Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Blaski i cienie nowego życia 13:40, 05 mar 2023

Do góry
Tess napisał(a)
Widziałam plan, dużo nowego się zapowiada.
Zazdroszczę zapału i chęci. Ja już tylko pielęgnuję
Drzewa sama cięłaś???

Zapał jest choć zdrowie z tym nie idzie w parze

Drzewa są ponad 30-letnie,od poprzednich właścicieli,którzy mieli tu sad. W zeszłym roku zabrałam się za ich korektę, nie wszystko dało się od razu ściąć. Syn mi trochę poskakał bo sprawniejszy i zapalił się do małej pilarki, więc sporo było obcięte, powiedziałabym że 1/3.
Drzewa potrzebują czasu na wypracowanie nowych koron. Zeszłoroczne wiosenne cięcie wpłynęło tak, że gałęzie uginały się od owoców. W tym tygodniu wszystko robiłam sama.

A to porównanie z cięcia jabłoni długopędowej
Z serii: było i jest

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 13:09, 05 mar 2023

Do góry
Martka, dużo bratków widziałam w piątek w markecie budowlanym. I prymulek. Ale nie kupiłam (choć kusiły), bo do ziemi ich teraz nie można wsadzić, a w doniczkach - zabiję .

A tymczasem za oknem…
Dół się pogłębia…
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:01, 05 mar 2023

Do góry
Agania napisał(a)
Hey Joasiu, dawno już Cię na ogrodowisku nie było, widać że nie przepadasz za zimą , co u Was jak tam wnusio, co u córki i jak zdrówko ?
Kolejny sezon przed nami, stęskniłam się za Tobą za Waszym ogrodem i za fotkami kotka

A propos kotka chciałam Cię o coś dopytać, może odpiszesz?
U nas mnóstwo świeżego puchu, buziaczki♥️

Witaj Aganiu,
przespałam tę zimę jak ten niedźwiedź w gawrze ale już jestem
U mnie troszkę zmian bo od lipca ubiegłego roku postanowiłam dołączyć do grona emerytek i bardzo sobie ten stan chwalę. Żałuję troszkę, że dałam się namówić na kontynuowanie pracy zawodowej bo nadal brakowało mi czasu na realizację moich planów i czerpanie przyjemności z życia.
Jednak od kwietnia zamierzam cieszyć się wolnością i całkowicie rezygnuję z pracy zawodowej.
Wnusio to już fajny chłopczyk, rośnie jak na drożdżach i chodzi do żłobka bo córa od kwietnia wraca do pracy.
Nie wiem Aganiu czy pytasz o kotki córci czy też o Naszego Lolka, ale wszystkie 3 mają się dobrze, a nasz wnusio kocha je całym swoim serduchem. Jak wszystkie zwierzątka małe i duże
Mrówki też są fajne

Pisz na priw to odpiszę.
Wspomnienie lata.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 12:30, 05 mar 2023

Do góry
Zrębki przewiezione dookoła trumienek

Ogród prawie wymarzony … 11:51, 05 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Miłego wieczoru Rozgrzewamy się

Aaaaale słodziak!!! Jak ma na imię?

Nie nadrobię zaległości ale może uda mi się teraz być bardziej na bieżąco .
Mazurskie klimaty Małgorzaty 11:30, 05 mar 2023

Do góry
U mnie Alicjo tak całkiem pusto nie jest-sterczących badyli bylin i poczochranych traw całkiem sporo, czego ja bardzo nie trawię,a wręcz torsji dostaję--wczoraj w zadymę śnieżną parę sztuk wyciełam z przed okna sypialnianego bo straszyły bardzo--niech tylko pogoda się poprawi to mam co robić
..tylko po robocie nie będzie gdzie przysiąść na chwilkę.

Wilczy ogród 11:09, 05 mar 2023

Do góry
U mnie w foliaku

A w domu

I jeszcze w garażu haha

Ciekawe ile z tych wysiewów mi się uda , czy jak co roku cześć pójdzie na kompost i znowu będę mówić , ze nigdy więcej
Ogród prawie wymarzony … 11:07, 05 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Kanciki dokończone-łącznie prawie 25 mb poszło pod deskę i nóż .
Ps Niemąż wrócił- zrobił obchód po ogrodzie i NIC nie powiedział

Wow! Ale cudne kanty!

Przyszłam prosto z wizytówki, żeby zapytać, jaką masz werbenę. Bo taka fajna niewysoka jest, ładnie wypełnia rabaty. Moja ma chyba z półtora metra.
Ania na Żuławach 10:41, 05 mar 2023

Do góry
Kawka na huśtawce już była

I jeszcze moja donica styropianowa Tulipany, żurawka, trzmielina mają się dobrze Trawa do wycięcia ale jeszcze nocne przymrozki mnie powstrzymują

Ania na Żuławach 10:33, 05 mar 2023

Do góry
Nadal kotki a właściwie jeden, ma duże parcie na szkło

Ania na Żuławach 10:26, 05 mar 2023

Do góry
Rozchodnik

Krokusy

Kotki

Ania na Żuławach 10:12, 05 mar 2023

Do góry
W nocy mróz, rano słonko. Szukam wiosny i znalazłam
Jeżyna

Róża
Nie wiem, przycinać czy nie? Forsycje jeszcze nie kwitną A tu i suche i nowe

Tulipany

Liliowce
Przerwa na kawę... 10:00, 05 mar 2023

Do góry
Ostatnio dużo na O o ekoświadomości. Podczytuję wasze dyskusje. Ciekawe, nawet bardzo. I zastanawiam się co u siebie zmienić. Nie jestem fanatyczką eko. Daleko mi do takiej osoby ale też staram się tej chemii, gdzie tylko mogę unikać. Od kilku lat ograniczam stosowanie nawozów sztucznych, na rabatach jadę głównie na oborniku (granulowanym), mączce bazaltowej i kompoście (własnym i kupnym niestety). Szukam jeszcze czegoś naturalnego do trawnika. Staram się nie pryskać chemikaliami roślin - jak mam mszyce to w pierwszej kolejności zbieram i zmywam wodą. Jak widzę, że nie pomaga a róża wyraźnie marnieje - pryskam substralem. W ubiegłym roku użyłam go słownie jeden (1) raz na 3 krzaczkach. A drugi preparat to lepinox - ten jest w sumie podobno biologiczny. Ograniczam rośliny, które chorują - zostawiam tylko te, które nie chorują. Jeżeli mam lać tonę chemii by ją uratować to wolę wywalić za wczasu - patrz głogi czy jałowce. A nawet klony palmowe. Tu przestałam mieć skrupuły. Jest to marnotrawstwo ale nauka kosztuje. Nie rozwija się ten, kto nie popełnia błędów. Oduczyłam się sadzenia na siłę roślin, które mi się podobają ale nie mam na nie warunków - patrz kwasoluby. Robienie specjalnych mieszanek, dodawanie 15 składników po to by po 2 latach było to samo według mnie jest zawracaniem czterech liter. Wiem, że niektórzy doktoryzację na tym zrobili ale lepiej dla natury jest dobrać roślinę do danego środowiska niż zmieniać środowisko na siłę. Mam ziemię zasadową i tyle. Wybieram rośliny akceptujące ten stan. Natomiast patrząc z perspektywy czasu i obecnych dyskusji popełniłam jeden błąd - mam dużo roślin w ogrodzie. I nie chodzi tu o ilość czasu poświęconą na pielęgnację czy, że zarosnę i nie będzie mnie widać (tak się nie stanie) . Bardziej chodzi o ilość urobku na wiosnę/jesieni i co z tym dalej robić.
To jest ilość urobku z czyszczenia 20% rabat.

Gałęzie z morwy zostawiam bo będę robiła zrębki na zapłocie. Ale co z resztą? Kompostownik mam 1 i to mały raczej. W sezonie służy bardziej do wypełniania trawą. Choćbym chciała - nie mam miejsca na więcej, źle na początku do tego podeszłam. Nie zdawałam sobie sprawy ile tego wszystkiego jest. Być może uda mi się zaanektować trochę przestrzeni za płotem i tam zrobić takie druciane kompostowniki ale to dopiero pomysł. Liście drzew, które nie łapią grzyba, zbieram w worki i zostawiam na ziemię liściową do ściółkowania. Natomiast nikt mnie nie namówi do zostawienia na rabacie jakichkolwiek liści z róż czy przeznaczenia ich do kompostowania własnego. I co zrobić z resztą? średnio z wiosennego sprzątania mam 20 worków odpadów. Tyle samo na jesieni. Oddaję to na bio bo nie jestem w stanie tego zagospodarować w żaden sposób ale może są na to sposoby.

Na razie znalazłam takie:
1. Własna ziemia liściowa to jeden.
2. Następny jaki znalazłam - ściółkowanie ziemi ściętymi i rozdrobnionymi trawami, miskantami - ok, ale co robicie z kłosami z nasionami??? Przecież to się wysieje??
3. kompost z tego co zdrowe - co robicie z tym co np. z grzybem? W moim wypadku liście z katalpy i wierzby, tak razem ze 2 worki plus pozostałości po różach - tego z 5 worów nazbieram co roku
4. co robicie z tujowymi łuskami po trzepaniu? Na kompost? to samo z bukszpanem i cisami? bukszpanowe to teraz przy ćmie się boję. Spalić nie można. na bio też nie. Ostatnio wrzucałam do kosza zwykłego to mnie ochrzanili śmieciarze, że od tego jest bio. Pocieszam się, że za chwilę będę bez bukszpanów
5. z popiołem z kominka problemów nie mam bo jest osobny odbiór. można go też kompostować o ile jest czysty
6. jeszcze przyszło mi na myśl wypełnienie dna skrzyń warzywnych

Jakie jeszcze inne macie sprawdzone sposoby zmniejszenia ilości bioodpadów? Ograniczenie ilości roślin nie wchodzi w grę. Nie w tym ogrodzie. Może kiedyś, w innym .
Co w sumie u was trafia do bioodpadów a co do kompostownika?
Mazurskie klimaty Małgorzaty 08:24, 05 mar 2023

Do góry
Joku napisał(a)
Relacja wspomnieniowa w mikropigułce . Nikt lepiej by nie potrafił. Pozdrawiam.

Jola--troszkę wspomnieniowo,ale moje łapki i serducho rwą się do ogrodu,a tu zoong--mróz i śniegu dosypało.
Oj te Mazury -to całkiem polska Syberia jest.

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:21, 05 mar 2023

Do góry
Kasya napisał(a)
Czy to na pewno jeszcze luty ?

Piękny kolor irysków. Przylaszczki u mnie też budzone, nawet jedna zakwitła, ale coś zjada płatki kwiatom.
Ślimaki śpią, wiec pewnie jakieś ptaki.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 08:17, 05 mar 2023

Do góry
Basilikum napisał(a)

Takie kotki/ kwiatki doniczkowe mam

Izabelko, piękna wiosenka już do Ciebie dotarła. Twoje zwierzaki są fantastyczne.
Mazurskie klimaty Małgorzaty 08:04, 05 mar 2023

Do góry
Tess napisał(a)
Trzy razy sprawdzałam datę posta, bo mi nijak nie korelował z porą roku na fotkach
Fajnie, że wróciłaś

Oj te powroty Tereso -cudne są,szczególnie te na Ojczyzny Łono.

Przerwa na kawę... 07:33, 05 mar 2023

Do góry
Ewik napisał(a)
Masz jakies fotki tego ambrowca ? szybko rośnie? zastanawiam sie miedzy nim a dębem błotnym green pillar .
Ewa, robiłam porównanie 3 lata temu - tu jest https://www.ogrodowisko.pl/watek/6603-przerwa-na-kawe?page=878#post_9

W sumie mam go 8 lat. W 2019 był do wysokości parapetu okna na piętrze. Docelowo mniej na więcej będzie jak wysokość kalenicy lub lekko powyżej. Szerokość obecnie 1-1,5 metra, pewnie dojdzie do 2,5. Wysokości 8-10 metrów podają różne źródła. Jest od dołu podkrzesany, pień wyprowadzony cieciem bo normalnie on ma gałęzie od samego dołu ale u mnie jest tam za gęsto. Całą te ścianę chcę utopić w zieleni. Myślę o linkach lub siatce na glicynię. Nie lubię tej elewacji. Wiecznie brudna, mocno się nagrzewa bo to zachodnia strona.

Poniżej zdjęcia z sierpnia i z teraz - to ten wystający ponad krawędź dachu po lewo

Mazurskie klimaty Małgorzaty 21:31, 04 mar 2023

Do góry

...wysprzątałam

..wygrabiłam

...wypieliłam

..klucz przekręciłam i..wybyłam

..no ale szczęśliwie wróciłam.

Wszystkim Paniom dziękuję za pozdrowienia

Ogród prawie wymarzony … 20:49, 04 mar 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Miłego wieczoru Rozgrzewamy się

Jestem tego samego zdania co Martka, Twój psiak domaga się większej uwagi od swojej Pani

I także jestem narazie bez dalii w ogrodzie. Ale…może sobie kupię do doniczki . Ma wyjmowany wkład, także odpadnie mi wykopywanie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies