Danusiu gratuluję artykułu w Magnoli (i dla M też)
chochoły ze słomy podobają mi się szalenie, tylko skąd wziąść słomę? w zeszłym roku prosiliśmy kilku rolników o słomę i wszyscy nam powiedzieli, że nie mają żadnej nadwyżki słomy?
Irga pozioma jest najgorsza, bo za wielka rośnie, ładnie się przebarwia ale nie jest zimozielona.
Polecam Major - niska, Mooncreeper - średnia i Ursynów.
Daniusiu dziękuję za odpowiedź miałam kiedyś irgę, ale to była bardzo niska odmiana, może z 10 cm wysokości, właśnie w jedną z takich zim bardzo ją wymroziło
mam pytanie odnośnie irgi, doczytałam, że masz irgę Ursynów, jak ci zimuje? często spotykam się z opinią, że irgi przemarzają w ostre zimy, ja mam do obsadzenia dużą powierzchnię i wciąż się waham czy postawić na irgę?
Bardzo często stosuję różne irgi zimozielone, Ursynów także. To wszystko zależy od zimy, ale jak nawet przemarzną to odbijają, chyba że łodygi zmrozi na amen - no to już koniec, trzeba wymieniać.
Półkole będzie dobre, Dałabym tam śliwę wiśniową na pniu, a pod nią kilka hortensji jednej odmiany, albo Limelight, albo Vanille Fraise. Na dole coś niskiego, żurawki, trawki, na lewo za świerkami może ekranik z cisa przy płocie jako tło i kilka dereni Ivory Halo, Takie modne ostatnio u nas, a pod nimi berberysy Stardust. ? albo Admiration?.
Nie wiem czy Szefowej o takie rozmieszczenie chodziło ale strzelam
Witam Cię serdecznie Danusiu w moim wątku Dziękuję za pierwsze oficjalne odwiedzinki Nawet nie wiesz, jak mi miło Cieszę się, że piszesz m.innymi o moim ogrodzie, że jest piękny
A ja dziękuję Tobie za stworzenie Ogrodowiska Poznałam tu tyle fantastycznych osób, nawiązałam ciekawe znajomości, które mam nadzieję, będą takimi na lata Mam z kim dzielić się swoją pasją. To wszystko powoduje, że czuję się bardzo szczęśliwa
Danusiu, a czy od takich roślin okrywowych bukszpan nie "łysieje" od spodu? Spotkałam się z takimi przypadkami, że jak rosły dwie rośliny obok siebie i w jednej z nich zrobiła się dziura w miejscu gdzie przylegała ta druga roślinka.
Tojeść jest niska i bukszpan nie łysieje ale jeśli chodzi o wyższa roślinki okrywowe, należy je w pobliżu bukszpanu przycinać, wtedy powstanie szpara czyli dystans.