Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

JoannA 20:29, 10 sty 2016

Odpoczywaj Iwonko.
Pozdrówka
Iwk4 21:50, 10 sty 2016

Kopiuję od Joasi:
Joasiu, bardzo udaną uprawę warzyw miałaś. Ja w tym roku ten temat chciałabym poważnie potraktować.
1. Jaką mieszankę ziemi zastosowałaś?
2. Jakie warzywa sadziłaś?
3. Jakie odmiany polecasz, które ci się udały?
Podobają mi się warzywne kompozycje.
4. Które warzywa sadziłaś do jednej skrzynki?

JoannA napisał(a)

Iwonko,
Te dwie skrzyneczki z warzywami trudno nazwać uprawą. To raczej zabawa
Moje skrzynie napełniam nieprzerobionym kompostem tak do wysokości 2/3, następnie warstwa przekompostowanego obornika do 5 cm. Resztę wypełniam przrobionym kompostem wymieszanym z ziemią do warzyw (kupuję w workach).
Jesienią po zbiorze warzyw ziemię ze skrzyń wykorzystuję do sadzenia i roślin i kopczykowania róż. Staram się ją wybierać do samego dna, a wiosną napełniam od nowa.
W skrzyniach sadziłam buraczki ćwikłowe, selery, sałatę (mix), sałatę rzymską, rukolę, seler korzeniowy, pietruszkę naciową, cebulę dymkę, rzodkiewkę, cukinię, bazylię. W pierwszym roku wsadziłam parę pomidorów, wyrosły pięknie ale po dłuższych opadach złapały niestety zarazę. Sadziłam też czosnek i paprykę. I jeszcze sieję koper.
Do odmian nie przywiązuję specjalnej uwagi, wszystkie warzywa ładnie mi rosną.
Na pierwszym zdjęciu widać Iwonko jakie warzywa rosną w skrzyni. Rzodkiewkę, sałatę, koper i cebulę uprawiam na wczesny zbiór, później w te miejsca sadzę cukinię pomidory lub paprykę.

frezja 22:23, 10 sty 2016

Przydatne uwagi od Joanny;trzeba zapamiętać i zastosować u siebie
anabuko1 08:44, 11 sty 2016

Warzwka w skrzyniach wyglądają idealnie
Ja też na działce mam warzywnika trochę i również sieję, od wczesnych, potem inne warzywka,A potem jesienne sałaty, czy kopry i ponowne rzodkiewki :0
Tutaj w nowym ogrodzie też myślę ,ąle nie wiem,jeszcze gdzie aby zrobić,choć kilka rządeczków na pietruszkę, koperek,seler, szczypiorek,,,itp,aby były świeże według potrzeby.I jakieś zioła też muszę posadzić i tutaj
Do wiosny jest jeszcze trochę czasu, to coś się wymyśli
Iwk4 16:30, 11 sty 2016

Madzenka napisał(a)
Twoje skrzynie bedą olbrzymie! Z pewnością wystarczy I miejsca na sadzonki

Troche się przestraszyłam tego stwierdzenia
Wymiary skopiowałam od Oli Leona.
Marzenko, tez myślałam o sadzonkach. Gdzieś na sadzonki będę musiała znaleźć miejsce. Nie wiem, czy tutaj. Bo słońce.Sadzonki wolą półcień. Mam ciut takiego miejsca.
Iwk4 16:36, 11 sty 2016

Luki napisał(a)
Miałem 3 skrzynie 2,5x1,2 i były za duże dla mnie, w tym roku robię mniejsze, powierzchniowo około 2/3 tego co miałem. Chciałbym mieć warzywnik ze szklarnią, ale na to trzeba mieć spory teren, a każdy metr po rabaty cenny

Łuki, wydrukowałam sobie trochę materiałów z sieci dotyczących dobrego sąsiedztwa roślin i płodozmianu. Na razie zajmę się dobrym sąsiedztwem roślin. Postaram się moją warzywną listę chciejstw rozrysować w trzy skrzynki.
Wydrukowałam sobie też rady tutaj zostawione.
Znowu czytam, że za duże skrzynki
Mimo to zostawię te wymiary, chyba że na szerokość zmniejszę o 10 cm, jeśli to miałoby sens Powiedzmy, ze będą to wymiary zewnętrzne.
Nad ogórkami myślę o założeniu na początek folii:
O tak:
https://pl.pinterest.com/pin/529876712388107903/
Pokazywałam Zbyszkowi ten pomysł, stwierdził, ze rurki do prądu osłonowe by się nadały.

Iwk4 16:40, 11 sty 2016

bacowa napisał(a)
Pomidory do góry nogami uprawiała Karolina (popcorn).

Chyba z ciekawości sobie gdzieś takie dwa krzaczki powieszę
https://pl.pinterest.com/pin/565412928197630268/
Iwk4 16:58, 11 sty 2016

lindsay80 napisał(a)
Iwonka, podziwiam Cię za pracowitość i takie zaangażowane podejście do tematu, też dziś rano myślałam o rozrysowaniu tego swojego warzywnika, u mnie prawdopodobnie będzie Twoja wersja nr 1

Edytko, teraz najważniejsze będzie rozrysowanie warzyw na poszczególnych rabatach. Część warzyw kupie z nasion, część z rozsady. Nie chciałabym robić pochopie zakupów, bo mnie nie stać na wyrzucanie niepotrzebnie kasy. Stąd ten plan.
Iwk4 17:09, 11 sty 2016

Mala_Mi napisał(a)
Przy okazji poczytałam o warzywach... szkoda tylko, że jak zwykle posadzę potem wszytko na ostanią chwilę i byle jak.

Ale i tak mam swoje.. nawet z takiego byle jak Wiem tylko, że nie posadzę już żadnej kapusty, szkoda miejsca, a nie udaje się mi zupełnie.

Aniu, u ciebie dobra ziemia, wszystko rośnie pięknie, nawet, jak tylko zadołujesz na chwilkę

Kapusty raczej też nie będę sadziła. Za mało miejsca i doświadczenia brak I jeszcze te gąsienice, co łasić się na nią będą, br.
O... przypomniałam sobie, że w zeszłym roku miałam trochę sałaty i coś mi ją zjadło. To chyba ślimaki. Czy siatka położona na nią wystarczy?
Nie chcę się dzielić sałatą ze ślimakami
Iwk4 17:15, 11 sty 2016

Janinko, Aniu, Polinko, Olga, Agnieszko - macham kochane.

Polinko, ty chyba z tyłu byś mogła choć koperek zielony sobie posiać

Ewuniu, się ma! Orkiestrowałaś wczoraj?
Jak tam kotki podrzutki? Znaleźli się chętni?
Widziałam, ze o róże się pytałaś. Piękna jest
Ja będę szukać towarzystwa do Gardinii. Ale niech najpierw zakwitnie, bo nie wiem do końca, co będzie pasować

Sebek, pozdrówka. Ty już nie pochłaniaj tyle, głowa mała. A na uczelni elaboraty ostatnio piszesz