Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:05, 23 paź 2012

Do góry
kasik778 napisał(a)

Spieszę ze skrótem wieści z aktualnej Magnolii. gdzie jest wspomniana wcześniej sesja, jak zrobić ładnego chochoła ze słomy.

Danusiu gratuluję artykułu w Magnoli (i dla M też)

chochoły ze słomy podobają mi się szalenie, tylko skąd wziąść słomę? w zeszłym roku prosiliśmy kilku rolników o słomę i wszyscy nam powiedzieli, że nie mają żadnej nadwyżki słomy?

ciekawe czy przy sprzedaży jaj nie narzekają " na nadwyżki" i chętnie sprzedają
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 11:30, 23 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Witaj Marlenko, jestem zaskoczona bo mamy artykuł o iglakach, a tu ogród... ale dlaczego?

Czasem internet zaskakuje, ale to dobrze dzięki temu trafiamy w ciekawe miejsca
Drobne zmiany: Zagnieżdżone cytaty i linkowanie swoich wątków w podpisie 23:29, 22 paź 2012

Do góry
Pewnie linka wcale nie wkleiłaś a tylko napisałaś tytuł. Prześledż dokładnie tekst. jak wyżej, jest i link i tytuł.
Kordylina australijska - Cordyline australis 23:27, 22 paź 2012

Do góry
Obrywaj dolne suche liście, będzie powstawał "pieniek". Nie wkopuj niżej. Pokaż zdjęcie.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:22, 22 paź 2012

Do góry
Dobre i to
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:21, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mogłeś liście suche też wykorzystać, ale pochwalam wielki wysiłek w poprawę kompostowania.

U mnie tych liści jak na lekarstwo - dwie katalpy jeno
Klub Wrześniowych Małżeństw 23:19, 22 paź 2012

Do góry
Witam w klubie
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 23:16, 22 paź 2012

Do góry
Witaj Marlenko, jestem zaskoczona bo mamy artykuł o iglakach, a tu ogród... ale dlaczego?
Pszczelarnia 23:14, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Basiu, biel albo mocny róż. Jednak chyba. Boję się czerwieni w takiej masie na ścianie. Nie na mój raptowny charakter.

Na bladoróżowej ścianie biel albo mocny róż będzie dobry. A z czego będzie podpora dla róży?

Granatowy jak szałwia omszona albo mocna ciemna lawenda.

Danuś, mówimy o róży, nie powojniku
Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba 23:09, 22 paź 2012

Do góry
Nie trzeba, ja nie opatulam.
Kubusiowo 23:08, 22 paź 2012

Do góry
Podsumowując, dzień drugi był dużo lepszy od pierwszego ?
Kubusiowo 23:06, 22 paź 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

....Obieracze się znaleźli

Cudne chłopaki, udają że nic nie nabroili Jakie grzeczne Jakby nigdy nic
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 23:04, 22 paź 2012

Do góry
Mogłeś liście suche też wykorzystać, ale pochwalam wielki wysiłek w poprawę kompostowania.
Pszczelarnia 23:02, 22 paź 2012

Do góry
Gabriela napisał(a)

Basiu, biel albo mocny róż. Jednak chyba. Boję się czerwieni w takiej masie na ścianie. Nie na mój raptowny charakter.

Na bladoróżowej ścianie biel albo mocny róż będzie dobry. A z czego będzie podpora dla róży?

Granatowy jak szałwia omszona albo mocna ciemna lawenda.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 22:59, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawę jeśli masz możliwość należy przesuszyć przed kompostowaniem, albo przesypywać chwastami, suchym torfem (worek gdzieś z boku niech stoi). Sama trawa to źle. Teraz zgromadź inny materiał i wszystko przerzuć, żeby przemieszać. Napowietrzyć.

Wywaliłem wszystko z kompostownika -nie było przyjemnie
Poleżało dwa dni na zewnątrz, wrzuciłem z powrotem, przesypując warstwami ziemi.
Mega reakcji nie zauważyłem, ale przynajmniej przestało śmierdzieć

Danusiu, dziękuję za podpowiedź
Co z drzewami w przyszłości? 22:58, 22 paź 2012

Do góry
Tulipanowca przycinałam radykalnie, bo wyłamała go burza i wyglądał okropnie.

Liściaste tniemy zanim puszczą soki, czyli wczesną wiosną. Mają przewodniki i to widać jest.
Co z drzewami w przyszłości? 22:30, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Popieram sadzenie drzew liściastych. Mój tulipanowiec jest już wielki, ale pewnie gałęzie leżałyby na dachu, gdyby nie ostre przycinanie. W książkach napisane, że tulipanowca się nie tnie... e tam, ja tnę, świerki serbskie, tuje, nawet sosny na ulicy (skracam im przewodniki). Cięcie jest sposobem na prowadzenie drzew w sposób estetyczny, w pewien sposób przedłuża im życie.

Niektóre zostawiam, bo mają miejsce, albo wąski pokrój. W ciasno nasadzonym ogrodzie trudno jest utrzymać tyle drzew. Mam 5 miłorzębów, tulipanowca, 5 buków, 2 śliwy wiśniowe, 1 graba, 2 klony palmowe, stewarcję. No i mnóstwo świerków serbskich, które ograniczam i bokiem i górą. Dzięki temu mogą istnieć dłużej.

To piękny wątek, pokaże że prawdą jest powiedzenie : "ogród to piękna rzecz, ale i wieczna praca", nie da się mieć ogrodu bez drzew..liście są piękne a ich grabienie...no cóż.. mnie nie przeszkadza.

Zapraszam Was do dyskusji.

czyli jeśli nie chciałabym by rosły ogromne drzewa iglaste to wystarczy im te czubki ( przewodniki) skrócić? a kiedy to robić?.
Co z drzewami w przyszłości? 22:27, 22 paź 2012

Do góry
Otrzymałam wypowiedź na maila od pana Piotra odnośnie drzew :

W jednym z kolorowych czasopism przeczytałem, że przebywanie pod drzewami liściastymi bardzo nas uspokaja i koi nerwy. Naukowcy od biologji odkryli, że drzewa wydzielają fitoncydy, substancje bakteriobójcze, przeciw grzybicze i jonizujące powietrze.

Dane naukowców od biologii doświadczam osobiście na własnym ogródku działkowym, przysiadając pod drzewem liściastym . Po prostu odczuwam radość i ulgę życiową , wyswobodzenie się od nadmiaru stresu.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:52, 22 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Anula koniecznie osłaniaj horti. Ja w ubiegłym roku osłoniłam i chyba mi wymarzły w maju??? Bo naprawdę dobrze je zabepieczyłam. W Tym roku będzie akcja HORTENSJA. Najpierw torf, potem kora a potem agrowłóknina i gałązki świerka

Szczegóły proszę...

Szczegóły są tutaj, ale i tak zmarznie Nie ma siły żeby kwitła, wypuści liście tylko.

Okrywanie na zimę, dziewczyny szukajcie trochę po artykułach po to je pisałam tyle. Hasło w wyszukiwarkę i enter, albo po tagach)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Danusiu kochana u nas ciut cieplej niż w stolicy, moja była za słabo okryta, myśłałam że wymarzła a zakwiatła dwoma pięknymi wielkimi kwiatami mimo traumatycznych przejść z wykopaniem i leżeniem 3 tygodnie odłogiem
w tym roku będę dalej testować sposoby okrywania torfem, korą, agrowłókniną i workami jutowymi
jesli się nie myle to opisane są ogrodowe, ja w ubiegłym roku moje 3 hortensje nie okrywałam, zrobiłam im jedynie wyższą kołderkę z kory, żadnej nic się nie stało...
Kiedyś będzie tu pięknie ... 21:47, 22 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Anula koniecznie osłaniaj horti. Ja w ubiegłym roku osłoniłam i chyba mi wymarzły w maju??? Bo naprawdę dobrze je zabepieczyłam. W Tym roku będzie akcja HORTENSJA. Najpierw torf, potem kora a potem agrowłóknina i gałązki świerka

Szczegóły proszę...

Szczegóły są tutaj, ale i tak zmarznie Nie ma siły żeby kwitła, wypuści liście tylko.

Okrywanie na zimę, dziewczyny szukajcie trochę po artykułach po to je pisałam tyle. Hasło w wyszukiwarkę i enter, albo po tagach)

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/199-hortensje-sadzenie-i-pielegnacja

Danusiu kochana u nas ciut cieplej niż w stolicy, moja była za słabo okryta, myśłałam że wymarzła a zakwiatła dwoma pięknymi wielkimi kwiatami mimo traumatycznych przejść z wykopaniem i leżeniem 3 tygodnie odłogiem
w tym roku będę dalej testować sposoby okrywania torfem, korą, agrowłókniną i workami jutowymi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies