Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 12:19, 06 maj 2015

Do góry
Dzisiaj jakiś taki smutny dzień…rano deszcz i zimno, teraz trochę lepiej ale i tak humor nie wraca i nic mi się nie chce robić… Na poprawę samopoczucia postanowiłam zrobić naleweczkę cytrusową…

Nabyłam więc drogą kupna:
1 grejpfruta
2 pomarańcze
3 cytryny
½ kg cukru
kilka goździków

Cytrusy dokładnie umyłam w ciepłej wodzie. Obrałam skórkę z owoców jak najcieniej - odkrawając biały miąższ, który należy także zdjąć z owoców i wyrzucić, wszystko pokroiłam w cienkie plastry pozbywając się przy tym pestek. Owoce wrzuciłam do 5 litrowego słoja, dodałam goździki oraz cukier. Całość zalałam alkoholem (1 szklanka spirytusu + ½ szklanki przegotowanej zimnej wody) i odstawiłam na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
Oczywiście w razie potrzeb i wydajności organizmu proporcje można dowolnie modyfikować.

Po 2 tygodniach przefiltruję naleweczkę, namoczone plastry odcisnę np. przez gazę, poczym całość przepuszczę przez filtr do kawy. Gotową nalewkę przeleję do butelek.

A teraz uprzejmie uprasza się o nie przeszkadzanie…po skończonej pracy oddaję się rozkoszy degustacyjnej wyżej wymienionej nalewki z zapasów ubiegłorocznych…. Niestety to już ostatnie kropelki…

Naleweczkę naprawdę polecam, jest pyszna…słodka z leciutką nutą goryczki grejpfruta. Po za tym ma wielki plus…można ją zrobić kiedy przyjdzie na nią ochota, nie trzeba czekać na świeże owoce z własnego sadu…cytrusy dostępne są zawsze i wszędzie. I jeszcze jedna ważna rzecz…nie trzeba na nią czekać miesiącami… 2 tygodnie i jest gotowa !!!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:17, 06 maj 2015

Do góry
pierwsze czosnki
'
bodziszki, nie rosły, a teraz zaczynają mocno zadarniać

tulipany kolejne, te czarne strzępiaste fajne
muszę stąd ostróżki gdzieś przesadzić, bo hosty i trawy je zaraz zdominują

a na te czekam i czekam
Od czego tu zacząć ? - mała działeczka 12:12, 06 maj 2015

Do góry

Witam,

Przeszukałem kilka stron for i tak naprawdę nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie. Mieszkasz w szeregówce na parterze z działką z dwóch stron. O ile z przodu jest ok rośnie sobie trawa bez większych chwastów, tak z tyłu domu jest masakra.

Czytałem, przekopać, powybierać korzenie itp. itd.

U mnie jest bardzo wysoka "trawa" co widać na zdjęciu. Myślałem żeby skosić to wszystko przekopać i zacząć wybierać korzenie. Pytanie czy nie rozsieją się chwasty dalej?

1. Skosić, przekopać, wybrać korzenie i sadzić nową trawę?
2. Nie kosić, przekopać, wybrać korzenie i sadzić nową trawę?
3. Opryskać - poczekać aż wymrze wszystko, przekopać, sadzić?
4. Skosić, opryskać, przekopać, sadzić nową trawę?

Dzięki za pomoc.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:11, 06 maj 2015

Do góry
ruszyły buki trikolor, jeszcze nie ma tego koloru, bo świeżonki i słońca potrzeba

kolejne rodki, w tym Blue Peter, bardzo zbliżony do Blue Tit

liść hosty gigantki
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:11, 06 maj 2015

Do góry

W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:10, 06 maj 2015

Do góry
Miałam pokazać cały ogród, ale zaczęłam od nowa robic front, więc skupię się na razie na tym. Musiałam wykopać cały szpaler lavend po lewej stronie, bo chcemy poszerzyć kostkę .. aktualnie front wygląda tak:
widok z góry

i widok z okna w kuchni

zaplanowałam sobie mniej wiecej tak rabatę:

Kostka idzie pod skosem, co mnie niestety drażni,ale trudno, tego nie przeskoczę.
Posadziłam więc szpaler cisów, żeby stworzyły zielony ekran kiedyś ( planują nam ulice wybudować przed domem, więc czas się odgradzać)

na środek rabaty chcę przesadzić magnolię 'Nigra', w tym roku pierwszy raz zakwitła, ma 3 lata i mam nadzieję, że przeżyje przeprowadzkę.
3 różowe krzaczki, to róże okrywowe 'Larissa', obok nich krzaczki lavendy.
Dwie kosodrzewiny mam zamiar przesadzić na środek trawnika i poprowadzić je w formie bonsai

Chciałabym na rabacie posadzić jeszcze jakieś trawy i dwa zimozielone coś na nóżkach po obu strochan magnolii. Rabatę otocze mini żywopłocikiem z bukszpanu ( tak to era ogrodowiska w moim ogrodzie hahaha).Mam 4 sadzonki Ostnicy 'Pony tails", może jakiś Miskant z mniejszych odmian?
Może mi doradzicie?
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:09, 06 maj 2015

Do góry

Ogród Sylwii od początku cz.II 12:08, 06 maj 2015

Do góry

Ogród Sylwii od początku cz.II 12:07, 06 maj 2015

Do góry

Ogród Sylwii od początku cz.II 12:06, 06 maj 2015

Do góry

O....! 12:05, 06 maj 2015

Do góry
Wypisałam u siebie powojniki, Presidenta nie pisałam bo on jest bardziej niebieski
ale kwitnie faktycznie obficie tu Veronica Choice

a tu Violet Elizabeth
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:05, 06 maj 2015

Do góry
Dziękuję pozostałym gościom za odwiedziny, za gratki .... Cmokam mocno !!!! Pozostawiam kilka obrazków w ramach podziękowania . Mam nadzieję , że będzie przyjemnie

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:04, 06 maj 2015

Do góry
Pamajo...napiłam się mocnej herbaty ze śmietanką i po spaniu, po 3 usnęłam a rano, wiadomo, wszystkie plany w łeb
na razie wstawiam fotę zielonej liriope, do drugiej nie dotarłam
ta druga ma paskowane limonkowe liście

Bogusiu...dzięki za odpowiedź, jak starczy mi czasu przesadzę, jak nie, może sobie poradzątez pozdrawiam
Zielona...Marta, tez kukam przez lornetkę, czekam, na razie taka sama faza, tylko liści więcej na tulipanowcuco do Vanilki, łodygi są w prawidłowym kolorze, ale na jesień nie było wybarwienia, zobaczymy co w tym sezonie pokaże, z jej patyków tez sadzonki zrobiłam i o dziwo te najlepiej idą

Gierczusiu...bardzo dziękuję, też widzę, ze rh ruszyły cmok

Magda...bardzo dziękuję tylko w pracy nie mogę przestać myśleć o ślimakach nie mogę dać granulki, wczoraj późno wróciłam, nie zbierałam, rano nie zdążyłam, a te żeruja w najlepsze

tripetala pokazała liście, czyli magnolia parasolowata

stokrotki rok temu były w donicy, z zasuszonych kwiatów zostały nasiona, zrobiły się sadzonki, poszły na rabatę i kwitną
tanio wyszłoczosnki giganty idą, dużo młodych przyrostów, a obok juz wietlice wylazły, czyli paprotki

Początek tworzenia swojego miejsca na ziemi tj. ogrodu ;) 11:59, 06 maj 2015

Do góry
jaką trawę można tu wsadzić? chodzi mi o taką co również w zimie w miarę sie prezentuje bo to rabatka na froncie

Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 11:54, 06 maj 2015

Do góry
Iza gdzie kupiłaś te srebrne kule ?

izabela75 napisał(a)
Obiecane zdjecia, robione w lekkim pośpiechu .....

Zakochalam sie....

Czosnki juz za moment zaczną rozkwitać.....

Mam nadzieje ze ze srebrnymi dodatkami beda wyglądały jeszcze lepiej.....

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:52, 06 maj 2015

Do góry
KasiaWB...dzięki za kwiatuchy i życzenia chyba już u ciebie dość dobrze wytłumaczyłam
makkasiu...wielkie dzięki, cudne róże i fotka tez mam taką nadzieję
Gosiu...serdeczne dzięki cmokam
eda...dziękuję za życzenia i tulipki twoja ma ładniejsze kwiatki, dziś nie zdążyłam sfocic, przy okazji, ale muszę wejsc na drabinępachną?

Anita...bardzo dziękuję co do ogrodu, chyba nigdy końca nie ma w dążeniu do ideału
Juzia..bardzo dziękuję, ze z rabaty dla mnie tulipki zerwałaś
alinak...mocno dziękuję, śliczne są puść kciuki, jest ok
Marzena...dziękuję za życzenia i śliczne szafirki
Weroniko...imieninowe, ale bardzo dziękuję fajne przemyślenia, tez się nad tym często zastanawiam, jak to jest i dlaczegow pięknych miejscach jesteś, uśmiech powinien byc od ucha do ucha ściskam was

a u mnie wyczekiwana azalia od Ewy, w końcu jest na idealnym dla niej miejscu i zakwitła, śliczna

kwitną kolejne, ale japońskie

i rh za domkiem letnim i pod murem

wisteria
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 11:40, 06 maj 2015

Do góry
Coś w ten sposób. W miejscu gdzie jak podejrzewam jest taras, można osłonić się nieco wysokimi trawami. Białe to żwirek.

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 11:38, 06 maj 2015

Do góry
Zbysiu...no aleś podsumował sama jestem zdziwiona, zwłaszcza, że robię niezgodnie z przyjętymi procedurami kostrzewy już niebawem będą mieć nowy domekdzięki za życzenia nie dzielę jeżówek, jak się kępa nasieje, tak zostaje, ale dorosłą kępa to 50 cm zajmuje
Aniu monteverde...dzięki za życzenia i śliczny pierwiosnek czy prymulka?
Kasik...dziękuję kochana serdecznie
Aganiu...u mnie było nadal sucho, dziś w nocy polało, jest extra, ale ślimaki!! mąż zbiera, bo ja w pracy, tylko na fotach je podziwiamdzięki za buziaki
Pola...ściskam i mocno dziękuję
GorAna...Aniu bardzo dziękuję jest ok

i zapłakany deszczem Rubens, polazł na dach, tam najwięcej kwiatów, a miał byc na kratce, muszę mu pokazać, gdzie ma iść
tam są jeszcze inne powojniki i akebia i winnik i bluszcz, teraz juz się tam nie mogę połapać
wyjątkowo późno ruszył w tym roku winobluszcz

Zmienić pobojowisko w ogród... 11:33, 06 maj 2015

Do góry
Też miałam kilka razy tak, że obfotografowałam metki roślin i wróciłam do domu tylko z tymi fotkami, żeby poczytać na ich temat. Staram się kupować tylko to, co zaplanowałam wcześniej (choć wychodzi różnie ), a do donic wsadzam z premedytacją. Wciąż trwają u mnie prace ziemne, przekopujemy miejsca pod rabaty, równamy pod trawnik, robimy ogrodzenie i nie chcę sadzić do gruntu, bo jeszcze za wcześnie. a tak, to na tarasie lub obok rośliny cieszą oko, a jak już będzie można, to jest wsadzę go gruntu.

Trochę moich zdobyczy:

mini-kolekcja rh:
- ten miał być odmianą cunningham's white, a jest czymś innym (ktoś wie, co to?):

- catawbiense grandiflorum jeszcze w ciasnych pączkach:

- nova zembla, jeszcze nie kwitnie

- cheer (pierwsze kwiaty już przekwitły, a pozostałe pąki jakieś lewniwe są i jeszcze się nie rozwinęły)

ziołowy ogródek (tymianek, mięta, oregano, szałwia, na środku czosnek ostrowskiego, który jeszcze nie wykiełkował), cudnie to wszystko pachnie rozgrzane słońcem:

dwie donice z gladiolami i groszkiem pachnącym:

Clematis montana 'Rubens' - wart grzechu 11:19, 06 maj 2015

Do góry
Zbysiu, super twój Rubens
Mój w tym roku zakwitł, urósł bardzo dużo, polazł mi na dach, dumam co robić, bo miało być na tej kratce

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies