Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Ogród Sylwii od początku cz.II 15:03, 18 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Rozplenica i odętka - notuję. Merci.

Ewuś tutaj świeże moje zdjęcia :

ta moja rozplenica jakaś wyrośnięta nazbyt albo taka odmiana ... w niższej odętka będzie się ładniej prezentować ... tak mi się wydaje
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:27, 18 lip 2014

Do góry
Rozplenica i odętka - notuję. Merci.
Ogród Sylwii od początku cz.II 13:18, 18 lip 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Syla, czy odętka nie kładzie Ci się na boki?

Ewuś ... u mnie nie ma szans na leżenie odętki z jednej strony kosodrzewina której teraz nie widać bo ją rozplenica zagłuszyła a z drugiej ta zagłuszająca rozplenica .... a odętka na baczność pomiędzy
Ogród Eli 10:25, 17 lip 2014

Do góry
Katkak napisał(a)
Eluś, ale się omachałaś Bidulko . No ale kawał dobrej roboty odwaliłaś . Zdjęcia cudne . Strasznie podobają mi się te limki na żwirowej rabacie, taki pozorny nieład (w sensie, że nie od linijki), a wszystko super przepięknie wygląda. Moim zdaniem rozplenica fajnie będzie wyglądać. Tylko są różne odmiany, wyższe i niższe (to błysnęłam ), także zastanów się jakie chcesz (chyba wyższe, nie?) i zwracaj uwagę przy kupowaniu, żeby dobre wybrać . Mnie też podoba się proso różgowate, wygoogluj sobie . Buziaki tytanie pracy . Mała, ale byk .

najcięższa robota odwalona choć przy planowaniu też się pocę mi się wszystko podoba i dlatego nie mogę się zdecydować
Ogród Eli 09:14, 17 lip 2014

Do góry
Eluś, ale się omachałaś Bidulko . No ale kawał dobrej roboty odwaliłaś . Zdjęcia cudne . Strasznie podobają mi się te limki na żwirowej rabacie, taki pozorny nieład (w sensie, że nie od linijki), a wszystko super przepięknie wygląda. Moim zdaniem rozplenica fajnie będzie wyglądać. Tylko są różne odmiany, wyższe i niższe (to błysnęłam ), także zastanów się jakie chcesz (chyba wyższe, nie?) i zwracaj uwagę przy kupowaniu, żeby dobre wybrać . Mnie też podoba się proso różgowate, wygoogluj sobie . Buziaki tytanie pracy . Mała, ale byk .
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 23:13, 15 lip 2014

Do góry
Milka napisał(a)
Normalnie busz!!! lubię go w twoim ogrodzie
fajnie, ze urlop i tak leniwie i niespiesznie działasz, to czysta rozkosz...niebawem i ja tak planuję, bo ten pośpiech wykańcza..
Znowu zmieniam, bo jednak przypala żurawki i wnerwia mnie to...powoli je przesadzam, myślę co w zamian, mniej więcej wiem, chyba juki, trawy i posieję coś tam...jeden problem, tam tyle tulipanów, więc pewnie połowę zniszczę i na jesień znowu sadzenie...rozplenica Rubrum w Kwiatonie była pod dostatkiem, wybieram się znowu do nich po trawy może w czwartek
cmokam

Ireno czas odpocząć latem a rewolucję przeprowadzić jesienią. Latem zwalniamy, relaksuje y sie i ładuje y akumulatorki na jesień

Rubrum już mam, Madzia mi kupiła.
Kosolkowa Pasja 21:17, 15 lip 2014

Do góry
Monic napisał(a)

Witaj
Przychodze z rewizytą i pomocą zarazem
1. Szałwia rozrasta się dość szybko, lekko rozkłada się na boki tworząc ładne kępy. Polecam najbardziej fioletową i białą.
2. Bukszpan możesz śmiało przycinać
3. Trawy będą dobre - rozplenica jako nieco większe kępy tuż przed hortensjami i krzewuszkami, a z samego przodu mogą być Emerald Gold lub np. turzyca włosiasta, no i jeśli tam trochę cienia, to żurawki też mogą być.

Trawy miałyby być pomiedzy hortensjami a krewszkami. Czy rozplenica z tymi piuropuszami zgra sie z vanilkami? Nie jestem przkonana na 100% do taw. Trzmielina z przodu - do przemyślenia. Jenak pomiędzy krzewami będa duże puste place (no przynajmniej przez 2-3 lata).. Co jeszcze można tam wymyślec?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 14:51, 15 lip 2014

Do góry
Normalnie busz!!! lubię go w twoim ogrodzie
fajnie, ze urlop i tak leniwie i niespiesznie działasz, to czysta rozkosz...niebawem i ja tak planuję, bo ten pośpiech wykańcza..
Znowu zmieniam, bo jednak przypala żurawki i wnerwia mnie to...powoli je przesadzam, myślę co w zamian, mniej więcej wiem, chyba juki, trawy i posieję coś tam...jeden problem, tam tyle tulipanów, więc pewnie połowę zniszczę i na jesień znowu sadzenie...rozplenica Rubrum w Kwiatonie była pod dostatkiem, wybieram się znowu do nich po trawy może w czwartek
cmokam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:19, 15 lip 2014

Do góry
Monic napisał(a)
Irenko, ależ Twój ogród wypiękniał - jest cudnie!
Chciałam się pochwalić, ze Twój liliowiec pięknie u mnie kwitnie :*

Byłam i widziałam, ależ zmiany!
dzięki za pochwały, dla ogrodnika to miód na uszy
a u mnie kolejne trawki, nawet zaczyna kwitnąć....rozplenica Rubrum
będę testować w tym roku, czy przezimuje

a mam kolejne miejsce i tam chyba wsadzę rozplenice Hameln i Red Baron,,myślę..
pozdrawiam i się cieszę, ze ci kwitnie, jest wyjątkowy w kolorze
Kubusiowo II 13:22, 15 lip 2014

Do góry
ASUULEK napisał(a)
Gosiu dziękuję za szybką odpowiedź. A na tej skarpie (na planie) takie kółka to jakieś drzewa będą? Ale będzie pięknie, już nie mogę się doczekać efektu końcowego. A czym będziesz wysypywać korą czy kamieniem?
Nie zjedzzie to wszystko? Jak przyjdzie duży deszcz to może wszytko zmyć, nie boisz się?
Goziu jeszcze mam jedno pytanie o rabatę (przedłużenie tej z kręgami od szamba) gdzie rosną takie duże hosty , Co tam masz posadzone. Jest to spora powierzchnia i łatwo namieszać gatyunków bo sie dużo zmnieści, a u Ciebie taka harmonia. Zdolniacha jesteś , a teraz jeszcze ta pomoc Bogdzie, Naprawde Szcun!!! Ściskam mocno!

Asiu beda cisy. Nie bede wysypywac kora a tym bardziej kamieniami. Rosliny zakryja ziemi.
Na rabacie z hostami sa hortensje cisy tawuly berberysy rozplenica
Kosolkowa Pasja 11:24, 15 lip 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Dzień dobry Przez noc przyszły mi do głowy takie pytania:
1. Jak szybko rozrasta się szałwia?
2. Czy mogę teraz przyciąć bukszpan, czy lepiej na wiosnę?
3. Czy pomiędzy moimi tawułami van heutte, krzewuszkami rumba i hortensjami vanille fraise i polar bear mam coś powsadzac? Jeżeli tak to co? Trawy?

Witaj
Przychodze z rewizytą i pomocą zarazem
1. Szałwia rozrasta się dość szybko, lekko rozkłada się na boki tworząc ładne kępy. Polecam najbardziej fioletową i białą.
2. Bukszpan możesz śmiało przycinać
3. Trawy będą dobre - rozplenica jako nieco większe kępy tuż przed hortensjami i krzewuszkami, a z samego przodu mogą być Emerald Gold lub np. turzyca włosiasta, no i jeśli tam trochę cienia, to żurawki też mogą być.
Mój nowy stary ogród 22:21, 14 lip 2014

Do góry
marta_d napisał(a)

piękne zestawienie te trawki w surfiniach to konwalnik ?

Martuś to jest rozplenica vertigo, jednoroczna. Konwalnika bardzo kcem, ale skubaniec drogi jest i mały.
Trawki ja też uwielbiam i taką sobie niby preriową zrobiłam a co
buziaki
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:49, 14 lip 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
sorki, że tyle razy coś piszę, ale musisz pomyśleć jakie miskanty, bo rosną i wyższe i niższe, ale generalnie do niskich nie należą i zlokalizowałabym je w pobliżu hortensji, natomiast przy kulkach bukszpanowych lepszy byłyby niższe trawy, hakonechloa czy carex, a może i liściaste funkie do cienia

wlasnie tez sie zastanawialam z tyłu za klonem globossum miedzy stozkami nad miskantem morrilng light lub rozplenica a z przodu nad turzyca testacea partfire?
Ogród śródziemnomorski w fazie projektowania 15:48, 14 lip 2014

Do góry
Hortensja napisał(a)
Skoro ma byc w stylu srodziemnomorskim chciałam pzedogrodek wysypac zwirem i posadzic trawy ozdobne ale to chyba uszczupliłoby jeszcze bardziej i tak skromną ilość zieleni w moim ogrodzie.

Co do przedogródka wiem juz ze musze wyrównac wysokość tuj i nadac im nieco owalny kształt.

.

Co Wy na to?

W tych rabatach przed tujami zrezygnowałabym w ogóle z trawnika, na trawnik i rabaty nie ma tu już miejsca. Żwirowa rabata to bardzo dobry pomysł. A w niej widzę lawendy, juki, może trzmielina na pniu, perowskia, budleja, może porozrzucane kule bukszpanowe, a w środku duuże donice z jednorocznymi. Wśród żwirku jakiś głaz, może zwiewna trawka, o rozplenica !. Albo miskant gracimilis. Coś mniej więcej tak jak ma Alina z boku domu, a planowała zrobić przed ogródkiem (co z tego wyszło nie wiem...)
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4142-nowy-przedogrodek-to-nie-takie-proste

A zawijaski z bukszpanu i żurawki to chyba nie mają zbyt wiele wspólnego z ogródkiem śródziemnomorskim ?
Ogród z tatarakiem w tle 22:35, 12 lip 2014

Do góry
Aneta1309 napisał(a)
Witam, wpadam z rewizytą ogród coraz piękniejszy z tego co pamiętam masz trochę terenu doobsadzenia.
Rozchodniki i rozplenica bardzo mi się to połączenie podoba rozchodniki i rozplenicę rozmnażam myślę że na przyszły sezon będzie w sam raz.

Anetko dzięki za wizytacje Ogród to studnia bez dna niestety, gdyby tak wygrać w totka to wyglądałby jak u Danusi
Tak, do obsadzenia jest naprawde dużo, ale i tak cieszę sie z tego, co już mam.

Jak rozmnażasz rozplenicę?
Ogród z tatarakiem w tle 22:22, 12 lip 2014

Do góry
Witam, wpadam z rewizytą ogród coraz piękniejszy z tego co pamiętam masz trochę terenu doobsadzenia.
Rozchodniki i rozplenica bardzo mi się to połączenie podoba rozchodniki i rozplenicę rozmnażam myślę że na przyszły sezon będzie w sam raz.
Ogród z tatarakiem w tle 20:29, 12 lip 2014

Do góry
Rozchodniki okazałe i pomiędzy nimi rozplenica. Czekam na efekt końcowy

Zakwitła juka po raz pierwszy w moim ogrodzie

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:13, 09 lip 2014

Do góry
gierczusia napisał(a)
Odętki w rozplenicy prześliczne .. Mogę zgapić ??

A ta trawka przy lawendzie to co za cudo ??

Przyszłam na świerka , a tu permanentnie moja szczena zaś na podłodze leży

Jest prześlicznie !!! A to gabionowo ......echhhhh.....

Gierczuś nie pytaj ... ściągaj do siebie śmiało

Trawka przy lawendzie to rozplenica .... ma bordowe pióropusze ... nie znam odmiany ....

świerka już zapodaję to ten po prawej ... nie mam zdjęć z przed bo się śpieszyłam ale musisz uwierzyć na słowo ... cały wór gałązek pozostał

Wersja mini mini 15:44, 06 lip 2014

Do góry
stychaz napisał(a)
Przedwczoraj miałam w ręku purpurową naparstnicę, podchodziłam do niej 3 razy i kurde głupia odłożyłam że głupia, to zobaczyłam jak bardzo by mi pasowała do róży. Jadę po nią w poniedziałek

Zobaczysz w K. , dla mnie , czy jest rozplenica rubrum … normalne dzień świra, teraz ja jej szukam
Kątek miskantowo-hortensjowy - doradzicie? 14:15, 06 lip 2014

Do góry
U mnie podobnie jak u Polinki tylko za tło robią cisy przed nimi Gracki i hortensje na przemian. Gracki nawet trochę z tyłu.Przed hortensjami mam białe wrzosy i wrzośce ale jeszcze nie wiem czy to zda egzamin posadziłam je wiosną.Planuję też rabatę ze smaragdami przed nimi hortensje Anabel a pod nimi rozplenica japońska ale to na razie w fazie planów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies