Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

Konstancja30 22:21, 22 paź 2012

Ewo ... raptowny charakter ??? ... no toż Ty kochanie lady ... dama w każdym calu ... nawet z piłą ... szeregowcy nad strumieniem dzielnie tyły osłaniają ... szkółka trzyma się prosto a ogród we mgle uroczy ... na Dymarki wzywam ... z reguły koniec sierpnia ... a to tytułem wstępu ...

Madzenka 22:46, 22 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Basiu, biel albo mocny róż. Jednak chyba. Boję się czerwieni w takiej masie na ścianie. Nie na mój raptowny charakter.

Oj tak oj tak jak w stone house różową i dwa stożki
A ciski i kanciki super!!!! Wdzę że aptetyt na zmiany rośnie
Pszczelarnia 22:51, 22 paź 2012

A teraz prośba o wyrażenie opinii:
czy nie razi Was strona prawa na zdjęciu? Stykają się rabata letnia (jakaś taka szara) z jesienną? Ani kształt nie jest fajny ani w masie te 2 rabaty. Zlikwidować letnią a poszerzyć jesienną? Letnią przenieść na stronę lewą? Jest kłopot, bo nie jest to klasyczny prostokątny ani półokrągły kształt rabaty bylinowej. W zeszłym roku nad nią pracowałam i znowu jest nie tak. Wiem, że część kwiatów pójdzie w ogrodowy niebyt.
Tam jest pergola, która wyznacza poruszanie się po ogrodzie. Na zdrowy rozsądek należałoby inaczej poprowadzić linię tej rabaty, na pewno ją skrócić.
Jakie macie skojarzenia pomocne w tym temacie?

Madzenka 22:55, 22 paź 2012

Ewa a która jest letnia a która jesienna?
Mi tylko pięter brakuje w rabatach
Gabriela 22:59, 22 paź 2012

Ja bym zrobiła podobnie po prawej i po lewej, bez podziału na letnią i jesienną, wtedy do końca będzie po obu stronach coś efektownego. Niekoniecznie jako zwierciadlane odbicie, ale te same rośliny jednak.
Gardenarium 23:02, 22 paź 2012

Gabriela napisał(a)

Basiu, biel albo mocny róż. Jednak chyba. Boję się czerwieni w takiej masie na ścianie. Nie na mój raptowny charakter.

Na bladoróżowej ścianie biel albo mocny róż będzie dobry. A z czego będzie podpora dla róży?

Granatowy jak szałwia omszona albo mocna ciemna lawenda.

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 23:11, 22 paź 2012

Po lewej stronie mamy u góry astry - jesienna, na dole lawenda (floksy, pysznogłówki, kocimiętka, szałwie, ruta, irysy) letnia, na dodatek zagłębiona w dole, bo taki był i nie dało się więcej ziemi już nasypać (nie było skąd wziąć).
Pszczelarnia 23:14, 22 paź 2012

Gardenarium napisał(a)

Na bladoróżowej ścianie biel albo mocny róż będzie dobry. A z czego będzie podpora dla róży?

Granatowy jak szałwia omszona albo mocna ciemna lawenda.

Danuś, mówimy o róży, nie powojniku
Mala_Mi 23:23, 22 paź 2012

Ewuś .. ja nie pomogę, ale chętnie posłucham dobrych rad... wiosną mój wsiowy idzie do przeróbki..... pierwsze wykopki zaczęte Więc będę u Ciebie podglądać... bylinowych rabatek jest tu bardzo mało.. i w tej materii to my się za bardzo nie podszkolimy na Forum...
monteverde 23:31, 22 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)

I jeszcze moją szkółkę cisów pokażę (do wykarmienia i uformownia).

I magnolię stellatę dosłownie w tarasie.

Ładne zdjęcia Pszczółko, pierwsze najładniejsze a rabaty za mało wy stopniowane i takie nieskończone, po prawej to żółte wysokie bardziej pod te drzwi bym dała i stopniowałabym roślinami aż do tej kulki na dole a lewa też braki szczególnie za brzózką jakoś pusto aż do drzewa pozdrawiam