Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 22:04, 14 sty 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
i ta rabatka z bliska

czy lawenda i trawa po lewej nie beda mialy za ciemno za różami (1-1,5m) ??
v1 i v2

Nie dawaj tu rozplenicy zwykłej... zostaw Sioux (wpisałam ją na listę chciejstw i must have). Nie dawaj lilaka... nie pasuje.
Szarobróka nie znam..czytam opinie.. rozłazi się rozłogami, szerokość kępy do 2 metrów.. czy to trawa na reprezentacyjna rabatę praktycznie solo???
Gracek pod tulipanowca jest za wysoki chyba.. może gracka zamiast szarobródka??
Może zamiast tylu traw daj cisa lub bukszpana kulkę.. by nie było łyso wiosną.
Wolne luki uzupełnij Carex Gold Fountains (zimozielony) hakonechloa czy sesleria.
Od południa daj lawendę ale w grupie.. nie tak naćpana tu i tam.
To takie przemyślenia na szybko..

Edit....
czytam o róży Werserland..cy ona nie będzie tu za duża??
Tu ma być ogród :) 11:22, 12 sty 2016

Do góry
Dominika11 napisał(a)
czy myslisz o tej "Madzenie ogrodnika" ???

dokładnie, Marzenka ma jej sporo i przy podjeździe i przy ściance, tylko tak teraz myślę, kto to na narzekał na tą bergenię czy ona, czy Luki - nie jestem pewna.

Ola Ty z opuchlakami nie miałaś problemu?
Ciebie turkucie wybrały Żartuję oczywiście.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:58, 12 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
O cholercia... ale lista a jakie to zdziwienie było jak ja pisałem, że mam ponad 100 odmian żurawek, a one jednak sporo mniejsze. Przy 150 odmianach w ponad 300 sztukach jestem w trakcie sporej redukcji bo to się nie da
Trawy muszę sobie dokładniej pooglądać bo sporo nie znam, na róże to już ochoty nie mam, na szczęście

Luki kupujemy, kupujemy, ogrody mamy z gumy a potem suprajz ze tego tyle nzwbieralismy. A ja ciagle jeszcze planuje sie zatrawkować. Róze juz tylko na wymianę. Teściowa bedzie szczesliwa
Typografia ogrodu 22:13, 11 sty 2016

Do góry
leon60 napisał(a)
Luki eM kładł pistoletem tynk maszynowy Knaufa
Farbę naturalnie należy zdrapać

edit// szkoda świnki ..

i ten tynk ma dość ziarnistą strukturę? i dalo się go pistoletem wyciskać?

swinkę mam narysowaną tez w postaci plakatu - mogę zawse wydrukowac
Typografia ogrodu 21:57, 11 sty 2016

Do góry
Luki eM kładł pistoletem tynk maszynowy Knaufa
Farbę naturalnie należy zdrapać

edit// szkoda świnki ..
Typografia ogrodu 21:56, 11 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
płytką można dość ładnie wyprowadzić niewielkie nierówności.
np gubiąc szczegóły w fudze
Typografia ogrodu 21:55, 11 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Tak chodzi mi o zdarcie farby i dobre zagruntowanie jeżeli jest gładź gipsowa bo ta może pod wpływem wilgoci z kleju pęcznieć i odpadać razem z płytkami.
Nad fugą nadal myślę bo to co robię ma wyglądać jak wymurowana ściana, klej jak dla mnie ma zbyt drobne uziarnienie i źle wygląda, fuga do klinkieru to zwiększony koszt i najbardziej celuje w zwykłą zaprawę, nakładać będę pistoletem i wygładzać pędzelkiem, fugę do klinkieru można by nakładać z pacy.

Alka tak na prawdę wszystko zależy gdzie cegła będzie położona bo przy tym materiale można łatwo oszukać oko. No i zależy na ile krzywa jest ściana bo płytką można dość ładnie wyprowadzić niewielkie nierówności.

ja nie mam gipsów a tynki. gipsować bedę w marcu przed malowaniem domu.jak bedziesz miała doświadczenie z zaprawą do taj znać jak poszło. a jakąś konkretną masz na mysli. faktycznie to byłoby najlepsze rozwiazanie i tanie a to lubię
jutro powinni wysłać mi cegłę, więc powoli musze zacząć skrobać. niestety zeskrobie też moją świnię na ścianię w kuchni...
Typografia ogrodu 21:41, 11 sty 2016

Do góry
Tak chodzi mi o zdarcie farby i dobre zagruntowanie jeżeli jest gładź gipsowa bo ta może pod wpływem wilgoci z kleju pęcznieć i odpadać razem z płytkami.
Nad fugą nadal myślę bo to co robię ma wyglądać jak wymurowana ściana, klej jak dla mnie ma zbyt drobne uziarnienie i źle wygląda, fuga do klinkieru to zwiększony koszt i najbardziej celuje w zwykłą zaprawę, nakładać będę pistoletem i wygładzać pędzelkiem, fugę do klinkieru można by nakładać z pacy.

Alka tak na prawdę wszystko zależy gdzie cegła będzie położona bo przy tym materiale można łatwo oszukać oko. No i zależy na ile krzywa jest ściana bo płytką można dość ładnie wyprowadzić niewielkie nierówności.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:28, 11 sty 2016

Do góry
O cholercia... ale lista a jakie to zdziwienie było jak ja pisałem, że mam ponad 100 odmian żurawek, a one jednak sporo mniejsze. Przy 150 odmianach w ponad 300 sztukach jestem w trakcie sporej redukcji bo to się nie da
Trawy muszę sobie dokładniej pooglądać bo sporo nie znam, na róże to już ochoty nie mam, na szczęście
Typografia ogrodu 20:20, 11 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Pokaże jutro bo będę kończył, ale pozostanie mi fugowanie na kolejny dzień, a to już mniej przyjemne, pamiętaj o dobrym przygotowaniu podłoża

czy poza zdrapaniem farby i zagruntowaniem masz jeszcze coś na mysli?
a fuge nakładasz pistoletem i wygładzasz pędzlem czy jak? podpowiesz jaką masz fugę?
Typografia ogrodu 20:10, 11 sty 2016

Do góry
Pokaże jutro bo będę kończył, ale pozostanie mi fugowanie na kolejny dzień, a to już mniej przyjemne, pamiętaj o dobrym przygotowaniu podłoża
Typografia ogrodu 17:21, 11 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Lubie takie podejście, jak się da nawet dużym nakładem pracy to próbować zrobić samemu, biurko bardzo mi się podoba Płytki klei się bardzo łatwo, będzie Ci raźniej bo ja właśnie w trakcie klejenia płytki ciętej z starej cegły rozbiórkowej tylko pozostanie w swoim naturalnym kolorze

to prawda....wbrew pozorom to żadna filozofia...wiem co mówię.,..doświadczyłam
Ogródek Iwony 16:36, 11 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Miałem 3 skrzynie 2,5x1,2 i były za duże dla mnie, w tym roku robię mniejsze, powierzchniowo około 2/3 tego co miałem. Chciałbym mieć warzywnik ze szklarnią, ale na to trzeba mieć spory teren, a każdy metr po rabaty cenny

Łuki, wydrukowałam sobie trochę materiałów z sieci dotyczących dobrego sąsiedztwa roślin i płodozmianu. Na razie zajmę się dobrym sąsiedztwem roślin. Postaram się moją warzywną listę chciejstw rozrysować w trzy skrzynki.
Wydrukowałam sobie też rady tutaj zostawione.
Znowu czytam, że za duże skrzynki
Mimo to zostawię te wymiary, chyba że na szerokość zmniejszę o 10 cm, jeśli to miałoby sens Powiedzmy, ze będą to wymiary zewnętrzne.
Nad ogórkami myślę o założeniu na początek folii:
O tak:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388107903/
Pokazywałam Zbyszkowi ten pomysł, stwierdził, ze rurki do prądu osłonowe by się nadały.

Typografia ogrodu 15:47, 11 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Lubie takie podejście, jak się da nawet dużym nakładem pracy to próbować zrobić samemu, biurko bardzo mi się podoba Płytki klei się bardzo łatwo, będzie Ci raźniej bo ja właśnie w trakcie klejenia płytki ciętej z starej cegły rozbiórkowej tylko pozostanie w swoim naturalnym kolorze

Dziekuje za biurko.
A co do plytek to na te latwosc licze wlasnie u mnie beda b oczywiscie biale.ale moje prawdziwe cegly przez ponad rok byly "ceglane" ale pozniej je pomalowalam i tak bardziej mi pasuja.
A moze jakas fotke dasz?
Typografia ogrodu 15:42, 11 sty 2016

Do góry
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:40, 11 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Z niskich hortensji są jeszcze odmiany Magical Candle i Magical Sweet Sumer widziałem w szkółce, ale wiadomo dopiero swój docelowy wygląd pokazują w gruncie.
Informacja o wzroście hortensji, którą usłyszałem w tej szkółce. Hortensje sadzone jesienią będę wiele większe od tych posadzonych wczesną wiosną, w sumie to logiczne bo lepiej się ukorzenią

Zaraz sobie wygoogluję Dzięki Łukasz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:38, 11 sty 2016

Do góry
Z niskich hortensji są jeszcze odmiany Magical Candle i Magical Sweet Sumer widziałem w szkółce, ale wiadomo dopiero swój docelowy wygląd pokazują w gruncie.
Informacja o wzroście hortensji, którą usłyszałem w tej szkółce. Hortensje sadzone jesienią będę wiele większe od tych posadzonych wczesną wiosną, w sumie to logiczne bo lepiej się ukorzenią
Moja bajka 13:16, 10 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Jak patrzę na kostkę granitową to słabo mi się robi ile ja się metrów nakładłem ostatnie dwa lata
Dużo się napracowaliście w tym roku, ale będziemy podziwiać w tym roku efekty

NapracowaŁAM, emuś tylko kostkę dowoził, a układałam sama całkiem dobrze się przy tym bawiąc .
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:59, 10 sty 2016

Do góry
Luki - świetne podsumowanie roku! Działo się a patrząc na plany to znów się będzie działo. Choinka u siostry super! że też dziewczyna się nie bała tak sobie siedizeć i wysięgać do wieszania ozdób! bądź co bądź nie jest to najbezpieczniejsze, ale efekt jest super!
Rozumiem, że jakaśspecjalna dostawa była tej choinki bo taka długa że hoho! Ile metrów miała?

Bardzo fajne dekoracje świąteczne!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 00:31, 10 sty 2016

Do góry
Luki napisał(a)
piesek go tak urządził

Aż się prosi o zdjęcie winowajcy
Na zdjęciu które robiłam ja wyszedł super.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies