Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

Domi 21:49, 21 paź 2012

kasik778 napisał(a)
zdjęcia cudowne jak zawsze

mam pytanie odnośnie irgi, doczytałam, że masz irgę Ursynów, jak ci zimuje? często spotykam się z opinią, że irgi przemarzają w ostre zimy, ja mam do obsadzenia dużą powierzchnię i wciąż się waham czy postawić na irgę?

Dobrze zimuje. Nawet jak ją mróz złapie, to ładnie odbija.
Domi 21:52, 21 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)
Wow ale jesień , wow ale zdjęcia
Najbardziej oczywista oczywistość urzekły mnie klony.

No te palmowe są teraz bardzo jaskrawe i przez to widoczne. Pensylwański zżółkł, a 'Odessanum' zbrązowiał
Domi 21:55, 21 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)
Dominiko Twoje azalie już takie czerwone????

Tak, ale nie wszystkie, tylko jedna odmiana.
Domi 21:58, 21 paź 2012

Dziękuję za gratulacje. Faktycznie poucinali fotki, ale i tak cieszę się z mojej pierwszej ogrodniczej publikacji, rocznej prenumeraty i bardzo ładnego komentarza Redakcji.
Madzenka 21:59, 21 paź 2012

Piękne te Twoje kolory
Enya73 22:02, 21 paź 2012

A ja się cieszę podwójnie, że pokazują, jakie piękne ogrody są na Górnym Śląsku
Domi 22:03, 21 paź 2012

kasik778 napisał(a)

mam pytanie odnośnie irgi, doczytałam, że masz irgę Ursynów, jak ci zimuje? często spotykam się z opinią, że irgi przemarzają w ostre zimy, ja mam do obsadzenia dużą powierzchnię i wciąż się waham czy postawić na irgę?

Bardzo często stosuję różne irgi zimozielone, Ursynów także. To wszystko zależy od zimy, ale jak nawet przemarzną to odbijają, chyba że łodygi zmrozi na amen - no to już koniec, trzeba wymieniać.

Najgorzej jest w bezśnieżne zimy.

Daniusiu dziękuję za odpowiedź miałam kiedyś irgę, ale to była bardzo niska odmiana, może z 10 cm wysokości, właśnie w jedną z takich zim bardzo ją wymroziło

teraz potrzebuję irgi nieco wyższej

irga mi w zasadzie najbardziej pasuje

Hmmm...ta irga jest wyższa, ale niezbyt wysoka. Moja irga 'Ursynów' miała za zadanie zasłonić klimatyzator. Najpierw rosła przy ziemi. Jak zaczęłam ją ciąć z każdej strony, poszła w górę, ale i tak nie zasłoniła tego, co miała zasłonić. Może powinnam ją jakoś specjalnie prowadzić??? Miałam nadzieję, że sama z siebie po cięciu pójdzie ostro w górę.
Domi 22:08, 21 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)
Piękne te Twoje kolory

Porobiłam zdjęcia wszystkim kolorowym obiektom w moim ogrodzie i doszłam do wniosku, że nie ma ich zbyt wiele: klony, trawy, irgi, berberysy, jedna magnolia, jeden wiąz, jenda wiśnia, jakieś tam hortensje, azalie, no i ziemowity.I koniec na tym. Trochę mało tego koloru.
aga_k 22:16, 21 paź 2012

Ogród jest fantastyczny... weszłam Tu przypadkiem i powiem szczerze, że przeglądnęłam w większości relację fotograficzną i jestem pod wielkim wrażeniem
Pozdrawiam
kasik778 22:18, 21 paź 2012

Dominiko a do jakiej wysokości ci dorasta?