Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kubusiowo 23:36, 23 paź 2012

Do góry
Cudne koronki, jestem pod wrażeniem, aż mi się płakać chce.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:33, 23 paź 2012

Do góry
irena_milek napisał(a)
U mnie też nie znalazłam!
a dziewczynom podpowiem, że na forum są artykuły Danusi niemal o wszystkim; podane są wszystkie informacje i wystarczy wyszukać konkretny temat i wątek i już jest łatwiej i wiadomo jak postępować; powiem, że sama korzystam z tego nieustannie, bo jak coś robię na cito, to błyskawicznie mam informację
teraz szukam o daliach
Danusiu pozdrawiam

Oto on

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/95-dalie-sekrety-uprawy

Też pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 23:31, 23 paź 2012

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Danusiu, jeśli trawa była wysiana 2 tygodnie temu i właśnie wschodzi, to czy na wiosnę można polać cały trawnik biohumusem dla poprawienia żyzności gleby?

Na wiosnę można, ale czy biohumus akurat na początek? Nie jestem pewna. Spróbuj, a jak na trawniku nie będzie poprawy to posyp nawozem z dużą zawartością azotu.
Kondziowy Ogród :) 23:17, 23 paź 2012

Do góry
Tam raczej nie ma murków po folią, a tylko płyty przyklejone do wywiniętej folii.

Moim zdaniem osiadła ziemia na brzegach i płyty maskujące obniżyły się. Dlatego woda ucieka. Czy strumień ma spadek czyli różnicę w poziomie wypływu z końcem strumienia? Moim zdaniem woda w nim tylko "jest" ale nie płynie, bo nie ma ani przegród ani spiętrzeń, powodujących "płynięcie wody" w strumieniu.

To po prostu podłużne jakby przedłużenie stawu, ze stojącą wodą. Czy tak? Czy ta woda płynie? Bo jeśli płynie to może na jakimś spiętrzeniu po prostu wycieka, bo folia opadła?

Należy odkleić płyty, na nowo umocować brzegi pod folią, sprawdzając po całej długości strumienia poziom brzegów folii. Pod folię podłożyć umocnienia i na nowo wyłożyć folię, Ale brzegów tak się nie wywija na wierzch a robi przegrodę kapilarną, kamienie maskujące nie klei się na wierzch, a układa w korycie lub muruje cały strumień lub wysypuje go kamieniami.. Chodzi o to, że folii nie powinno byc widać w ogóle.

Tutaj linki sposobów wykończenia brzegów strumienia

Czy sprawdzałeś czy nie ma dziur? Czy jak strumień nie chodzi to wody nie ubywa?
Metamorfozy ogrodowe 22:18, 23 paź 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Może życie już nigdy nie będzie takie samo - dzięki Tobie Madżenko Niesamowite zmiany u Ciebie zaszły! Chyba najszybsza metamorfoza całego ogrodu na forum

Sebciu dziękuj za takie słowa
Ale zycie zmienił Ci "Ogród nie tylko bukszpanowy" a najszybsze metamorfozy są w wykonaniu Gardenarium
Grembosiowo 18:50, 23 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie sądzę by się pomylili, bo kupowałam od właściciela szkółki i z nim przeprowadzałam rozmowę jakie by mi hortensje doradził. Zaproponował dwie: Anabelkę i Limkę i właśnie je kupiłam. Miały też etykiety z takimi właśnie nazwami. Nie chę się upierać, może gdzieś zaszła pomyłka, ale w zeszłym roku o tej porze była lekko różowa (niestety nie mam zdjęć). Teraz Anabelka wygląda tak:

Anabelka nie jest ani grama różowa. Same białe
Obrazki dla Annabelle

Tutaj

wpadłam na te stronkę i jestem prawie pewna że to hortensja pinky winky lub grandiflora . pierwsza ma mniejsze listki a druga takie ok 10 cm . tym sie różnią . grandiflora wybarwia sie bardziej na bordo i pinky winky na ciemny róż . dopasuj sobie która to . ale i tak jest piękna. lecę dalej oglądać , co tam zdziałaliście
Co z drzewami w przyszłości? 15:25, 23 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Otrzymałam wypowiedź na maila od pana Piotra odnośnie drzew :

W jednym z kolorowych czasopism przeczytałem, że przebywanie pod drzewami liściastymi bardzo nas uspokaja i koi nerwy. Naukowcy od biologji odkryli, że drzewa wydzielają fitoncydy, substancje bakteriobójcze, przeciw grzybicze i jonizujące powietrze.

Dane naukowców od biologii doświadczam osobiście na własnym ogródku działkowym, przysiadając pod drzewem liściastym . Po prostu odczuwam radość i ulgę życiową , wyswobodzenie się od nadmiaru stresu.

w pełni zgadzam się z tą wypowiedzią, może dlatego mój ulubiony zakątek wypada akurat pod tulipanowcem?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:05, 23 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Spieszę ze skrótem wieści z aktualnej Magnolii. gdzie jest wspomniana wcześniej sesja, jak zrobić ładnego chochoła ze słomy.

Danusiu gratuluję artykułu w Magnoli (i dla M też)

chochoły ze słomy podobają mi się szalenie, tylko skąd wziąść słomę? w zeszłym roku prosiliśmy kilku rolników o słomę i wszyscy nam powiedzieli, że nie mają żadnej nadwyżki słomy?

ciekawe czy przy sprzedaży jaj nie narzekają " na nadwyżki" i chętnie sprzedają
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 11:30, 23 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Marlenko, jestem zaskoczona bo mamy artykuł o iglakach, a tu ogród... ale dlaczego?

Czasem internet zaskakuje, ale to dobrze dzięki temu trafiamy w ciekawe miejsca
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 23:29, 22 paź 2012

Do góry
Pewnie linka wcale nie wkleiłaś a tylko napisałaś tytuł. Prześledż dokładnie tekst. jak wyżej, jest i link i tytuł.
Kordylina australijska - Cordyline australis 23:27, 22 paź 2012

Do góry
Obrywaj dolne suche liście, będzie powstawał "pieniek". Nie wkopuj niżej. Pokaż zdjęcie.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:22, 22 paź 2012

Do góry
Dobre i to
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:21, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mogłeś liście suche też wykorzystać, ale pochwalam wielki wysiłek w poprawę kompostowania.

U mnie tych liści jak na lekarstwo - dwie katalpy jeno
Klub Wrześniowych Małżeństw 23:19, 22 paź 2012

Do góry
Witam w klubie
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 23:16, 22 paź 2012

Do góry
Witaj Marlenko, jestem zaskoczona bo mamy artykuł o iglakach, a tu ogród... ale dlaczego?
Pszczelarnia 23:14, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Basiu, biel albo mocny róż. Jednak chyba. Boję się czerwieni w takiej masie na ścianie. Nie na mój raptowny charakter.

Na bladoróżowej ścianie biel albo mocny róż będzie dobry. A z czego będzie podpora dla róży?

Granatowy jak szałwia omszona albo mocna ciemna lawenda.

Danuś, mówimy o róży, nie powojniku
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 23:09, 22 paź 2012

Do góry
Nie trzeba, ja nie opatulam.
Kubusiowo 23:08, 22 paź 2012

Do góry
Podsumowując, dzień drugi był dużo lepszy od pierwszego ?
Kubusiowo 23:06, 22 paź 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

....Obieracze się znaleźli

Cudne chłopaki, udają że nic nie nabroili Jakie grzeczne Jakby nigdy nic
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:04, 22 paź 2012

Do góry
Mogłeś liście suche też wykorzystać, ale pochwalam wielki wysiłek w poprawę kompostowania.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies