Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

AlKa 21:14, 11 sty 2016

nawigatorka napisał(a)

czy poza zdrapaniem farby i zagruntowaniem masz jeszcze coś na mysli?
a fuge nakładasz pistoletem i wygładzasz pędzlem czy jak? podpowiesz jaką masz fugę?

A myslicie ze taka cegła to musi być na równej ścianie kładziona, bo u mnie ściany mega krzywe, a na cegłę choruje od dawna.
nawigatorka 21:20, 11 sty 2016

AlKa napisał(a)

A myslicie ze taka cegła to musi być na równej ścianie kładziona, bo u mnie ściany mega krzywe, a na cegłę choruje od dawna.
ale krzywe to znaczy zepoziomica na nich szaleje? dobrze rozumiem? jesli tak to chyba nie ma problemu - cegły trzyma clej więc nie odpadna. jedynie może trzebaby wybrac na tyle "zawikłany układ cegieł by nie rzucało się w oczy, że w jednym miejscu jest ich więcej a w innym mniej
kitek81 21:38, 11 sty 2016

fajny biurowy kącik i zrobiony samemu, to cieszy najbardziej! podziwiam za talent i wykonanie
stipę i jeżówki też mam ze swojego siewu werbena mi coś nie idzie, ale nasionka zebrałam, to będę próbować po raz 3
Luki 21:41, 11 sty 2016

Tak chodzi mi o zdarcie farby i dobre zagruntowanie jeżeli jest gładź gipsowa bo ta może pod wpływem wilgoci z kleju pęcznieć i odpadać razem z płytkami.
Nad fugą nadal myślę bo to co robię ma wyglądać jak wymurowana ściana, klej jak dla mnie ma zbyt drobne uziarnienie i źle wygląda, fuga do klinkieru to zwiększony koszt i najbardziej celuje w zwykłą zaprawę, nakładać będę pistoletem i wygładzać pędzelkiem, fugę do klinkieru można by nakładać z pacy.

Alka tak na prawdę wszystko zależy gdzie cegła będzie położona bo przy tym materiale można łatwo oszukać oko. No i zależy na ile krzywa jest ściana bo płytką można dość ładnie wyprowadzić niewielkie nierówności.
nawigatorka 21:52, 11 sty 2016

kitek81 napisał(a)
fajny biurowy kącik i zrobiony samemu, to cieszy najbardziej! podziwiam za talent i wykonanie
stipę i jeżówki też mam ze swojego siewu werbena mi coś nie idzie, ale nasionka zebrałam, to będę próbować po raz 3

dziekuję, choć nie spodziewałam się takliego entuzjastycznego przyjęcia.
ja werbeny siać się bałam, bo nie miałam wogóle z domowym siewem doświadczenia. ale poszło super. trzymam zatem kciuki i za Twoją
nawigatorka 21:55, 11 sty 2016

Luki napisał(a)
Tak chodzi mi o zdarcie farby i dobre zagruntowanie jeżeli jest gładź gipsowa bo ta może pod wpływem wilgoci z kleju pęcznieć i odpadać razem z płytkami.
Nad fugą nadal myślę bo to co robię ma wyglądać jak wymurowana ściana, klej jak dla mnie ma zbyt drobne uziarnienie i źle wygląda, fuga do klinkieru to zwiększony koszt i najbardziej celuje w zwykłą zaprawę, nakładać będę pistoletem i wygładzać pędzelkiem, fugę do klinkieru można by nakładać z pacy.

Alka tak na prawdę wszystko zależy gdzie cegła będzie położona bo przy tym materiale można łatwo oszukać oko. No i zależy na ile krzywa jest ściana bo płytką można dość ładnie wyprowadzić niewielkie nierówności.

ja nie mam gipsów a tynki. gipsować bedę w marcu przed malowaniem domu.jak bedziesz miała doświadczenie z zaprawą do taj znać jak poszło. a jakąś konkretną masz na mysli. faktycznie to byłoby najlepsze rozwiazanie i tanie a to lubię
jutro powinni wysłać mi cegłę, więc powoli musze zacząć skrobać. niestety zeskrobie też moją świnię na ścianię w kuchni...
nawigatorka 21:56, 11 sty 2016

Luki napisał(a)
płytką można dość ładnie wyprowadzić niewielkie nierówności.
np gubiąc szczegóły w fudze
leon60 21:57, 11 sty 2016

Luki eM kładł pistoletem tynk maszynowy Knaufa
Farbę naturalnie należy zdrapać

edit// szkoda świnki ..
nawigatorka 22:13, 11 sty 2016

leon60 napisał(a)
Luki eM kładł pistoletem tynk maszynowy Knaufa
Farbę naturalnie należy zdrapać

edit// szkoda świnki ..

i ten tynk ma dość ziarnistą strukturę? i dalo się go pistoletem wyciskać?

swinkę mam narysowaną tez w postaci plakatu - mogę zawse wydrukowac
AlKa 22:18, 11 sty 2016

nawigatorka napisał(a)
ale krzywe to znaczy zepoziomica na nich szaleje? dobrze rozumiem? jesli tak to chyba nie ma problemu - cegły trzyma clej więc nie odpadna. jedynie może trzebaby wybrac na tyle "zawikłany układ cegieł by nie rzucało się w oczy, że w jednym miejscu jest ich więcej a w innym mniej

Dokładnie "pozomnica szaleje" Fajnie to nazwałaś. I dlatego jak pomyśle że trzeba by zdzierać farbę i tynkiem wyrównywać to mi się odechciewa. Musze poszukać sprytnego fachmana co by te uskoki zgubił.