Ascot jak na razie to moja ulubienica, z powodu kształtu kwiatów i koloru po prostu idelanie pasujacego do monardy. Lubuę takie filiżanki
Bonica obcięta bo już przekwitała u mnie, dwa tygodnia sypania na trawnik wytrzymałam i podjęłam decyzję o zmianie lokalizacji za rok nie będzie zaśmiecać trawnika Ponadto za wielka rosnie i zdominowala magnolie. Jak ja lubie zmiany
dzisiaj musze sciac aspirin rose.
Mira obejrzałam w kilku watkach Comte i jestem lrzekonana, że warto. Ach ten zapach i kolor
Opisy historii róż pozwlają inaczej na nie spojrzeć.
Gertuda musi byc w moim ogrodzie trzeba jej oddać hołd !
Moje były w oplakanym stanie po czerwcowych upałach. Deszcze zniosly wyjątkowo dobrze.
Poczekajmy na drugie tłoczenie
Już mam ochotę busz wycinać ale akurat to miejsce jest ok
O ja też wczoraj odpoczywałam, dopiero dzisiaj macham
Byłam widziałam
Tnę co wiosnę nad 3 oczkiem, czyli nizutko - 15-20 cm. Tzn żeby nie było, że kazdą gałązkę tnę nad 3 oczkiem... Sprawdzam jaka mniej więcej wysokosc jest nad 3 oczkiem i nozycami zywopłotowymi jadę.... Toć to straszne chaszcze...
Alnwick w drugim sezonie ma 1 m i kwitnie nieprzerwanie. Widzę jednak, ze rosomanes sie nia nie zachwycają...
Ło matko w Brasil jesteś? Gratulacje za wczorajszą wygraną
Na kotki trzeba poczekać do sierpnia
Kasiu jak często powtarza kwitnienie?
Monia wczoraj sypnęłam nawozem przeciwko brązowieniu trawy... Wiem azot... Wiem... Ale już mam dośc patrzenia na ten brzydki trawnik... Podejrzewam larwy komarnic... Bo przy kancikach sporo znalazłam... Trzeba będzie zrobić wertykulację czyli rzeż niewiniątek...
Obecnie żwirowy półokrąg przed wejściem zagospodarowany jest roślinami. Posadziliśmy tam klon jesionolistny Flamingo, jałowiec Blue Carpet oraz lawendę. Lawenda przeszłą moje najśmielsze oczekiwania. Tuż po jej posadzeniu chciałam ją wyrwać, ponieważ wyglądała na rabacie jak niezbyt dorodne chwasty. Dziś sięga mi do bioder i ściąga pobliskie pszczoły.
Na prawo od podjazdu zaczyna się ogródek. Ścieżkę do domu wyznaczają jałowce Blue Carpet, wgłąb bukszpany, świerk serb, kępa lawendy, sosny górskie
Widoczek z rogu ogródka w stronę podjazdu
Z tarasu na prawo mamy widok na "studnię" ze stylizowaną pompą. Wszystko działa.
Po lewej stronie tarasu ciągnie się rabatka ze świerkiem srebrnym (świerk był kupowany w donicy, miał dwa główne pędy. Cały czas kuleje i nie może wyjść na prostą), bukszpanami, rododendronem. Z tyłu posadzone są dwie wysokie trawy. Jedna to miskant chiński Grosse Fontaine, drugiej nazwy trawy nie znam.
Widok od strony świerka w stronę studni (na tyłach widoczny migdałek)
Jeszcze bardziej na lewo jest nasz domek gospodarczy. Domek w stanie zamkniętym, obecnie trwają prace wewnątrz, a potem... przeprowadzka
Pod domkiem posadziłam katalogowe zestawienie jeżówek z rozchodnikami okazałymi. Nie pasowały mi nigdzie na rabatach a to moja ulubiona kompozycja.
Tutaj widok zza tyłów domu na warzywnik oraz plac zabaw z domkiem gospodarczym
Nieco dalej, z wiśniami na pierwszym planie
A na drewnianym domku na opał rośnie powojnik z grupy viticella, kwitnący do pierwszych przymrozków.
I tym sposobem obeszliśmy cały mój świat dookoła.
Dziękuję za spacer!
Ale zrobiłaś dla mnie "przeszpiegi" w temacie trawki. Dzięki . Popatrzyłam na zdjęcia i aż mi się twarz uśmiechnęła. Kupując tę trawkę właśnie taką chciałam, tzn. kupiłam ja świadomie, ale później zwątpiłam, że ona to ona. Taka mizerna i malutka, bardzo powoli ruszała na wiosnę. Pomyślałam więc, że to jakaś turzyca. Teraz dopiero trochę jakby oprzytomniała i zaczęła rosnąć. Cieszę się , że będzie duża. Pewnie kupię więcej w przyszłym sezonie i pójdzie kilka pod brzozy
Małgosiu ta jeżówka jest posadzona przy rozplenicy medium boy
Areator i wertykulator elektryczny w jednym urządzeniu (wymienne ) mamy swój. Aczkolwiek filcu było mało, ważne było nakłucie darni, dlatego wykorzystaliśmy nasz ciężki walec wypełniony piaskiem z zakładaną obręczą z kolcami.
Hej! Mam tę samą trawkę przy rododendronach Jest bardzo ładna i pięknie rozświetla cieniste zakątki ogrodu. Kupowałam ją tak jak napisała Danusia jako miskant variegatus. Taką samą ale potężną już ma Dominika. Zobacz jak ślicznie wygląda:
(4 zdjęcie) https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=2
Kupiłam jako Miskant Morning Light. Czy możecie potwierdzić bo nie wierzę etykietkom w tej szkółce? Sprzedawcy są bardzo kreatywni, jak czegoś nie wiedzą to kit wciskają
Danusia odpisała w moim wątku: "To jest na bank Miscanthus sinensis 'Variegatus" Mornig Light ma cieniutkie listeczki".
Dziękuję Danusiu
A ta moja trawka to może miskant Morning Light? Rozpoznajecie? W ogrodniczym tak było napisane, ale ja im nie wierzę, bo często sami nie wiedzą co sprzedają.
Chippendale
Dziś widać już kolorek na tym pączkułącznie będzie 5 kwiatków
na pierwszym planie z prawej, moja nowa rabata. Rosną tu 2 róże: Larissa i Chippendale, hortensja Limelight, 9 krzaczków lawendy, 3 tawuły Golden Carpet, Miskant nn, bodziszek jasnoróżowy, i krwawnik. Pewnie jakieś zmiany tu jeszcze będą.