni... ma-sa-kra!
helpunku...

Rozumiem doskonale Twój ból...

Zwykle sadzi się od najwyższej do najniższej, chyba że jest się Pietem Oudolfem i projektuje się rabatę o powierzchni 100 m2

Ty jednak będziesz sadziła byliny pomiędzy kostkami buksowymi: pilnowałabym jedynie, żeby byliny niższe od buksów znajdowały się jedynie przy brzegu rabaty, a w środku, pomiędzy kostkami, były byliny które będą wystawać ponad nimi.
Chyba tylko tyle mogę poradzić.
Margerytka40 09:14, 17 maj 2017

Ania podglądam co wymyślisz bo za chwilę sama będę miała ten sam problem . Może mnie zainspirujesz. Trzymam kciuki
09:27, 17 maj 2017
widzę planowanie ...zloty podział ...ile wiedzy fachowej

ja szukam inspiracji na różanke o wymiarach 5m x 6m na 6m boku ma żywopłot i kompletnie nie wiem jak rozmiescić rosliny zimozielone ktorych mi brakuje zeby był szkielet własciwy? i najlepiej zeby to nie były bukszpany

Toszka 09:32, 17 maj 2017

W ogrodzie większe zastosowanie ma złoty trójkąt

To także element planowania przestrzennego. Niezwykle pomocny w zabawie z optyką zwłaszcza na wąskich i długich przestrzeniach.

W najprostszy sposób można wyjaśnić to tak, ze sadzi się dominantę o jednakowych cechach (jeden kolor, kształt, faktura, pokrój etc) na rogach trójkąta. W ten sposób, oko szukając punktów zaczepienia przenosi się z jednego rogu do pozostałych. Działa to tak magicznie, ze mozna optycznie oddalić lub przybliżyć przestrzeń. Teraz do głowy przychodzi mi zabawa z sadzeniem 3 drzew - jesli posadzimy trzy drzewa razem, dwa ciut bliżej, na równoległych końcach trójkąta, a 3 drzewo damy pomiędzy, na wierzchołku, ciut wstecz, to uzyskamy efekt oddalenia, głębię. A jeśli odwrócimy trójkąt i posadzimy jedno drzewo, a z tyłu dwa to przybliżymy horyzont.

Kiepski ze mnie tłumacz/nauczyciel
Czasami wystarczy rozstawić rośliny w ogrodzie - efekt zaczyna być piorunująco widoczny. Można w ten sposób uzyskać spójność pomiędzy totalnie różnymi nasadzeniami. Niebywały efekt złotego trójkąta widać w ogrodzie gdzie trawnik jest meandrem pomiędzy rabatami. ten jeden, jedyny wspólny element wprowadza ład i spójność całej przestrzeni.

Ale mozna inaczej to wykorzystać - na płaskich przestrzeniach "trójkątne" nasadzenia mogą wprowadzić zaskakującą dynamikę. Załóżmy, ze mamy trawiastą przestrzeń. Dodanie 3 pionowych akcentów nada inny wymiar - dynamiczny.
A np. posadzenie trzech kul w dzikim zapuszczonym ogrodzie wprowadzi element wyciszenia, równowagi... da efekt zamierzonego projektu.
Tak samo działa zabawa z kolorem - jeden wyraźny, kolorowy akcent, rozmieszczony przestrzennie, po trójkącie wpisany w przestrzeń zupełnie odmieni ją.
Jedna ważna uwaga - taka jest natura ludzka, ze patrząc dostrzegamy to co jest na wysokości wzroku. Rzadko kiedy zadzieramy głowę lub patrzymy w dól. Dlatego też zasada trójkąta w naturalny sposób wpisuje się w nasz sposób patrzenia na przestrzeń/horyzont.

Oczywiście, wykorzystując wspólny element, można dzielić przestrzeń na więcej,nakładających się na siebie trójkątów dzieląc je wg.złotej zasady.

Czy udało mi się to jakoś wytłumaczyć? Czy zagmatwałam?
anna_t 11:16, 17 maj 2017

margaretka3 napisał(a)

Aniu, jaka masakra, toć to frajda tworzyć bylinówkę
Jak szeroką ją masz? Wejdą dwa czy trzy rzędy roślin po szerokości?
Ale za mało danych udzielasz: kocimiętka która - niska czy wysoka? Bo między 30 cm a 60 jest sporo różnicy. Ja mam niską i mam ją na przedzie rabaty.
Przywrotnik też na przedzie. Obok niego fajnie wyglądają irysy, świetny kontrast liści.
Obok rozchodników dałabym seslerię, a potem dorzuciła wokół rozchodników orliki.
Podaj, Aniu, więcej danych o tych roślinkach, odmiany, będzie wiadomo mniej więcej jak wysokie rosną.

4,5x3,6 nie duza na szczęście ale najgorsze że widoczna z 3 stron
kocimiętke mam od jankosi - nn - rośnie tak wlaśnie do 40-50cm
zresztą wszystko mam nn
anna_t 11:20, 17 maj 2017

inka74 napisał(a)

Jeżeli mogę coś doradzić na bazie moich dotychczasowych doświadczeń z moją bylinówką - odłóż z tych roślin te co są do cienia (z tego co wymieniałaś raczej wszystkie są słońcolubne więc zakładam, że rabata powstanie w słońcu), posegreguj to co zostanie kolorami np. w jednej kupce same białe, w drugiej róż+fiolet, w trzeciej niebieski, w czwartej żółty i ostatniej dodatki zielone, trawy. Zostaw kolorystycznie tylko te róśliny, które ci się podobają. Potem w każdej z kupek posegreguj rośliny wysokościami. Te co wyższe lepiej dać z tyłu rabaty. Niższe z przodu. Niby logiczne ale jak nie do końca wiadomo co się ma to potem wyrastają takie wiechcie na obrzeżu. Posadź rośliny plamami kolorystycznymi - unikniesz takiego rozgardiaszu na początek. Uzupełnij trawami. To co możesz to podziel. Potem jak się rozrośnie to co nie będzie pasować - przesadzisz jak opanujesz po roku co jeszcze kiedy kwitnie to następne przesadzanie będzie nie staraj się wepchnąć wszystkiego co akurat masz pod ręką lub ci akurat zostało, na jedną rabatę. To na 100% skończy się przesadzaniem
Tego pina u Toszki znalazłam na tablicy - genialne w swojej prostocie http://pin.it/_noccP9

Jak masz czas - tu zebrałam moje inspiracje bylinowe i nie tylko. Po latach samodzielnych prób skłaniam się w kierunku gotowych rozwiązań . Dużo tego, ale i są gotowe połączenia odmian z nazwami. Sporo tam roślin z twojej listy.
http://pin.it/r5OOLnN

O matko, ale elaborat mam nadzieję, że cokolwiek z mojego gadulstwa ci się przyda.

sliczne masz te piny!
wiele mi się podoba ale własnie ja niewiem jak poustawiać rośliny żeby otrzymać taki efekt...
do tej pory wzbraniałam się przed bylinówką ale uzbierało się ich trochę i to miejsce takie nijakie to akurat całą wiosnę gdy rosliny małe schowane będą za zywoplocik z bukszpanu za którym ta rabata schodzi trochę w dół więc tym bardziej nie będzie ich widać
Kasya 11:24, 17 maj 2017

bylinowki sa najładniejsze ale bardzo pracochłonne
czasami zazdrosze jak widze zadbany ogrodek z samymi krzaczkami...bo mozna lezec na lezaczku...a moj sie kurzy tylko
Monka 11:37, 17 maj 2017

o Ania widzę , że planujesz bylinówkę już widzę plany na jakieś 10 stron niestety nic nie podpowiem w tej kwestii bo jestem noga podpytaj Agaty z Pszenicznej